גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיץ' הודיעה: דירוג האשראי של ישראל ותחזית הדירוג נותרים ללא שינוי

חברת הדירוג הודיעה כי הותירה את הדירוג של מדינת ישראל ברמה של A+ ● לגבי החקיקה המשפטית, בפיץ' ציינו כי "התוכנית רוככה, אך עדיין נותרה שנויה במחלוקת במידה רבה ועומדת בפני התנגדות אזרחית חזקה" ● ירידת דירוג עלולה להתרחש אם "ייפגע החוסן המוסדי כתוצאה מרפורמה אשר תחליש את פיקוח המערכת המשפטית ותביא להשפעה שלילית על המדדים הכלכליים"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), SHUTTERSTOCK, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), SHUTTERSTOCK, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' אישרה את הדירוג של ישראל והותירה אותו ברמה של +A עם אופק יציב. בפיץ' שיבחו את איתנות המשק הישראלי, אבל מנגד המשיכו בקו הביקורתי כלפי החקיקה המשפטית של הממשלה, והכניסו בדוח השנתי של ישראל אזהרות מפני האפשרות שהמשך המחלוקת יפגע בכלכלה ובדירוג.

ניתוח גלובס | הרגולטורים נוהרים, הבכירים מתקוטטים: זה הפך להיות הג'וב הנחשק במשק
שאלות ותשובות | מספר התביעות הנגזרות זינק, ובמשרד המשפטים עושים סדר עם תקנות חדשות   

בפיץ' הבהירו כי הם מאמינים שלשינויים במערכת המשפט "עשויה להיות השפעה שלילית על פרופיל האשראי של ישראל, אם היחלשות האיזונים והבלמים של המוסדות תוביל לתוצאות מדיניות גרועות יותר או לסנטימנט שלילי מתמשך של המשקיעים או תחליש את מדדי הממשל". דהיינו, הרפורמה המשפטית תחליש לתפיסת החברה את האיזונים והבלמים, וכעת השאלה היא מה יקרה כשהממשלה תתנהל חופשייה מאותם איזונים משפטיים.

סוכנות הדירוג הלונדונית אף מציעה תשובה אפשרית לשאלה זו, והיא אינה מעודדת: "כמה מדינות שהעבירו צעדים מהותיים לצמצום האיזונים והבלמים של המוסדות, ראו היחלשות משמעותית של מדדי הממשל של הבנק העולמי", היא מציינת.

פיץ' אימצה במידה מסוימת את עמדת הממשלה כשכתבה כי "התוכנית המקורית לשינויים במערכת המשפט רוככה", אבל מיד הוסיפה כי "התוכנית עדיין נותרה שנויה במחלוקת במידה רבה ועומדת בפני התנגדות אזרחית חזקה ואופוזיציה פוליטית".

הערה אופטימית אחרת שנוספה לדוח סביב המהפכה המשפטית העריכה כי "לא סביר שהצעדים הנוכחיים יגרמו ליציאה מהותית של כישרונות והון במגזר ההייטק".

בסקירה שפרסמה פיץ' על ישראל בסוף מאי, הזהירה חברת הדירוג מתרחיש שמאז כבר התממש עם ביטול עילת הסבירות: קידום החקיקה המשפטית ללא הסכמות רחבות. אז התרחיש המרכזי של פיץ' היה שזה לא יקרה.

כעת פיץ' צופים הלאה אל החקיקה שנוגעת לוועדה לבחירות שופטים, וגם הפעם עולה נימה סלחנית מעט מהניסוח: "הממשלה רוצה גם לשנות את תהליך המינויים של הוועדה לבחירת שופטים, אך ציינה כי ייתכן שלא תבקש לתת עוד רוב אוטומטי לקואליציה בוועדה, וויתרה על קידום ההצעה שתאפשר לכנסת להתגבר על החלטות בית המשפט העליון נגד חקיקה".

לא בכך מסתכמים הסיכונים. בפיץ' מודעים לכך שהחקיקה המשפטית היא רק חלק ממכלול במדיניות הממשלה, ומוסיפים הערה על "היקף הצעדים הנוספים העלולים להשפיע על פרופיל האשראי". בחברה ומזכירים את ההתקפות של חברי הקואליציה על נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, ומציינים כי "מספר חברי כנסת ושרים העלו הצעות להחלשת עצמאותו של בנק ישראל, אך אף לא אחת מההצעות יושמה. אומנם לא מדובר בתרחיש הבסיס של החברה, אך היחלשות עצמאותו של הבנק המרכזי תפחית את אמינות קביעת המדיניות של ישראל, שכיום היא חוזק בדירוג האשראי", כתבו בפיץ'.

התייחסות זו של פיץ' לבנק ישראל מגיעה בשעה שהנגיד ירון נמצא לקראת סיום הקדנציה הראשונה שלו, וכרגע לא מסתמן שימשיך לכהונה נוספת. בסוכנויות הדירוג ובפיץ' בכללן מביעים עניין רב בזהות הנגיד הבא של בנק ישראל, כאשר מינוי "פופוליסטי" לתפקיד הכלכלי-מקצועי הבכיר במדינה יהווה עבורם דגל אדום.

התוצר הישראלי יצמח ב-3.1%

מבחינת נתוני המאקרו, בפיץ' צופים כי התוצר הישראלי יצמח ב-3.1% בשנה הנוכחית וב-3% בשנה הבאה. זאת, מתחת לאומדן הפוטנציאל של בנק ישראל סביב 3.8% לשנה ואחרי קפיצה של 6.4% ב-2022. מדובר בצמיחה ריאלית נמוכה של כאחוז בודד, בניכוי קצב גידול האוכלוסייה הגבוה בארץ.

בפיץ' לא מייחסים את הירידה לחקיקה המשפטית אלא בעיקר ל"צמיחה גלובלית איטית והידוק מוניטרי". לפי הדוח, "תרחיש הבסיס של החברה מניח השפעה מוגבלת כתוצאה מהשינויים במערכת המשפט מעבר להשפעת המחאות על הצריכה והעיכוב בחלק מההחלטות בהשקעות הון, אם כי קיימים סיכונים להשפעה גדולה יותר. הצמיחה תיתמך על-ידי המשך היצוא מסקטור ההיי-טק והתעשיות הביטחוניות וכן מגידול אוכלוסייה חזק. לפי החברה, נתוני יוני 2023 העלו, כי שוק העבודה נותר חזק עם מחסור בכוח-אדם בכל הסקטורים, למרות ירידה במספר המשרות הפנויות בהייטק".

עוד צופים בפיץ' כי האינפלציה תמשיך להאט עד סוף השנה. לגבי הגירעון, מעריכים שם כי הממשלה תחרוג מיעד הגירעון הנמוך שהציבה ל-2023 (בגובה 1.1%) ותגיע ל-1.6% עד סוף השנה. מדובר אומנם עדיין בגירעון נמוך, אבל בשנה הבאה, לפי פיץ', הגירעון כבר יחצה את היעד הרב-שנתי ויטפס ל-2.8%.

בפיץ' משבחים את ניהול החוב של ישראל וצופים כי יחס החוב-תוצר יתייצב סביב 59% בסוף 2023, אבל מדגישים כי הרחבה מבנית של הגירעון התקציבי מעבר ל-2024 עלולה לגרום למגמת עלייה בחוב.

סטטוס הדירוג לא השתנה מאז 2016 

סטטוס האשראי של ישראל בפיץ' לא השתנה מאז 2016. אם בשנים קודמות ההודעה על אישרור הדירוג התקבלה באדישות, ולעתים אף באכזבה לאור התקווה שתחזית הדירוג תעלה - הרי שבמצב הנוכחי השארת הדירוג הקיים היא האפשרות החיובית ביותר לה היו יכולים לצפות במשרד האוצר. 

בימים שקדמו להודעת הדירוג נרשמה דריכות באוצר ובשווקים. רובם חזו נכונה שהתרחיש המרכזי הוא לדוח רווי באזהרות אבל נטול צעדי דירוג של ממש. עם זאת, כולם העריכו כי רמת הסיכון עלתה. אנליסטים אמדו את הסיכוי לירידת אופק הדירוג מעציב לשלילי בכ-30-50%.

פיץ' היא הראשונה מבין שלוש חברות הדירוג הגדולות שמפרסמת את הודעת הדירוג השנתית של ישראל. הסבב ימשיך בחודשים הבאים עם ההודעות של שתי הסוכנויות האחרות. עד כה נקטה פיץ' את הקו הפחות נשכני מבין השלוש ביחס לרפורמה המשפטית. ישראל מדורגת בסולם של פיץ' ברמה זהה לדירוג המקביל במודי'ס, ורמה אחת נמוכה יותר לעומת הדירוג ב-S&P, שעומד על - AA עם תחזית יציבה.

נתניהו וסמוטריץ': "כלכלת ישראל חזקה, יציבה ואיתנה" 

מראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' נמסר כי "אישרור דירוג האשראי של ישראל ברמה של A+ והותרת התחזית על 'יציבה' מוכיחים את מה שחזרנו ואמרנו כל הזמן - כלכלת ישראל חזקה, יציבה ואיתנה. ישראל טובה לעסקים. מי שמשקיע בישראל- מרוויח. המדיניות האחראית והשמרנית שמנהלים ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ', שכוללת בין היתר תקציב עם יעד גירעון נמוך, הסכמי שכר ומדיניות שוק חופשי - מוכיחה שכלכלת ישראל מגוונת, בעלת ערך מוסף גבוה ומדדים פיננסים חיצוניים חזקים- כך קובע הדוח".

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

שר החוץ האמריקני: ההצעה שעומדת בפני חמאס "נדיבה בצורה יוצאת דופן"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • החות'ים תקפו ספינת מכולות שעשתה את דרכה לסעודיה, ככל הנראה בשל קשריה עם ישראל • עדכונים בולטים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר