גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכניות להקמת קו המטרו M2 אושרו. איפה הוא יעבור?

אורך הקו 26 ק"מ, והוא ישרת 9 רשויות מקומיות ויכלול 22 תחנות ● במסגרת הליכי התכנון הושגה הסכמה כי עבודות הקשורות בפיקוח נפש ייעשו גם בשבת כשגורמים הבקיאים בפרוייקט מסבירים שמדובר בחפירת המנהרות, אך עיריית בני ברק מכחישה

המטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet
המטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

הוות"ל אישרה היום (ב') את התוכנית להקמת קו המטרו M2 בציר מזרח-מערב. אורכו של הקו 26 ק"מ, והוא צפוי לשרת 9 רשויות מקומיות ולכלול 22 תחנות. הקו יוקם מבית החולים וולפסון שבמערב המטרופולין דרך מרכז תל אביב, גבעתיים ובני ברק ועד לפתח לתקווה במזרח המטרופולין, בה הוא יסתיים באזור התעשייה סגולה. 

זו הסיבה שלמרות שהישראלים נוסעים פחות, הפקקים מתגברים 
המנהלת הבכירה שעשתה היסטוריה ובטוחה: הרכבת הקלה צריכה לפעול בשבת 
הרכבת הקלה עמדה למבחן תקלות ראשון. מה התוצאות מלמדות על התקלה הבאה? 

כבר לפני שנים, עוד בשלבי התכנון, זאב ביילסקי, מי שכיהן באותה עת כיו"ר הות"ל, הוביל החלטה שבמסגרתה הוצעו שתי חלופות לקו המטרו. האחת, העדיפה משמעותית מבחינה תחבורתית, היא דרך העיר בני ברק, והיא כוללת שתי תחנות מטרו במרכזה. השנייה, שנחוצה פחות מבחינה תחבורתית, עוברת דרך רמת גן. כך קודם הקו עם שתי חלופות, כשהסיבה הרשמית הייתה הימנעות מעיכובים בתכנון בעקבות התנגדות עיריית בני ברק לחפירות מתחת לאדמה בשבת ובחג.

הסיבה הלא רשמית הייתה "שוט" שהניפו מוסדות התכנון כלפי העירייה - שאם לא תסכים לביצוע העבודות, היא לא תוכל "לקחת בשבי" את התקדמות הקו כולו, וניתן יהיה לקדם אותו גם בתוואי אחר, שמדלג על העיר שנסמכת וזקוקה לתחבורה ציבורית.

סוכם שהעירייה תתמוך

בעיריית בני ברק התקוממו וניהלו קמפיין כנגד ה"דילוג" על עירם. בחודשים האחרונים, עם התקדמות הליכי התכנון של הקו לקראת אישור, הושגה הסכמה בין נת"ע ועיריית בני ברק, שלפיה עבודות שדחייתן עלולה "להוות, או לגרום, או עלולה להיות כרוכה בסיכון בטיחותי העולה עד כדי פיקוח נפש (קרי סכנת חיים)... נת"ע רשאית לבצען בכל עת, לרבות בשבתות ובמועדי ישראל". בד בבד ההסכם גם ציין כי העירייה תתמוך בתוואי שעובר בבני ברק.

גורמים המעורים בפרויקט טוענים שעצם עצירת מכונת החפירה של המנהרות מהווה סכנת חיים, וזאת משום שמכונת ה-TBM שחופרת את המנהרות גם מדפנת אותן במקביל, ולכן עצירה עלולה להוביל לסכנה משמעותית. מכונה זו גם חפרה את מנהרות הקו האדום של הרכבת הקלה, שאף הוא עובר תחת העיר, ובשנת 2018 בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל את עמדת חברת נת"ע כי מדובר בעבודות שהפסקתן עלולה לפגוע בחיי אדם.

ואולם, בעיריית בני ברק מכחישים את ההסכמות. "עבודות המטרו עדיין בתכנון ולא הוגשה בקשת היתרי עבודה. מה שסוכם - הוא אימוץ היתר ההפעלה של הקו האדום של הרק"ל, שם סוכם שרק עבודות של פיקוח נפש תתבצענה בשבת. נחתם בין הצדדים כי סיכום זה יהיה המבוא לדיון עתידי לתוכנית המטרו. ההסכם אושר ונחתם על הנהלת נת"ע ולא נשמע ממנה ומכל גורם אחר הערה על הפרעה או עיכוב עתידי ביישום תוכנית המטרו".

מנגד, גורמים בענף טוענים כי העירייה מבינה שלא ניתן להעביר קו מטרו בעיר מבלי לחפור אותו גם בשבתות, וכי ההסכם לא יכול לכלול מפורשות את הסכמת העירייה לביצוע העבודות בשבת מסיבות מובנות, אך הוא מאפשר זאת.

"סיבוב הפרסה" של העירייה לאחר פרסום ההסכמות יכול להיות תלוי, כך אומרים הגורמים, בבחירות המקומיות הקרבות וביחסים המתוחים של דת ומדינה בתקופה זו במדינה. סברה נוספת שנשמעה היום גורסת כי כל צד נדרש למלא את תפקידו הפוליטי, אך ברגע האמת - לא ניתן יהיה לבצע עבודות להקמת קו ללא החפירות.

בעירייה מסרו לגלובס בתגובה לטענות, כי "לשון ההסכם שעברה את עינם הבוחנת של רבני העיר ואושרה על ידי כל חברי מועצת העיר פה אחד, ברורה ואינה טעונה לשום פרשנות. ההסכם שולל מכל וכל ביצוע עבודה בשבת אלא אם כן היא נדרשת בשל חשש לפיקוח נפש כפי שהורו רבני העיר".

קו המטרו M2 שאושר היום הוא אחד משלושת קווי המטרו שמתוכננים בגוש דן. אלו יעברו תחת 24 רשויות מקומיות ויוקמו בהם 109 תחנות. שלושת הקווים מקודמים במוסדות התכנון בחמש תוכניות שונות, כשבשנתיים האחרונות הצליחה הות"ל לאשר ארבע תוכניות מתוכן. התוכנית האחרונה שעדיין לא אושרה כוללת את החלק הצפוני של קו M1, שבו, מאזור גלילות יוצאות שתי שלוחות - האחת לרעננה והאחת לכפר סבא - כששתי העיריות האלו מתנגדות לתוכנית.

איך תיראה כיכר הבימה?

החוקרת שבחנה את ההתנגדויות הביעה את עמדתה גם ביחס לתחנה שמוקמת בכיכר הבימה בתל אביב, אשר להקמתה נדרשת עקירה של עצי פיקוס בעלי ערכים גבוהים וכן פגיעה בכיכר, יצירתו של האמן וחתן פרס ישראל דני קרוון. התחנה שאמורה לשרת 45 אלף נוסעים ביום תצומצם, מספר עצי הפיקוס הנדרשים לכריתה יצומצם מ-10 ל-4, והפסל "התרוממות" האייקוני של מנשה קדישמן עתיד להישאר.

מערכת המטרו מורכבת משלושה קווים שמורכבים מחמישה תוכניות. כך הות"ל למעשה אישרה ארבע תוכניות מתוך תוכניות הקווים, ומערכת המטרו אושרה כמעט כולה מבחינה תכנונית. עד כה אושרו הקווים M3 וחלקיו הדרומיים והמרכזיים של קו M1.

התוכנית האחרונה שנתונה בדיונים היא זו של חלקו הצפוני של קו M1, שכולל שתי זרועות שיוצאות מאזור גלילות, האחת לרעננה והאחת לכפר סבא, כששתי העיריות וקבוצות קולניות בהן מתנגדות למיקום הדיפו בכפר סבא ולתוואי הרכבת ברעננה. 

2.4 מיליארד שקל בדרך

בתוך כך, המטרו ממשיך להתקדם גם מבחינה ביצועית: שרת התחבורה מירי רגב הסירה את התנגדותה לקידום המטרו עם הסטת 2.4 מיליארד שקל מתקציב משרדה לקידום מסילות לקריית שמונה ולאילת (שלשם הקמתן דרושים עשרות מיליארדי שקלים). 

בנוסף, נראה כי מתגבשת הסכמה לפיה חברת נת"ע, שפתחה לאחרונה די בהצלחה את הקו האדום של הרכבת הקלה לאחר שנים של עיכובים, תנהל את העבודות על פרויקט המטרו, ותכולות מסוימות מהפרויקט יבוצעו על-ידי חברת נתיבי ישראל - כשרגב דרשה להעביר את הפרויקט לביצועה.

לאחר העברת הכספים רגב גם החלה לחתום על צווי ההפקעה הנדרשים בסביבת תחנות המטרו המאושרות, והוועדה לאיתור ראש רשות המטרו החלה לפעול לאחר הקפאה של כמעט שנה בפעילותה, כשלא ברור כמה מבין המועמדים עדיין מעוניינים בתפקיד.

לאחרונה נת"ע גם פרסמה את תוצאות מכרז ניהול ותכנון קווי המטרו שנאמד בכ-8-10 מיליארד שקל, והתכנית היא שבמהלך השנה הבאה יחלו לעבוד על תכנון מפורט של הפרויקט ועל ניהולו, ובאופן מדורג, כ-300 עובדים על כל קו מהארץ ומהעולם.

החלק שעדיין נותר מעוכב ובאופן משמעותי הוא העברת חוק המטרו, שאמור היה לפי הציפיות לעבור תוך מושב כנסת אחד מאז הושבעה הכנסת הנוכחית, והוא מקודם בעצלתיים. בראיון לגלובס, יו"ר נת"ע עו"ד מיה ליקוורניק הזהירה כי אי-העברת החוק תתחיל להעיב על קצב התקדמות הפרויקט כבר בשנה הבאה. 

"אין עתיד לגוש דן ללא המטרו"

יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, הרב נתן אלנתן: "אני מברך על ההסכם החשוב עם עיריית בני ברק שיאפשר את מעבר קו מטרו M2 בתוך העיר וייתן מענה לתושבי העיר שהם צרכני תחבורה ציבורית. פרויקט המטרו הוא הוא פרויקט חיוני למדינת ישראל בכלל ולגוש דן בפרט ויקצר משמעותית את הפקקים".

מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "מדובר ביום היסטורי. מינהל התכנון שם את קידום פרויקט המטרו בראש סדר העדיפויות של מינהל התכנון ואישרנו ארבע תוכניות בזמן שיא של שנתיים בלבד. אין עתיד לגוש דן ללא המטרו".

מעיריית בני ברק נמסר:  "עיריית בני ברק מכחישה את הדיווח המגמתי והשגוי מכל וכל! ההיפך הוא הנכון: עבודות המטרו יתבצעו אך רק בימי החול כפי שסוכם בבירור בתנאי ההיתר וצוין במפורש. בהסכם האמור שאושר במועצת העיר ועל דעת רבני העיר שליט"א, הוכנס סעיף המתייחס למציאות של פיקוח נפש העלולה להתרחש באזורי החפירה, ופעולות חירום הנדרשות למניעת חשש פיקוח נפש, ורק פעילות זו הותרה והותנתה בפיקוח רבני העיר הנושא מופיע ברורות בהסכם שהובא למועצת העיר וזכה לאישור גורף של חברי המועצה. יודגש שוב: בניגוד לדיווח, לא אושרה כל עבודה בשבת ולא תתבצענה עבודות בשבת".

עוד כתבות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

תיקון והתנצלות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב