גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית של המפקח החדש נחשפת: חיזוק חברות האשראי על חשבון הבנקים

בפיקוח על הבנקים שואפים לראות את חברות כרטיסי האשראי מתחרות במערכת הבנקאית, כולל פיקדונות של הציבור וחלוקת משכנתאות ● דני חחיאשוילי ואנשיו ביקרו לאחרונה בקוריאה הדרומית ובחנו את המודל הקיים במדינה ● המפקח החל לקדם את הנושא

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי בעת ביקורו בקוריאה הדרומית / צילום: דוברות בנק ישראל
המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי בעת ביקורו בקוריאה הדרומית / צילום: דוברות בנק ישראל

האם המפקח הנכנס על הבנקים, דני חחיאשוילי, יהיה זה שישלים את אחד היעדים המרכזיים של חוק שטרום, ויהפוך את חברות כרטיסי האשראי למתחרות אמיתיות למערכת הבנקאית? בסוף החודש שעבר ביקר חחיאשוילי בקוריאה הדרומית, ויחד עם צוות מטעם הפיקוח על הבנקים, הוא נפגש עם בכירים בבנק המרכזי הקוריאני, עם המפקחים על הבנקים ועל חברות כרטיסי האשראי (מחלקות נפרדות הפועלות תחת אותו גוף), וכן עם גופים עסקיים בתחום הבנקאות וכרטיסי האשראי.

הרפורמה במסלולי הפנסיה והגמל: הסעיפים לגבי השקעות בחו"ל לא ישונו
אורן דורי, פרשנות | מי יהיה הנגיד הבא ולמה ראש הממשלה בעיקר רוצה להרוויח זמן

בין השורות בהודעת בנק ישראל שפורסמה לאחר ביקורו של המפקח בדרום קוריאה, אפשר להבין כי חחיאשוילי מגדיר את חברות כרטיסי האשראי כאמצעי לקידום התחרות במערכת הבנקאית, והוא רואה בכך כאחת מהמטרות בקדנציה שלו. בין היתר, המפקח למד בדרום קוריאה על פעילות חברות כרטיסי האשראי שם, ולגלובס נודע כי מאז שנכנס לתפקיד, הוא מקדם חשיבה מקצועית בנושא בפיקוח עצמו וגם מול גורמים בשוק המקומי בישראל. 

חחיאשוילי שימש כראש מטה נגידת בנק ישראל בתקופת ועדת שטרום, שקידמה את הפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים. בנוסף, הוא כיהן כראש אגף הטכנולוגיה והחדשנות בפיקוח על הבנקים, שיישם חלק מהצעדים לקידום התחרות שקודמו בוועדה ובבנק ישראל בשנים האחרונות. 

גם המשכנתאות והפיקדונות על השולחן

בפיקוח על הבנקים טרם גיבשו מפת דרכים מדויקת כיצד להפוך את חברות כרטיסי האשראי למתחרים משמעותיים בבנקים, אך ברור כי תחום האשראי יהווה נדבך מרכזי בתוכניות הנרקמות. כבר היום תחום האשראי מהווה מקור רווח מרכזי עבור חברות כרטיסי האשראי, אך שלושתן יחד מחזיקות בתיק אשראי של כ־30 מיליארד שקל, בעוד האשראי לציבור של המערכת הבנקאית מסתכם בטריליון וחצי שקל. 

בפיקוח על הבנקים בוודאי ישמחו לראות את חברות כרטיסי האשראי עוברות שינוי ומתחרות בבנקים גם בשירותים פיננסיים נוספים, שכיום מוחזקים על ידי האחרונים כמעט באופן בלעדי. הפיקוח אמנם לא יכול להתוות לגופים עסקיים באילו עולמות לפעול, אך גם המשכנתאות (שגופים חוץ בנקאיים כבר נכנסו אליהן) ופיקדונות עומדות על הפרק.

בפיקוח בוודאי יעדיפו להכניס את חברות כרטיסי האשראי לתחרות על הפיקדונות, מאשר לראות את המערכת הפוליטית מנחיתה על הבנקים חוקים שמטרתם לקבוע לדוגמה את גובה הריביות. לאחרונה, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הנחה את אנשי משרדו להציג לאחר החגים תוכנית להגברת התחרות בתחום הפיקדונות, ולא מן הנמנע כי חברות כרטיסי האשראי יכללו בו, בעיקר כי הן הגופים הזמינים ביותר להרחיב את התחרות בתחום. 

המטרה המוצהרת של ועדת שטרום שהובילה לחוק הקרוי על שמה, הייתה לאפשר לחברות הללו להיות בנקים אם יחפצו בכך. בפיקוח על הבנקים לא מסמנים זאת כיעד, אך כדי לאפשר לחברות כרטיסי האשראי להתפתח לתחומי פעילות חדשים, ברור כי יש צורך ברגולציה ובחקיקה תומכות.

הבנקים צפויים להתנגד למהלך

כניסה של חברות כרטיסי האשראי לתחום הפיקדונות אינו מהלך פשוט, מאחר שכיום הן לא יכולות להעניק ריבית לציבור על הפיקדונות. עם זאת, בחוק ההסדרים האחרון נרשם שינוי ראשון בנושא, כשחברי הכנסת הסירו מהחוק את הסעיף שאסר על אפליקציות תשלומים לשלם ריבית, כך שגם בכנסת הבינו את התועלת שבפתיחת השוק לתחרות. מה שבטוח הוא שבבנקים לא יוותרו בקלות על היתרון שלהם אל מול המתחרים והם צפויים להתנגד למהלך. 

לצד תחומים אלו, בפיקוח על הבנקים מסמנים תחרות אפשרית נוספת בנוגע לשימוש במידע אותו מחזיקים הגופים הפיננסיים. חברות כרטיסי האשראי מחזיקות במידע שאפילו הבנקים מתקשים לאסוף אודות הלקוחות, וככל שהחברות ידעו לרתום את ההתפתחות בעולמות הבינה המלאכותית (AI) לשימוש במידע, הן יכולות לייצר לעצמן יתרונות אל מול המערכת הבנקאית. 

ללמוד מסמסונג ויונדאי: איך עובד המודל בקוריאה?

ביקורו של חחיאשוילי בקוריאה הדרומית בחודש שעבר היה השלב האחרון בקשר שנוצר בין הפיקוח על הבנקים בשתי המדינות כבר לפני כשנתיים. בישראל רואים את קוריאה הדרומית כמקרה מבחן ייחודי של שוק פיננסי בו פועלות חברות כרטיסי אשראי שאינן שייכות לקבוצה בנקאית. זאת, בדומה לישראל, בה הופרדו בשנת 2019 שתיים מחברות כרטיסי האשראי הגדולות, ישראכרט ומקס (בעבר לאומי קארד), משני הבנקים ששלטו בהן, הפועלים ולאומי בהתאמה. החברה הגדולה השלישית, כאל, תיפרד בשנים הקרובות מדיסקונט שמחזיק כיום ב־72% ממנה כשהבנק הבינלאומי שמחזיק ביתרת 28% ממניותיה צפוי לשמור עליהן. 

בקוריאה פועלות חברות אלה לצד חברות כרטיסי אשראי שמוחזקות על ידי תאגידים בנקאיים. אולם, לחברות הנפרדות יש נתחי שוק משמעותיים הן בפעילות הליבה של תפעול וסליקת כרטיסי אשראי והן בתחום האשראי, שהוא היעד המיידי בו רואים הרגולטורים הפיננסיים בישראל כמוקד התחרות המרכזי של החברות הללו אל מול הבנקאים.

נתח השוק המשמעותי עליו השתלטו חברות כרטיסי האשראי שאינן תחת שליטה של הבנקים בקוריאה, מתאפשר בין השאר בשל הזהות של מי ששולט בהן. כך לדוגמה, חברת כרטיסי האשראי המוחזקת על ידי תאגיד הטכנולוגיה סמסונג, חולשת על כ־20% משוק כרטיסי האשראי במדינה נכון לסוף 2022, וזו של תאגיד הרכב יונדאי מחזיקה בנתח שוק של 19%. 

בפיקוח על הבנקים ביקשו ללמוד מהקוריאנים כיצד מתבצע הפיקוח על חברות שאינן משתייכות לקבוצה בנקאית, להבין מה המודל העסקי של גופים כאלה ומה האתגרים העומדים בפיניהן כדי שיוכלו להוות תחרות למערכת הבנקאית. אחד האתגרים המרכזיים על מנת שחברות כרטיסי האשראי יוכלו להתחרות בבנקים הוא גב כלכלי משמעותי כפי שמעניקות לדוגמה יונדאי וסמסונג לחברות כרטיסי האשראי שלהן. 

בשנה וחצי האחרונות מתחולל בישראל תהליך דרמטי בשוק כרטיסי האשראי, שעשוי להביא בסופו של דבר לפתרון לאתגר זה. שתיים משלוש החברות הגדולות, מקס וישראכרט, נמכרו או נמצאות בתהליך מכירה לידי חברות הביטוח כלל והראל בסכומים שנראו דמיוניים עד לא מזמן. חברת כרטיסי האשראי השלישית כאל תעלה כאמור בקרוב על המדף. 

באמצעות אותו גב כלכלי חזק, יכולות חברות כרטיסי האשראי להוזיל את הריביות שהן מציעות לציבור, שכיום רובן גבוהות יותר מאשר אלה שמעניקים הבנקים. חברות הביטוח, שמנהלות כבר כ־2.5 טריליון שקל, חלקו המרכזי בחסכונות פנסיוניים ארוכי טווח, יכולות להביא לשינוי משמעותי בתחום המשכנתאות אם יוכלו לנצל את ההון הזה למתן משכנתאות.

כבר היום חברות הביטוח רוכשות מהבנקים תיקי משכנתאות במהלך שמיטיב עם שני הצדדים: מצד אחד הן מפנות לבנקים הון למתן אשראי חדש (בריביות גבוהות יותר מהאשראי הישן), ומן הצד השני מייצרות לעצמן מקור תשואה לשנים ארוכות שחופף לשנות החיסכון הפנסיוני של הציבור.

ואם מחפשים אירוע נוסף שעשוי לקדם את חיזוק החברות הללו בתחומי האשראי, בשנה שעברה במסגרת תיקון לחוק נאוי, הוחלט לאפשר למקס ולישראכרט (ובהמשך גם לכאל לאחר הפרדתה), לגייס מהציבור באמצעות אג"ח עד 15 מיליארד שקל לטובת חיזוק צרכי האשראי שלהן. כך, לחברות כרטיסי האשראי הולכים ונבנים תנאים להפוך לשחקניות מרכזיות יותר מבעבר בשוק הפיננסי הישראלי.

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם