גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השפעה דרמטית: כך תעבוד השיטה החדשה של רשות המסים לקביעת תושבות

התזכיר שפרסמו רשות המסים ומשרד האוצר לשינוי הגדרת תושב לצורכי מס צפוי להשפיע באופן דרמטי על ישראלים רבים ● איך ייקבעו הקריטריונים, מי ייחשב מעתה לתושב חוץ, ומי נותר "בתחום האפור"? ● גלובס עושה סדר

מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר
מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר

השבוע פרסמו משרד האוצר ורשות המסים תזכיר חוק חדש להערות הציבור, המשנה את הנוסחאות לפיהן נקבע מיהו תושב ישראל לצורכי מס. התיקון - שנוסח בהסכמה רחבה של רשות המסים, לשכת עורכי הדין, רואי החשבון, יועצי המס, ונציגים מהמגזר העסקי - צפוי לעבור את כל שלבי החקיקה, שכן רוב המתנגדים הפוטנציאלים לחקיקה היו שותפים בגיבוש התיקון.

כל מה שרציתם לדעת על החוק שמטלטל את המדינה | המשרוקית של גלובס
המומנטום החיובי של הבורסה נעצר באחת: מומחי השקעות מייעצים מה לעשות עם הכסף
מודי'ס: קיים סיכון משמעותי להשלכות שליליות על כלכלת ישראל

מרגע שיכנס לספר החוקים, צפוי התיקון להשפיע באופן דרמטי על ישראלים רבים שמנהלים את עסקיהם ברחבי העולם, או יוצאים לרילוקיישן. מומחי מס מסבירים את השפעות הצעת החוק התמימה למראה.

איך נקבעת תושבות כיום?

כיום נקבעת התושבות של אדם בהתאם למבחן "מרכז החיים" בשילוב עם "מבחן חזקת הימים". מבחן "מרכז החיים" בוחן את הזיקות של אדם לישראל בשנת המס בהתאם לנכסיו, מגוריו ומגוריי בני משפחתו, מקום עבודתו והאינטרסים הכלכליים שלו.

מבחן "חזקת הימים", לעומת זאת, בוחן כמה ימים בילה אותו אדם בישראל, ובין היתר קובע כחזקה שאדם הנמצא למעלה מ־183 ימים בשנת מס בארץ הוא תושב המדינה. אולם, חזקה זו ניתנת לסתירה - ניתן להתווכח אם היא חלה גם במקרה של שהות מעל 183 ימים בארץ. השילוב בין שני המבחנים הללו, שאינם מוחלטים וניתן להתווכח עליהם, הוביל ללא מעט מחלוקות מול רשות המסים.

בהצעת החוק החדשה צוין כי "מבחן 'מרכז החיים', לצד החזקות הניתנות לסתירה, כולל מידה מסוימת של אי־ודאות, אשר מביא למורכבות ביישום המבחן, פוגע בוודאות הנדרשת בדיני המס, גורם לחיכוך מוגבר בין הנישומים לפקידי השומה, ומייצר סיכון לכך שבדיווח העצמי של הנישומים הם ינקטו בעמדות מס אגרסיביות בהתאם ליתרון המס הגלום בעמדה".

מי ייחשב תושב חוץ?

בחקיקה החדשה קיימות שלוש חזקות חלוטות (שלא ניתנות לערעור), אשר בהתקיימן ישראלי שעזב לחו"ל ייחשב תושב חוץ. במסגרת החקיקה, נקבע שאדם ששהה בישראל פחות מ־30 ימים בשנת המס - אינו תושב המדינה. כך, גם מי שהוא ובן/בת הזוג שלו שהו בישראל פחות מ־60 ימים בשנת המס ביחד, או פחות מ־100 ימים והם תושבים של מדינה אחרת.

לדברי עו"ד איתי ברכה, שותף מנהל משרד ברכה ושות', "ההצעה החדשה נועדה בעיקר לקבע תושבות בישראל. לכן, רק מקרים שממילא היו מובהקים בנושא תושבות חוץ, במצב שאדם שוהה במדינה במשך מספר שנים פחות מ־30 יום בשנה או פחות מ־60 יום בשנה יחד עם בת זוגו במשך מספר שנים, ייחשב תושב חוץ. אין כאן חידוש גדול ומשמעותי, ולמעשה איננו נדרשים לתיקון לשם כך".

מי ייחשב תושב ישראל?

בחוק החדש נקבעו מספר חזקות חלוטות אשר בהתקיימן אדם ייחשב תושב ישראל. בין היתר, אם הוא שהה 183 ימים בישראל בשנת המס, או 100 ימים בשנת מס אחת, וסך של 450 ימים או יותר בשנת המס והשנתיים שקדמו לה. חזקה נוספת מתייחסת לתא המשפחתי ונקבע כי אם אדם ובן/בת הזוג שלו שהו בישראל 100 ימים לפחות, הם תושבי ישראל.

לדברי יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס ומי שהיה חבר בוועדה לרפורמה במיסוי בינלאומי, "תזכיר החוק משקף את הצורך של הציבור לוודאות בתחום המיסוי. כיום, חוסר הוודאות בשאלת התושבות לצורכי מס גורם לחיכוך מתמיד, לעיתים אף פלילי, בין הציבור לבין המדינה".

על מי תשפיע החקיקה?

החקיקה תשפיע בעיקר על עובדי הייטק שיוצאים לרילוקיישן, אך גם על עובדים ממגזרים אחרים היוצאים לרילוקיישן ואנשי עסקים עם פעילות עסקית בחו"ל. עו"ד ברכה מסביר כי "ישנן קבוצות עיקריות אשר החוק נוגע להן - ישראלים אשר מנהלים את עסקיהם מחוץ לארץ ואת מרכז חייהם, אך עדיין נמצאים בישראל תקופה משמעותית; או תושבי חוץ המחזיקים פעילות עסקית בישראל, ולשם כך שוהים בארץ במשך שנתיים".

לדבריו, החקיקה תשפיע בעיקר במקרים שהוחרגו בעבר מהגדרת תושבות בשל נסיבות מיוחדות, אך בעתיד לא יוכלו עוד להוכיח לרשות המסים מדוע יש לפטור אותם ממס. "ישנם מקרים רבים, בהם פסק בית המשפט כי בשל נסיבות אישיות כמו מחלה של קרוב משפחה, ניתן להכיר בתושבות חוץ של אדם, אף אם שהה תקופה ארוכה בישראל בשל אותן הנסיבות. ההצעה החדשה שוללת את היכולת הזאת".

בהצעת החוק צוין גם כי קביעת החזקות החלוטות צפויה להביא לתוספת מס, אך "בשל חוסר בנתונים, יש קושי בהערכה מדויקת של תוספת הכנסות המדינה ממסים". לדברי עו"ד איתי ברכה, "למרות שלא מדובר בהעלאת מס ישירה בפועל, חקיקת המס תכניס למעגל נישומים נוספים שתושבותם אולי הוטלה בספק קודם לכן. כתוצאה מכך, הם יחויבו במס בישראל על הכנסתם הכוללת, באותו השיעור החל עד היום על כל אחד מסוגי ההכנסה".

לדברי עו"ד דורון פסו, מומחה למיסוי ממשרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות', אומר כי "אם התזכיר יהפוך לחוק הוא יבטל למעשה את הזכות של משפחות לבחור כיצד לנהל את משפחותיהם ו'יעניש' אותם על החלטה לפצל את חייהן בין שתי מדינות".

עוד לטענת פסו, "מעבר לביטול זכותם של נישומים להחליט על אופן ניהול התא המשפחתי, התזכיר החדש מפלה יחידים שאינם נשואים, שיסווגו כ'תושב ישראל' רק במקרה בו שהו מעל 183 ימים בשתי שנות מס רצופות, או במקרה ששהו מעל 100 ימים בשנת מס ומעל 450 ימים בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה, וקובע עבור רווקים תנאים טובים יותר מאשר נישומים להם בני זוג שהוא תושב ישראל - שיסווגו כ'תושב ישראל' אם יחצו את סף 100 הימים בישראל".

אולם, לדברי מומחית המס, עו"ד אינגה אייזנברג ממשרד אייזנברג, שנער ושות', "החזקות החלוטות אכן יוצרות ודאות מסוימת לעניין החבות במס. למשל, החזקה החלוטה שמגדירה יחיד כתושב חוץ, משפיעה לטובה על אנשי עסקים שגרים מחוץ לישראל, אך מגיעים לביקורים משפחתיים. במובן זה, מעתה יהיה ברור שמי שלמרות שיש לו 'זיקה משפחתית' לישראל, הביקורים המשפחתיים לא יזקפו 'לחובת' איש העסקים והזיקה המשפחתית למעשה 'תנוטרל'".

מי נשאר ב"תחום האפור"?

החוק החדש יתייחס למקרים מובהקים שבהם די במספר ימי השהייה לצורך קביעת תושבות, ואין צורך לבחון את כלל המרכיבים האחרים ב"מבחן מרכז החיים". במקרים האחרים, ימשיך לחול הדין הקיים, הכולל את מבחן "מרכז החיים" והחזקות הניתנות לסתירה, כפי שפורשו על ידי בתי המשפט עד היום. המצב הזה מותיר תחום אפור רחב למדי.

לדברי ברכה, "מי שנשאר בתחום האפור, הוא למעשה כל מי שהיה מצוי שם עוד לפני ההצעה החדשה, ובעיקר כל מי שמנסה להוכיח שאינו תושב ישראל. זאת, כיוון שהחזקות הקבועות בהצעה בעיקר נוגעות לקיבוע תושבות ישראלית. המקרים בהם היא מקבעת תושבות חוץ הינם מקרים שלא היה חולק עוד לפני התיקון (למעט מקרי קיצון) כי מדובר בתושב חוץ".

עו"ד אייזנברג מוסיפה כי חשוב להבין שבכל מה שקשור להכנסות שנבעו מעבודה בישראל, אין משמעות לשאלת התושבות והשהיה: "גם אם תיקון החוק יתקבל, עדיין אדם שעבד בישראל, יצטרך קודם כל לשלם את המס רק אחר כך בחו"ל וקיזוז יבוצע בהתאם. גם אם עבדנו בחו"ל וההכנסה הופקה, החבות במס תהיה קודם כל בחו"ל, ורק אחר כך בישראל. כלומר, עדיין יש תחום אפור שמשאיר מרחב להידיינות ולבחינה עובדתית שמצריכה בדיקה של נסיבות כל מקרה ומקרה".

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים