גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבכיר בחברת הייעוץ הבינלאומית שמסביר כיצד לעשות עסקים עם הסעודים

רובין ג'ופה, שותף בחברה פרוסט אנד סאליבן שמייעצת לממשלה הסעודית איפה לשים את הכסף, מעיד כי לאחרונה המילה "ישראל" מופיעה יותר בתקשורת בממלכה ● בראיון לגלובס הוא מסביר אילו סקטורים ירוויחו ביום שאחרי נורמליזציה, נזכר בהתפתחות הדיאלוג הכלכלי בין ישראל ליפן, וקובע: יחסי ישראל־ערב הסעודית יתפתחו "בצעדי תינוק"

רובין ג'ופה, מנהל האזור בפרוסט אנד סאליבן / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
רובין ג'ופה, מנהל האזור בפרוסט אנד סאליבן / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האפשרות שערב הסעודית תסכים לנורמליזציה עם ישראל, בתיווך אמריקאי, מציתה את דמיון הקהילה העסקית בישראל. יחסים עם יצואנית הנפט הבכירה בתבל והכוח הכלכלי החזק ביותר באזור, מדינה שנמנית על ה־G20, עשויים "להצית" לא רק גל נורמליזציות עם מדינות האזור - אלא גם להוות מאיץ משמעותי להשקעות בישראל. 

דנמרק: שר ההגנה פרש מתפקידו אחרי פרשת רכש התותחים מאלביט 
רכבת לריאד? האינטרסים מאחורי השיחות על הסכם עם סעודיה 

עם זאת, הסכמי אברהם ונהירת הישראלים לדובאי ולאבו־דאבי לימדה כי ישנם ישראלים רבים שחשבו כי אם מדינה עשירה בממון ובנפט, אזי מדובר במקור פוטנציאלי לקבלת "כסף קל". אולם, אלו שעשו זאת למדו במהרה על בשרם כי האמירותים אמידים לא רק בשל הנפט, אלא גם בזכות יכולות ניהוליות מצויינות וניסיון רב בזיהוי הזדמנויות נכונות. ומה שנכון לאיחוד האמירויות, נכון ביתר שאת במקרה של ערב הסעודית.

מי שמעורה מאוד בנושא הוא רובין ג'ופה, אמריקאי שלפני כשנה מונה לשותף ומנהל אזור המזרח התיכון, אפריקה ודרום אסיה של חברת הייעוץ והמחקר פרוסט אנד סאליבן. החברה פעילה ביותר מ־40 מדינות, וג'ופה מוצב בעצמו בערב הסעודית.

 

פרוסט אנד סאליבן בונה ללקוחותיה אסטרטגיה, מסייעת בגיוס כספים ועוזרת במיתוג. בין לקוחותיה בחו"ל ניתן למנות חברות ענק כמו בואינג, אינטל וב.מ.וו, ובישראל ישנן רפאל, ICL (כי"ל לשעבר) והבורסה לניירות ערך. עם זאת, כשעוסקים בערב הסעודית, שבה פרוסט אנד סאליבן מפעילים סניפים בריאד ובג'דה עם עשרות עובדים, בולטת עבודה עם שני גופי ענק: קרן ההשקעות הסעודית (PIF) שמחזיקה בנכסים בשווי כולל של כ־776 מיליארד דולר, וחברת הנפט הלאומית "עראמקו", שסיימה את הרבעון השני של השנה עם רווחים בסך 30.1 מיליארד דולר.

בראיון מיוחד לגלובס, שחלקו התקיים בעברית, ג'ופה מסביר אילו תחומים מעניינים את הסעודים, מהם מאפייני ההתנהגות המקומיים, משתף על אורח חייו בערב הסעודית, וקובע: בניגוד להתפתחויות המהירות בעקבות הסכמי אברהם, יחסי ישראל־ערב הסעודית יתפתחו "בצעדי תינוק".

"סבלנות ונימוס הן מילות המפתח"

"אנחנו מציעים לממשלה הסעודית כיצד להשקיע, אם זה בעיר ניאום, או אם זה למשרד התעשייה בהחלטות כיצד למשוך חברות לערב הסעודית", מסביר ג'ופה על פעילות פרוסט אנד סאליבן בממלכה.

ניאום היא פרויקט הדגל של נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן שנפרס על פני 26.5 קמ"ר, ההשקעה המוערכת בו עשויה להגיע ל־500 מיליארד דולר, ולפחות לפי הצהרות מיועד להתבסס באופן מוחלט על ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות.

הקצה הצפון מערבי של המיזם, שהמשאבים הכספיים שלו מתבססים על קרן ההשקעות הסעודית שמכיר ג'ופה היטב, נוגע במיצרי טיראן - הכניסה לים סוף.

עבור ההמחשה לקרבת המיזם לישראל, משך נסיעה מעקבה שבירדן הסמוכה לאילת, עד לאזור שבו נמצא הפרויקט - אורכת כשעתיים וחצי בלבד.

בניאום, פרוסט אנד סאליבן עובדים "על כמה סקטורים שאנחנו לא יכולים להרחיב", אומר ג'ופה שטרם היה שם פיזית, אבל חלק מהצוות שלו היו. "זה פרויקט מדהים בסקטורים רבים, כמו מלונות ומדע". לגבי הזווית הישראלית בפרויקט הענק, הוא מוסיף: "הכל זה עסקים, וכשתהיה נורמליזציה אז הדברים ייפתחו. במיוחד אם אתה הטוב בתחומך. אם אתה השני אז תשכח מזה, כשמדובר בסעודים".

אל התפקיד הנוכחי במזרח התיכון ככלל ובערב הסעודית בפרט, הוא הגיע לאחר קריירה ארוכה במזרח הרחוק - שם ניהל את פעילות פרוסט אנד סאליבן ביפן. "את רוב חיי העברתי באסיה, אבל רציתי לבוא לאזור הזה כדי להביט לעבר העתיד. יש כל־כך הרבה מיזמים שמביאים הזדמנויות מרתקות".

ארץ השמש העולה מהווה את אחד השווקים הצומחים ביותר של חברת הייעוץ. "התקופה הנוכחית של ישראל עם ערב הסעודית מזכירה לי את התפתחות היחסים הכלכליים של ישראל עם יפן", אומר ג'ופה. "כשהישראלים נכנסו ליפן חשבו שהם יהירים, כי הם מאוד דוחפים. זמן שווה כסף, וחברות שיצליחו בערב הסעודית הן אלו שיקחו את הזמן להשקעות. זה לא יקרה בן לילה. אם זו תהיה הממשלה או פרויקטים משותפים, חברות צריכות לקחת בחשבון שייקח זמן לפיתוח השוק. סבלנות היא המילה החשובה".

מהם הסקטורים שיניבו את התועלת הרבה ביותר מנורמליזציה בין ישראל לבין ערב הסעודית?
"הסעודים עוסקים רבות בסטארט־אפים של חדשנות, נושא שישראל טובה בו. טכנולוגיות איכותיות רבות מישראל לא ממומשות בערב הסעודית, בגלל הפוליטיקה". בכל הנוגע לתחומי עניין, ג'ופה מוסיף כי הסעודים מתעניינים מאוד בחדשנות בתחומי ההתניידות וטכנולוגיות לייעול הליכי הבנייה. "כיום מבינים כי החומרים שהשתמשנו בהם בעבר - הם לא בהכרח מה שיהיה בעתיד. לכן, כימיה מעניינת והפכה לנושא צומח באזור".

מה בנוגע לתעשיות הביטחוניות?
"בשלב הראשון צריכה להתרחש הנורמליזציה, ואם זה יקרה - הנושא הזה לא יהיה על השולחן כבר ביום למחרת". בנוגע לתרבויות העסקיות המקומיות, הוא מוצא ששני העמים שאפתניים, אך מדגיש בפני הישראלים כי "התרבות הסעודית לא דומה לפלסטינית, היא אפילו שונה לחלוטין. השפה של הסעודים היא יותר מנומסת, ועל כן צריכים לנהוג מולם בנימוס".

מה התדמית של ישראל בתוך ערב הסעודית?
"לא מדברים על זה כאן, אף שברור שיש כאן אנשים מסוריה ומלבנון. יש רגשות בנוגע לישראל, אבל זה לא בכל מקום". ג'ופה אף מציין: "אני בטוח שהממשלות נפגשות, הן גם מדברות בטלפון אבל לא עושות זאת ציבורי".

בפני הבכיר בפרוסט אנד סאליבן בולטת לעין הופעה רבה יותר לאחרונה נוכחות של המילים "ישראל" ו"נתניהו" בתקשורת הסעודית. "צריך לקרות כאן 'תן וקח', אף אחד לא יקבל 100% ממה שהוא רוצה. יש התעניינות בנוגע לישראל, אבל עדיין יש הרבה חדשות שליליות - אז יש בלבול".

מן הזווית העסקית, הוא מסביר כי האזרח הסעודי לא ממש מכיר את ישראל - אף שיודעים כי היא מדינה רוויית טכנולוגיה. "הסעודים מתעניינים בללמוד, זה דבר שאני אוהב אצלם. בעת שבה ארה"ב ומדינות אחרות מביטות לעבר, הסעודים שואפים רק לשפר לעתיד".

מה הישראלים צריכים לדעת על עשיית עסקים בערב הסעודית?
"הסעודים הם לא אגרסיביים. הם לא רוצים את המחיר הטוב ביותר, אלא את האיכות הטובה ביותר".

לא רק נפט: השקעות של מיליארדים במימן

סוגיה משמעותית עבור הסעודים היא פילוח מקורות ייצור החשמל. דלקים פוסיליים, גז טבעי ונפט, עדיין מהווים כ־99% מהמקורות, והיקף הייצור מאנרגיה סולארית עומד על 1 ג'יגה-וואט מותקן בלבד - מקום 45 בעולם. "על אף הנפט, הסעודים רוצים להיות יציבים יותר אנרגטית", מסביר ג'ופה.

עראמקו, כצפוי, היא לקוח משמעותי של פרוסט אנד סאליבן ברמה הבינלאומית, כאשר הסעודים מעסיקים את החברה בעיקר בנושא נגזרות הנפט, ובמיוחד פלסטיק. לגבי ישראל ומהי עשויה להפיק מנורמליזציה מצד עראמקו, ג'ופה מסביר שהחברה משקיעה בנושא הפחתת פליטות הפחמן, וכי "הם מתעניינים יותר בפיתוח ההיצע ופחות האספקה".

עבור המשימה הזו, בריאד עוסקים בביזור מקורות האנרגיה שלהם לעבר אנרגיות מתחדשות. זה בא לידי ביטוי, למשל, בקידום "דלק העתיד" - המימן הירוק. את המימן מייצרים מתהליך שבו זרם חשמלי מפרק את המים ליסודות שמרכיבים אותו, מימן וחמצן - ואם הפירוק מתבצע בעזרת אנרגיה מתחדשת אזי הוא מימן ירוק. אותו הדלק כבר משמש כיום להנעת כלי תחבורה שונים, בהם משאיות, במקום דלקים מזהמים - אולם הוא עדיין נמצא "בחיתוליו". בין האתגרים שעדיין מקשים על השימוש בו נוגעים לצורך בקירור משמעותי ובאחסון ייעודי, מה שמוביל לצורך בהקמת תחנות סמוכות לייצור. כל האתגרים הללו לא מונעים מהסעודים להשקיע הון רב במימן הירוק, מיליארדי דולרים כדבר שבשגרה.

בה בעת, הסעודים שמים דגש על אגירה. אנרגיה סולארית נחשבת לבלתי יציבה, משום שהיא תלויה בשמש ובמצבים שמאפיינים את אזור ערב הסעודית - כמו אובך.

בימים אלה, העיר ריאד מתמודדת מול בוסאן ורומא על הזכות לארח את תערוכת "אקספו 2030", כאשר ההחלטה צפויה להתקבל בנובמבר הקרוב. "אנחנו בוחנים כיצד אפשר לעזור במיתוג", מספר ג'ופה על מעורבות פרוסט אנד סאליבן. "חזון 2030 הסעודי הוא שאפתני, ובמסגרתו הם רוצים לקדם את הכלכלה והחברה".

לסיכום, מה העצה שלך לישראלים בנוגע לערב הסעודית?
"אם יש הסכם, אז זה לא אומר בהכרח שיש שלום ברמה המנטלית. ערב הסעודית היא שוק נפלא. אני לא איש פוליטי, אני עוסק בעסקים. אם ישראל יכולה לתרום בכמה סקטורים, הם ישנו את הסעודים ויהפכו את השלום לטוב יותר ומהיר יותר".

עוד כתבות

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחור צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית