גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מייצבים 20 כלכלות עם הגה אחד? הנגידה עם התפקיד הקשה מכולם

שתיקתה של נשיאת ה־ECB כריסטין לגארד במפגש הבנקים המרכזיים בג'קסון הול המחישה שוב את המשימה המסובכת של הבנק האירופי: ניהול מדיניות מוניטרית בעבור 20 כלכלות עם אינטרסים וצרכים שונים ומנוגדים ● באיטליה ובספרד כבר מחריפים את הביקורת על רקע העלאות הריבית, והבנק נאבק על עצמאותו

כריסיטין לגארד, נשיאת הבנק המרכזי האירופי / צילום: Associated Press, Michael Probst
כריסיטין לגארד, נשיאת הבנק המרכזי האירופי / צילום: Associated Press, Michael Probst

הסיפור הכלכלי המרכזי של השנתיים האחרונות במערב הוא המאבק באינפלציה. בנקים מרכזיים מארה"ב ועד לישראל זינקו לראש תשומת הלב התקשורתית, כאשר החלו להעלות בשנה שעברה את ריביות הבסיס במשק בניסיון להשיב את יציבות המחירים לכלכלה, אחרי יותר מעשור של עידן שהתאפיין ב"כסף זול" כתוצאה מריביות אפסיות.

סקנדל עסקי באסטוניה: עתידה הפוליטי של ראשת הממשלה בסכנה
"סופו של בום המחירים": שוק הנדל"ן בגרמניה קפא
עד מתי וול סטריט תמשיך לעלות? התחזית של האנליסט הבכיר

כמעט כל החלטת ריבית בחודשים האחרונים, בין אם בוושינגטון, בלונדון או בירושלים, הפכה לדרמה. כל אחת מהן הניעה את השווקים והשפיעה על שערי המט"ח. נגידי הבנקים עצמם ואנליסטים הפכו דימויים רבים לשחוקים: הליכה על חבל דק, נחיתה רכה או נחיתה קשה, נצים מול יונים. מדיניות מוניטרית החליפה את האפידמיולוגיה מתקופת הקורונה בתקשורת וברשתות החברתיות.

אבל מבין כולם, יש בנק מרכזי אחד שהעבודה שלו מורכבת הרבה יותר. הבנק המרכזי האירופי (ECB), הגוף שהוקם עם השקת האירו - מטבע משותף ל־20 מדינות שכל אחת מהן מתנהלת עם תקציב וממשלה עצמאית - מצא את עצמו כשהוא צריך לסייע לנווט את כלכלת הגוש, למרות השונות הרבה בתוכו. לבנק יש כלי מרכזי אחד, והוא השליטה על הריבית בגוש האירו, אך 20 שווקים שונים, בעלי אינטרסים צולבים ולפעמים מנוגדים, להתמודד איתם.

בחודשים האחרונים המורכבות הזו עולה ביתר שאת לפני השטח. האינפלציה הגבוהה המפתיעה של השנה וחצי האחרונות - זו שהונעה בתחילה בעיקר על ידי מחירי אנרגיה ומזון מזנקים - אולי הולכת ודועכת, אך קצב הדעיכה האיטי וההתפשטות שלה למגזר השירותים והדביקות שלה הם גורם לדאגה. באוקטובר 2022 רשמה האינפלציה הכוללת בגוש האירו את השיא שלה, עם קצב שנתי של 10.6%. מאז היא ירדה בעקביות, אבל אינפלציית הליבה אינה יורדת בקצב דומה, ונותרת סטטית בחודשים האחרונים סביב 5.5%.

כעת, ככל שהמשחק המוניטרי הולך ומתארך, כאשר עוד ועוד העלאות ריבית נשקלות, העובדה כי מדינות גוש האירו מפגינות פערים אדירים בשיעורי האינפלציה שלהן (מ־2.4% בבלגיה ובספרד ל־9.6% בסלובקיה באוגוסט, למשל) שבה וממחישה את הבעייתיות שבקביעת צעדים זהים לכלכלות שונות. במפגש השנתי של נגידי הבנקים המרכזיים בלטה שתיקתה של נשיאת ה־ECB כריסטין לגארד, לעומת הדברים הגלויים היחסית שאמרו עמיתיה. הדבר משקף את המשימה המסובכת העומדת בפני הבנק. "לגוש האירו אין בעיית אינפלציה אחת", אומרים אנליסטים, "יש לו 20 בעיות אינפלציה שונות".

 

המדינות הבלטיות

אינפלציה גבוהה היא לא סוף העולם

אסטוניה, ליטא ולטביה מייצגות חלק מזערי בלבד מהתמ"ג של גוש האירו כולו. אך הן הפכו בשנה האחרונה לסמל של האינפלציה המשתוללת בגוש המטבע המשותף. האינפלציה במדינות הללו, מצטרפות טריות לגוש האירו, הייתה דו־ספרתית לאורך רוב השנה החולפת, עם רמה של יותר מ־20% (בחישוב שנתי) עד לתחילת 2023. זה נבע בין היתר מהתלות הגבוהה שלהן באנרגיה רוסית, ומיחסי סחר פוריים עם רוסיה, שכמעט והסתיימו עם פרוץ המלחמה.

אבל השמיים לא נפלו במדינות הללו, והתושבים לא יצאו לרחובות. אמנם, המוכרים והמסעדות עברו לשימוש בגיר, במקום במדבקות, כדי לקבוע את המחיר היומי של מוצרי מזון, דלק ופריטים אחרים שמחיריהם תנודתיים - אבל משבר כלכלי וחברתי של ממש לא נוצר. לדברי פרשנים, מה שמסביר את המצב מבחינות רבות הוא שאינפלציה במדינות הבלטיות אינה כה חריגה, וחלק מהן חוו שיעורים דו־ספרתיים כבר בעשור האחרון. עוד לפני המלחמה באוקראינה עמד שיעור האינפלציה בליטא, למשל, על יותר מ־7%. אבל התושבים חוו במקביל לכך עליות שכר אפילו גבוהות יותר מהאינפלציה (השכר הממוצע בליטא הוכפל מאז 2015), ועלייה ברמת החיים שהפכו את האינפלציה למאפיין של המצב הכלכלי, ופחות לאיום עליו.

בנוסף, תושבי המדינות הללו חוששים לא ממשבר כלכלי - אלא מכיבוש רוסי, המציב בפרספקטיבה אחרת את הבעיות שלהן. העובדה כי הן נאלצות "לשלם מחיר כלכלי" כתוצאה מהמלחמה באוקראינה והסנקציות על רוסיה מתקבלת בברכה בציבור, שלא יוצא להפגין על המחירים הגבוהים או לבקר את הממשלה. ליטא, למשל, התנתקה מהגז הרוסי עוד לפני שגרמניה עשתה זאת בעל כורחה, למרות ההשפעות המזיקות מבחינה כלכלית, בשם המאבק ברוסיה תחת שלטון הנשיא ולדימיר פוטין.

לכן, בעיית האינפלציה בבלטיות היא מרכזית, אך אינה מאיימת על היציבות הפוליטית כפי שקורה במדינות אחרות, כולל בתוך גוש האירו. "יהיה קשה מאוד לגבש תמיכה פוליטית בקרב האוכלוסייה לעמדה לפיה 'הממשלות הטיפשות שהטילו סנקציות על רוסיה אחראיות לזינוק ביוקר המחייה'", אמרה ראשת ממשלת ליטא לתקשורת בסוף השנה שעברה. אותה תמיכה מיתרגמת גם לאמון הקיים בבנק האירופי המרכזי ובמדיניות שלו.

למרות זאת, גם נגידי הבנקים במדינות אלו מודעים לסיכונים. כרגע, הם "רוכבים" על המדיניות המרסנת של ה־ECB, אבל גם חוששים מהמצב שבו היא תשתנה. "ההבדלים בין שיעורי האינפלציה במדינות החברות בגוש האירו נובעים במיוחד ממחירי האנרגיה ומהצעדים הפיסקליים של הממשלות העומדות בראשן, ונשארו רחבים למדי", אמר נגיד הבנק המרכזי של אסטוניה בנאום שנשא לפני בנקאים מרכזיים לפני כמה חודשים.

"זו עשויה להיות בעיה בעבור גוש האירו - אם הבדלים כאלו יהפכו לאופייניים ויפגעו ביישום של מדיניות מוניטריות ובפעילות היעילה של גוש המטבע המשותף", הוסיף, "ה־ECB יכול רק ליצור מדיניות מוניטרית בעבור גוש האירו כמכלול, ללא האפשרות 'לתפור' פתרונות מיוחדים לפי צרכים של כל מדינה".

ספרד, איטליה ופורטוגל

הביקורת על ה-ECB הולכת ומחריפה

גישה שונה לגמרי מאפיינת בחודשים האחרונים את כמה מהכלכלות הגדולות ביותר בדרום אירופה ובחצי האי האיברי. ספרד, איטליה ופורטוגל, למשל, מתאפיינות בשיעורי חוב־תוצר גדולים במיוחד בהשוואה למדינות צפון אירופה החברות בגוש האירו. דבר זה משפיע על העמדה שלהן בענייני המאבק באינפלציה באמצעות העלאות ריבית מצד הבנק המרכזי (מהלך המייקר את החזרי החוב).

עד כה, מדינות דרום אירופה חוו את האינפלציה באופן שונה. איטליה הייתה חשופה הרבה יותר לזינוק שחל במחירי הגז והאנרגיה בכלל כתוצאה מהמלחמה באוקראינה. למעשה, היא הייתה המדינה השנייה באיחוד האירופי בהיקף התלות באנרגיה רוסית. היא שילמה על כך מחיר כבר בדמות אינפלציה גבוהה במהלך השנה וחצי האחרונות (11.8% באוקטובר אשתקד). ספרד, לעומת זאת, השכילה להשקיע בעבר באנרגיות מתחדשות, וכן לחתום על הסכמים ארוכי־טווח לאספקת גז ונפט עם מדינות צפון אפריקה השכנות, ולכן נפגעה פחות. כך גם פורטוגל.

אבל כעת, כאשר האינפלציה דועכת, תשומת הלב עוברת להשלכות המכאיבות של העלאות הריבית על הכלכלות הללו. המחנה המתגבש בדרום אירופה הוא בעל הסיכון הרב ביותר לעצמאות הבנק המרכזי האירופי ולניסיון להשפיע על מדיניותו בשם אינטרסים לאומיים.

פוליטיקאים איטלקים בכירים, למשל, שינו את הרטוריקה נגד הבנק בחודשים האחרונים. ראשת הממשלה ג'ורג'ה מלוני אמרה לאחרונה, למשל, כי "הפתרון הפשטני של העלאות ריבית לא נחשב על ידי אנשים רבים להיות הפתרון הנכון... אי אפשר להתעלם מהעובדה כי העלאה חוזרת ונשנית של הריביות מאיימת לפגוע בכלכלה באותה מידה שהיא מפחיתה את האינפלציה, כך שהיא גורמת לתרופה להיות גרועה יותר מהמחלה". סגנה מתיאו סלביני השתמש במילים חריפות יותר, וקרא להעלאות הריבית "מסוכנות וחסרות־היגיון". הוא גם אמר כי הן "יהרסו" את חייהם של איטלקים מן השורה.

בספרד נקטו לשון צנועה יותר, אך חזרו על הביקורת: "אנחנו במצב שלא מחייב יותר העלאות נוספות של שיעור הריבית בגוש האירו", אמרה שרת הכלכלה הספרדית נדיה קלווינו בחודש שעבר. מפורטוגל נשמעו דברים דומים. ראש הממשלה אנטוניו קושטה אמר בחודש שעבר כי "יש לוודא כי רמת החיים של משפחות נשמרת, כמו גם היכולת של חברות להשקיע ושל הכלכלה לצמוח. צריך ליצור עבודות ולהגדיל את השכר".

מדובר בהתבטאויות יוצאות דופן. "ביקורת ציבורית כמו זו שאנחנו שומעים באחרונה היא נדירה", איבחן ה"לה־מונד" הצרפתי בתחילת החודש, "העצמאות של ה־ECB מובטחת על ידי שלל אמנות אירופיות, וממשלות בדרך כלל נמנעות מלתקוף את המוסד ישירות".

במקביל, הגישה הזו מצד הממשלות לצד הלכי הרוח בציבור, שלא מפגין סלחנות רבה להשלכות העלאת הריבית, הביאו אותן לאמץ שורה של מסים על "רווחים עודפים" של חברות משגשגות. ספרד הייתה החלוצה בהטלת מס על הבנקים ועל חברות האנרגיה עוד בשנה שעברה, שנועד לגייס שישה מיליארד אירו בשנתיים הקרובות; איטליה הפתיעה בתחילת החודש כשהכריזה על מס על הבנקים. פורטוגל, מצדה, הטילה מס של 33% על "רווחי יתר" של חברות מזון, שלדברי הממשלה ניצלו את מגמת העלאת מחירים כדי להגביר את הרווחים שלהן. במלים אחרות, הן מנסות לעדן את ההשפעות המשתקות של הריבית הגבוהה באמצעות מציאת מקורות תקציביים חדשים, שיפצו על השחיקה למעשה בתקציב שלהן.

גרמניה

משלמת את מחיר הריבית הגבוהה

לכל אחת מהמדינות החברות בגוש האירו יש נציג בוועדת הנגידים של הבנק המרכזי האירופי, שיחד עם המועצה העומדת בראשו מקבלת החלטות מוניטריות. את הבונדסבנק הגרמני מייצג יינס ויידמן, וכמו קודמיו בתפקיד, גם הוא קידם בשנה וחצי האחרונות מדיניות נצית בנוגע לאינפלציה - כלומר דחף להעלאות ריבית תכופות ומהירות. ההצבעות במועצת הנגידים של הבנק המרכזי האירופי תלויות בנוסחות מסובכות הלוקחות בחשבון את הנתח היחסי של כל כלכלה בתמ"ג של גוש האירו. אבל אפילו ללא התחשבות פורמלית בהיותה של גרמניה הכלכלה הגדולה ביותר באיחוד - לעמדתה יש השפעה מכריעה.

גם גרמניה "מדברת מהפוזיציה". האינפלציה במדינה בשנה החולפת הייתה בין הגבוהות ביותר ביבשת, בין היתר בגלל החשיפה העזה שלה לאנרגיה רוסית (הגדולה ביותר באיחוד). הסופרמרקטים הגרמנים, שנודעו כזולים ביותר במערב אירופה (במונחי כוח קנייה) הקפיצו מחירים, התקשורת העלתה את המחירים המתייקרים לראש סדר היום והגרמנים, החסכנים ביותר בגוש האירו, ראו בעיניים כלות כיצד האינפלציה הדו־ספרתית שוחקת להם את החסכונות.

אינפלציה היא פחד גרמני לאומי, מה שהכתיב בין היתר את הגישה. אבל כעת, גרמניה צריכה לשלם את המחיר של המדינות המוניטרית המרסנת. בעוד מדינות אחרות בתוך גוש האירו ומחוצה לו רשמו צמיחה ברבעונים האחרונים, הגרמנים הם הכלכלה היחידה ב־OECD שצפויה לרשום התכווצות כלכלית (מינוס 0.3% השנה, לפי קרן המטבע הבינלאומית). למעשה, המדינה נמצאת במיתון מתמשך, וחלק גדול מכך נובע מהריביות הגבוהות, שלמעשה שיתקו את הפעילות העסקית במדינה, הקפיאו את שוק הדיור שהיה אחראי לצמיחה באמצעות השקעות זרות, ולא ממש עזרו לפתח מקורות אנרגיה מתחדשת על ידי מניעת השקעות בתחום.

ומה שמתרחש כעת בגרמניה משקף היטב את ההבדל במדיניות הפיסקלית בין המדינות, שהופך את העלאות הריבית של הבנק המרכזי למכשיר קהה ולא מדויק. אחרי סדרת שביתות ענק, מו"מ קיבוצי והבטחות של הממשלה לדאוג לחלשים ולקשישים, גרמניה חווה כעת העלאות שכר משמעותיות ומתן מענקים אד־הוק, שנועדו לפצות את ציבור העובדים על האינפלציה. חמישה מיליון עובדי המגזר הציבורי למשל, יקבלו תוספת יוקר של כ־3,000 אירו השנה. חלקם יקבלו תוספות שכר. עובדי המגזר התעשייתי הגדול יקבלו תוספת של יותר מ־8% על פני השנתיים הקרובות. זה אמנם פחות משיעור האינפלציה, אבל בהחלט מסייע לתושבים להתמודד איתה, ולמשק להימנע מקריסה כלכלית בעקבות צניחת ביקושים. השכר הממוצע בגרמניה אפילו רשם עלייה ריאלית מתחילת השנה, כלומר עלה יותר מאשר קצב האינפלציה.

למעשה, הדוגמה הגרמנית מספקת הצצה לדרך שבה ממשלות עשירות, בעלות חוב נמוך יחסית, יכולות "לפצות" את התושבים שלהן על הפגיעה כתוצאה מעליית הריבית באמצעות צעדים פיסקליים מרחיבים, מה שעשוי לספק להן יתרון "לא הוגן", לדברי מדינות עניות ושקועות יותר בחובות החברות באותו הגוש. עם המצב השונה של הכלכלות בגוש האירו צריכים להתמודד בבנק המרכזי, לקראת ההחלטה הבאה.

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף