גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין מנסה להתאושש: מורידה מסים, מעניקה תמריצים. היואן משלם את המחיר

הכלכלה השנייה בגודלה בעולם סובלת ממשבר חמור שבא לידי ביטוי בירידה חדה בענף הנדל"ן, בקריסת חברות ובאבטלה בקרב צעירים ● במטרה להחזיר את הצמיחה למסלול, הממשל חותך מסים ומספק שורה של תמריצים לצרכנים ולבנקים ● בינתיים המטבע המקומי מאבד גובה

שליח מחוץ לקניון בבייג'ינג. עקומת הצמיחה הכלכלית של סין משתטחת / צילום: Associated Press, Andy Wong
שליח מחוץ לקניון בבייג'ינג. עקומת הצמיחה הכלכלית של סין משתטחת / צילום: Associated Press, Andy Wong

כלכלנים בשווקים השונים כבר הבינו, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם משבר. נתונים אחרונים שהגיעו מסין רק המחישו עד כמה המשבר עמוק. בתחילת חודש אוגוסט פורסם כי סין, משונה משאר המדינות בעולם, נכנסת למצב של דפלציה - ירידת מחירים מתמשכת. זאת ככל הנראה בשל ההתאוששות האיטית בצריכה הפרטית המקומית מאז הסרת מגבלות הקורונה במדינה.

"ציון נכשל": אחד הכלכלנים החשובים בעולם נגד הפד
בנק אוף אמריקה מזהיר: זה לא קרה 250 שנה לאג"ח של ארה"ב

ברבעון השני של שנת 2023 הצמיחה הריאלית עמדה על 0.8% בלבד. מעבר לכך, קרן המטבע הלאומית חוזה לכלכלה הסינית צמיחה של פחות מ־4% בתל"ג, פחות ממחצית משיעורו הממוצע ב־20 השנה האחרונות. הצרות נערמות מצד אחד, אך הממשל בסין התחיל לפעול במטרה להעיר את הפעילות הכלכלית.

מטח של חדשות רעות

אחד הסקטורים הבולטים לרעה הוא הנדל"ן. הוא סובל מהאטה מתמשכת שחונקת את ההשקעות, ומשמשת כבלם מרכזי לצמיחה. חברת Country Garden Holdings, אחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בסין, נכנסה לחובות של כ־200 מיליארד דולר. חברת הענק הזהירה השנה כי היא צפוייה לפרסם הפסדי ענק בדוחות הכספיים. מכירת הבתים החדשים אמנם עדיין עולה, אך האטה משמעותית.

גם רמות האבטלה בסין עלו. הלשכה הסינית לסטטיסיטקה הודיעה לאחרונה שתפסיק לפרסם את נתוני האבטלה בקרב צעירים במדינה לאחר חודשים רבים בהם היא עלתה ספירלית. שיעור האבטלה בקרב בני 16־24 עלה בהתמדה במשך שישה חודשים רצופים, ובשיא ביוני הגיע ל־21.3%.

 

בינתיים, המטבע הסיני נחלש בחזרה לרמות השפל שבו היה מצוי בזמן הסגרים. היואן הסיני נסחר כעת ברמה של 7.27 יואן לדולר אחד.

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי בבנק לאומי מסר לגלובס כי "סין, שנתקלה במספר קשיים מהותיים לאחרונה, מגיבה במדיניות כלכלית חלשה יחסית - באופן שמשקף בחלקו סובלנות רבה יותר לחולשה כלכלית, אך זה עלול לגרור מצב שבו חולשת הפעילות תימשך עוד זמן מה עם צמיחה מתונה של 3.0% בלבד בחישוב שנתי".

המדינה החלה לנקוט בצעדים להמרצת הפעילות הכלכלית המדשדשת, אך נראה כי היא בצורה מתונה יותר בהשוואה לפעולות שעשתה בדעיכות כלכליות דומות בעבר. בינתיים, הממשל הסיני מסתייג מהענקת כסף מזומן לצרכנים בסין כפי שעשות מדינות מערביות בזמן הקורונה, מזומן שעזר לצרכנים במערב להניע את הכלכלה.

הלוואות והשקעות במוקד

אלו פעולות ביצעו עד כה הסינים? הדגש המרכזי בינתיים הוא בצד הצריכה הפרטית וההשקעות. ראשית, הבנק המרכזי של סין הודיע באמצע חודש אוגוסט על הורדת הריבית על מכשיר מרכזי שמנתב הלוואות־לשנה־אחת לבנקים, מ־2.65% ל־2.5%, ובמקביל הזריק למערכת הבנקאית הלוואות חדשות בסכום המקביל ל־55.2 מיליארד דולר.

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: Reuters, Andy Wong

הבנק המרכזי הודיע בנוסף כי קיצץ את הריבית על פעילויות רכישה חוזרת הפוכה לאחר שבעה ימים, מ־1.9% ל־1.8%, לאחר שהוריד את הריבית על הלוואות לטווח קצר רק ביוני. עסקאות המכונות "ריפו" הן מכשיר שבנקים מרכזיים משתמשים בו כדי לנהל את צרכי המימון של הבנקים ולהשפיע על הריביות על הלוואות לבתים פרטים ולעסקים.

הפעולות הסיניות לא מסתכמות בכך. מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, מוסר בסקירתו השבועית כי "הבנקים הסיניים צפויים להוריד השבוע את הריבית על המשכנתאות והרשויות הסיניות הודיעו על תמיכה ברוכשי הדירות. זאת במטרה לעודד את שוק הדיור המקרטע".

הממשל הסיני מבצע עוד פעולות בגזרות שונות בכדי לתמרץ את הכלכלה, אך לדעת גיל בפמן לא מבצע מספיק. הוא סובר כי "כפי הנראה 'הצמיחה הרשמית' של התוצר לא תגיע ל־5% השנה. צמיחה שנתית זו משקפת השפעות בסיס, כך שזה נתון חלש ומרמז על צמיחה 'אמיתית' ממוצעת של 4%, כלומר בסדר גדול של כ־1% לרביע, שהינו איטי יחסית לעבר של סין". בפמן אומר שלא מדובר בסוף האירוע ו"קובעי המדיניות ידרשו בסופו של דבר לתמריצים גדולים עוד יותר למשק ולעסקים ובהיעדר מהלך תמריצים כזה ההאטה בפעילות עלול להיות ממושך יותר".

נוסף על כך, סין מנסה להחזיר את האמון של המשקיעים בבורסה במדינה, זאת לאחר שמכרו מניות בשווי מיליארדי דולרים. בשביל להשיב את הסנטימנט החיובי, הממשל בסין הכריז כי לראשונה מאז 2008 המס על רווחי הון ירד. המס שעמד על 0.1% על כל עסקה שמבוצעת נחתך בחצי. יתרה מכך, החליטו בממשל הסיני על הפחתת הרגולציה על המשקיעים. כך לדוגמה, משקיעים בסין יצטרכו להחזיק פחות מניות כערבות אצל הברוקר שבאמצעותו הם סוחרים.

עתיד היואן לוט בערפל

בשנים האחרונות הרצון של מעצמות כרוסיה וסין להתנתק מתלותן בדולר גברה. בין הסיבות הבולטות ניתן למנות את החיכוכים הכלכליים בין סין לארה"ב ואת הסנקציות שגררה הלחימה בין רוסיה לאוקראינה. מערכת היחסים המתוחה בין הצדדים הביאה לכך שהמעצמות השונות מעוניינות להוריד את הדולר מכוחו העולמי כמטבע עובר לסוחר, ולהחליפו במטבעות אחרים, כדוגמת היואן. לפי דוח של מכון המחקר GIS REPORTS שיצא לאחרונה, היואן הוא המטבע חמישי בהיקף המסחר הבינלאומי.

המכון מציין כי לאחר תחילת המלחמה ברוסיה היקף המסחר ביואן גדל ביותר, יתרה מכך, סין פיתחה מערכת סליקה שהינה עצמאית למערכת ה־SWIFT הידועה וגם רוסיה וגם ברזיל משתמשות בה.

עם זאת, המכון מדגיש כי היואן לא קרוב להדחת הדולר מכסאו כמטבע הרזרבה העולמי. "ליואן יש הרבה חסרונות", מציינים בדוח, כאשר היכולת של הבנקים בסין לשלוט בזרמי ההון מונעת מסין השקעות מצד גורמים בינלאומיים". הפיכת היואן למטבע בין־לאומי אמיתי ללא תתרחש כל עוד בסין לא מאפשרים חופש להעברת השקעות אל תוך ומחוץ לסין בצורה חופשית, מציינים ב־GIS.

בינתיים, המטבע הסיני נחלש באופן דרמטי, וחזר כאמור לשפל שבו היה מצוי בזמן סגרי הקורונה. בבנק המרכזי הסיני העלו הילוך בפעולותיהם להגן על שער החליפין של היואן בשבועות האחרונים, זאת תוך התחייבות של מנגנונים בכירים במפלגה הקומוניסטית לשמור על ערך יציב בשער המטבע.

בפמן מצידו מציין כי ההאטה בצמיחה בסין עלולה להביא לצמיחה איטית בכלכלה הגלובלית. במקביל, היווצרותו של עודף היצע תעשייתי בסין יכול להביא למצב של לחצים דיפלציוניים בתחום מחירי המוצרים המיוצרים בעולם, זאת בניגוד לאינפלציה הנמשכת באופן עיקש בתחום השירותים - תחום שבו היצוא הסין חלש יחסית.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה