גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בשרודרס: "קרטל אופ"ק צפוי להגביר את שליטתו בשוק הנפט העולמי"

"אנחנו בשרודרס דוגלים במעבר של חברות למודל של אנרגיות חלופיות", אומר מארק לייסי, ראש תחום סחורות בענקית ההשקעות הבריטית ● בראיון לגלובס הוא סוקר את השפעות הפלישה לאוקראינה על השוק העולמי, מנבא את עתידה של אופ"ק ותומך בהמשך חיפוש גז בישראל

מארק לייסי, ראש תחום הסחורות בשרודרס / צילום: Associated Press, Matt Rourke
מארק לייסי, ראש תחום הסחורות בשרודרס / צילום: Associated Press, Matt Rourke

שוק האנרגיה העולמי עובר בשנים האחרונות תמורות משמעותיות. זה החל במעבר עקבי של חברות האנרגיה הגדולות ממודל שבו הן משקיעות את כספן כמעט אך ורק בפיתוח, כמו למשל קידוחים חדשים, להתמקדות בהכנסות וברווחים והמשיך בפלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר אשתקד שטלטלה את משק האנרגיה העולמי ושהשפעותיה ניכרות עד היום. כל זאת, בעת שבה מדינות העולם שואפות להגיע ליעד השאפתני של אפס פליטות פחמן נטו עד 2050.

התוכנית של ארדואן לשליטה על מחירי הגז באירופה עוברת דרך ישראל | ניתוח
סעודיה חותכת את הפקת הנפט בפעם השלישית בשנה, ומציבה את ישראל בפני דילמה | ניתוח
בדרך להיות "הצ'יפוטלה הבאה", רשת קאווה צריכה לעבור רף גבוה | WSJ

יעד זה מאלץ את חברות האנרגיה הגדולות, כמו של, אקסון ו־BP, להפנות בממוצע 30% מממונן לפתרונות אנרגיה מופחתי־פחמן. אין מדובר רק באנרגיה סולארית, או באנרגיית רוח, אלא גם בהשקעה רחבת־היקף במימן ירוק. מימן שנוצר מתהליך שבו זרם חשמלי מפרק את המים ליסודותיהם, מימן וחמצן, והפירוק מתבצע בעזרת אנרגיה מתחדשת, לא מזהמת.

מי שמעורה בתהליך שעוברות חברות האנרגיה הגדולות הוא מארק לייסי, ראש תחום סחורות בענקית ההשקעות הבריטית שרודרס, שדורג בעבר כמומחה מספר אחת להשקעות אנרגיה בסקר Thomson Extel.

כיצד פלישת רוסיה לאוקראינה השפיעה על ענף האנרגיה?
"כשחושבים על רוסיה צריך לחשוב על שני מקורות: נפט וגז", אומר לייסי. "מדובר בשני שווקים שונים, נפט הוא דלק לתחבורה וגז הוא לחימום. בכל הנוגע לפלישת רוסיה, למעט סנקציות שהושתו על מחיר הנפט הרוסי לא נראתה ירידה משמעותית עדיין. הסיבה היא שרוסיה מוכרת את הנפט לסין ולהודו, ששתיהן מרוצות משום שהן מקבלות הנחה.

"מעבר לכך, ציפינו להפרעות מסוימות במסחר במוצרים רוסיים, במיוחד דיזל, אבל חלה ירידה קלה בלבד. אנחנו צופים שבמחצית השנייה של השנה הירידה תגדל".

 

"המחסור בגז - עד 2025"

מי שמשפיעה בשנה האחרונה על שוק הנפט היא סין, שיבוא הנפט שלה זינק בעקבות הסרת תקנות הקורונה. בשרודרס צופים כי מגמה זו תימשך בשנים הקרובות.

"אנחנו מצפים ששוק הנפט יישאר מהודק, משום שכסף רב מובל לאנרגיות מתחדשות - לתהליך מעבר לסוגי אנרגיה אחרים, שכוללים רוח, סולאר ומימן", מסביר לייסי. "עד 2032 אנחנו צופים שהביקוש לנפט יעלה. מאותו שלב, אנחנו צפויים לראות את ההשפעות של כניסת הרכבים החשמליים".

ראש תחום הסחורות בשרודרס מעריך, כי גם שוק הגז הטבעי יישאר מהודק בשלוש השנים הקרובות, בשל הירידה הדרסטית ביצוא הגז מרוסיה לאירופה, והעלייה המשמעותית מנגד של יבוא LNG (גז טבעי מונזל) מארה"ב, קנדה וקטאר. "עד 2025 צפוי מחסור בגז, והמחיר צפוי להישאר גבוה כל עוד יישאר מחסור שנבע מהפער הגדול שיצרה רוסיה בשוק".

לראייתו, הפתרון היחיד הוא באנרגיות מתחדשות. "כשחושבים על נפט וגז, כשיש מחסור, אפשר לפנות למדינות כמו ארה"ב או ניגריה. אולם במתחדשות, כולם יכולים להשתמש. אנחנו צופים כי עד 2025, נראה צמיחה גדולה ברוח ובסולארי".

ביום ראשון הסתיים בישראל, מדינה שבה שיעור ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות עומד על כ-10% בלבד, שלב ההגשות בהליך התחרותי הרביעי לחיפושי גז טבעי בים. במסגרת ההליך הגישו ארבע קבוצות, שמורכבות יחד מתשע חברות (חמש מהן חדשות) - שש הצעות לקבלת רישיונות באזורים שהוצעו בהליך. עד עתה, החברות ניו מד ורציו דיווחו כי נטלו חלק בהצעות שהוגשו למשרד האנרגיה.

נכון לישראל להמשיך לחפש גז?
"יש תשתית קיימת בלוויתן, בתמר ובכריש, עם אסדות וצנרות. אי לכך, אם תמצא גילויים נוספים בסביבתם, אז זה הגיוני לחלוטין לחבר אותם לאלו הקיימים. התועלות הן רבות.

"מבחינה אסטרטגית, זה חשוב מאוד. אם לא תחפש גז נוסף, שזה דלק מעבר - אתה תפסיד, בגלל שהשוק עדיין צומח. אם לא תמצא גז, אז הוא ייגמר. באופן כללי, זה הגיוני הן מבחינה תזרימית והן מבחינת ביטחון אנרגטי. ההכנסות הללו יכולות להיות מופנות להאצת המתחדשות של ישראל".

אופ"ק ממשיכה לשלוט

בתחילת חודש יולי החלה ערב הסעודית להפיק 9 מיליון חביות ביום, לאחר ירידה מ-10 מיליון חביות. מדובר בקיצוץ השלישי שהובילה ריאד השנה, שקדמו לו קיצוץ במאי שביצע אופ"ק, ארגון המדינות המייצאות נפט, ושותפותיו במסגרת אופ"ק פלוס, בהיקף של 1.1 מיליון חביות ביום, וקיצוץ נוסף של 2 מיליון חביות ביום שהתבצע באוקטובר.

האם נכון לומר שאופ"ק הפכה לחלשה יותר מבעבר?
"אני חושב שאופ"ק נותרה חזקה מבחינת השליטה בשוק", משיב לייסי. "רוסיה למעשה עובדת עם אופ"ק, ונוצרת יציבות כשזה קורה. עם זאת, בשלב זה אין יציבות - כל עוד רוסיה עדיין פולשת לאוקראינה".

הוא מציין כי חברות ענק שמעורבות באופ"ק, דוגמת עראמקו וכוויית פטרוליום, לא מוכנות שהמחיר לחבית יירד מ-70 דולר. כיום הוא ניצב על כ-78.7 דולר.

מבחינת הכנסות מנפט, מדינות אופ"ק פלוס הגיעו בשנה שעברה ל-874 מיליארד דולר - זינוק של כ-50% לעומת 2021. "הביקוש עדיין גבוה, וכל עוד הוא עולה, אופ"ק יכולה לשלוט במחיר ביתר קלות. אני מעריך שלאופ"ק תהיה בהמשך שליטה משמעותית יותר על שוק הנפט".

לייסי חושב כי חברות הנפט המשולבות הן חלק מהפתרון למעבר לאנרגיה ירוקה, ולא חלק מהבעיה, ולכן הביקורת עליהן מיותרת. להערכתו חברות אלו, ששולטות כיום בכ-15%-20% משוקי הנפט והגז, ישלטו לבסוף גם בשוק האנרגיה המתחדשת - על אחת כמה וכמה בהתחשב בכך ששבעת הספקים הגדולים באירופה מייצרים יחד כ-7 ג'יגוואט בייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, כשהשאיפה היא להגיע לכ-158 ג'יגוואט עד 2030.

האם היעד של אפס פליטות פחמן נטו עד 2050 עדיין רלוונטי?
"ל-2050 זה רלוונטי מאוד, זה חייב לקרות. חברות הנפט הגדולות, כמו של, אקסון, BP, חייבות לשנות את המודל העסקי. חברות הנפט הגדולות באירופה מפנות בממוצע 30% מכספן לפתרונות מופחתי-פחמן. חברות נפט משקיעות רבות במימן ירוק".

מה יקרה לחברות אנרגיה שלא יתאימו עצמן לעידן המתחדשות?
"אם הם לא ישנו את המבנה העסקי, הן ישרפו את העתודות שלהן - ויקרסו", אומר לייסי. "אנחנו בשרודרס דוגלים בחברות שעוסקות באנרג'י טרנזישן, וזה עובד מצוין. זה מביא תשואה נפלאה. גם בתוכניות העתידיות שלנו אנחנו מתמקדים בנושא. אנחנו חייבים עבור ההשקעות שלנו את הראייה העתידית הזו".

עוד כתבות

רא''ל (מיל') השר גדי איזנקוט / צילום: גלעד קוולרצ'יק

איזנקוט מאיים בפרישה מהממשלה, ומאשים: "סחיטה באיומים פוליטיים"

חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • בשומרון: לוחמת מג"ב נפצעה קל מדריסה, המחבל נמלט • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-5%

דאו ג'ונס יורד ב-0.7% ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● הביטקוין יורד ב-3%, מיקרו סטרטג'י צוללת ב-12% ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון ו-AMD יפרסמו את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

צ'אט בוט שמנתח דאטה: AI גנרטיבי מגיע לאקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם