גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדואר בבג"ץ ניגודי פיטורי היו"ר: "יהיה אפשר לפטר את כולם"

בג"ץ דן בפיטורי יו"ר הדואר מישאל וקנין ע"י השרים קרעי ואמסלם ● הדואר ווקנין טוענים כי מדובר בהליך הדחה פוליטי ולא חוקי. מנגד, השרים קרעי ואמסלם טוענים כי וקנין כשל ניהולית, וכי המהלך מבוסס על שיקולים מקצועיים ● עו"ד גיורא ארדינסט המייצג את העותרים: "חטאו של וקנין הוא שמונה ע"י יועז הנדל ושלא הסכים לנהל את החברה כמפעל ג'ובים למקורבים"

יו''ר הדואר המודח מישאל וקנין וד''ר יורם טורבוביץ' בדיון בבג''ץ, היום / צילום: ניצן שפיר
יו''ר הדואר המודח מישאל וקנין וד''ר יורם טורבוביץ' בדיון בבג''ץ, היום / צילום: ניצן שפיר

החל הדיון בבג"ץ נגד פיטורי יו"ר הדואר מישאל וקנין על-ידי שר התקשורת שלמה קרעי והשר הממונה על החברות הממשלתיות דוד אמסלם.

העותרים, חברת הדואר ווקנין, טוענים כי מדובר בהליך הדחה פוליטי ולא חוקי. מנגד, השרים קרעי ואמסלם טוענים כי וקנין כשל ניהולית, וכי המהלך מבוסס על שיקולים מקצועיים. 

ניתוח | 50 שנה זה לא קרה: הדחת יו"ר הדואר מגיעה היום לבג"ץ 
מנהלת רשות החברות נגד הדחת יו"ר הדואר: "פגיעה באינטרס הציבורי"

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, תומכת בביטול פיטוריו של וקנין, מאחר שהיא רואה בכך "פגיעה קשה בעצמאות תפקידו של הדירקטור בחברה ממשלתית". בעמדה שהגישה לבג"ץ בדקה היועמ"שית את הנתונים וציינה כי ההחלטה לא נבעה כלל מתשתית עובדתית, וכי השרים בנו מצג לפיו וקנין אינו ממלא את תפקידו.

השופטים הדנים בעתירה הם יצחק עמית, המשנה לנשיאה יוסף אלרון ואלכס שטיין.  

15:00 | "השרים נכנסים לנעליים של החברה"

השופט עמית אמר: "השרים נכנסים לנעליים של החברה. זו הייתה התחושה מהתשובה שלכם, השר נכנס לנעלי החברה - וזה לא התפקיד שלו". 

הדיון בבג"ץ הסתיים, וההכרעה תימסר בהמשך. 

14:40 | "התקבלו מעל 300 אלף תלונות על הדואר" 

עו"ד אפרים דמרי, המייצג את השרים קרעי ואמסלם, טען בדיון כי "התקבלו מעל 300 אלף תלונות על הדואר. זה נתון שאי-אפשר להתווכח איתו", בנוסף טען כי אין לעמדתה של היועמ"שית כל מעמד משפטי מיוחד, ואין לה תוקף משפטי-על.

על כך השיב השופט עמית: "אדוני הולך למחוזות. אם אדוני רוצה לתת לנו הרצאה על מעמדו של היועמ"ש, אני לא בטוח שזה המקום. נאמר בפסיקה כמה פעמים שהיועמ"ש הוא הפרשן העצמאי של החוק".

עו"ד דמרי המשיך וטען כי "רק בנסיבות חריגות יתערב בית המשפט בשיקול-דעתו של הגורם המוסמך".

השופט שטיין שאל את עורכי הדין של השרים: "נניח שאנחנו מגיעים למסקנה שהפרשנות המשפטית היא שרק כאשר יו"ר החברה חרג משיקול-דעת עסקי אפשר להדיח אותו, אנחנו פה בדיני תאגידים. כסף זה מה שמעניין".

על כך השיב עו"ד דמרי: "את השר אמסלם מעניין שדודה שלו בירוחם תוכל לקבל דואר גם אם הדואר לא רווחי, המטרה של הדואר לא תמיד להיות רווחי". 

עו"ד גיורא ארדינסט, המייצג את הדואר ואת וקנין, השיב לאמירה לפיה השר אמסלם דואג לשירות של הדואר בירוחם, ואמר: "השירות בירוחם עומד על 7 דקות בממוצע". 

13:38 | "הדחת יו"ר דירקטוריון לא מועילה להפרטה"

השופט עמית פנה לנציגי השרים ואמר כי עליהם להסביר מדוע בוצעה ההדחה. "גם בהתעלם מכל סיפורי הרקע ונניח שיש מחלוקת עובדתית על הישגי הדואר, אז נקודת הפתיחה היא כזאת: חוק החברות הממשלתיות קיים קרוב ל-50 שנה, היו לנו אלפי דירקטורים, ובפעם הראשונה אחרי 2,000 שנות גלות מפעילים אותו. מדובר במישהו שבתפקיד שנה אחת בלבד.

"אם מפעילים את הסמכות בפעם הראשונה אחרי 50 שנה, זה צריך להיות משהו קטסטרופלי, שמישהו בא ונכנס וריסק את החברה. הדחת יו"ר דירקטוריון לצד המנכ"ל המאיים שילך בעקבותיו, לא מועילה להפרטה", אמר השופט.

עו"ד הלל ברק, המייצג את השרים קרעי ואמסלם, השיב: "הסעיף לא הופעל 50 שנה כי השרים היו עצלנים, או שהיו"ר עזב לבד. השרים באו לעבוד, ויש להם השגות מקצועיות".

הוא הוסיף כי "גורמי המקצוע היחידים בעניין הדואר, לפי חוק הדואר, הם משרד התקשורת ומנויי הדואר. הגורמים העמידו בפניו את התשתית העובדתית ואמרו לו את כל הנזקים. הם גורמי המקצוע. לרשות החברות יש נחלה קטנה בעולם ההפרטות, אבל היא לא הרגולטור של הדואר".

עו"ד ברק טען גם כי "הניסיון של היועמ"שית לקחת לשרים את שיקול-הדעת המקצועי הוא בעיניי למוטט את היכולת של השרים לקבל איזו החלטה". לדבריו, "הרשות יכולה לצעוק ולצרוח, אבל עדיין השר קובע - זה החוק".

עוד טענו עורכי דינם של קרעי ואמסלם כי הליך הפרטת הדואר נמשך כסדרו. "לא יקרה שום אסון אם כבודכם לא יוציאו צו ביניים", אמרו. "אנחנו חודשיים אחרי, ולא קרה אסון. הליך ההפרטה ממשיך כסדרו. מי שכתב את זה הכי טוב זה שר האוצר סמוטריץ' במכתבו: 'קיימתי עם השרים קרעי ואמסלם דיון מקצועי בהשתתפות גורמי המקצוע. נחה דעתי כי הליך ההפרטה מתקדם כסדרו גם בעניין העברת היו"ר מתפקידו. במצב שנשאר, השארת היו"ר בתפקידו תפגע בתפקוד החברה. טובת החברה המדינה מחייבת מינוי יו"ר שהשרים יתנו בו אמון, כל זאת ללא דיחוי'".

13:25 | "לא הונחה תשתית עובדתית שהולמת את הסמכות החריגה"

נציגי היועמ"שית, ֶעוה"ד ערין ספדי-עטילה ומתניה רוזין ממחלקת הבגצ"ים, אמרו בדיון: "החוק חוקק לפני 50 שנה, וזו פעם ראשונה שהסמכות מופעלת על-ידי השרים. נטען שהיו פגישות ודיונים. אין תמיכה בחומר שמראה על פגיעה ברמת השירות. שר האוצר שהיה אחראי על רשות החברות באותו מועד לא היה שותף להחלטה לסיים תפקידו.

"החברה הציגה רווח גולמי, הגדלת הכנסות והקטנת הוצאות ביחס לשנה שעברה, ביטול הערת 'עסק חי'' - אירוע משמעותי. הייתה ירידה בתלונות הציבור, עמידה ביעדי הרישיון, ולכן לא הונחה תשתית עובדתית שהולמת את הסמכות החריגה (לפיטורים)".

12:30 | "השרים היו נחושים להשיג את מטרתם בכל מחיר" 

עו"ד גיורא ארדינסט, המייצג את חברת הדואר ואת וקנין, הפנה לעמדה החריפה של היועמ"שית בהרב-מיארה, המציינת כי השרים היו נחושים להשיג את מטרתם בכל מחיר, כולל יצירת מצג והאשמות כזב.

הוא הוסיף כי בחודש מרץ, כאשר קרעי הודיע כי הוא מעוניין לפטר את וקנין, לא היה לו כל בסיס עובדתי. לדבריו, במרץ התקבלה ההחלטה, וביולי התקבלה ההחלטה פורמלית. "אי-אפשר להגיד שוקנין לא מילא את תפקידו כראוי. אי-אפשר להתווכח על המספרים - מחדלות פירעון למצב שבו שהחברה מרוויחה כסף. זה סוג של נס. זו שאלה שצריך תשתית עובדתית משמעותית".

באשר לחובת ההיוועצות עם רשות החברות הממשלתיות, הקיימת בחוק, אמר ארדינסט כי להתייחס לחובה כ"שמעתי אותך, אבל זה לא עניינך" - זו לא התייעצות. לדבריו, "במקרים חמורים הרבה פחות, הפרה של חובת ההיוועצות הובילה לביטול החלטות. רשות החברות הממשלתיות היא המוסמכת לפקח על החברות. עמדתה המקצועית מתבססת על מומחיות, בקיאות והיכרות עם העובדות באופן שוטף. החוק קובע שרשות החברות היא הגוף המקצועי". 

לדברי ארדינסט, "היו"ר המודח ויתר על חוזה אישי ועל מזכירה אישית. הוא יושב בחדר של הנהג במקום בלשכה המפוארת של היו"ר הקודם, אבל עליו כתבו עורכי הדין של השר כי הוא ניסה לשלוח את ידו בקופה הציבורית".  

12:05 | "חטאו של היו"ר בכך שלא הסכים לנהל מפעל ג'ובים למקורבים"

עו"ד גיורא ארדינסט, המייצג את חברת הדואר ואת וקנין, טען בפתח הדיון כי "זו החלטה חסרת תקדים. מעולם לא נעשה שימוש בסעיף בחוק החברות לפיטורי דירקטור. חטאו של העותר (וקנין) הוא שמונה על-ידי יועז הנדל ושלא הסכים לנהל את החברה כמפעל ג'ובים למקורבים שהביא אותה לחדלות פירעון".

עו"ד ארדינסט הוסיף כי הנטל להוכיח מינויים פוליטיים הוא כבד, אך הוא סבור שיצליח להוכיח זאת. "אחרי כניסת השר קרעי לתפקידו במרץ, בטרם למד דבר וחצי דבר על הדואר, הוא החליט להדיח את וקנין, והודיע לו כי בכוונתו למנות 'איש אמון' - כלומר מינוי פוליטי ולאופן שמילא את תפקידו". עוד הוסיף ארדינסט כי "לאחר שהחץ נורה, סומנה המטרה, ונבנתה שורת הנמקות כדי להצדיק את מעשה הפיגולים".

"לתיק יש השלכות דרמטיות", אמר עו"ד ארדינסט. "אם ייצא מכאן שניתן לפטר, אז אפשר לפטר את כולם. ואז יודעים בעיני מי צריך למצוא חן. חברה ממשלתית תהיה כמו חברה רגילה.

השופט שטיין ביקש לדעת מי קיבל את ההחלטה להגיש עתירה בשם הדואר. עו"ד ארדינסט השיב כי יש החלטת דירקטוריון.

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור