גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרגולטורים נוהרים, הבכירים מתקוטטים: זה הפך להיות הג'וב הנחשק במשק

בדיסקונט צפויים למנות כבר השבוע הרכב דירקטוריון חדש, והמאבק על זהות היו"ר מחולל סערה • גם בלאומי נערכים למינוי יו"ר חדש • ובפועלים הצטרפה מועמדת מפתיעה למרוץ הדירקטורים • וגם: מה מחפשים הרגולטורים הפיננסים לשעבר בדירקטוריונים של הבנקים ולמה זו בשורה לא טובה לתחרות

ימים גורליים בהנהלות הבנקים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
ימים גורליים בהנהלות הבנקים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הבנקים יפרסמו השבוע את הדוחות הכספיים שלהם לרבעון השני של השנה, ועל פי ההערכות הריבית הגבוהה צפויה גם הפעם לסדר להם רווחים יוצאי דופן. אבל לצד הדוחות הכספיים, הבנקים נמצאים בימים גורליים בכל הנוגע להרכב ההנהלות שלהם. שלושה מתוכם יבחרו דירקטורים חדשים, חלקם אף צפויים למנות יושבי־ראש, ובנק נוסף צפוי למנות מנכ"ל בימים הקרובים. הכיסאות הפנויים בתפקידים הבכירים במערכת הפיננסית בישראל מושכים שורה של שמות מעניינים ומאבקי אינטרסים. גלובס צולל לשבועות שיעצבו מחדש את הנהגת הבנקים. 

בנק הפועלים מציג: רווח של 1.9 מיליארד שקל ברבעון וגידול משמעותי בהפרשות להפסדי אשראי
למרות זינוק בהוצאות להפסדי אשראי: הרווח הנקי של דיסקונט קפץ ב-75% 
מועמד מבפנים: נבחר מנכ"ל חדש לבנק הבינלאומי
בעקבות חשיפת גלובס: עד כמה הבנקים יגדילו את ההפרשות להפסדי אשראי
6 מיליארד שקל בשנה: על מה גבו הבנקים עמלות ב־2022

פינטו וזכויות ההצבעה של הפורשים מדיסקונט

הבנק הראשון שהדירקטוריון בו צפוי להשתנות, וכנראה גם זהות היו"ר, הוא דיסקונט. ביום רביעי, למחרת פרסום הדוחות הכספיים של הבנק, אסיפת בעלי המניות תתכנס לבחור חמישה דירקטורים: שלושה דח"צים (דירקטורים חיצוניים) שיכולים להתמנות ליו"ר, ועוד שניים שלא יכולים להתמנות ליו"ר. בקבוצה הראשונה מתמודדים איריס אבנר (מכהנת כיום ומועמדת לבחירה מחדש); אריק פינטו, שהיה בעבר מנכ"ל הפועלים; שלמה מור יוסף, שניהל את בית החולים הדסה ואת הביטוח הלאומי; וסיגל רגב, יו"ר בית החולים רפאל. בקבוצה השנייה יתמודדו אהרן אברמוביץ (שמכהן כיום כדירקטור) מול עופר לוי ואמיר קושילביץ־אילן.

פינטו, לאור ניסיונו הרב בתחום, רואה עצמו מועמד מוביל להחליף את היו"ר הנוכחי שאול קוברינסקי, שיפרוש ב־11 בדצמבר. הוא צפוי לתחרות מצד דני ימין, לשעבר יו"ר הוועד המנהל של הטכניון ומנכ"ל מיקרוסופט ישראל. למרות שימין לא מגיע מעולם הבנקאות, הוא זוכה לתמיכה של חלק מהדירקטורים הקימיים בדיסקונט.

מדובר בבחירות קריטיות להמשך דרכו של הבנק. רק לפני שבועות ספורים נבחר מנכ"ל חדש לדיסקונט, אבי לוי, שהחליף את אורי לוין. וכאן גם טמון מקור הסערה שמתחוללת לאחרונה סביב הבחירות לדירקטוריון. כיום, גם דירקטורים שמסיימים את הקדנציה שלהם חודשים ספורים לאחר הצבעת אסיפת בעלי המניות יכולים לבחור את יו"ר הבנק הבא. כך היה גם כשקוברינסקי עצמו נבחר.

למעשה, שורה של דירקטורים שנמצאים רגע לפני פרישה יוכלו להכתיב לדירקטוריון החדש מי יהיה היו"ר. זאת למרות שקוברינסקי עצמו מסיים קדנציה ימים ספורים לאחר ההצבעה באסיפה הכללית (שתתקיים בתחילת נובמבר) הוא ישתתף בבחירת היו"ר הבא יחד עם ברוך לדרמן ויעקב ליפשיץ, גם הם דירקטורים שצפויים לפנות בקרוב את מושבם.

החוק הקיים מביא לא מעט זעם בקרב המועמדים והדירקטורים הנשארים. ללא קשר ובלי להאשים את השמות המעורבים בבחירות הנוכחיות, חלקם חוששים מתרחיש בו דירקטור שמסיים את כהונתו יבקש למנות יו"ר שימשיך מהלכים שהחל, גם אם היו הרסניים לבנק, כדי שהאחריות לא תיפול רק על הדירקטור העוזב.

לפי דיווחים, בבנק ישראל ניסו לשנות את החוק ולאפשר רק לדירקטורים החדשים לבחור את היו"ר. אך בבנק המרכזי דחו את הפרסומים ואמרו כי "אין כל שינוי בעמדת בנק ישראל בסוגית הרכב הדירקטוריון ובחירת היו"ר, והיא נותרה זהה לזאת שהונהגה בעבר. בנק ישראל אינו מתערב בבחירת מועמד כזה או אחר".

מנגד, יש הטוענים כי דירקטור צריך להיות בעל זכות בחירה עד ליומו האחרון בתפקיד, כיוון שהוא גם נושא על פי דין באחריות למתרחש בבנק עד לפרישתו. "בחוק החברות לא קיימת מגבלה על חבר דירקטוריון מלבד במקרה שיש לו ניגוד עניינים, וגם אם נשאר לו יום אחד לקדנציה הוא עדיין שם. או במילים אחרות דירקטור הוא דירקטור כל עוד הוא דירקטור, אלא אם יש לו עניין אישי באיזו שהיא החלטה, אבל על פניו זה לא המקרה כאן", אומר פרופ' אהוד קמר מהפקולטה למשפטים על שם בוכמן באוניברסיטת תל אביב.

הוא אומנם מבין את טענות המתנגדים, אך טוען כי אם יונהגו המגבלות, לא יהיה לדבר סוף. "במקרה כזה אין סוף להטלת מגבלה על עומדים בפני פרישה", הוא אומר. "מדוע חצי שנה אחרונה לכהונה זה בעייתי? למה לא תשעה חודשים אחרונים? איך אפשר לנטרל דירקטור מהצבעה ובמקביל להגיד לו שהוא אחראי לתוצאות ולתפקוד של הבנק? מה יכולה להיות החלטה משמעותית יותר מבחירת יו"ר?".

מיכל הלפרין תצליח איפה שמקביליה נכשלו?

בנק נוסף שעומד בפני שינוי בדירקטוריון הוא בנק הפועלים. בסוף השבוע קיבל הבנק מהוועדה למינוי דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה את רשימת המועמדים לדירקטוריון הבא. הרשימה כוללת שלוש מועמדות לתפקיד של דירקטורית חיצונית: הממונה על התחרות לשעבר עו"ד מיכל הלפרין, עו"ד רונית אברמזון ועו"ד מיכל קרמר. מתוך שמות אלו יבחרו בעלי המניות של הפועלים שתיים, ולצדן העלתה הוועדה את שמם של ישראל טראו ועו"ד מוחמד סייד אחמד לתפקיד דירקטור שאינו חיצוני, כשבעלי המניות יוכלו לבחור אחד מהם (או אף אחד מהם).

השם המרכזי הוא כמובן זה של הלפרין. בתקופת כהונתה, לא חלה התקדמות משמעותית בתחרות בין הבנקים. מיד לאחר פרישתה אמרה מחליפתה בתפקיד, מיכל כהן, כי לבנקים אין אפילו תמריץ להתחרות זה בזה בחלק מתחומי הפעילות, לדוגמה במשכנתאות. במשך כהונתה אף אושר מיזוג בנק איגוד לבנק מזרחי טפחות, תהליך שצמצם את מספר השחקנים במערכת הבנקאית. לזכותה של הלפרין נזכיר כי היא התנגדה למיזוג (אף שלא עסקה בו ישירות בשל ניגוד עניינים עליו הצהירה עם כניסתה לתפקיד), אך הוא אושר למרות התנגדותה.

צילומים: רמי זרנגר, רונן פדידה, דוברות משרד האוצר, עינת לברון; איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

רגע לפני סיום כהונתה הלפרין יצאה במובהק נגד עודף הרגולציה בישראל. "בפיקוח על הבנקים דורשים לאשר כל סגירת סניף וכל שינוי בשעות העבודה של סניף. למה אנחנו צריכים את זה? יש לנו הזדמנות לשנות את צורת המחשבה הרגולטורית. במקום להטיל את האחריות על העסקים הטלנו את כל האחריות על הפקידים", היא אמרה אז. מעניין איך היא תראה זאת כדירקטורית באחד משני הבנקים הגדולים בישראל, אם תצלח את אספת בעלי המניות.

אם תעשה זאת, היא תצליח היכן ששלושה מקבילים שלה נכשלו בחודשים האחרונים. לדירקטוריון דיסקונט ניסתה להתמודד המפקחת על הבנקים לשעבר חדוה בר, שהסירה את מועמדותה לאחר שהתברר כי אחיה עובד בכלל ביטוח, שהיא בעלת עניין בבנק. גם הממונה על שוק ההון לשעבר, משה ברקת, הגיש מועמדות לדירקטוריון דיסקונט, אך לא נבחר על ידי הוועדה למינוי דירקטורים. 

ממונה נוסף על שוק ההון לשעבר, פרופ' עודד שריג, ניסה להיבחר לדירקטוריון לאומי, אך בעלי המניות של הבנק לא תמכו בו, והוא נותר מחוץ לדירקטוריון.

אגב כך, גם בלאומי צפויים לבחור בקרוב יו"ר דירקטוריון חדש במקומו של סאמר חאג'־יחיא, אם כי כאמור שריג לא יהיה בין המצביעים. הוועדה העדיפה את פרופ' ידידיה שטרן.

נזכיר כי לאחרונה הוחלט בלאומי שלא להאריך את כהונתו של הדירקטור אבי בזורה. זאת, לאחר התפוצצות פרשת גיבוי אחזקות. בזורה לא חשוד בפרשה, אך ככל הנראה חלק מהכשלים נעשו בתקופה בה כיהן כיו"ר וכמנכ"ל גיבוי.

התגמול המפנק של דירקטורים בבנקים

לא לחינם מבקשים הרגולטורים הבכירים להפוך לדירקטורים בבנקים. מעבר לכבוד, מדובר במשרה הנושאת חבילת תגמול מאוד מפנקת. שכר הבסיס עומד על כ־100 אלף שקל לשנה, אבל התגמול האמיתי מגיע מהשתתפות בעשרות ישיבות ותשלום של כ־5,000 שקל עבור כל ישיבה.

בשנת 2022, למשל, קיים בנק הפועלים 45 ישיבות דירקטוריון ועוד 102 ישיבות של ועדות שונות של הדירקטוריון. בסה"כ, עלות התגמולים לעשרה חברים עמדה על 12 מיליון שקל. בבנק לאומי קיימו הרבה פחות ישיבות אשתקד - 37 ישיבות דירקטוריון ועוד 53 ישיבות של ועדות שונות של הדירקטוריון ובסה"כ התגמולים ל־10 הדירקטורים (שאינם בעלי משרה בבנק) הגיעו ל־5 מיליון שקל בשנת 2022.

וכדי לייעל את עבודת הדירקטוריון, להפחית את הרצון המובנה לקיים כמה שיותר ישיבות ולתמרץ את החברים לפעול לשיפור ביצוע המניות של הבנק, אישרה אסיפת בעלי מניות לאומי ביום חמישי האחרון תגמול הוני יוצא דופן לדירקטורים - חבילת מניות בשווי של 25 אלף שקל בכל רבעון, צמוד למדד המחירים לצרכן.

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"