גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכשו קרקע שכבר הייתה מיועדת להפקעה, ודרשו פיצוי. העליון הכריע

בית המשפט העליון קבע בהחלטה תקדימית כי אנשים שרכשו קרקע לאחר שכבר אושר שתופקע לטובת סלילת כביש 531, יקבלו פיצוי ● בגלל התיישנות, אין סיכון לכפל תשלום לבעלים קודמים

מחלף כביש 531 על יד כפר סבא / צילום: Associated Press, Matt Rourke
מחלף כביש 531 על יד כפר סבא / צילום: Associated Press, Matt Rourke

26 שנים לאחר שהופקעו קרקעות לצורך סלילת כביש 531 בשרון, ובהמשך גם לטובת הרחבתו, בשבוע שעבר קבע בית המשפט העליון כי מי שרכש את הקרקע לאחר שהופקעה, יהיה זכאי לפיצוי. זאת, למרות שידע על ההפקעה בעת שקנה את הקרקע, ואף שבין המוכר לרוכש לא נחתם הסכם מפורש שמעביר לרוכש את הזכות לקבל פיצוי.

הקיפאון בשוק נמשך: לקיחת המשכנתאות נפלה ב־36% יחסית לשנה הקודמת 
בני משפחה ניהלו את עמינח במשך 50 שנה עד שסכסוך ביניהם שינה את התמונה. מה קבע בית המשפט? 

בבסיס פסק הדין ניצבת קביעה שלפיה קרקע שנמכרה בשווי מלא, שאין בו כל גילום של ההפקעה, כלומר ללא ירידת הערך הצפויה, היא "דבר מה נוסף" - נסיבה שמספיקה על־מנת להראות שכוונת שני הצדדים בעסקה הייתה להעביר את הזכות בפיצוי גם ללא חוזה כתוב. נשמע סינית? בואו נצלול.

 

הכביש, הקרקעות שעברו ידיים והמריבה

בשנת 1997 הופקעה קרקע נרחבת לטובת בנייתו והרחבתו של כביש 531, החוצה את השרון הדרומי ממזרח למערב ומחבר את כביש 4 לכביש 6. חודשיים לאחר מכן נרשמה הערה ביחס לצו ההפקעה, בין היתר על־מנת שכל רוכש עתידי יידע שמדובר בקרקע שהופקעה. בפועל, העבודות על הכביש החלו רק בשנת 2010, מה שיכול להסביר מדוע לא מעט אנשים היו סקפטיים לגבי מימוש התוכניות ולגבי הפקעה דה־יורה ולא דה־פקטו.

בהמשך עברה הבעלות בקרקע ידיים, עד שבסופו של יום חלק מן הזכויות בה נמכרו לשלושה קונים, שעומדים במרכז הסיפור שלנו. בשנת 2007, בסמוך להפקעה נוספת שבוצעה בחלק אחר של קרקע לטובת הרחבת הכביש, חתמו שניים מהרוכשים על הסכם עם הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, שלפיו הם לא יתבעו פיצוי הפקעה ויקבלו במקומם זכויות בנייה.

אולם הקרקע נחלקה בין שטחי שתי ערים - הרצליה ורעננה, ובעוד שברעננה אכן קידמו תוכנית בנייה שיכולה הייתה להניב לרוכשים זכויות בנייה, בהרצליה לא היה אופק לכך. שלושת הרוכשים - אלה שלא יכולים היו לממש את זכויות הבנייה שלהם בהרצליה וזה שממילא לא הגיע להסכם שכזה - טענו כי מגיעים להם פיצויים על ההפקעה הזו, כמו גם על ההפקעה שנעשתה בשנת 2007.

טענותיהם ביחס להפקעה הראשונה היו בעיקרו של דבר אלה: הזכות לפיצוי שהייתה נתונה לבעלים המקוריים של הקרקע הומחתה, כלומר הועברה, אף שלא נחתם בינינו הסכם מפורש. כן נטען כי מצב שבו ניתן לקבל פיצוי בדמות זכויות בנייה בעיר אחת אך לא באחרת, אף שמקורן באותה הפקעה ממש, הוא בגדר אבסורד.

הם הסתמכו בין היתר על הלכה משנות ה־80, שקבעה כי ניתן להמחות זכות לקבלת פיצוי הפקעה, וכי ניתן לעשות זאת גם בהסכם מכללא, כלומר בהבנה בין הצדדים שאינה מופיעה באופן מפורש בכתב.

רכישה בשווי ריאלי היא שובר שוויון

בית המשפט המחוזי פסק פיצויים לרוכשים על ההפקעה השנייה, אך דחה את טענותיהם ביחס להפקעה הראשונה. הדחייה נומקה בין היתר בכך שההפקעה הייתה ידועה לצדדים, ולכן היה עליהם לעגן במפורש את המחאת זכויות הפיצוי.

הן הרוכשים והן נתיבי ישראל ערערו לעליון - הרוכשים על אפשרותם לקבל פיצוי גם בגין ההפקעה הראשונה, ונתיבי ישראל על אופן חישוב הפיצוי בהפקעה השנייה. בית המשפט קיבל את הערעורים. המעניין לעניינו, ושעליו נסב מרבית פסק הדין, הוא הקביעה שלפיה לרוכשים ישנה זכות לקבל פיצוי אף שידעו על ההפקעה, ואף שלא היה חוזה מפורש שהעביר את זכות הפיצוי.

בית המשפט העליון (מפיו של השופט יצחק עמית ובהסכמתם של השופטים אלכס שטיין וחאלד כבוב) קבע כי הגם שהזכות לפיצוי הפקעה נתונה ככלל לבעל הקרקע במועד פרסום צו ההפקעה, אפשר להמחות אותה - בדיוק כפי שנקבע בעבר; וכי המחאה זו יכולה להיעשות גם ללא הסכם מפורש.

השופט עמית הבהיר כי בהיעדר חוזה כזה, על הטוען לפיצוי להראות "דבר מה נוסף" התומך בטענתו; וכי הוכחה שלפיה המקרקעין נקנו בערכם הריאלי, ללא הפחתת שווי ההפקעה, יכולה בהחלט לשמש דבר מה שכזה.

העליון דחה את הטענה כי נתיבי ישראל עלולה לשלם כפל פיצוי אם גם הבעלים ידרשו זאת, וזאת מן הטעם שעל תביעת הבעלים חלה התיישנות, ומאחר שלא נקטו כל פעולה המלמדת כי רצונם היה בפיצוי.

בנוסף התקבלה טענת האבסורד, שלפיה מקרקעין שהופקעו מכוח אותם צווים זוכים ליחס אחר של הרשויות בשל קיומן או היעדרן של תוכניות בנייה. להערכת עורכי הדין אלי וילצ'יק ואליסף מילר, שייצגו את הרוכשים, נתיבי ישראל תשלם להם, לאחר קיזוז הסכומים בשל קבלת הערעור השני על ההפקעה השנייה, פיצויים בסך 2.2 מיליון שקל.

לדבריהם, "העליון קיבל את טענותינו והגיע לתוצאה הצודקת. במקרה זה לא היה כל חשש לכפל פיצוי, מאחר שיש התיישנות, ובעלי הקרקע המקוריים לא יכולים כבר לדרוש פיצויים".

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות