גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפתרון של משרד הבריאות למצוקת הכיסוי הסיעודי: תשלום מצד המדינה וחובה על כל אזרח להפריש

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר בכנס של חברת עדיף כי במשרד בוחנים הפרשה לביטוח סיעודי, בדומה לחוק המחייב הפרשה לפנסיה ● בר סימן טוב התייחס גם לבעיה התקציבית של בתי החולים הממשלתיים ולרופאים שרוצים לעזוב את ישראל: "החשש שלהם הוא שיכתיבו להם במי לטפל קודם"

משה בר סימן טוב בכנס של חברת עדיף, היום (ג') / צילום: סטודיו עדיף
משה בר סימן טוב בכנס של חברת עדיף, היום (ג') / צילום: סטודיו עדיף

הכוונה של רשות שוק ההון לצמצם את זכויות המבוטחים הסיעודיים בקופות החולים בשל התרוקנות הקרנות המיוחדות שהוקמו לשם כך, הציפה שוב אל פני השטח את המשבר העומד בפני תושבי ישראל שיזדקקו לכיסוי סיעודי.

שאלות ותשובות | מי ייפגע מקיצוץ הקצבה הסיעודית של מבוטחים בקופות חולים, ומהי החלופה?
ההסתדרות לשרי האוצר והעבודה: מנעו את הקיצוצים המתוכננים בביטוח הסיעודי של קופות החולים

כזכור, לאחר שנודע שהקרן הגדולה בישראל, זו של קופת החולים כללית, בדרך להתרוקן בתוך מספר חודשים, ברשות הורו לקופות לבצע הפחתה של 600 שקל בתגמולי הביטוח החודשיים. כיום, מבוטח בביטוח סיעודי באמצעות קופות החולים זכאי לתגמול חודשי בסכום של עד 6,100 שקל, כאשר כוונת הרשות היא שזה יופחת ל־5,500 שקל. בנוסף, תקופת ההמתנה (פרק הזמן המינימלי בו מבוטח חייב להיות מוכר כזכאי לתגמול בגין מצב סיעודי), תוארך מחודשיים לחצי שנה.

המשמעות: רק מבוטחים שתקופת הזכאות שלהם לתגמולים נמשכת יותר מחצי שנה יהיו זכאים לקבל אותם. ברשות מציינים כי גם לאחר הארכת תקופת ההמתנה, הצפי הוא שמרבית התביעות בביטוח הסיעודי ישולמו.

הצעד הזה, למרות שהוא הכרחי בטווח הקצר על מנת להמשיך לתת מענה למבוטחים, הוא כואב וגם לא יספיק על מנת לתת את הכיסוי הסיעודי בטווח הארוך. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, חשף היום (ג') את התוכניות של משרד הבריאות להציל את הכיסויים הסיעודיים.

"הצעד של הרשות מרוקן מתוכן את הביטוח הסיעודי עבור חלקים גדולים מהציבור"

"סל הפתרונות צריך להיות דומה לזה שקיים בעולם של חיסכון ארוך־טווח. רובד בסיסי אוניברסלי שניתן על־ידי המדינה - כמו שיש קצבת זקנה, תהיה קצבת סיעוד. כיום, יש מבחני הכנסה שצריך יהיה לשפר אותם. מעבר לזה, בעולם החיסכון ארוך־הטווח יש חוק שכל אדם חייב לחסוך. אותו דבר צריך לעשות גם בעולם הסיעודי. מעבר לכך, אפשר לעשות רבדים סוציאליים או פרטיים, אבל הבסיס צריך להיות מוסדר בדרך הזאת", אמר בר סימן טוב בכנס של חברת עדיף.

נזכיר כי הממונה הקודם על שוק ההון, משה ברקת, ניסה לקדם הצעה לשלב בין השניים, ולאפשר להוסיף רובד של כיסוי סיעודי מתוך ההפקדות הפנסיוניות, אך הצעה זו לא הבשילה לכדי חקיקה או הוראות רגולטוריות.

באשר להצעה של רשות שוק ההון, מנכ"ל משרד הבריאות התנגד אליה נחרצות ואף הורה לקופות החולים שלא לשווק את הפוליסות המקוצצות. ההצהרה הובילה לחלופת מכתבים חריפה בינו לבין מ"מ הממונה על שוק ההון, עמית גל, שטעו מצדו כי מדובר בהתערבות שאינה בסמכותו של בר סימן טוב.

מנכ"ל משרד הבריאות נשאל על כך על ידי מנכ"ל עדיף, יובל נוריאל. "פסלנו את הצעד של הרשות כי עבור חלקים מאוד גדולים מהציבור, הוא מרוקן מתוכן את הביטוח הסיעודי. לומר לקשיש סיעודי, ששילם כל החיים את הפרמיה והוכר כקשיש סיעודי, תמתין חצי שנה עד שתקבל את הקצבה הסיעודית - זה בעיניי בלתי־אפשרי לעשות. צריך לבצע צעדים שידייקו את המענים וגם יש להם מחיר ברמה הציבורית. אנו מודעים לדבר הזה, אבל הם לא יכולים להיעשות באופן רוחבי כלפי כל האוכלוסייה בלי שום אבחנה".

"נכונים לטפל היכן שהתקצוב של הממשלה לא היה נכון"

בר סימן טוב התייחס גם לבעיה התקציבית של בתי החולים הממשלתיים, שמנהליהם שלחו לאחרונה מכתב לראש הממשלה ולשר האוצר, אך לא קיבלו מענה ממשרד הבריאות עד עתה.

"אנחנו בשיח עם מנהלי ארגונים במערכת הבריאות. לא עושים זאת בחלופת מכתבים דרך התקשורת. אני יושב איתם גם השבוע ואנחנו אומרים למנהלי בתי החולים, אתם חייבים לעמוד במסגרת התקציבית שניתנה לכם. זה חובה שיש לכל מנהל של ארגון גדול ורציני, ובמערכת הבריאות התברכנו בכך שיש לנו מנהלים מהמובילים שיש. אך מצד שני, איפה שאנחנו מוצאים שהתקצוב של הממשלה לא היה נכון, כי היו התפתחויות שגררו הוצאות בלתי־צפויות, אנו נכונים לטפל גם בדבר הזה", הוא אמר.

בר סימן טוב הוסיף כי "הצרכים תמיד יהיו יותר גדולים ממה שאנו יכולים לספק וזו תמיד מלאכה מאוד כואבת לדאוג שהמערכת תהיה באיזון. מצד שני, איפה שהמערכות יוצאות מאיזון, המחיר שאנו משלמים על כך אחר כך יכול להיות הרבה יותר כואב, כמו שקרה בתחום הסיעוד. לכן, יש חשיבות מאוד גדולה לשמור על האיזונים כבר עכשיו".

גזרה נוספת עמה הוא מתמודד בימים אלו, היא הצהרות של יותר ויותר רופאים שבודקים אפשרות לעשות רילוקיישן, או כאלו שלומדים רפואה בחו"ל ולא רוצים לחזור לישראל, בשל החקיקה המשפטית שמקדמת הממשלה.

"אנו מנהלים את השיח ישירות עם הרופאים ובשיח הישיר אנו אומרים להם מה שאנו אומרים בכל מקום. זאת לא רק המערכת הטובה בישראל - אלא מערכת הבריאות מהטובות ביותר בעולם. מבחינתנו, היא המערכת שמהווה חיבור אולטימטיבי בין כל חלקי האוכלוסייה, כי אין עוד מערכת שבה הקיום המשותף שלנו כחברה, על כל הרכיבים, אינו רק אילוץ שאנו חיים איתו - אלא ממש אידיאל", הוא הסביר.

"אנו אומרים להם שהרופאים במדינת ישראל, אלו שישבו פה קודם ואלו שישבו אחר כך, קובעים מדיניות כמוני. החשש המרכזי שלהם הוא שיכתיבו להם במי לטפל קודם ובמי לטפל אחר כך, ושיתערבו באמת בשיקול הדעת המקצועי. אנו מבטיחים להם שנעשה הכל כדי שהשיקולים שיובילו את המערכת יהיו שיקולים מקצועיים, קליניים ואתיים. מעבר לכך, כמו שאמרתי, כל אדם בתפקיד שלו מוביל מדיניות. וביחד, כולנו נשמור על המערכת הזאת לעוד הרבה מאוד שנים קדימה".

"לא רואים עלייה בהידבקות בקורונה שצריכה להדאיג"

בסיום דבריו, התייחס בר סימן טוב לחשש שעלה מפני עלייה במקרי הידבקות בקורונה וביקש להרגיע את הציבור. "כרגע אנחנו לא מזהים עלייה שצריכה להדאיג אותנו או את הציבור ולשנות את ההנחיות שלנו. יש עלייה בכל העולם, אבל היא לא מייצרת תחלואה קשה כרגע ולא מייצרת עומס אשפוזים. לכן, ההנחיות שלנו לציבור הן דבר ראשון שמיד אחרי החגים תתחיל עונת החיסונים גם לשפעת וגם לקורונה. אז כל מי שנדרש בכך - לכו וקחו את החיסונים שלכם. שנית, תמיד טוב לשמור על הזהירות. מי שרוצה להגן על עצמו עוד יותר, כי הוא מדוכא חיסון או צרה אחרת, אפשר גם לשים מסיכה בחללים סגורים. אבל בגדול, ברמה הלאומית, לא רואים בנקודת הזמן הזאת עלייה כלשהי (בהידבקות)".

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות