גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טוויטר מרחיבה את התשלום למשתמשים. איך זה עובד, והאם אפשר להתפרנס מכך?

משתמשים ב–X דיווחו לאחרונה כי קיבלו תשלום מהאתר, כחלק מהתוכנית שהשיק מאסק ● בניגוד ליוטיוב ולטיקטוק, הפלטפורמה מגבילה את הזכאים לתשלום רק למנויי פרימיום משלמים ● את מי משרתת התוכנית, ואיך מחושב הסכום שמועבר?

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Jeff Chiu
אילון מאסק / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

 

X (טוויטר לשעבר) התחילה לאחרונה לשלם למשתמשים בה נתח מהכנסותיה ממודעות פרסום. אילון מאסק הכריז על כוונתו להתחיל בתוכנית תשלומים למשתמשים עוד בחודש פברואר האחרון.

חברת הרובוטיקה הישראלית הודיעה בזום לעובדים: סוגרים, כולם מפוטרים
החברה ישראלית שרוצה להילחם בבדידות גייסה 25 מיליון דולר

התוכנית הושקה באופן רשמי ביולי, ובחודש שעבר הודיע מאסק על הקלה בתנאי הסף ובמקביל, החלת השירות גם על גופים ציבוריים ולא רק יוצרי תוכן פרטיים. ואכן, בימים האחרונים, יותר ויותר משתמשים שיתפו ברשת כי קיבלו את התשלום.

מאז רכש מאסק את טוויטר באוקטובר האחרון, היא איבדה כמעט מחצית מהכנסותיה מפרסום - כך חשף מאסק עצמו. בשנה שעברה, כחלק מהניסיון לבלום את הירידה בהכנסות, השיק מאסק את תוכנית המנויים בתשלום, הנקראת X פרימיום. במסגרתה משתמשים משלמים דמי מנוי חודשיים בתמורה ל"וי" הכחול המוכר לצד השם שלהם, ושלל פיצ'רים נוספים.

בעוד מספר המשתמשים באפליקציה הגיע לשיא חדש השנה, ועמד על יותר מ־531 מיליון מנויים - כך צייץ מאסק בחודש יולי - בפועל, נכון להיום, פחות מ־0.5% מכלל המשתמשים בפלטפורמה רשומים ל־X פרימיום. במצב עניינים זה, כאשר תוכנית התשלומים החדשה ניתנת רק למנויים - היא למעשה לא רלוונטית למרבית המשתמשים. אז מי מרוויח מתוכנית התשלומים, ואיך מחושב התשלום המועבר? גלובס עושה סדר. 

 

מהי תוכנית התשלומים של מאסק?

X מציעה ליוצרי התוכן המנויים שלה נתח מהכנסותיה ממודעות פרסום, זאת בדומה ליוטיוב וטיקטוק. אולם, להבדיל מהשתיים האחרונות, סך התקציב שהוקצה לכך ב־X נמוך מהן בהרבה, ועומד על 5 מיליון דולר. בטיקטוק לצורך ההשוואה הקצו מיליארד דולר לתשלומים, וביוטיוב הקצו מאה מיליון דולר.

אלו העומדים בדרישות של האפליקציה זכאים לתשלום חודשי על בסיס החשיפה של מנויים (משלמים) אחרים למודעות פרסום המופיעות בתגובות של אותם זכאים. נכון להיום, התוכנית זמינה ברחבי העולם לכל אלו שעומדים בדרישות הסף.

מהם הקריטריונים להשתתפות?

הקרטריונים כוללים מנוי לשירות X פרימיום (המתחילים מ־8 דולר בחודש, או מתשלום שנתי של 85 דולר); כמו כן, נדרשים לפחות 500 עוקבים באפליקציה וסך צפיות אורגניות מצטבר של 15 מיליון משתמשים (לאחרונה צייץ מאסק כי מספר זה ירד ל־10 מיליון צפיות) בשלושת החודשים האחרונים.

במידה וכל הנ"ל מתקיימים, חייב היוצר גם להיות בעל חשבון Stripe, ענקית התשלומים המקוונים (שמאסק היה בין המשקיעים הראשונים שלה). זאת, מכיוון שדרך פלטפורמה זו מועברים התשלומים, אם כי ישנה כוונה של החברה להתרחב לאופציות תשלום נוספות בעתיד.

מהן הגדרות ומגבלות התשלום?

לפי התוכנית, משתמשי X פרימיום שעומדים בקריטריונים זכאים לקבל תשלום של עד 97% מהרווח שהכניסה X מהתוכן שהיוצר העלה - זאת לאחר ניכוי עמלות הרכישה בתוך האפליקציה.

נכון להיום, תקרת התשלום עבור כל משתמש היא עד לסכום כולל (של סך כל התשלומים החודשיים) של 50 אלף דולר. דבר זה מגביל למעשה את האפשרות של היוצרים להתפרנס מהעלאת התכנים ל־X. ליוצרים ניתנת האפשרות למשוך את התשלום החודשי המועבר להם אם הוא עולה על 10 דולר. חשוב לציין כי התשלומים הראשונים שהועברו היו גבוהים במיוחד כיוון שהם התייחסו לתקופת זמן של חצי שנה.

כיצד מחושב הסכום שמועבר?

נכון להיום, X כמעט ולא סיפקה פירוט על האופן שבו מחושב הסכום המועבר ליוצרי התוכן. מכיוון שחישוב הרווח מבוסס על רמת החשיפה של משתמשים משלמים אחרים לאותן מודעות בתגובות, קשה להרכיב מדד מדויק של הכנסה פר־חשיפה. בנוסף, טרם נחשפו נתונים סטטיסטיים לגבי מספר הכניסות ומשך החשיפה, ואין עדיין תקופות דיווח מטעם החברה.

אריק פאררו, מהנדס בחברה, כתב בציוץ בחודש שעבר כי "ההתמקדות העיקרית שלנו כרגע היא לדאוג שיוצרי התוכן בפלטפורמה יקבלו תשלום. אנחנו יודעים שיוצרי התוכן יבקשו מדדים טובים יותר (לגבי שיטת התשלום, מ"ו) ועדכונים טובים יותר, אבל אנחנו חושבים שהדבר הכי חשוב הוא שהם יקבלו תשלום, ולכן זה מה שאנחנו מתמקדים בו קודם".

כאמור, כעת אין דרך לדעת אם אכן תנאי התשלום שמציעה הפלטפורמה הם עקביים, טובים והגונים.

האם הכמות תכריע את האיכות?

מצטייר כי ​​X מתעדפת את כמות הצפיות על פני איכות התוכן. בעוד מאסק הכריז כי ה"משימה" של הפלטפורמה היא להוות טריטוריה לחופש ביטוי, במצב העניינים הקיים, נדמה כי מרבית התוכן שזוכה לביטוי ולתגמול מוטה מטבעו.

בעיקרו, נדמה כי מטרתו של מהלך החלת תוכנית התשלום ליוצרי התוכן הינה לגרום לאנשים רבים יותר להירשם לשירות הפרימיום בפלטפורמה, ולעודד את אלו שעומדים בקריטריונים לפרסם לעיתים קרובות יותר.

אין לדעת אם מהלך זה אכן יעזור להעלות באופן מהותי את סכום ההכנסות של החברה מפרסום, אך נדמה כי נכון לעכשיו זה מעורר עניין רב בקרב המשתמשים.

מי יהיו המרוויחים העיקריים מהתוכנית?

מאז שהחלה תוכנית חלוקת רווחי מודעות הפרסום ב־X, פרסמו מגוון משתמשים את הסכומים שהרוויחו. ביניהם בלט שמו של אנדרו טייט, שהואשם באונס, בסחר בבני אדם ובהקמת ארגון פשע ברומניה בחודש יוני האחרון. טייט, שידוע גם בהתבטאויות מיזוגניות קשות, חשף כי הרוויח מהפלטפורמה של מאסק סכום בגובה 20 אלף דולר. הפרסום הזה העלה חשש בתקשורת ובקרב רבים כי תוכנית חלוקת התשלום תגיע לידיים לא רצויות ולדמויות שנויות במחלוקת.

כמו כן, מטבעם, דווקא תכנים פוגעניים ומסיתים הם אלו שנוטים לקבל הרבה טראפיק וחשיפה ברשתות, מה שבאופן פרדוקסלי מאפשר ליוצרי תכנים אלו להגיע לראש רשימת המרוויחים מהפלטפורמה.

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"