גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלבול בפרקליטות בעקבות ביטול עילת הסבירות: ביקשה לדחות דיונים בתיקים

ההחלטה לבטל מיידית מדיניות שיפוטית של עשרות שנים יצרה בלבול רב במערכת, ובמשרד המשפטים מודים שנחוץ זמן להבנת השלכות החקיקה ● היועמ"שית טרם גיבשה עמדה לקראת הדיון בבג"ץ, אבל גם בלי צו שימנע את כניסת החוק, דבר אחד ברור: השטח עדיין לא ערוך

מליאת הכנסת, ההצבעות על ביטול עילת הסבירות, 24.7 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
מליאת הכנסת, ההצבעות על ביטול עילת הסבירות, 24.7 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

פרקליטות המדינה הגישה בקשות לדחיית דיונים בתיקים שעולות בהם טענות לחוסר סבירות - כך נודע ל"גלובס". התיקים הם ערעורים שהוגשו לבית המשפט העליון על פסקי דין בעתירות מנהליות שניתנו לפני כניסתו של החוק לתוקף, ועתה לא ברור מה יעלה בגורלם. במשרד המשפטים אישרו את הדברים והבהירו כי הטעם לדחייה הוא הצורך בזמן להבנת השלכות החקיקה החדשה על התיקים.

נתניהו לבלומברג: אחרי השינוי בוועדה לבחירת שופטים נפסיק את החקיקה
אמסלם מבקש מנציב שירות המדינה: הפסק את כהונת מנהלת רשות החברות
בג"ץ הנבצרות עובר לשלב הבא: ידון בהרכב מורחב של 11 שופטים

מיד, ובלי הוראות מעבר

תיקון 3 לחוק יסוד: השפיטה, שביטל את עילת הסבירות, נעשה בתוך חודש אחד. הדיון הראשון בהכנה לקריאה ראשונה בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת נערך ב-25 ביוני. ב-26 ביולי החוק כבר פורסם ב"רשומות". מדובר בפרק זמן קצר מאוד ביחס לשינויים חוקתיים עם השלכות רוחב רבות.

לשם השוואה, חקיקתו של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, נמשכה בפועל שלוש שנים. כך גם הרפורמה בעבירות ההמתה בדין הפלילי, ששינתה בין היתר את ההגדרות של עבירות הרצח וההריגה, נחקקה בכנסת בשנת 2019 אך הגיעה לשולחנה כבר ב-2015.

התיקון לפקודת העיריות, שהסדיר את אפשרות השימוש של עיריות בחברות גבייה פרטיות, עבר בכנסת לאחר שנתיים של דיונים גם כן. ישנם כמובן חוקים שעוברים בפרק זמן קצר בהרבה, אך לרוב אין להם תחולה רחבה כל כך, על כל תחומי הממשק בין האזרח לרשות.

ואולם, הנקודה המשמעותית יותר ממשך הזמן שבו דנו בחוק, שיש שיטענו שאינו משמעותי כשלעצמו במקרה שבו ועדה מצליחה לקיים דיון ענייני ביעילות - היא התחולה.

במקרים רבים, כשמשנים מצב משפטי מקצה לקצה, נחקקת הוראת מעבר בחוק, שמסבירה מה דינן של החלטות, למשל, שהתקבלו קודם לכן. פעמים רבות, גם אם אין הוראות מעבר, מועד כניסת החקיקה לתוקף הוא מאוחר. זה קורה בחוקים וזה קורה בתקנות. הטעם ברור: שהות להתארגן. שוב, לשם השוואה, החוק שאסר על צריכת שירותי זנות נכנס לתוקף רק שנה וחצי לאחר שנחקק. שם, אגב, אפילו פרק זמן זה לא הספיק לממשלה לבניית תוכנית השיקום לשורדות.

עו''ד ד''ר גיל לימון, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, בדיון על ביטול עילת הסבירות בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

תחולה מאוחרת איננה חובה של המחוקק, וכך גם כתיבתן של הוראות מעבר. אך הן נחשבות לצעד חקיקתי בריא יותר, שנועד למנוע אנדרלמוסיה. שכולם יידעו מתי חל עליהם מה, ועל מנת שהשטח, בעיקר אם השטח הוא עצום - יידע להתארגן.

גורל התיקים לוט בערפל

לכאורה, כשלא נחקקת הוראת מעבר, המשמעות היא שהמדיניות המשפטית שבוטלה - ובענייננו חוסר היכולת של בתי המשפט לבצע ביקורת שיפוטית על הרשויות במקרים שבהם הן נוהגות בחוסר סבירות - אינה חלה יותר בשום הליך. כך, אם הליך מסוים התבסס על טענות שעניינן חוסר סבירות, טענות אלה בטלות. משפטנים מסבירים שכך זה תמיד כאשר משתנה חוק - יש מי שמפסיד, ויש מי שמרוויח.

אך מה קורה כאשר שני הצדדים אינם יודעים כיצד לנהוג, ויש, נניח, ערעורים על פסקי דין שנוגעים לעילת הסבירות? שופט העליון מינץ, שהעתירות בעניין עילת הסבירות הונחו על שולחנו, החליט שלא להוציא צו ביניים שימנע את כניסת החוק לתוקף. אך האם המערכת יכולה להתייחס למציאות כאילו מעולם לא הייתה בה עילת הסבירות?

בייעוץ המשפטי לממשלה ובפרקליטות למשל ממש לא ערוכים עדיין להתמודד עם תיקים שכאלה. הפרקליטות כבר הגישה בקשות דחייה לשני דיונים בערעורים על הליכים שבמרכזם עמדה העילה. לגלובס נודע שהמדיניות הרוחבית היא לעשות כך במקרים דומים, אז נראה שזו רק ההתחלה.

במקביל, כפי שפורסם בוואלה!, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט ציבורי-מינהלי) גיל לימון שלח מכתב למשרדי הממשלה, שבו ציין כי היועצת עוד לא גיבשה עמדה ביחס לחוקיות התיקון לחוק לקראת הדיון שיתקיים בבג"ץ, וציין כי נבחנות לעומק השלכות החקיקה.

במקביל ביקש לימון מהמשרדים לפנות להיוועצות עם משרד המשפטים "ככל שיתעוררו שאלות לגבי השלכותיו של התיקון בהקשרים קונקרטיים, דהיינו, בנוגע לבחינה משפטית של סבירות החלטה שעליה חל התיקון - החלטת ממשלה, ראש ממשלה או שר".

המקרה של דרעי־פנחסי

התיקון שהעבירה הכנסת אסר על בית המשפט לדון עוד בשאלות שנוגעות לסבירות החלטותיהם של שרים, ראש הממשלה והממשלה במליאתה. כלומר, נאסר על בית המשפט לא רק להורות על פסלותה של החלטה מינהלית, אלא גם על עצם הדיון בסבירות.

עילת הסבירות, שאותה ירשנו מהבריטים, הייתה חלק ממערכת המשפט הישראלית מאז כינונה. בעשור הראשון למדינה היא שימשה רק לביקורת על מה שמכונה "חקיקת משנה", כלומר תקנות וחוקי עזר, שגם עליהם נאסרה כעת הביקורת. בהמשך היא גם הורחבה להחלטות אחרות של הממשלה.

ככלל, התכלית של עילת הסבירות הייתה לתפוס מקרים בלתי תקינים, שלא ניתן היה לומר שמה שהופך אותם ללא תקינים הוא קיומם של מניעים זרים או הפליה.

בשנות ה־70 התווספה בפסק דין של השופט שמגר גם האפשרות לפסול החלטה של רשות מרשויות המדינה אם היא לא שקלה שיקולים ראויים, או אם נתנה להם משקל פחות מדי.

בהמשך, החלה העילה לשמש גם לביקורת על מינויים ופיטורין בשירות המדינה, כאשר המקרה המפורסם ביותר אולי הוא ההוראה שהטיל בית המשפט על רבין לפטר את דרעי, הפרשה שזכתה לכינוי "דרעי-פנחסי".

פסק הדין יינתן עד ינואר

לאחר שביטלה הכנסת את עילת הסבירות לפני מספר שבועות, נטען כי כעת יחדלו הרשויות מפעולה בסבירות. מנגד נטען שהחובה לא בוטלה, אלא רק הסנקציות בעדה. רשויות השלטון ימשיכו לפעול בצורה תקינה, בית המשפט ממילא לא היה מה שמנע מהן אחרת, נטען.

יחד עם זאת, גורמים בשירות המדינה סיפרו כי בימים האחרונים מתזכר משרד המשפטים את הקולגות במשרדים השונים כי חלה עליהם החובה לפעול בסבירות. מה שהיה מובן מאליו אינו מובן מאליו עוד, מספרים.

עד שתגבש היועצת המשפטית לממשלה את עמדתה ביחס לתיקון, והרכב חסר תקדים של 15 שופטי העליון יישב על המדוכה להכריע בחוקתיותו, מערכת המשפט בבלגן.

הידיעה שפסק הדין חייב יהיה להינתן לכל המאוחר בחודש ינואר, בשל פרישתן של הנשיאה חיות והשופטת ברון, מייצרת לפחות מסגרת זמנים לאנדרלמוסיה הנוכחית.

מדוברות משרד המשפטים נמסר: "הפרקליטות הגישה בקשת דחייה בשני תיקים שנקבעו לדיון השבוע בבית המשפט העליון, בערעורים על פסיקה של בית המשפט המחוזי הנוגעת להחלטות מנהליות. זאת, משום שנדרש זמן להבנת השלכות החקיקה החדשה על העתירות".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים