גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח של צרפת והונג קונג: מה קורה לדירוג אשראי של מדינות שהמונים מוחים ברחובותיהן

שתי הדוגמאות האחרונות מתורגמות בקלות לעברית: צרפת והונג קונג ● הממשלות שם ניסו לשכנע את המדרגים שהבסיס הכלכלי שלהן הוא למופת, אבל הסוכנויות התעניינו ב"התפוררות פוליטית רבת-ימים וקיטוב פוליטי" - והענישו את המתפוררות

מחאות בצרפת לאחר העלאת גיל הפרישה ללא הצבעה בפרלמנט / צילום: Reuters, STEPHANE MAHE
מחאות בצרפת לאחר העלאת גיל הפרישה ללא הצבעה בפרלמנט / צילום: Reuters, STEPHANE MAHE

לישראל אין על מה להתלונן. סוכנויות הדירוג החמירו בשנים האחרונות עם גדולות כקטנות. בדרך-כלל הסיבות הן כלכליות ופיננסיות, אבל אי-שקט פוליטי מזיק למעמדן של ארצות או של אזורים שהיו לפנים מבורכים ביציבות. 

מודי'ס: קיים סיכון משמעותי להשלכות שליליות על כלכלת ישראל 
סיטי בהתייחסות למצב בישראל: "נהיה מסוכן יותר ומסובך יותר" 
צונאמי של אזהרות כלכליות: מורגן סטנלי בתחזית עגומה לישראל 
קשה להיות מופתעים מצונאמי האזהרות הכלכליות למצב בארץ | פרשנות

קחו למשל את צרפת, שהתקוממות אזרחית שטפה את רחובותיה במשך חודשים; בעצם במשך שנים, עם הפסקה-צורך-קורונה. הצרפתים מחו בהמוניהם נגד נשיא לא פופולרי, נגד מדיניותו הכלכלית, נגד אישיותו ולבסוף נגד רפורמה צנועה שניסה להכניס בתוכניות הפנסיה שלהם (להעלות את גיל הפרישה בשנתיים, שומו שמיים).

מהומות רחוב בצרפת תמיד מעוררות אסוציאציות מהפכניות, אבל המהומות האלה, שכללו התנגשויות עם המשטרה (השנואה על השמאל, אבל די פופולרית בימין), עוררו את הרושם של מדינה היוצאת מכלל שליטה.

סוכנות פיץ' (Fitch) הנמיכה את הדירוג שלה לצרפת עוד בסוף השנה שעברה, וחזרה והנמיכה (ל AA-) בחודש אפריל.

סוכנות S&P הזהירה כי היא תשקול הורדת דירוג, אם חלקו של החוב הציבורי בתוצר המקומי הגולמי לא יפחת (מ-111%) ב-18 החודשים הבאים. ההזהרה הזו דרבנה את ראש הממשלה ואת שר האוצר למהר ולהיפגש את נציגי הסוכנות ולדבר על לבם, או על מוחם. 

''סוכנות S&P מדליקה אור אדום לצרפת''. ''פיגארו'', 20 ביוני / צילום: צילום מסך

"אי-שקט סוציו-פוליטי"

סוכנות Scope, המדרגת מדינות וארגונים באירופה, התלבטה בקול רם. מצד אחד היא הזכירה את בעיותיה הפיננסיות של הממשלה לצד בעיותיה הפוליטיות: בהיעדר רוב פרלמנטרי (ממשלת מיעוט התלויה ברצונה הטוב, ובדרך-כלל הלא-כל-כך טוב, של סיעת אופוזיציה קטנה), היא מתקשה להוציא אל הפועל את הרפורמות העומדות במרכז מצעה. אבל מצד שני איך אפשר להתעלם מ"כלכלה מגוונת… פרופיל חוב חיובי וגישה מצוינת לשוק ההון".

הסוכנות השאירה אפוא על כנו את דירוג ה AA, אבל הודיעה כי תפקח עין מחמירה על צרפת בשנה וחצי הבאות. 

המעוניינים יוכלו למצוא באתר הרשת של Scope את רשימת הנסיבות אשר ישנו את דעתה על צרפת (scoperatings.com). ישראלים יתעניינו במקום הבולט שהיא נותנת ל"אי-שקט סוציו-פוליטי". הצירוף "סוציו-פוליטי" חוזר ונשנה בדוח של Scope. זה נשמע טוב בצרפתית, וכנראה גם בעברית בת-זמננו.

יש עוד צלילים מוכרים. הדוח על צרפת, אשר פורסם ב-26 במאי, הטעים את ההשפעה השלילית על המדיניות הכלכלית, הנובעת מצד "התפוררות פוליטית רבת-ימים וקיטוב פוליטי".

הבדל חשוב בין צרפת לישראל הוא כמובן מעמדו של הנשיא הביצועי. לנשיא הביצועי אומנם אין צורך ברוב פרלמנטרי כדי לכהן, אבל נחוץ לו רוב כזה כדי לחוקק. כשאין לו רוב, כמעט כל חקיקה מצריכה תמרונים מסובכים. לפחות פעם אחת הוטל ספק בלגיטימיות החוקתית של התמרונים האלה, אבל המקביל הצרפתי של בג"ץ התיר אותם.

מסקנת Scope היא אפוא הערכה "ניטרלית" על "פקטורים של משילות". זו לשון מנומסת להגיד שאיכות המשילות מוטלת בספק גובר, והיא תשפיע על הפיננסים של צרפת וממילא על דעתן של סוכנויות הדירוג. 

''צרפת בסכנה של הפחתת דירוג''. ''פיגארו'', 20 ביוני / צילום: צילום מסך

האופוזיציה מילאה את הרחובות

דוגמה בולטת אחרת לקשר שבין מהומות רחוב מתארכות להפחתת דירוג ניתנה בהונג קונג בשלהי 2019 ובתחילת 2020, בימים האחרונים שלפני הקורונה.

עיר-המדינה בחופי סין נהנתה בימים ההם מדרגה ניכרת של אוטונומיה. לרוע המזל, מתנגדי המשטר עשו שימוש נמהר באוטונומיה הזו, שהיה מנותק לחלוטין מן המציאות הפוליטית, ועלה להם ביוקר בלתי רגיל.

בדרישה מוצדקת בהחלט ליתר דמוקרטיה, כפי שהמשטר הקומוניסטי התחייב להרשות כאשר קיבל לידיו את הונג קונג מבריטניה ב-1997, האופוזיציה מילאה את הרחובות במשך שבעה חודשים. מיליונים הפגינו נגד המשטר ולטובת החירות. בהדרגה, חלקים קטנים אך בולטים של האופוזיציה פנו לאלימות ולוונדליזם.

תמונות מוכרות מן הימים ההם הראו את הקיצונים מתנגשים עם המשטרה, מציתים בתי עסק, כלי רכב, אפילו בנקומטים. פעם אחת הם פרצו אל מליאת הפרלמנט של הונג קונג והבריחו את חבריו.

זו הייתה קריאת תיגר מובהקת על המשטר הקומוניסטי בבייג'ינג. הוא ניצל את הפסקת המחאות שכפתה הקורונה כדי לשים קץ לכל רמז של חירות פוליטית בהונג קונג. מארגני ההפגנות הושלכו לכלא לשנים רבות, או נמלטו בסירות אגוז אל הים הפתוח. ממשלת סין דורשת את הסגרתם מן המדינות שהעניקו להם מקלט.

"היחלשות גדולה של המשילות"

בספטמבר 2019, סוכנות פיץ' הפחיתה את הדירוג ההיסטורי המעולה של הונג קונג מ-AA+ ל-AA, עדיין מעורר קנאה, אבל גם רמז אפשרי לבאות. פיץ' הסבירה כי היא מודאגת מן הסכנה שהונג קונג תאבד את כל סממניה האוטונומיים ותתמזג מיזוג מלא עם סין. או-אז היא ממילא לא תהיה ראויה לדירוג גבוה מזה של סין עצמה.

ההיגיון הזה, יצוק בברזל, התנגש עם ההיגיון של המשטר הקומוניסטי. הוא ראה בהונג קונג פרה חולבת, דלת נוחה אל שוקי הכספים של המערב. הונג קונג זהה לסין תחדל להיות נחוצה.

ממשלת הונג קונג מחתה על החלטת פיץ'. היא טענה בכל התוקף, אשר יישמע מוכר לישראלים, כי "התקריות החברתיות של החודשים האחרונים לא השפיעו על תחרותיותה של הונג קונג".

בתחילת ינואר 2020 סוכנות מודי'ס (Moody’s) הלכה בדרכה של פיץ' והורידה את דירוגה של הונג קונג מ-Aa2 ל-Aa3.

ההסבר שנתנה מודי'ס היה מצריך תרגום פשוט לעברית, אילו מודי'ס הייתה רוצה להסביר עכשיו, או בקרוב, החלטה על הורדת דירוג בישראל:

"היעדר היענות אפקטיבית מצד (הממשלה) לדאגות שתרמו לגל המחאות הנמשך, והאינרציה המאפיינת את הרשות המבצעת ואת הרשות המחוקקת, מעידים על היחלשות גדולה יותר של המוסדות ושל המשילות ממה שמודי'ס העריכה תחילה".

מה פתאום, השיבה הונג קונג, אנחנו חולקים על מודי'ס בתוקף, הבסיס של כלכלת הונג קונג מוסיף להיות יציב.

אבל הממשלה המקומית לא הבינה, או העמידה פנים שאינה מבינה. מודי'ס לא דיברה רק על פיננסים, אלא עוד יותר מזה על חברה ועל פוליטיקה. היא תיארה את הסיבות העומדות ביסוד המחאות כ"עמוקות-שורשים וקשות לפתרון". בקצרה, היא הביעה אי-אמון ביכולתה של ממשלת הונג קונג ליישב אותן.

היא כמובן צדקה. בשנתיים הבאות בייג'ינג הקימה מדינת משטרה לכל דבר בהונג קונג, העתק מושלם של מדינת המשטרה ביבשת.

המפטי-דמפטי

המרחק בין כלכלה לפוליטיקה כידוע אינו גדול. אבל לא לעתים קרובות אנחנו רואים סוכנויות דירוג פוסעות אל תוך הפוליטיקה, ומדרגות בעצם לא את הפיננסים, לא את האשראי, לא את החוב - אלא את החברה ואת התרבות הפוליטית.

כל הבנקאים וכל פקידי האוצר המבריקים ביותר לא יועילו להתמודד עם סוג כזה של התבוננות ושל הערכה. או - כפי שאמר המשורר - "כל אנשי המלך וכל פרשיו / חובשים עכשיו את שבריו / אך לשווא" (המפטי-דמפטי, בתרגום יורם שובל). 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון