גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

50 שנה זה לא קרה: הדחת יו"ר הדואר הגיעה היום לבג"ץ

שופטי בג"ץ דנים היום בעתירה לביטול פיטוריו של יו"ר הדואר מישאל וקנין, שלטענת השרים שלמה קרעי ודוד אמסלם, כשל בתפקידו ● לקראת הדיון בדקנו באילו תנאים מותר לשרים לפטר מנהל חברה ממשלתית, והאם יש לכך תקדים מאז חוקק חוק החברות לפני 50 שנה?

שר התקשורת שלמה קרעי, יו''ר הדואר מישאל וקנין, השר האחראי על החברות הממשלתיות דוד אמסלם / צילום: נועם מושקוביץ (דוברות הכנסת), תמר מצפי
שר התקשורת שלמה קרעי, יו''ר הדואר מישאל וקנין, השר האחראי על החברות הממשלתיות דוד אמסלם / צילום: נועם מושקוביץ (דוברות הכנסת), תמר מצפי

שופטי בג"ץ יצחק עמית, יוסף אלרון ואלכס שטיין דנים כעת בעתירה לביטול פיטוריו של יו"ר הדואר מישאל וקנין. בעוד העותרים - הדואר ווקנין - טוענים כי מדובר בהליך הדחה פוליטי ולא חוקי, שר התקשורת שלמה קרעי והשר האחראי על החברות הממשלתיות דוד אמסלם טוענים כי וקנין כשל ניהולית, וכי המהלך מבוסס על שיקולים מקצועיים.

סיקור שוטף | בג"ץ דן בפיטורי יו"ר הדואר מישאל וקנין
מקשיחים את הכללים לקבלת פטור: הצעד החדש של רשות המסים 
מנהלת רשות החברות נגד הדחת יו"ר הדואר: "פגיעה באינטרס הציבורי" 

אין זו הפעם הראשונה שבה פוליטיקאים מתערבים במינויים בחברות ממשלתיות ומנסים להזיז בכירים מתפקידם. בחלק מן המקרים ההתערבות אף הובילה להתפטרות בעל התפקיד בשל ההבנה כי אינו רצוי על־ידי הממשלה, ולא הגיעה להליכים משפטיים. כמו כן, השר אמסלם מנסה להדיח בימים אלה את מנהלת רשות החברות הממשלתיות, עו"ד מיכל רוזנבוים.

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב־מיארה, שהתריעה בפני השרים על הקשיים המשפטיים, תומכת בביטול פיטוריו של יו"ר הדואר מישאל וקנין על־ידי בג"ץ, מאחר שהיא רואה בכך "פגיעה קשה בעצמאות תפקידו של הדירקטור בחברה ממשלתית". בעמדה שהגישה לבג"ץ בדקה היועמ"שית את הנתונים וציינה כי ההחלטה להדיח את וקניון לא נבעה כלל מתשתית עובדתית, וכי השרים בנו מצג לפיו וקנין אינו ממלא את תפקידו.

אך האם בכלל לשר מותר לפטר מנהל רשות ממשלתית? האם יש לכך תקדים? ומה הנסיבות במקרה הנוכחי? בדקנו.

השאלות הגדולות

לפי סעיף 22 לחוק החברות הממשלתיות, מי שמוסמך לפטר דירקטור בחברה ממשלתית הוא רשות החברות או השרים הממונים, בתנאים מסוימים. השר האחראי על החברה (קרעי, במקרה הנוכחי) צריך לקבל את הסכמת השר הממונה על החברות הממשלתיות (אמסלם). בנוסף, ניתן לפטר רק אם הדירקטור "אינו ממלא את תפקידו כראוי", ורק אם נערכה היוועצות עם רשות החברות הממשלתיות - הרגולטור המקצועי המפקח על החברות.

הצדדים בעתירה הנוכחית חלוקים בשאלה אם הייתה היוועצות אמיתית עם הרשות. במרץ 2023, פחות משלושה חודשים מאז כניסתו של קרעי למשרד התקשורת, הוא הודיע לוקנין כי עליו לסיים את תפקידו. היועמ"שית כותבת בתגובתה כי להודעה זו לא קדמה התייעצות עם רשות החברות, וכי באותה עת שר האוצר, שהיה הממונה על הדואר, לא חשב שזה נכון לבצע שינוי בתפקיד.

וקנין והדואר, המיוצגים על־ידי עורכי הדין גיורא ארדינסט, עמיחי וסרטיל ואוהד מייזליק, טוענים כי השרים פנו למנהלת רשות החברות רק לאחר שההחלטה התגבשה סופית, וניסו להפעיל עליה לחצים לשנות את עמדתה.

מנגד, השרים קרעי ואמסלם, המיוצגים על־ידי עורכי הדין אפרים דמרי והלל ברק, טוענים כי שמעו את העמדה, וכי מדובר בשיקול־דעת שהחוק מקנה להם.

עו״ד אפרים דמרי / צילום: אבנר כהן

שופטי העליון יצטרכו להכריע בשאלת מעמדה של רשות החברות בהליך הדחה על־ידי שר. הדואר טוען כי יש לייחס לעמדת הרשות משקל כבד במיוחד, שכן היא הגורם המקצועי האמון על החברות הממשלתיות. זו גם עמדת הייעוץ המשפטי לממשלה.

בנוסף, ככל הידוע, אין תקדים למצב שבו שר מפטר יו"ר חברה ממשלתית מאז נחקק חוק החברות לפני 50 שנה. בהתאם, גם אין פסיקה המפרשת את מעמד גורמי המקצוע כבעלי תפקיד של שומרי סף במקרה זה.

בעתירה הנוכחית מציג הדואר את עמדות הגורמים המקצועיים שהתנגדו להדחה: מנכ"ל משרד האוצר, הממונה על התקציבים באוצר, החשב הכללי, מנהלת רשות החברות הממשלתיות, הבנקים המממנים את פעילות הדואר ודירקטוריון הדואר. השרים תומכים את עמדתם בשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שסבור כי ההדחה בסמכותם.

הטענות והנתונים

הדרישה המרכזית בחוק להדחת דירקטור היא כאמור שהוא לא ממלא את תפקידו כראוי. לעמדת היועמ"שית, הפרשנות הנכונה לדרישה זו מחייבת "רף גבוה של כשל במילוי התפקיד". היועמ"שית סבורה עוד כי לאחר שנבדקו הנתונים, טענת השרים לא מתבססת על תשתית עובדתית, ונסתרה.

וקנין נכנס לתפקיד יו"ר הדואר בפברואר 2022, לאחר שמונה על־ידי שר התקשורת הקודם יועז הנדל. קודם לכן הוא שימש כיו"ר דירקטוריון מיזם הסיבים האופטיים IBC. וקנין קיבל את הדואר במצב של גירעון מתמשך, ולאחר הסכם הבראה שסוכם עם המדינה ב־2015. המצב הפיננסי הקשה הוביל להחלטה להפריט את הדואר, ובשנת 2022 וקנין נכנס לתפקיד כדי לקדם את המהלך.

הצדדים חלוקים על הנתונים של המקרה הנוכחי ועל פרשנותם. בעתירה נטען כי וקנין הוביל את הדואר להישגים במסגרת הליך ההפרטה המורכב. לפי נתוני הדואר, במחצית הראשונה של 2023 חלה צמיחה של 12% בהכנסות, וקיים רווח נקי של 29 מיליון שקל בנטרול רווחי הון, זאת בהשוואה להפסד של 176 מיליון שקל בתקופה המקבילה בשנה קודמת. הרווח הנקי ללא רווחי הון ברבעון השני של 2023 הסתכם ב־21 מיליון שקל, וברבעון הראשון הוא עמד על 8 מיליון שקל.

השרים טוענים לפגיעה קשה ברמת השירות של הדואר וסגירת סניפים, שגררו תלונות רבות למשרד התקשורת, עד כדי גידול בהיקף של 9% ב־2023. השרים גם טוענים לירידה בהכנסות הדואר - מ־1.62 מיליארד שקל ב־2021, ל־1.53 מיליארד שקל בשנת 2022.

הדואר טוען בהקשר זה כי יש לבחון את רווחי החברה ולא את הכנסותיה, וכי הדואר עבר מהפסדיות לרווחיות בשנה הנוכחית. השרים לא מכחישים שיש מעבר לרווחיות - אך טוענים כי זו אינה פרי פעילותו של וקנין, אלא תוצר של גורמים אחרים - עליית הריבית, שחרור תעריפים על־ידי משרד התקשורת והסכם ההבראה שאיפשר מימון חיצוני. הרשות טוענת כי גם בנטרול ההכנסות מריבית יש גידול בהכנסות.

היועמ"שית הגיעה למסקנה כי טיעוני השרים לא נתמכים בתשתית עובדתית. כך גם לגבי העלייה במספר התלונות - נטען כי ביחס לתקופה הקודמת לכהונתו של וקנין חלה ירידה של 1% בהיקף התלונות, וכן חלה ירידה של 5% בתלונות המוצדקות. נמצא גם כי השרים בחרו להסתמך על אמירות סלקטיביות מישיבות הדירקטוריון או על אמירות שהוצאו מהקשרן, כדי לבסס את טענתם.

הדחה פוליטית?

חברות ממשלתיות מתמודדות עם המתח בין ניהול החברה לפי שיקולים עסקיים לבין הבעלות הציבורית, הכוללת מטרות ציבוריות. לעמדת היועמ"שית בהרב־מיארה, חוק החברות נועד ליצור חיץ בין הדרג הפוליטי לבין החברה, ולמנוע מעורבות של הממשלה בפעילותה העסקית השוטפת, זאת מתוך חשש כי ייעשה שימוש במינויים בחברות. בהנחיה ישנה של היועץ המשפטי לממשלה (הנחיות המנחות את הייעוץ המשפטי, נ"ש) נכתב כי הדירקטור אינו הזרוע הארוכה של השר, והוא אינו כפוף להוראותיו.

הטענה המרכזית היא שקרעי ביקש למנות במקום היו"ר וקנין "איש אמונו", ולאחר שהאחרון סירב, החליט להדיחו. בעתירה נטען כי "אם ההדחה תצא אל הפועל, היא תהווה חותמת ברורה להשתלטות פוליטית על חברות ממשלתיות".

קרעי נימק את ההדחה תחילה ב"חוסר אמון", אף שלא מדובר בשיקול רלוונטי בעת שלא מדובר במשרת אמון. השרים משיבים כי מדובר בחוסר אמון מקצועי הנוגע להתאמתו של וקנין לתפקיד - ולכן זה שיקול רלוונטי.

השרים מסכימים כי תפקיד יו"ר הדואר לא אמור להיות מינוי פוליטי, אך לעמדתם מדובר במינוי שעניינו התוויית מדיניות החברה הממשלתית, וטוענים כי זכותם להביא בחשבון את "השקפת העולם המדינית־חברתית" של המועמד. בתגובתם טענו השרים כי הם חוששים להליך ההפרטה נוכח מצב הדואר.

לבסוף, צריך לזכור את נקודת הזמן שבה ההדחה מתרחשת, שתילקח בחשבון בהחלטה: הדואר נמצא בתהליך הפרטה מורכב לפני בחינת רוכשים פוטנציאליים, והחלפת ההנהלה עלולה לפגוע בו.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות