גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדי למנוע זינוק במחיר הדלק: הממשלה נערכת להגדיל את הגירעון

בתקציב המדינה, שאושר במאי האחרון, הוקצו למעלה ממיליארד שקל להוזלת מחיר הבנזין ● אלא שהכסף שנותר בקופה צפוי להספיק לעוד כחודשיים בלבד ● כעת, כשפיחות השקל דוחף את המחירים כלפי מעלה, הממשלה נערכת להגדיל את הגירעון התקציבי במאות מיליוני שקלים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

בממשלה נערכים להגדיל את הגירעון במאות מיליוני שקלים כדי למנוע זינוק במחיר הדלק, כך נודע לגלובס. בתקציב המדינה לשנת 2023, שאושר במאי, הוקצה סכום של 1.1 מיליארד שקל להוזלת מחיר הבנזין עד לסוף השנה. אולם, מאז מחיר הנפט בעולם התייקר, השקל נחלש אל מול הדולר, והתקציב שהוקצה להפחתות רק לפני שלושה חודשים כבר מתחיל להיגמר. בקצב הזה, הכסף לא צפוי להספיק עד סוף השנה.

הגירעון של ישראל המשיך לגדול ביולי, ומתקרב בצעדי ענק לחריגה מהיעד השנתי
דעה | רגע לפני החילוף ביניהם, כהן וכ"ץ נחפזים וגורמים לנזקים
בתום פגישה לילית: סמוטריץ' הודיע כי הכספים שהוקפאו יועברו לרשויות הערביות

מתוך 1.1 מיליארד שקל שהוקצו להפחתת מס הבלו על הדלק, נוצלו עד כה כ־600 מיליון שקל. בחודש אוגוסט בלבד, רשם האוצר אובדן הכנסות בסך כרבע מיליארד שקל כדי להחזיק את מחיר הדלק ברמה יציבה. במילים אחרות, כרבע מהתקציב השנתי שהוקצה לשם ההפחתות, נוצל רק בחודש הנוכחי. ואם לא די בכך, בחודש הבא, זה כנראה יעלה עוד יותר.

גורמים המעורים בנושא מעריכים שבתום ספטמבר, ייוותרו בקופה להפחתות הבלו כ־200 מיליון שקל. אם לא תירשם התחזקות משמעותית של השקל או צניחה במחירי הנפט, הכסף הזה לא יספיק להטבת המס בחודשים אוקטובר־דצמבר. ומה יקרה כשייגמר הכסף? ההערכה היא שהממשלה תבחר בדרך "הקלה" יותר: העמקת גירעון המדינה.

הנפט מתייקר, הדולר מזנק

בימים הקרובים יפרסם משרד האנרגיה את מחיר הדלק לחודש ספטמבר. ציבור הנהגים היה מצפה בעבר לעדכונים אלה, כדי לדעת האם להקדים לתדלק את הרכב ולחסוך התייקרות מתוכננת, או שמא דווקא להמתין עד לחודש הבא במקרה של הוזלה צפויה.

מאז הקמת הממשלה הנוכחית, הדיווחים הללו איבדו מחשיבותם. לקראת סוף כל חודש, נוהג שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להקדים את משרד האנרגיה ולפרסם צו זמני להפחתת הבלו, בסכומים שכעת הולכים וגדלים, במטרה להותיר את התעריף ללא שינוי משמעותי.

כך, מאז הקמת הממשלה בדצמבר, התייקר הדלק באגורה אחת בלבד לליטר, לרמה של 6.86 שקל כיום. בצמרת הכלכלית של הממשלה מתכוונים להמשיך במדיניות הנוכחית ולקבע את המחיר גם בחודש ספטמבר (על אף שייתכן שינוי של תוספת אגורה לליטר).

 

בינתיים, מחיר חבית נפט מסוג ברנט נותר החודש ברמה גבוהה יחסית של כ־85 דולר, לאחר שקפץ בחודש שעבר. לאן הולך מחיר הנפט? "המחיר לחבית מסוג ברנט צפוי להיות בהמשך 2023 סביב רמה של כ־78־88 דולר לחבית", מעריך הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל מיכאל בפמן, בסקירה עדכנית על ענף הנפט. כלומר, המחירים יישארו ברמה גבוהה למדי.

הפרמטר המרכזי השני בנוסחה לחישוב תעריף הדלק הוא שער הדולר, שהתחזק מתחילת החודש בכ־3.5% אל מול השקל, ומשך כלפי מעלה את עלות הדלק בישראל.

בינתיים, אלטרנטיבות לא על הפרק

בממשלה, כך מסתמן, לא מתכוונים להתכנס למסגרת התקציב שהוקצה לנושא הדלק. אפשרויות כמו עצירת הפחתת המס, או הקטנתה תוך פריסה של הכסף שנותר עד סוף השנה, לא נשקלות כרגע ברצינות על ידי מקבלי ההחלטות. גם לא אלטרנטיבה של המשך פיקוח המחירים המלא, בכפוף לקיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה.

כאמור, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר סמוטריץ', שהבטיחו להוזיל את הדלק עם כינון הממשלה, יעדיפו כנראה, לפי גורמים המעורים בפרטים, לבחור בהעמקת גירעון המדינה, כדי להמשיך את סבסוד עליות מחירי הדלקים. לתפיסתם, הגירעון הוא ממילא נמוך, ולכן אין חשש להגדילו.

אמנם יעד הגירעון שקבע האוצר בתקציב ל־2023 הוא נמוך, ועומד על 1.1%, אולם כבר בסוף יולי הגיע הגירעון אל סף היעד ועומד כעת על 1%, על רקע הירידה בהכנסות המדינה. לפי התחזיות בשווקים, הגירעון בפועל בסוף השנה יהיה גבוה בהרבה מהיעד, וינוע בטווח שבין 2.25%־3%. במצב הזה, בזמן שקופת האוצר מתרוקנת ממילא על רקע היחלשות ענפי ההייטק, הנדל"ן ונוספים, הגדלת הגירעון במאות מיליוני שקלים בוודאי לא תועיל אל מול עיניהן הבוחנות של סוכנויות דירוג האשראי והמשקיעים הזרים.

אמנם במונחי תוצר מדובר בהגדלת הגירעון בפחות מעשירית האחוז, אבל הריסון הפיסקלי של המדינה היה עד כה הקלף החזק של הממשלה מול סוכנויות הדירוג, שאולי אף מנע מחלקן להוריד את תחזית הדירוג של ישראל בסבבים הקודמים. בחודשים הקרובים יפרסמו מודי'ס ו־S&P את הדירוג העדכני של ישראל, ברקע אזהרותיהן באשר להשלכות השינויים במערכת המשפט.

כך או אחרת, בממשלה מתכוונים להמשיך במדיניות הפחתות המס ה"זמניות" גם בשנה הבאה. בתקציב המדינה הדו־שנתי שאושר בכנסת, הוקצה סכום של 1.8 מיליארד שקל לצורך זה לאורך שנת 2024.

"צעד קצר טווח ונטול השפעה"

הכלכלן הראשי של BDO, חן הרצוג, אומר לגלובס כי "סבסוד הבנזין הוא צעד פופוליסטי, קצר טווח, בעל עלות תקציבית גבוהה ונטול השפעה של ממש על יוקר המחיה".

הרצוג מסביר כי "הסבסוד הזה יוצא מהכיס של האזרחים, ולמעשה אלה שנוסעים באוטובוסים ואין להם מכונית, יסבסדו את אלה שיש להם רכב גדול ומזהם. אם המדינה באמת רוצה להתמודד עם יוקר המחיה, היא צריכה לקחת את התקציבים האלה ולהשתמש בהם לעודד תחבורה ציבורית, רכב חשמלי, וקידום תוכניות להסעת המונים, שהם באמת עושים התייעלות מבנית שמורידה את יוקר המחיה. סבסוד מחירי הבנזין הוא לא אמצעי נכון כלכלית וגם שגוי מבחינה חברתית וסביבתית, כי אתה משקיע מיליארדי שקלים שלא מביאים להתייעלות או להפחתת עלויות של ממש".

אובדן של כ־3 מיליארד שקל

השר סמוטריץ' לא המציא את הפחתת המס ה"זמנית" על הדלק. באפריל אשתקד, על רקע פלישת רוסיה לאוקראינה שהזניקה את מחירי הנפט בעולם, החל שר האוצר דאז, אביגדור ליברמן, במדיניות זו. מאז תחילת ההפחתות, לפני כשנה וחצי, ועד היום, ספגה קופת המדינה אובדן הכנסות בהיקף של 2.9 מיליארד שקל.

ההבדל הוא שאז הייתה התוכנית סדורה יותר, עם הפחתות לכמה חודשים קדימה, ומנגנון שקבע שהטבת המס תצטמצם כשהנפט יוזל. תעריף הדלק היה מתעדכן מדי חודש בהתאם לשינוי בסל התשומות, ולא נותר יציב באופן מלאכותי. הבדל בולט נוסף הוא שאז המדינה נהנתה מעודפים תקציביים בסכומים עתק של עשרות מיליארדי שקלים, ויכלה להרשות לעצמה לוותר על חלק קטן מההכנסות לטובת הוזלת מחיר הדלק. כיום, לעומת זאת, הגירעון עומד על כ־18 מיליארד שקל - עוד לפני שייפרץ לטובת המשך מימון ההוזלות.

משר האוצר לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו