גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמכות בתי הדין הרבניים לדון במזונות ילדים פוגעת דווקא בגברים

תזכיר הצעת החוק שפורסם בימים האחרונים בנוגע לסמכות בתי הדין הרבניים לדון במזונות ילדים, עורר מחאה ציבורית מטעם הנשים ● אולם באופן אירוני, דווקא בנושא ספציפי זה, החוק ירע את מצבם של הגברים

מרוץ הסמכויות הוא רעה חולה עבור כל זוג שמתגרש / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur
מרוץ הסמכויות הוא רעה חולה עבור כל זוג שמתגרש / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

הכותבת היא עורכת דין, שותפה במשרד מ. פירון ושות', מנהלת תחום דיני משפחה

הרבה דיסאינפורמציה הופצה בתקשורת בימים האחרונים ביחס לסמכות בתי הדין הרבניים לדון בנושא מזונות הילדים, והגיעה העת לעשות קצת סדר.

ראשית, עוד לא מדובר בחוק, ואפילו לא בהצעת חוק, אלא בתזכיר הצעת חוק. מה זה אומר? שהמסמך פתוח להערות הציבור הרחב עד 27 ביולי 2023, וכל אחד מאיתנו יכול להביע את דעתו. 

מגובה המזונות ועד נרמול אפליה: חוקי הקואליציה שיפגעו כלכלית בנשים | פרשנות 
הרחבת מרוץ הסמכויות תפגע קשות בראש ובראשונה בנשים | דעה
חזרה ללשון החוק ולכוונתו המקורית של המחוקק | דעה

כמו כן, חשוב להרגיע ולהבהיר כי בניגוד לפרסומים, מתן סמכות בידי בתי הדין הרבניים לדון במזונות הילדים לא ישלול את סמכות בתי המשפט לענייני משפחה לדון בנושא זה, אלא תהיה בידי שתי הערכאות סמכות מקבילה, בשיטת כל הקודם זוכה במרוץ הסמכויות, כפי שקובע החוק מאז קום המדינה לגבי כל יתר הנושאים הקשורים לגירושים: משמורת הילדים, חלוקת הרכוש וכיוצ"ב.

מדוע התעורר הנושא דווקא עכשיו? החוק המקורי כלל בין הנושאים שבית הדין הרבני רשאי לדון בהם גם את מזונות הילדים, אולם בשנות ה-60 של המאה הקודמת בית המשפט העליון צמצם סמכות זאת, לאחר שנוכח כי אימהות נאלצו להתפשר על גובה מזונות הילדים בבית הדין הרבני, כדי לחלץ את עצמן מנישואים לבעלים שעיגנו אותן, ובכך פגעו למעשה בילדים.

הסטטוס-קוו לפיו בתי הדין הרבניים דנו במזונות הילדים, רק אם שני ההורים הסכימו לתת בידיהם את הסמכות לכך, נשמר במשך כמה עשרות שנים, עד שבשנת 2013, באיזו אמרת אגב בפסק דין, אחת משופטות בית המשפט העליון כתבה שבידי בתי הדין הרבניים הסמכות לדון במזונות ילדים.

אמרה זאת פתחה מחול שדים, במסגרתו מזה כמה שנים שבתי הדין הרבניים טוענים שיש בידיהם סמכות כזו, ובתי המשפט האזרחיים טוענים שלא, כך שהנושא נמצא בכאוס מוחלט ופוגע כמובן קשות בציבור המתדיינים, וגם באמון במערכת המשפט.

השאלה אם לבתי הדין הרבניים ישסמכות לדון במזונות הילדים הועברה להכרעת בית המשפט העליון כבר לפני למעלה משנה, אולם על אף הדחיפות שבהכרעת הנושא, העניינים מתנהלים בעצלתיים, ובינתיים המחוקק התעורר והחליט לקחת את העניינים לידיו, באמצעות חוק שיקבע באופן ברור כי גם במזונות ילדים יחול מרוץ הסמכויות בין בית המשפט לענייני משפחה לבית הדין הרבני.

מאחר שהדעה הנפוצה אומרת שמתן סמכויות שיפוט לבית הדין הרבני הוא מהלך רע עבור נשים, פרסום הצעת החוק עורר מיד מחאה ציבורית מטעם הנשים, אולם באופן אירוני, דווקא בנושא ספציפי זה, החוק ירע את מצבם של הגברים.

נושא המזונות בבתי המשפט לענייני משפחה עבר רפורמה משמעותית לטובת הגברים לפני מספר שנים, כאשר בית המשפט העליון ניתק בעצם את דיני המזונות מעקרונות ההלכה היהודית, ויישם עליהם עקרונות שוויוניים מודרניים, המחייבים את השופטים להתייחס גם ליכולת ההשתכרות של האם ורכושה, במקום להטיל את כל נטל הפרנסה על האב. בתי הדין הרבניים, לעומת זאת, עדיין שופטים לפי המשפט העברי, הרואה את האם כפטורה מלממן את צורכי ילדיה.

ניקח לדוגמה גבר שמשתכר 5,000 שקל בחודש, ומתגרש מאישה שמשתכרת סך של 20 אלף שקל בחודש. אם מזונות הילדים יידונו בבית המשפט לענייני משפחה, האם תשלם מזונות ילדים לאב - ואילו בבית הדין הרבני, האב עדיין ישלם מזונות ילדים לאם.

מדוע אם כך שנשים תתנגדנה להצעת חוק זאת? ראשית, מרוץ הסמכויות הוא רעה חולה עבור כל זוג שמתגרש, מאחר שהוא מעודד בני זוג לרוץ לערכאות כדי לתפוס סמכות, עוד בשלב מוקדם, שבו הם בכלל לא בטוחים שהם רוצים להתגרש, ומכאן המצב רק מסלים. בנוסף, בטווח הארוך, גם אי-שוויון לכאורה לטובת הנשים פוגע בהן, מאחר שהוא מנציח את מעמדן כבן הזוג החלש והתלוי כלכלית.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

שר החוץ האמריקני: ההצעה שעומדת בפני חמאס "נדיבה בצורה יוצאת דופן"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • החות'ים תקפו ספינת מכולות שעשתה את דרכה לסעודיה, ככל הנראה בשל קשריה עם ישראל • עדכונים בולטים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד