גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טוויטר מרחיבה את התשלום למשתמשים. איך זה עובד, והאם אפשר להתפרנס מכך?

משתמשים ב–X דיווחו לאחרונה כי קיבלו תשלום מהאתר, כחלק מהתוכנית שהשיק מאסק ● בניגוד ליוטיוב ולטיקטוק, הפלטפורמה מגבילה את הזכאים לתשלום רק למנויי פרימיום משלמים ● את מי משרתת התוכנית, ואיך מחושב הסכום שמועבר?

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Jeff Chiu
אילון מאסק / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

 

X (טוויטר לשעבר) התחילה לאחרונה לשלם למשתמשים בה נתח מהכנסותיה ממודעות פרסום. אילון מאסק הכריז על כוונתו להתחיל בתוכנית תשלומים למשתמשים עוד בחודש פברואר האחרון.

חברת הרובוטיקה הישראלית הודיעה בזום לעובדים: סוגרים, כולם מפוטרים
החברה ישראלית שרוצה להילחם בבדידות גייסה 25 מיליון דולר

התוכנית הושקה באופן רשמי ביולי, ובחודש שעבר הודיע מאסק על הקלה בתנאי הסף ובמקביל, החלת השירות גם על גופים ציבוריים ולא רק יוצרי תוכן פרטיים. ואכן, בימים האחרונים, יותר ויותר משתמשים שיתפו ברשת כי קיבלו את התשלום.

מאז רכש מאסק את טוויטר באוקטובר האחרון, היא איבדה כמעט מחצית מהכנסותיה מפרסום - כך חשף מאסק עצמו. בשנה שעברה, כחלק מהניסיון לבלום את הירידה בהכנסות, השיק מאסק את תוכנית המנויים בתשלום, הנקראת X פרימיום. במסגרתה משתמשים משלמים דמי מנוי חודשיים בתמורה ל"וי" הכחול המוכר לצד השם שלהם, ושלל פיצ'רים נוספים.

בעוד מספר המשתמשים באפליקציה הגיע לשיא חדש השנה, ועמד על יותר מ־531 מיליון מנויים - כך צייץ מאסק בחודש יולי - בפועל, נכון להיום, פחות מ־0.5% מכלל המשתמשים בפלטפורמה רשומים ל־X פרימיום. במצב עניינים זה, כאשר תוכנית התשלומים החדשה ניתנת רק למנויים - היא למעשה לא רלוונטית למרבית המשתמשים. אז מי מרוויח מתוכנית התשלומים, ואיך מחושב התשלום המועבר? גלובס עושה סדר. 

 

מהי תוכנית התשלומים של מאסק?

X מציעה ליוצרי התוכן המנויים שלה נתח מהכנסותיה ממודעות פרסום, זאת בדומה ליוטיוב וטיקטוק. אולם, להבדיל מהשתיים האחרונות, סך התקציב שהוקצה לכך ב־X נמוך מהן בהרבה, ועומד על 5 מיליון דולר. בטיקטוק לצורך ההשוואה הקצו מיליארד דולר לתשלומים, וביוטיוב הקצו מאה מיליון דולר.

אלו העומדים בדרישות של האפליקציה זכאים לתשלום חודשי על בסיס החשיפה של מנויים (משלמים) אחרים למודעות פרסום המופיעות בתגובות של אותם זכאים. נכון להיום, התוכנית זמינה ברחבי העולם לכל אלו שעומדים בדרישות הסף.

מהם הקריטריונים להשתתפות?

הקרטריונים כוללים מנוי לשירות X פרימיום (המתחילים מ־8 דולר בחודש, או מתשלום שנתי של 85 דולר); כמו כן, נדרשים לפחות 500 עוקבים באפליקציה וסך צפיות אורגניות מצטבר של 15 מיליון משתמשים (לאחרונה צייץ מאסק כי מספר זה ירד ל־10 מיליון צפיות) בשלושת החודשים האחרונים.

במידה וכל הנ"ל מתקיימים, חייב היוצר גם להיות בעל חשבון Stripe, ענקית התשלומים המקוונים (שמאסק היה בין המשקיעים הראשונים שלה). זאת, מכיוון שדרך פלטפורמה זו מועברים התשלומים, אם כי ישנה כוונה של החברה להתרחב לאופציות תשלום נוספות בעתיד.

מהן הגדרות ומגבלות התשלום?

לפי התוכנית, משתמשי X פרימיום שעומדים בקריטריונים זכאים לקבל תשלום של עד 97% מהרווח שהכניסה X מהתוכן שהיוצר העלה - זאת לאחר ניכוי עמלות הרכישה בתוך האפליקציה.

נכון להיום, תקרת התשלום עבור כל משתמש היא עד לסכום כולל (של סך כל התשלומים החודשיים) של 50 אלף דולר. דבר זה מגביל למעשה את האפשרות של היוצרים להתפרנס מהעלאת התכנים ל־X. ליוצרים ניתנת האפשרות למשוך את התשלום החודשי המועבר להם אם הוא עולה על 10 דולר. חשוב לציין כי התשלומים הראשונים שהועברו היו גבוהים במיוחד כיוון שהם התייחסו לתקופת זמן של חצי שנה.

כיצד מחושב הסכום שמועבר?

נכון להיום, X כמעט ולא סיפקה פירוט על האופן שבו מחושב הסכום המועבר ליוצרי התוכן. מכיוון שחישוב הרווח מבוסס על רמת החשיפה של משתמשים משלמים אחרים לאותן מודעות בתגובות, קשה להרכיב מדד מדויק של הכנסה פר־חשיפה. בנוסף, טרם נחשפו נתונים סטטיסטיים לגבי מספר הכניסות ומשך החשיפה, ואין עדיין תקופות דיווח מטעם החברה.

אריק פאררו, מהנדס בחברה, כתב בציוץ בחודש שעבר כי "ההתמקדות העיקרית שלנו כרגע היא לדאוג שיוצרי התוכן בפלטפורמה יקבלו תשלום. אנחנו יודעים שיוצרי התוכן יבקשו מדדים טובים יותר (לגבי שיטת התשלום, מ"ו) ועדכונים טובים יותר, אבל אנחנו חושבים שהדבר הכי חשוב הוא שהם יקבלו תשלום, ולכן זה מה שאנחנו מתמקדים בו קודם".

כאמור, כעת אין דרך לדעת אם אכן תנאי התשלום שמציעה הפלטפורמה הם עקביים, טובים והגונים.

האם הכמות תכריע את האיכות?

מצטייר כי ​​X מתעדפת את כמות הצפיות על פני איכות התוכן. בעוד מאסק הכריז כי ה"משימה" של הפלטפורמה היא להוות טריטוריה לחופש ביטוי, במצב העניינים הקיים, נדמה כי מרבית התוכן שזוכה לביטוי ולתגמול מוטה מטבעו.

בעיקרו, נדמה כי מטרתו של מהלך החלת תוכנית התשלום ליוצרי התוכן הינה לגרום לאנשים רבים יותר להירשם לשירות הפרימיום בפלטפורמה, ולעודד את אלו שעומדים בקריטריונים לפרסם לעיתים קרובות יותר.

אין לדעת אם מהלך זה אכן יעזור להעלות באופן מהותי את סכום ההכנסות של החברה מפרסום, אך נדמה כי נכון לעכשיו זה מעורר עניין רב בקרב המשתמשים.

מי יהיו המרוויחים העיקריים מהתוכנית?

מאז שהחלה תוכנית חלוקת רווחי מודעות הפרסום ב־X, פרסמו מגוון משתמשים את הסכומים שהרוויחו. ביניהם בלט שמו של אנדרו טייט, שהואשם באונס, בסחר בבני אדם ובהקמת ארגון פשע ברומניה בחודש יוני האחרון. טייט, שידוע גם בהתבטאויות מיזוגניות קשות, חשף כי הרוויח מהפלטפורמה של מאסק סכום בגובה 20 אלף דולר. הפרסום הזה העלה חשש בתקשורת ובקרב רבים כי תוכנית חלוקת התשלום תגיע לידיים לא רצויות ולדמויות שנויות במחלוקת.

כמו כן, מטבעם, דווקא תכנים פוגעניים ומסיתים הם אלו שנוטים לקבל הרבה טראפיק וחשיפה ברשתות, מה שבאופן פרדוקסלי מאפשר ליוצרי תכנים אלו להגיע לראש רשימת המרוויחים מהפלטפורמה.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת