גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד רחוב בתל אביב נסגר. למה טוב שזו רק ההתחלה

האזורים סביב גני הילדים ובתי הספר אינם מותאמים להולכי רגל ובטח לא לילדים, כאשר לפי נתוני הרלב"ד בשנים 2019־2022 נהרגו בסביבת בתי ספר 11 בני אדם, ונפצעו מאות ● שורה של יוזמות בארץ ובעולם מנסה לשנות את המצב

רחוב אבא קובנר בתל אביב, שנסגר בחלקו לכלי רכב / צילום: יונתן הוניג
רחוב אבא קובנר בתל אביב, שנסגר בחלקו לכלי רכב / צילום: יונתן הוניג

בחודש יוני האחרון נהרגה ענבר בן שושן ז"ל, סייעת בבית ספר, כשנהג משאית פגע בה במעבר חציה סמוך לבית הספר שבו עבדה בראשון לציון.

כמעט כמו תל אביב: העיר המפתיעה שמככבת אצל משקיעי הנדל"
לאן נעלמה הרכבת הקלה? כשהמתנגדים הורסים לעצמם, סימן שהשיטה דפוקה

לפי נתוני הרלב"ד בשנים 2019־2022 נהרגו בסביבת בתי ספר 11 בני אדם, ונפצעו מאות. בסך הכול נפגעו בשנים אלו נפגעו 1,766 בני אדם בסביבת בתי ספר בשעות היום ובימים א'־ו'. צריך לסייג את הנתונים שכן הם כוללים מרחק אווירי מבתי ספר וגם רחובות סמוכים, אבל הם יכולים להצביע על הבעיה, וגם על הפתרון שמומחים מצביעים עליו: התאמת התשתית לילדים תיטיב בהכרח גם עם מבוגרים.

הבעיה שסביבת גני הילדים ובתי הספר אינה בטוחה ואינה מותאמת לילדים. הרחובות שלנו מותאמים לכלי הרכב ולא לבני אדם, ובטח שלא בעבור ילדים שהם פגיעים יותר. מוסדות החינוך ממוקמים בקצה השכונה ומתמרצים את ההורים להסיע את הילדים ולמנוע מהם עצמאות.

האדריכל דרור גרשון, שותף במשרד עירית ודרור אדריכלים ומייסד מרחב, התנועה לעירוניות, מסביר שהתקן התכנוני לבתי ספר כלל עד לפני כמה שנים שטחי ענק: "בית ספר יסודי של 10 דונם ובית ספר תיכון של 25 דונם אי אפשר לתכנן בתוך מרקם המגורים, וייחדו עבורם מגרשים מיוחדים, במיוחד בתקופה שבה תכננו 'קריות חינוך' שמרכזות את המוסדות במקום אחד. הגודל הביא לריחוק של מוסדות אלו והם לא היו בטווח הליכה, בוודאי לא בערים פרבריות שבהם כבישי ענק. לכן, הורים התרגלו להסיע את הילדים כי סביבת בתי הספר לא בטוחה והתרגלנו כבר להסיע אותם גם למוסדות חינוך שנמצאים בתוך מרכזי הערים".

לדברי גרשון, בשנים האחרונות התקן שונה אמנם ואפשר לתכנן אחרת, אבל אנחנו מתמודדים עם תוצרי התכנון ההם, ועם ערים שתוכננו כפרברים ומשרתות כלי רכב פרטיים במקום בני אדם, ובפרט: במקום ילדים.

"מזיהום לקהילתיות וחוסן אקלימי"

יוזמות רבות שנוסו בהצלחה בעולם ומתחילות לחלחל גם לישראל מציעות אפשרויות אחרות. פתרון שצובר תאוצה ברחבי העולם נוגע בהקמת "רחובות בתי ספר" - כשכביש הגישה למוסד החינוכי נסגר לתנועת כלי רכב ונפתח לתנועה של הולכי רגל ורוכבי אופניים, ליצירת מרחב ציבורי מזמין שמאפשר מפגש ומשחק.

האדריכלית הילה לוטן, מנהלת שותפה בפאבליקה ומומחית לאסטרטגיה עירונית, מסבירה כי מדובר ב"מנגנון של הפיכת סביבת מבני החינוך לסביבה בטוחה ובריאה המעודדת ניידות, תורם להבניית קשרים, קהילתיות ומפגשים, מרחיב את אפשרויות המשחק בעיר ומספק מענה לחוסן אקלימי ולהרחבת המגוון הביולוגי בעקבות הוספת צמחייה ושטחי חלחול למי הנגר. וכך מרעש רקע של מכוניות בשילוב זיהום אויר, הרחוב מתמלא צחוק ילדים, משחק וציוץ ציפורים.

"אנחנו רוצים שהילדים והילדות שלנו ילכו בבטחה לבית הספר ולגן, ופעמים רבות המדרכה צרה, הרכבים ממהרים בשעות הבוקר ונוסעים באופן לא בטוח והרמזורים קצרים מדי, ולכן ההליכה מאופיינת בתחושה של 'שדה קרב'", היא אומרת. "כשמרחב בית הספר סגור לתנועת הולכי רגל ואופניים, ומאפשר מפגש בבוקר עם השכנים, ישיבה על ספסל והגעה בטוחה באופניים, הבוקר נראה אחרת לכל המשפחה".

בפועל, המשמעות היא סגירה זמנית של הרחוב בשעות מסוימות או סגירה קבועה, כולל הוספת אלמנטים לישיבה, משחק והצללה, עצים וצמחייה, הורדת המהירות ברחובות הסמוכים ל־30 קמ"ש ושינוי המיקום של הורדת הילדים לקצה הרחוב למי שבכל זאת יגיע ברכב פרטי.

הדבר נוסה בהצלחה באנגליה, בקנדה ובברצלונה, ולאחרונה גם בתל אביב. לאורך רחוב אבא קובנר בשכונת כוכב הצפון ממוקמים כמה מוסדות חינוך שחלקו של הרחוב הוסב מכביש וחניות לרחוב מוטה הליכה.

גם במגזר העסקי מנסים להציע פתרונות. דרור לב־יוסף, מומחה בתכנון אורבני ותחבורתי, ממחיש כיצד ניתן לקחת חתך רחוב ולהציע אלטרנטיבות אחרות לגביו. הוא השתמש בתוכנת Streets של חברת REMIX מבית Via הישראלית, וכמקרה בוחן נבחר בית הספר היסודי גרץ שבמרכז תל אביב.

אזור בית הספר גרץ בתל אביב / צילום: אור דנא, Via

סגירת אזור בית הספר גרץ לתנועה והפיכתו לאזור מוטה הליכה / צילום: Via

במסגרת ההצעה שלו הועלו כמה חלופות. האחת, במקום כביש עם שני נתיבים לסלול בו שבילי אופניים ותחנות עגינה, השנייה כוללת נתיב תחבורה ציבורית, ואחרת שביל אופניים ומרחב להולכי רגל. השינוי כרוך בהורדת חניות, והגדלה והרחקה של אזורי ה"נשק וסע" למגיעים ברכב פרטי. השינויים המוצעים כוללים הוספת פסי האטה ושינויים גיאומטרים ושמירה על הכניסה התפעולית לבית הספר.

נגישות: "לשמור על גישה לספקים"

אופיר כהן, מנהל הרשות לתחבורה, תנועה וחניה בעיריית ת"א, אומר כי "הדבר נוצר לאחר עבודה מסודרת מול הקהילה ולנוכח אתגרי התנועה ברחוב והגענו להסכמה לגבי הפתרון הזה שהוא נכון מבחינה תחבורתית אבל גם עובד טוב מבחינה קהילתית, השקענו במרחב הציבורי ומצאנו גם פתרונות לחניה. בכניסה לרחוב היה מגרש של יזם פרטי שעמד ריק והגענו איתו להסכמה שלתקופת הביניים עד שיקים פרויקט בעוד כמה שנים נסדיר חניה לתושבים, למורים ולהסדרי פריקה וטעינה למוסדות החינוך". גם בית ספר חדש שמוקם ברחוב פסטלוצ'י ביפו יזכה לרחבה בכניסה אליו במקום במגרש חניה שהיה בו קודם לכן.

לדברי כהן, "אנחנו מבצעים גם פיילוט בארבעה גנים במרכז העיר ולוקחים כמה מקומות חניה כדי להרחיב את המדרכה וליצור בחזית מרחב ציבורי. בחלק מהגנים כשיוצאים מהם מגיעים למדרכה צרה ומולה גדר בטיחות ולכן המחשבה היא ליצר רחבה נעימה שאפשר יהיה לצאת מהגן לא לתוך מציאות קשה. צריך להרחיק את הרכבים הפרטיים כמה שיותר ממוסדות החינוך ונעשה את זה בהדרגה, כשהתוכנית היא להתרחב בשנה הבאה. אתגרי התכנון לא פשוטים כי צריך לענות גם על צרכים של הובלת ציוד וחומרים, תנועה של מורים שלפעמים היא מוטורית וכניסת ספקים וצריך למצוא פתרונות שמאפשרים גם נגישות סבירה לרכב פרטי".

"להרחיב מדרכות, להצר כבישים"

לדבריו של דרור גרשון, סגירת הרחובות לא מתאימה בכל מקום ואפשר לנקוט פעולות נוספות: "בערים שטוחות צריך לאתר את רשת הרחובות המובילה אל מוסדות החינוך ולהקטין בהם את המיסעה לכלי הרכב, ליצור שבילי אופניים ולהרחיב את המדרכות. מכונית מהווה רבע מאפשרויות התחבורה בעיר שכוללות גם תחבורה ציבורית, רכיבה והליכה, אבל היא מקבלת את מרבית התשתית. אם המסעה צרה, מכוניות נוסעות לאט, הרכב הוא חלק מחיינו אבל השאלה כמה, ומי מקבל את העדיפות".

המומחים מדגישים שסגירת רחוב לבדו - זמנית או קבועה - לא תספיק, ונדרשת חשיבה הוליסטית. כל התכנון העירוני צריך להיות מותאם יותר לילדים ולכלול הרחבת מדרכות, סלילת שבילי אופניים, צמצום הכבישים למכוניות והורדת מהירות הנסיעה. לצד זה, טיפול בפארקים כדי שיהיו מעניינים מספיק, בחינת הרחובות מגובה עיניהם של ילדים בגובה מטר, והרחבת יעדי ההליכה לילדים בשעות אחה"צ לאפשרויות של חינוך ופנאי.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?