גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סימנים של בועה: תל אביב מובילה באופן חריג את הירידה במחירי הדירות

המציאות יוצאת הדופן שבה האזורים האטרקטיביים, ולא הפריפריה, הם שמובילים את ירידת מחירי הדירות, יכולה להיות מוסברת ע"י בועת נדל"ן ● וגם: מדד שירותי הדיור שמשקף בעיקר את מחירי השכירות התאפס, אבל המחירים לשוכרים חדשים כבר מטפסים בכ-10%

רחוב משה שרת בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
רחוב משה שרת בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

האם מדד המחירים לצרכן בדרך להתייצבות ברמות נמוכות? אולי, אבל המסרים המטרידים משוק השכירות ממשיכים להופיע, אף על פי שמדד שירותי דיור האחרון היה מאופס במפתיע. תהייה נוספת קשורה לעובדה שדווקא מחוזות תל אביב והמרכז הם אלה שמובילים את ירידות מחירי הדירות.

התוכנית של ארדואן לשליטה על מחירי הגז באירופה עוברת דרך ישראל
ההובלה של ילין ואנליסט, הקאמבק של אלטשולר: חצי שנה חלומית לחוסכים בגמל ובפנסיה
החגיגות היו מוקדמות מדי? הסיבה שעדיין אין תאריך פתיחה לקו האדום

מחירי השכירות מהווים כרבע ממדד המחירים לצרכן, ועל כן כל שינוי בהם משפיע באופן משמעותי על תנודות המדד. מיוני 2022 ועד יוני השנה עלה מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המייצג העיקרי של תנודת מחירי השכירות, ב-6.7%, עלייה גבוהה ביותר מ-50% מעליית מדד המחירים לצרכן, שעלה ב-4.2%.

למחירי השכירות פוטנציאל גדול לעלות. מאז ינואר 2022 המדד הזה, שהוא בעל מאפיינים עונתיים - רשם רצף של עליות, אף שבתקופות החורף והחגים הוא נוטה לרדת. הסיבות לכך הן עליית מחירי הדירות בין 2020 ל-2022, שהורידה מאוד את התשואות למשקיעים, ועליית הריביות, שייקרה מאוד את המשכנתאות שלקחו אותם משקיעים, ואת הכדאיות להחזיק דירה בהשקעה.

כמו כן, מלאי הדירות שבידי המשקיעים רשם בשנים האחרונות ירידה של יותר מ-30 אלף יחידות דיור, עקב המיסוי שהטילו הממשלות השונות בנסיון להדיר משקיעים משוק הדירות. הירידה במלאי מורידה את היצע הדירות להשכרה.

מדובר בנתונים שורשיים, שהממשלה הנוכחית לא עשתה, לא עושה וגם לא נראה כי מתכוונת לעשות דבר כדי לשנותם, ולכן סביר שמחירי השכירות ימשיכו לעלות.

אות אזהרה מהלמ"ס

מדוע על אף זאת המדד הנוכחי היה מאופס? אין לכך הסבר, ומן הסתם נקבל תשובה בחודשים הבאים. כאות אזהרה, שלחה לנו הלמ"ס את מצבם של שוכרי הדירות, שחותמים על חוזי שכירות חדשים, כלומר כאלה שהחלו בחודש שעבר לשכור דירה חדשה.

מתברר, כי בעלי הדירות מנצלים את חילוף השוכרים כדי להעלות את מחירי השכירות בצורה ניכרת, וכי שיעורי ההעלאה הזו עולים בחודשים האחרונים במידה משמעותית.

אם פעם הסתפקו בעלי הדירות בהעלאות של 7%-8% במחיר השכירות, עכשיו הם מתקרבים במהירות לרמה של 10% עלייה, וזה מעיד על כך שמצב השוק מאפשר להם לעשות את זה.

מי שמצב השוק לא מאפשר לו לעשות מה שעשו בעבר, הם רוכשי הדירות בת"א. כמה אנשים יכולים לעמוד היום במחיר של 61 אלף שקל למ"ר? זה המחיר הממוצע של דירות חדשות שנרכשו בעיר הגדולה בשלושת החודשים האחרונים.

המחיר הגבוה ביותר שהושג בעיר היה על דירת 3 חדרים בקומה ה-24 של מגדלי מנדרין אוריינטל, שהגיע ל-19 מיליון שקל, כ-160 אלף שקל למ"ר; הזול ביותר היה 35 אלף שקל למ"ר על דירה חדשה ברחוב צונץ בנווה עופר, שם נמכרה דירת 4 חדרים ב-3.4 מיליון שקל "בלבד".

בחודשים מרץ-מאי נמכרו בתל אביב 245 דירות בלבד. מדובר בירידה של 56% לעומת מספר הדירות שנמכרו בשלושת החודשים הללו בשנה שעברה. בכלל, במחוז תל אביב נרשמה נפילה של 60% במספר הדירות החדשות שנרכשו, בין מרץ-מאי 22' למרץ-מאי 23'. אין עדות טובה לזו, מלענות על השאלה שלעיל: מעט אנשים יכולים לעמוד במחירי הדירות בת"א, ורבים מאלה שיכולים - בוחרים שלא לרכוש.

הדבר מציב את היזמים הפועלים בעיר ואת בעלי הדירות בבעיה קשה. בשנים האחרונות יזמים עטו על תל אביב, בעיקר בפרויקטים של התחדשות עירונית, כשהם מסתמכים על המחירים הגבוהים ועל הביקושים הרבים שנוצרו אז בעיר, בעיקר בסוף העשור הקודם ובתחילת זה הנוכחי.

נפילות קשות במכירות

ב-2021 נרכשו בעיר 332 דירות חדשות בממוצע בחודש, שיא בלתי נתפס כמעט; בשנה שעברה קוצץ המספר ביותר מ-50% ל-159, ואילו בחמשת החודשים הראשונים של השנה המספר צנח ל-83 בלבד. זאת לעומת היצע של אלפי דירות חדשות שמוצעות למכירה בעיר, שנוצר כתוצאה מאותה ציפייה של יזמים שהביקושים הגדולים והמחירים הגבוהים יימשכו. זה לא קורה.

ת"א אינה היחידה, וערים נוספות בסביבה, שסובלות מנפילות קשות במכירות דירות חדשות, הן בת ים, שם נמכרו בין מרץ למאי 93 דירות בלבד (ירידה של 67% לעומת מרץ-מאי 2022), ורמת גן, שבה הירידה היתה של 78% (מ-709 ל-158).

כל זאת בשוק כלל-ארצי שנמצא אומנם בירידות כבדות, אבל כאלה שמסתכמות עד כה ב-46% בין התקופות האמורות. גם במחוזות ירושלים וחיפה נרשמו ירידות חדות, של 52% ושל 50% בהתאמה; במחוז המרכז נרשמה ירידה דומה לזו שנרשמה בכלל-המדינה (46%).

תמונה הפוכה מהצפוי

מי שמיתנו מעט את הירידות בהיקפי הרכישות היו דווקא מחוזות הפריפריה: בדרום נרשמה ירידה של 26% ברכישות, ואילו בצפון של 30%. זו אינה תמונה שנפוצה בדגם הרגיל של שוקי נדל"ן במשבר, שמאופיין בירידות ברכישת דירות, אך כאלה שמובלות דווקא על ידי מחוזות הפריפריה. כרגע אנו רק בתחילת המשבר בבנייה ובשוק הנדל"ן, כך שלא ניתן לפסוק מה קורה, ואולי בחודשים הבאים הדברים ישתנו.

ואולם, מעקב אחרי תנודות המחירים בחודשים האחרונים מעלה חריג נוסף: מי שמובילים את הירידות הם מחוזות הביקוש - ת"א והמרכז. הראשון רשם ירידה של 1.4% בתוך חצי שנה, ואילו השני רשם ירידה של 2.6% בתוך שלושה חודשים. דווקא מחוז הצפון ממשיך לעלות במחירי הדירות שלו, ובחצי השנה האחרונה הם עלו ב-2.8%; בחיפה ובירושלים הם עלו בתקופה הזו בחלקי אחוז, ואילו בדרום הם ירדו בחלקי אחוז.

חלק מההסבר נעוץ בהיצע הגדול בלב אזורי הביקוש. מתוך שיא של 57 אלף דירות חדשות לא מכורות, 30% נמצאות בתל אביב ו-24% במחוז המרכז. במחוזות הפריפריה מרוכזות פחות מרבע מהדירות הלא מכורות.

הבעיה של היזמים הפועלים במרכז ובמיוחד בתל אביב, היא שרוב הרוכשים הפוטנציאליים אינם יכולים ואינם מעוניינים לשמור על רמות המחירים המוכרות, וכך מלאי הדירות שבידיהם תופח והולך.

מציאות חריגה זו, שליבת שוק הנדל"ן היא המובילה את הפרמטרים המשבריים, יכולה להיות מוסברת על ידי תזת הבועה בת"א, שכבר הועלתה אצלנו בעבר. לפיה, הפריחה בענפי ההייטק משכה אחריה רוכשים רבים שהיו מוכנים לשלם מחירים גבוהים מאוד על דירות, במיוחד בפרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו-4 בצפון העיר. מחיר ממוצע של דירת 4 חדרים שנרכשה ברבעון הראשון של השנה הגיע ל-4.9 מיליון שקל, ואין בעיה למצוא עסקאות שבוצעו ב-6 מיליון שקל על דירות כאלה, אבל הן מתמעטות ביחד עם עליית הריבית ואווירת חוסר הוודאות במשק.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו