גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת השרים ליוקר המחיה אישרה: יבוא ללא מגבלות של מוצרי מזון וטואלטיקה מאירופה

ועדת השרים ליוקר המחיה הכריעה היום לטובת עמדת משרד האוצר והכלכלה, והחליטה להכיר ברגולציה האירופית ● המהלך יאפשר פתיחה מלאה ורחבה של השוק הישראלי למוצרי מזון וטואלטיקה מאירופה שכיום הבירוקרטיה והרגולציה הישראלית הייחודית חוסמות

יוקר המחיה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
יוקר המחיה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ועדת השרים ליוקר המחיה החליטה היום (ד') אחר-הצהריים לצאת במהלך מקיף להכרה ישראלית ברגולציה האירופית, זאת תוך הכרעת עמדת משרד האוצר והכלכלה שהיו מעוניינים לאפשר יבוא לישראל של כל מוצר שמשווק באירופה, על פני משרד הבריאות שרצה להתאים את הרגולציה הישראלית בתהליך איטי ומוגבל יותר. כעת צפויים משרד האוצר, הכלכלה והמשפטים, יחד עם רשות האסדרה, לכתוב תזכיר חוק שצפוי להיות מוגש בעוד כחודש.

תקציב המדינה יקוצץ בחצי מיליארד שקל למימון הסכמים קואליציוניים
תוספת של עד 400 שקל לעובד: אושרה העלאת דמי ההבראה במגזר הפרטי 
שר האוצר צפוי להודיע: יבוא החלב יוארך בחצי שנה 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בסוף הפגישה כי "אנו מתקדמים בצעדים מהירים לקראת פתיחת השוק בישראל לכל המוצרים באירופה - מה שטוב באירופה, טוב לישראל. ההחלטה שקיבלנו עכשיו בוועדת השרים ליוקר המחיה היא שעד תחילת המושב ב-15 באוקטובר, אנחנו נביא תזכיר חוק שפותח את השוק בישראל לכל המוצרים באירופה. יהיו חריגים, אבל הכול יהיה מותר זולת החריגים. זה בדיוק הפוך ממה שקיים - הכול אסור חוץ ממה שמותר. מעכשיו הכול מותר - חוץ ממה שאסור".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הוסיף כי "אנחנו חייבים לעבור ממצב שבו זרקו אחריות על הרגולטורים, למצב שבו התפקיד והאחריות של הממשלה הוא לאזן בין הרגולציה לבין היעילות המשקית לצורך התקדמות במאבק ביוקר המחיה".

רשת קרפור נכנסה לישראל מתוך הבנה שהיא תוכל לייבא את המגוון האדיר של מותגים פרטיים שהיא מחזיקה, שלעתים זולים יותר מהמותגים הישראליים המקבילים בעשרות אחוזים. אך בפועל, על-פי גורמים המעורים בנושא, היא הצליחה לייבא רק 500 מ-5,000 המוצרים שהיא מחזיקה במותג פרטי, זאת בשל פערים שעדיין קיימים בין הרגולציה הישראלית לאירופית.

פעמים רבות מדובר בפערים קטנים מאוד, כמו האם רשימת הרכיבים צריכה להיות על-פי המצב לפני או אחרי הבישול, אך אפילו הפער הזעיר ביותר ברגולציה משמעו חסימת יבוא מלאה לאותם מוצרים. לדברי אותם גורמים, "אין דבר כזה אימוץ של 90% מהתקינה האירופית. או שמאמצים את כולה, ואפשר לייבא - או שלא מאמצים, ואי-אפשר".

"הרמוניזציה" של הרגולציה הישראלית עם זו האירופית

זו אחת הסיבות שהגישה של משרד הבריאות לנושא היבוא צפויה להידחות. על-פי משרד הבריאות, יש לבצע "הרמוניזציה" של הרגולציה הישראלית עם זו האירופית, תוך השארת הרגולציה הישראלית הנפרדת. אך בעיני משרדי האוצר והכלכלה, מדובר במהלך לא מספיק שימשיך לחסום מוצרים רבים, והוא גם איטי מדי ולא ייתן מענה ליוקר המחיה.

לעומת זאת, עמדת משרדי האוצר והכלכלה היא לאפשר באופן כמעט אוטומטי יבוא מוצרים שמשווקים באירופה, גם לפני שמסתיים תהליך התאמת הרגולציה הישראלית. זאת על-פי מודל "קסיס דיז'ון" המקובל באירופה, שהכריעה כבר בשנות ה-70 שמוצרי יבוא מתוך אירופה יוכפפו לרגולציה של מדינת הייצור בלבד, ולא יצטרכו לעמוד בזאת של המדינה המייבאת.

כדי להכריע בין העמדות, ראש הממשלה נתניהו כינס את ועדת השרים ליוקר המחיה. זו התכנסה ביום חמישי האחרון ולא הגיעה לתוצאות, אך היום היא צפויה לקבל החלטה. על-פי גורמים המעורים בנושא, ועדת השרים וראש הממשלה צפויה לקבל את עמדת משרד האוצר והכלכלה, ולאשר את אימוץ התקינה האירופית בכל הנוגע למוצרים המשווקים באירופה בפועל. 

עו"ד רחל גור, סמנכ"לית "לובי 99", תומכת גם היא בעמדת משרדי האוצר והכלכלה ואומרת כי "למרות כל הניסיונות בשנים אחרונות להתאים את הרגולציה הישראלית לסטנדרט הבינלאומי, עדיין נותרו המון סטיות קטנות שמסרבלות את הליך היבוא ומשחקות לטובת חברות הענק. כלומר, עושים פה אירופה אבל בסגנון ישראלי. הגיע הזמן לאימוץ ישיר של התקן הבינלאומי יחד עם מערך פיקוח והגנות צרכניות".

עם זאת, זה לא סוף התהליך: נדרשות התאמות וקבלת החלטות לגבי מקרי קצה. למשל, אם יצרן אירופאי נדרש ל"ריקול" (קריאה להחזרה) של מוצר מסוים בעקבות פגם שנפל בייצור, מה תהיה המדיניות בישראל? במקרה של הליכים מטעם הרגולטור האירופאי כלפי יצרן או משווק, איך הרגולציה הישראלית תגיב?

בעיות אלה, שנובעות מאימוץ של הרגולציה האירופית באופן חד-צדדי, יוכלו להיפתר באמצעות חקיקה ראשית בכנסת שתתייחס אליהן ישירות, אבל תהליך זה ייקח זמן. כך שגם לאחר קבלת האישור היום, תהליך החקיקה רק ייצא לדרך, ויובל על-ידי צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי שלי, או על-ידי יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון.

על-פי גורמים המעורים בנושא, תהליך החקיקה ייקח זמן, ואנחנו צפויים לראות יישום מלא רק החל מינואר 2025.

לאחר מכן ותוך כדי התהליך, המשרדים השונים יעבדו על התאמת הרגולציה הישראלית לטווח הארוך יותר, בצורה שתאפשר יבוא מכל יצרן בעולם שמתאים את עצמו לרגולציה האירופית. כך, יצרן במזרח אסיה שמכוון את הייצור שלו לפי הרגולציה האירופית, אך לא זו הישראלית (שכן השוק הישראלי קטן מכדי להתחשב בו), יוכל לייצא את מוצריו גם לישראל. אך תהליך זה הוא ארוך ומסובך בהרבה, וכולל קבלת החלטות קשות והכרעה לגבי יוצאי דופן ומקרי קצה. לכן, הוא ייקח עוד מספר שנים. לכן דוחפים במשרד האוצר והכלכלה לאמץ את התקינה האירופית באופן המהיר ביותר שאפשר עבור מוצרים המשווקים כבר באירופה.

השפעה דרמטית על יוקר המחיה

לאימוץ זה צפויה להיות השפעה דרמטית על יוקר המחיה. לא רק שהיא תאפשר לקרפור לייבא את כל מגוון המוצרים במותג הפרטי שלה - היא תאפשר לרשתות זרות אחרות כמו SPAR להיכנס לישראל ולעשות זאת בעצמן, וגם לאפשר יבוא מקביל מוסדי של אותן קמעונאיות. לעומת יבוא מקביל של יבואנים קטנים, קרפור למשל מחזיקה מרכזים לוגיסטיים עבור כלל הרשת העולמית, ויכולה לספק לשוק הישראלי מוצרים ביבוא מקביל במחיר נמוך באופן משמעותי ביחס למה שמקובל בישראל כיום.

אימוץ תקינה אירופית הוא מדיניות רשמית ארוכת-שנים של מדינת ישראל, עוד מימי ועדת טרכטנברג ב-2011. אך למרות מספר רפורמות בנושא, האימוץ היה חלקי בלבד ולא אhפשר יבוא בסדרי הגודל ששאפו אליהם.

התקווה היא שבהינתן שתתקבל ההחלטה בידי ועדת השרים וראש הממשלה נתניהו, המהלך שייעשה היום יסלול את הדרך לרפורמה משמעותית שיפתח באמת את היבוא, במוצרי סופרמרקט שונים כמו מזון, כלי רחצה והיגיינה נשית.

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר מסר בתגובה: "אימוץ התקינה האירופית בכל הקשור למוצרי מזון וטואלטיקה היא חלק בלתי נפרד מהסכם הסחר החופשי שיש לישראל עם האיחוד האירופי. יחד עם זאת, חשוב שהחלטה זו תיכנס לתוקפה שלושה חודשים לאחר קבלתה, על-מנת לתת לכל רשתות המזון והטואלטיקה זמן היערכות ראוי כדי לשמר תחרות הוגנת".

עוד כתבות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א ביומד מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.3% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

קוקה קולה / צילום: יח''צ

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"