גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' רבקה כרמי: "רופאים שנשלחו להתמחות בחו"ל לא רוצים לחזור לישראל"

בכירי מערכת הבריאות התגייסו להרגיע את הרוחות בקרב הרופאים שהצהירו שהם שוקלים רילוקיישן ● פרופ' רבקה כרמי, יו"ר ארגון שקם כדי להשיב מדענים ורופאים לישראל, מזהירה מבריחת המוחות במערכת שבמילא עומדת על סף משבר: "אנחנו עלולים לחזור ליחס רופאים־מטופלים שהיה בשיא הקורונה"

פרופ' רבקה כרמי / צילום: רמי זרנגר
פרופ' רבקה כרמי / צילום: רמי זרנגר

בניסיון להתמודד עם גל הצהרות הרילוקיישן של הרופאים שהחל והתעצם עם העברת חוק ביטול עילת הסבירות, השבוע התקיים כנס חירום על ידי מערכת הבריאות וארגון סיינס אברוד (ScienceAbroad). זאת על רקע שביתת הסתדרות הרופאים, ופתיחת קבוצת הוואטסאפ "רופאים ורופאות לרילוקיישן" שמשכה אליה אלפי נרשמים תוך ימים ספורים.

הציבור מצפה מהקואליציה ומהאופוזיציה להיכנס למו"מ בדחיפות | סקר גלובס המלא
אלוף (במיל') יעקב עמידרור: "האיום בסרבנות יפגע בצה"ל. ישראל תצא מהאירוע חלשה יותר"
בכירי המשק התייצבו בחזית של מאבק פוליטי. האם התופעה פה כדי להישאר?

זה רק קצה הקרחון של בעיית בריחת המוחות שהולכת ומתהווה באקדמיה וברפואה בישראל, כך אומרת פרופ' רבקה כרמי, לשעבר נשיאת אוניברסיטת בן גוריון והיום בין היתר יו"ר ארגון סיינס אברוד - אשר עוסק בהשבה של מדענים ורופאים ממדינות אחרות לישראל.

"בחודשים האחרונים, אנחנו כמעט ולא מקבלים בקשות ממדענים או מרופאים לעזור להם לחזור לארץ", אומרת כרמי. עד היום, האתגר של סיינס אברוד היה מציאת מספיק משרות איכותיות בישראל כדי לקלוט את כל מי שרוצה לחזור, לאחר שיצא לדוקטורט או פוסט־דוקטורט. "אבל לאחרונה, נתקלתי באנשים שסירבו למשרות באוניברסיטה העברית ובמכון ויצמן, או ביקשו לדחות את ההצעה בשנה־שנתיים, עד שהם יראו לאיזה כיוון הרוח נושבת", אומרת כרמי.

גם בתחום הרפואי בו הארגון החל לעסוק לאחרונה, מסתמנת מגמה דומה. "מנהלי מחלקות מדווחים על רופאים שנשלחו להתמחות, ולא רוצים לחזור, ועל יותר בקשות למשרות זמניות בחו"ל, שעלולות להפוך לקבועות".

 

הקריסה קרובה יותר משנדמה

זה לא טריוואלי עבור רופא להגר.
"כמובן שאנחנו מאבדים קודם כל את אלה שכבר נמצאים שם. אבל גם לגבי אלה שרוצים לצאת מישראל. הביקוש לרופאים ישראלים הוא גבוה בכל העולם".

החשש מעזיבה של רופאים מגיע על רקע של מחסור חמור בהם ממילא, שאמור להעמיק בקרוב, על רקע רפורמת יציב, במסגרתה הוחלט לא לקבל לבתי החולים בישראל חלק מן הרופאים שלמדו במוסדות בחו"ל, שהמדינה החליטה שרמתם נמוכה מידי.

ועדה בראשות רוני גמזו מגבשת בימים אלה תוכנית להגדלת מספר הרופאים בישראל, אך כל תוכנית כזו תניב פירות רק בעוד שנים, ובינתיים האוכלוסיה ממשיכה לצמוח במהירות. עד כה הוערך כי אם התוכניות יוטמעו, המחסור יגיע לשיאו ב־2026, ואחר כך המצב ישתפר. אך אם יהיה גל עזיבה, לא ברור מתי המגמה תתהפך.

אם המונח "קריסת מערכת הבריאות" נשמע לכם מוכר, כרמי מזהירה שזה הרבה יותר קרוב ממה שזה נראה. "נכון שלא כל כך בקלות עוזבים מדינה. אבל אם מתוך כ־2,000 רופאים שנרשמו לקבוצת הרילוקיישן נאבד 200־300 תוך שנתיים, זה כבר יביא את מערכת הבריאות שלנו, הלחוצה עד הקצה, למצב דומה מבחינת יחס הרופאים למטופלים שהיה לנו בשיא הקורונה. כשמדברים על קריסת מערכת הבריאות, זה בראש ובראשונה כוח אדם. לכן אני אומרת בזהירות שיכול להיות שהאירוע הזה קשה יותר מאשר פרישת הטייסים".

שלוש השנים האחרונות תרמו גם הן לרצון של הרופאים לעזוב? העומס, תגובות לפעמים קשות מן הציבור, צוי איסור היציאה מהארץ ששקלו להוציא להם? אולי הם חוששים שבשלב כלשהו לא יאפשרו להם לעזוב?
"אכן המערכת מותשת. בעיקר המתמחים אבל גם המומחים, שחלקם בנוסף לתפקידם גם פעילים מאוד במחאה, ולכן מותשים עוד יותר".

"מערכת הבריאות היא שמורת טבע"

הרופאים הביעו בשיחות עמם חשש כי מערכת הבריאות של השנים הקרובות תהיה עוד יותר חנוקה כלכלית, או כי יופעל עליהם לחץ לטפל בחולים באופן שנוגד את תפיסת עולמם.

עוד דיברו הרופאים על אי הוודאות לגבי מקצוע "עוזר רופא", ששמו שונה ל"עמית רופא", כאשר היו מי שטענו כי השם שונה ממש בימים אלה כסנקציה נגד הר"י בשל השביתה. בועדה שדנה במקצוע החדש השבוע, הוחלט גם כי בועדה המייעצת לשר הבריאות לגבי המקצוע, ימונה נציג אקדמיה במקום נציג ההסתדרות הרפואית, וההכשרה המקצועית לא תיעשה בהכרח באמצעות המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית, אלא גם על ידי גוף אחר ששר הבריאות יכיר בו. "מכניסים לנו פה מקצוע חדש שלא ברור מהו, שיכול לדרדר את כל היוקרה של הפרופסיה", אמרו גורמים במערכת הבריאות ל"גלובס".

אז מה עושים? כנס החירום אתמול לא ממש נתן תשובות ולא התייחס לסוגיות הפוליטיות שהוציאו את הרופאים לשביתה, במיקרו או במאקרו. הוא כלל בעיקר תחנונים של גורמים בכירים במערכת לרופאים לא לוותר ולא לעזוב. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן־טוב, אמר: "אני מודה שעוד לא הצלחתי לארגן את המחשבות באופן שלם. אני כמובן מבין את התחושות הקשות. לצד זה כולנו יודעים שגם אין לנו מדינה אחרת ומערכת בריאות אחרת".

בר סימן טוב הזכיר את המפגש במערכת הבריאות של כל האוכלוסיות הישראליות: "המערכת הזו היא שמורת טבע. היא גם המערכת הציבורית הטובה בישראל וגם מהטובות בעולם. אני באמת חושב שאין לאף אחד מאיתנו את הפריבילגיה לוותר".

דיקנית הפקולטה לרפואה באונ' העברית ומנהלת המערך ההמטולוגי במרכז הרפואי הדסה בירושלים, פרופ' דינה בן יהודה, אמרה: "קבוצת הווטסאפ מטלטלת. ראיתי שם רופאות ורופאים שלימדתי, כאלה שהתמחו והיו איתי בתור רופאה בהדסה. התחושה שלנו בפורום הדיקנים הייתה רצון לחבק ולהצטער שכך אתם חשים. אני רוצה להגיד שאנחנו נמצאים בפתח תקופה בה סוף סוף יש תכנון לטווח ארוך ברפואה בארץ. לדור שלי גם נפל האסימון שזה נכון לחשוב אחרת. שההקרבות שעשינו בתור רופאים, זה לא מה שאתם רוצים".

"יהיה קשה לשקם את אמון המשקיעים"

השבוע הוציא ארגון 8400, רשת בכירים במערכת הבריאות, המחקר והתעשיה הרפואית בישראל, מסמך עליו חתומים רבים מחברי הארגון ורוב מנהליו, בו נאמר: "אנחנו מחזקים את ידיהם של מאות אלפי הנאבקים של קיומה של מדינת ישראל הדמוקרטית".

מנכ"לית 8400 דפנה מוריץ אמרה כי: "התרענו במכתב קודם כבר בפברואר, כי ההשלכות של צעדי הממשלה עלולות להיות קשות. היום אנחנו כבר בשלב שבו זו לא רק אזהרה, אלא אירוע שמתממש. גורמים שרצו להקים פה חברות, כבר מקבלים הצעות נדיבות ומחפשים איך להקים אותן בחו"ל, בין היתר בשל לחץ המשקיעים.

"בעבר הייתה לנו בעיה של חברות שמוקמות כאן ונודדות למדינות אחרות. היום הן בכלל לא מוקמות כאן. גם מרכזי הפיתוח של החברות הגדולות, שמנהליהם נלחמו בשיניים כדי להחזיק אותם דווקא כאן, נמצאים בסכנה. זה נזק בלתי הפיך. יהיה קשה מאוד לשקם את האמון המשקיעים והטאלנטים בישראל".

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים