גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלאי הולך וגדל והרוכשים לא ממהרים: כך הפכה ת"א למובילת הירידה במחירי הדירות

לאחר עלייה של שנים בפערי מחירי הדירות בין תל אביב לערים האחרות המגמה מתהפכת ● בשני המדדים האחרונים איבדו מחירי הדירות בבירת הנדל"ן הישראלית 2.5%, והובילו את ירידת המחירים בכלל השוק ● האם מדובר בתופעה חולפת או בתחילתו של תהליך ממושך?

תל אביב / צילום: Shutterstock
תל אביב / צילום: Shutterstock

בנובמבר 2022 החל שוק הנדל"ן להגיב לשינוי החריף שחל באווירה הכלכלית בישראל החל מהרבעון השני של אותה שנה. עליות המחירים החדות נבלמו, וכעת המגמה אף התהפכה.

פרשנות | חשבתם שמחירי הדירות לא יכולים לרדת משמעותית? תראו מה קורה בתל אביב
לפני ארבע שנים זה עוד היה אפשרי והוא קנה דירה במיליון שקל: "היום אני לא רואה שום אפשרות לזוגות צעירים"  

בסך הכול ירדו מחירי הדירות בתל אביב מאז ב-2.8%, מתוך זה 2.5% בשני המדדים האחרונים, לעומת 0.6% בכלל השוק. מחירי הדירות בכלל המדינה הוסיפו לעלות מעט, אך נעצרו, ובשלושת החודשים האחרונים רשמו ירידות של 0.8%, כשמחוז תל אביב הוא האחראי העיקרי לזה. מה קורה במחוז, שלמעשה מהווה את בירת הנדל"ן הישראלי?

בדיקה שערכנו בעבר הראתה, כי פערי המחירים בין ת"א לסביבתה עלו עם השנים. אם ב-2017-2020 דירת 4 חדרים בת"א הייתה יקרה ב-40% בממוצע מדירה דומה ברמת גן, הפער בסוף שנה שעברה עלה ל-50%; מראשון לציון ומפתח תקווה הפערים עלו בתקופה הזו מ-90% ל-100%.

 

רוכשי ההייטק נעלמו

אחת ההערכות בנוגע לזה הייתה, שפריחת חברות ההייטק בין 2020 לתחילת 2022 הגדילה ביקושים לדירות יקרות בת"א, במיוחד בצפונה, ותרמה לעליות המחירים הגדולות.

מאז המצב השתנה בחריפות, גם מבחינת ההייטק וגם מבחינת המצב הכלכלי בכלל, דבר שבא לידי ביטוי בהעלאות הריבית המהירות שהחלו באפריל בשנה שעברה, וגרמו שיתוק חלקי בשוק הדירות ובענף הבנייה.

 

באופן כללי, שוק הנדל"ן נמצא כיום בתקופה הגרועה ביותר ב-20 השנים האחרונות מבחינת כמות העסקאות בו. מדוח הכלכלן הראשי שפורסם השבוע עולה, כי קצב רכישת הדירות השנתי בשנה הנוכחית עומד על 75 אלף עסקאות. זהו הממוצע השנתי שנרשם בשנות המשבר של 2002-2004.

ואולם, ההבדל הגדול בין מה שמתחולל בשוק הזה היום ובין מה שאירע אז הוא, שהשוק הרבה יותר פגיע, בעיקר מבחינה פיננסית. עשרות יזמים וקבלנים נתונים בתנאי אשראי כבדים, שאם יחמירו, קשה יהיה לדעת כיצד חלק מהם יוכלו להמשיך.

לפני 20 שנה מלאי הדירות הלא מכורות שהחזיקו היה נמוך מאוד, בסביבות 10,000, ואילו כיום המלאי נמצא ברמת ה-60 אלף דירות, ועולה מדי חודש. מלאי כזה שלא נמכר הוא פצצת זמן, שכן הוא מייקר עוד יותר את מעמסת הליווי הבנקאי על היזמים, והופך אותם לפגיעים יותר.

הרוכשים נחנקים היום ממשכנתאות עם ריביות והחזרים חודשיים שזינקו בממדים שאף אחד לא ציפה להם. רבים אולי היו רוצים לרכוש דירה, אך אינם יכולים בתנאים אלו.

אם נחזור לשוק הנדל"ן התל אביבי, שבו המחירים עלו בקצב מהיר במיוחד - שם הריבית השפיעה הכי חזק. ההייטקיסטים כבר לא נוהרים לרכוש דירות כמו לפני שנתיים, ונכון לעכשיו אין מי שימלא את מקומם, והיזמים תקועים עם מלאי דירות של יותר מ-17 אלף דירות חדשות לא מכורות. מדובר במלאי שמספיק לשנתיים.

המצב באזור הזה הוא, שיזם שלא חייב להתחיל לבנות בו (למשל התחייבויות כלפי דיירים בפרויקטים להתחדשות עירונית, וכד') - לא נכנס לזה.

פחות עסקאות מבקורונה

בעיר תל אביב עצמה נרשמו על פי הלמ"ס 333 עסקאות ברבעון השני של השנה, מספר שנמוך ממספר העסקאות שבוצעו ברבעון השני של 2020 שבו היה סגר הקורונה הגדול (המספר הזה עוד עתיד להתעדכן, אך גם לאחר מכן הוא יישאר מצומק).

רמת המחיר בעסקאות שמבוצעות בעיר עדיין נותרת גבוהה. מחיר דירת 4 חדרים שנרכשה בתל אביב ברבעון השני של השנה הגיע ל-4.85 מיליון שקל, עלייה של כ-2% לעומת הרבעון השני של שנה שעברה, וירידה של 2% לעומת מחירי הדירות שנרכשו בה ברבעון הראשון השנה. הדבר מעיד על כך, שרוכשי הדירות שכן התעקשו על רכישת דירה בעיר, היו מוכנים לשלם קרוב לשיא.

גם כך ירידות המחירים במחוז באות לידי ביטוי בסדר גודל של 70 אלף שקל. במספר פרויקטים חדשים בעיר הירידה הזו שקולה למחיר מטר רבוע, וזה לא נראה הרבה. אבל כשמדובר במספר חודשים - הדברים בהחלט משמעותיים.

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת"

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות