גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע האמת של חברת הביוטק היפנית: האם הטכנולוגיה שלה תשנה את שוק הפארמה?

פרופ' הירואקי שוגה מאוניברסיטת טוקיו הקים את פפטידרים על בסיס טכנולוגיה שפיתח, והחברה חתומה על עשרות הסכמי שיתוף פעולה עם ענקיות פארמה בעולם ● בקרוב יגיעו תוצאות ניסויי היעילות של המוצרים הראשונים ● שוגה, שזכה לאחרונה בפרס וולף הישראלי, מדבר על הפוטנציאל של הטכנולוגיה ועל התוכנית שלו להקים חברה חדשה

האם הטכנולוגיה של Peptidream תשנה את שוק הפארמה? / אילוסטרציה: Shutterstock
האם הטכנולוגיה של Peptidream תשנה את שוק הפארמה? / אילוסטרציה: Shutterstock

חברות לפיתוח תרופות שקמות על בסיס פריצת דרך טכנולוגית נקלעות לעתים קרובות לדילמה: האם לפתח את התרופות בעצמן או באמצעות הסכמי פיתוח משותפים עם חברות תרופות גדולות מהן. כבר ראינו את הדילמה הזאת בחברות ישראליות, והיא אינה שונה במדינות אחרות. פיתוח עצמאי עולה הון, יש בו סיכון, וחוסר ניסיון עלול להיות מכשול. כישלון במוצר אחד יכול לקבור את החברה. מנגד, כשמעבירים את האחריות על הפיתוח לחברה אחרת, מאבדים שליטה בתהליך, וההכנסות משיתוף הפעולה נמוכות יותר. חברה תזדקק לאוסף של מוצרים מוצלחים כדי ליהנות מזרם הכנסות סביר.

בנק ישראל חושף: הישראלים לא מוותרים על המשכנתה אבל כן ייכנסו למינוס או יפגרו בהלוואות אחרות
בנק ישראל מחריף את הטון: אי הוודאות הפוליטית מסכנת את היציבות הפיננסית ותורמת לעליית האינפלציה
״תתניעו מחדש״: לבנק ההשקעות מהגדולים בעולם יש תחזית אופטימית לישראל

אחת הדוגמאות המוצלחות לחברת פלטפורמה כזאת, המבוססת על שיתופי פעולה, היא Peptidream היפנית, שייסד פרופ' הירואקי שוגה מאוניברסיטת טוקיו.

שוגה זכה השנה בפרס וולף הישראלי עבור פריצת הדרך המדעית שלו שעומדת בבסיס פפטידרים. פרס וולף, נזכיר, נחשב מנבא של פרס נובל. כשליש מהזוכים בתחומים המשותפים לשני הפרסים זכו בהמשך הדרך גם בפרס נובל.

 

החברה של שוגה, שקמה ב־2006 בהשקעה של כמה מיליוני דולרים, מציעה כיום את שירותיה לחברות תרופות.

החברה חתומה על עשרות שיתופי פעולה עם תאגידי ענק ועם חברות צעירות בתחום הפארמה.

יותר מעשרה ממוצריה כבר נמצאים בשלב הניסוי הקליני, והיא רושמת משיתופי פעולה אלה הכנסות של עשרות עד מאות מיליוני דולרים ברבעון.

פפטידרים נסחרת בבורסה של טוקיו ב־1.6 מיליארד דולר. בקרוב, יגיע רגע האמת שלה, כאשר יתקבלו התוצאות של ניסויי היעילות במוצרים הראשונים שבפיתוח.

לפפטידרים עשויה להיות השפעה יוצאת דופן על עולם התרופות. היא יצרה קטגוריה חדשה של תרופות המבוססות על פפטידים (שרשראות קצרות של חומצות אמינו), המורכבים מחומרים חדשים לאנושות.

הטכנולוגיה של החברה מגלה במהירות וביעילות מולקולות פפטידיות הנקשרות באופן חזק מאוד למטרות בגוף, מטרות שבעבר לא היה ברור כלל שניתן יהיה לפתח תרופות עבורן.

מגיטריסט ג'ז למדען: המסלול של פרופ' שוגה

"נולדתי ביפן באוקיאמה, עיר במערב יפן, שם גדלתי ולמדתי עד התואר השני", מספר שוגה בראיון לגלובס על הדרך להמצאה שלו. "למדתי הנדסת כימיה, אבל זה בכלל לא היה תחום העניין העיקרי שלי, אלא מוזיקת ג’ז. ניגנתי בגיטרה, הופעתי ונהניתי מאוד. אבל הבנתי שאני לא מספיק מוכשר כדי לעשות את זה במשרה מלאה.

"לעומת זאת, פתאום ראיתי שאני ממש נהנה מעבודת המעבדה שלי. פתאום המדע תפס אותי".

פרופ' הירואקי שוגה / צילום: יח''צ

מה היה הרגע שהדליק אותך על כל זה?
"הרגע שבו התחלתי לעסוק ביצירת RNA (מולקולות האחראיות 'לתרגם' את הדנ"א לחלבונים), כי הרי זה המפתח לקוד הגנטי, לשינוי בקוד הגנטי, אבל זו הייתה אז רק מחשבה, שאיפה. עוד לא ידענו שזה באמת אפשרי".

המדע איפשר לו לראות עולם. "קיבלתי הזדמנות לנסוע למשרת מחקר בשווייץ, וזה באמת שינה את חיי. כשחזרתי ליפן, זה כבר היה עם תיאבון לנדודים.

"המשכתי מיד לדוקטורט ב־MIT, ארה"ב, וזה היה מסלול אחר לגמרי מזה שמישהו מחבריי חשב שאעשה".

שוגה טוען שבדוקטורט "הייתי טוב, אבל לא בלטתי", אך ייתכן שזו הצטנעות יתר, כי הוא התקבל לפוסט דוקטורט בבית החולים Mass General אצל זוכה פרס נובל פרופ' ג'ק שוסטק, אחד החוקרים המובילים של אבולוציית הריבוזום. שם החל לעבוד על ההמצאה שבבסיס פפטידרים. לאחר מכן קיבל משרת פרופסור באוניברסיטת ניו יורק, באפלו.

 

הסקפטיות בשוק: המצאה שהתקבלה בחשדנות

שוגה התמקד במחקר שלו ב־tRNA, רצפי RNA המקשרים בין ה־mRNA שקודד מהגנום לחלבון שה־RNA מייצר לבסוף. הוא פיתח טכנולוגיה בשם Flexizyme, ששילבה חומצות אמינו לא טבעיות בחלבון, ואפשרה כך ליצור שרשראות קצרות של חומצות אמינו שלא ניתן להגיע אליהן באמצעות הקוד הגנטי. כך הפפטידים נעשים יציבים יותר.

רצפים קצרים אלה מכונים פפטידים, ומבחינת גודל ומבנה הם באמצע הדרך בין תרופות כימיות לביולוגיות. באופן אידיאלי, הם יכולים ליהנות מהיתרונות של שני סוגי התרופות. תרופות כימיות המסונתזות במעבדה ניתנות בדרך כלל בבליעה ומצליחות לחדור לתאים, אבל הן אינן יציבות בגוף. לעומת זאת, תרופות ביולוגיות הניתנות בעירוי או בזריקה הן יציבות ונקשרות היטב לקולטנים על גבי דופן התא, אבל קשה להן להיכנס לתוך התאים, ולפעמים הן לא מתפרקות מהר מספיק.

 

מה הייתה פריצת הדרך שאפשרה לפתח תרופות שלא פותחו כמוהן בעבר?
"בעצם 'חטפנו' את מערכת תרגום החלבונים, ואנחנו יכולים לחבר כל חלבון שאנחנו רוצים. האתגר היה למצוא את האנזים שמאתחל את התגובה הזאת כדי לחבר את המולקולות ה'לא טבעיות' לפפטיד. בהתחלה, בכלל לא היה ברור אם נוכל לייצר כך מולקולות בעלות ערך. התברר שלא רק שאפשר לייצר אותן, גם ניתן למצוא מתוך מיליוני המולקולות שהמערכת מייצרת את המולקולה המעניינת מהר מאוד. הפלטפורמה היא גם אמינה, כלומר מוצאת עוד ועוד מולקולות כאלה כל הזמן".

ב־2003, מיד לאחר הגילוי, החליט שוגה לחזור ליפן. "כולם שאלו מדוע חזרתי, אבל טוב להתחיל דבר חדש במקום חדש. שינוי האווירה והצורך להוכיח את עצמי מחדש גרמו לי ממש לדחוף את הפרויקט קדימה".

אבל לא הכול היה ורוד. "חברות התרופות אמרו, 'או מולקולות קטנות או תרופות חלבוניות, אבל לא את הדבר הזה שהוא באמצע. כי לפפטידים יש בעיה של חוסר יציבות בגוף ואתגרים נוספים בתהליך הייצור. ידעתי שמצאנו את הדרך לייצב את המוצר, אבל הייתה הרבה מאוד סקפטיות, היה קושי ליצור קשר עם חברות הפארמה. לא הייתה לי ברירה אלא להקים בעצמי את פפטידרים".

למען הסר ספק, פפטידרים לא המציאה את הפפטידים. מאות תרופות פפטידיות כבר מאושרות לשיווק, ואפילו חלק מתרופות ההרזיה שכבשו לאחרונה את השוק הן פפטידים. הייחוד של פפטידרים הוא בייצור פפטידים יציבים, הנקשרים היטב למטרה שלהם בגוף, ובאפשרות לתכנן אותם בהתאם לדרישות חברות התרופות.

הניסויים שפתחו את הדלת לזרם עסקאות

מה הייתה נקודת המפנה של החברה שהקמת?
"סביב 2010 החליטו במקביל שתי חברות, נוברטיס ו־BMS, לתת לנו צ'אנס. עשינו ניסויים יחד, והן בחנו את המוצרים שלנו מול המולקולות שלהם, והיו מופתעים מאוד מרמת הקישור. ואז קיבלנו פתאום הצעות רכישה מהמון חברות, אבל החלטנו שאנחנו רוצים להיות עצמאיים".

ב־2013 החברה הונפקה בבורסה של טוקיו וגייסה כ־50 מיליון דולר לפי שווי של 330 מיליון. היום היא שווה כ־1.6 מיליארד דולר, אם כי בעקבות הנפקות וגיוסי המשך, תשואת המניה מההנפקה היא רק כ־12%. כמו חברות אחרות בתחום, מנייתה הגיעה לשיא ב־2021, ומאז ירדה כ־70%. זאת אף שחברות תרופות המשיכו להודיע על שיתופי פעולה עמה.

כיום, המוצרים המתקדמים ביותר של פפטידרים נמצאים בשלב II של הניסויים הקליניים. בקרוב יתקבלו תוצאות היעילות של המוצרים הראשונים, ואפשר יהיה לראות אם החברה תישאר בגדר חלום או תממש את הבטחתה.

בינתיים, שוגה כבר עבר לעשות דברים חדשים. "אני מקים בימים אלה חברה החדשה, גם היא בתחום של 'חטיפת' מנגנון התרגום של החלבונים, אבל בצורה אחרת", הוא מספר לגלובס.

שוגה מאמין שפריצת הדרך בתחום הפפטידים תשנה את עולם התרופות. "אנחנו נקבל תרופות יותר ספציפיות, יותר מותאמות אישית, בתהליך פיתוח הרבה יותר מהיר".

השוק היפני: השקעה במחלות הגיל השלישי

שוק הביוטק ביפן הצליח להצמיח בשנים האחרונות כמה חברות ענק, כמו טקדה הבינלאומית, אסטלס ואסאי, שפיתחה את התרופה החדשה לאלצהיימר שתשווק בקרוב על ידי חברת ביוג'ן האמריקאית. התאגידים היפניים הגדולים עסקו לאורך שנים רבות בכימיה ויש להם היום גם חברות פארמה גדולות כמו מיצובישי טנאבה ודייצ'י סנקיו שממוקדת יותר בגנריקה.

יפן היא שוק פוטנציאלי ענק לחברות הפארמה. היא נחשבת לשוק השלישי בגודלו בתחום הפארמה, אם מתייחסים לאיחוד האירופי כאל שוק אחד.

לכן כל חברות התרופות הגדולות בעולם מחזיקות במדינה סניפים שיווקיים. אלה אמנם לא מרכזי פיתוח, אבל מתוקף פעילות הסניפים, הם נמצאים בקשר עם אקוסיסטם הביוטק המקומי.

אוכלוסיית יפן מתבגרת במהירות ולכן המדינה משקיעה במיוחד במחלות של הגיל השלישי. בנוסף, יש לה התמחות בתחום תאי הגזע, שהופכת אותה למוקד חדשנות בתחום זה.

היסטורית, כלכלת המדינה הייתה מאורגנת בתאגידים גדולים ולא היה הרבה כסף זמין להקמה של חברות הון סיכון. בעשורים האחרונים, התאגידים הללו הקימו בעצמם קרנות הון סיכון, ובמקביל כסף זר רב יותר החל לזרום לענף הביוטק במדינה.

שוגה היה רוצה לראות את יפן יוצרת גם תרבות של סטארט־אפים. "חברות הביוטק הקטנות שלנו מצליחות בקצב נמוך יותר מאלה שבארה"ב או אפילו באירופה, אבל יש לנו אקדמיה חזקה ועניין רב של המדינה בתחום. בשנים האחרונות, בעקבות ההצלחה של טקדה ואסטלס, יפנים שעבדו עבור החברות הללו בשוק הבינלאומי חזרו למדינה והקימו חברות משלהם, כך שהשוק מלא הזדמנויות".

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים