גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכניות להקמת קו המטרו M2 אושרו. איפה הוא יעבור?

אורך הקו 26 ק"מ, והוא ישרת 9 רשויות מקומיות ויכלול 22 תחנות ● במסגרת הליכי התכנון הושגה הסכמה כי עבודות הקשורות בפיקוח נפש ייעשו גם בשבת כשגורמים הבקיאים בפרוייקט מסבירים שמדובר בחפירת המנהרות, אך עיריית בני ברק מכחישה

המטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet
המטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

הוות"ל אישרה היום (ב') את התוכנית להקמת קו המטרו M2 בציר מזרח-מערב. אורכו של הקו 26 ק"מ, והוא צפוי לשרת 9 רשויות מקומיות ולכלול 22 תחנות. הקו יוקם מבית החולים וולפסון שבמערב המטרופולין דרך מרכז תל אביב, גבעתיים ובני ברק ועד לפתח לתקווה במזרח המטרופולין, בה הוא יסתיים באזור התעשייה סגולה. 

זו הסיבה שלמרות שהישראלים נוסעים פחות, הפקקים מתגברים 
המנהלת הבכירה שעשתה היסטוריה ובטוחה: הרכבת הקלה צריכה לפעול בשבת 
הרכבת הקלה עמדה למבחן תקלות ראשון. מה התוצאות מלמדות על התקלה הבאה? 

כבר לפני שנים, עוד בשלבי התכנון, זאב ביילסקי, מי שכיהן באותה עת כיו"ר הות"ל, הוביל החלטה שבמסגרתה הוצעו שתי חלופות לקו המטרו. האחת, העדיפה משמעותית מבחינה תחבורתית, היא דרך העיר בני ברק, והיא כוללת שתי תחנות מטרו במרכזה. השנייה, שנחוצה פחות מבחינה תחבורתית, עוברת דרך רמת גן. כך קודם הקו עם שתי חלופות, כשהסיבה הרשמית הייתה הימנעות מעיכובים בתכנון בעקבות התנגדות עיריית בני ברק לחפירות מתחת לאדמה בשבת ובחג.

הסיבה הלא רשמית הייתה "שוט" שהניפו מוסדות התכנון כלפי העירייה - שאם לא תסכים לביצוע העבודות, היא לא תוכל "לקחת בשבי" את התקדמות הקו כולו, וניתן יהיה לקדם אותו גם בתוואי אחר, שמדלג על העיר שנסמכת וזקוקה לתחבורה ציבורית.

סוכם שהעירייה תתמוך

בעיריית בני ברק התקוממו וניהלו קמפיין כנגד ה"דילוג" על עירם. בחודשים האחרונים, עם התקדמות הליכי התכנון של הקו לקראת אישור, הושגה הסכמה בין נת"ע ועיריית בני ברק, שלפיה עבודות שדחייתן עלולה "להוות, או לגרום, או עלולה להיות כרוכה בסיכון בטיחותי העולה עד כדי פיקוח נפש (קרי סכנת חיים)... נת"ע רשאית לבצען בכל עת, לרבות בשבתות ובמועדי ישראל". בד בבד ההסכם גם ציין כי העירייה תתמוך בתוואי שעובר בבני ברק.

גורמים המעורים בפרויקט טוענים שעצם עצירת מכונת החפירה של המנהרות מהווה סכנת חיים, וזאת משום שמכונת ה-TBM שחופרת את המנהרות גם מדפנת אותן במקביל, ולכן עצירה עלולה להוביל לסכנה משמעותית. מכונה זו גם חפרה את מנהרות הקו האדום של הרכבת הקלה, שאף הוא עובר תחת העיר, ובשנת 2018 בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל את עמדת חברת נת"ע כי מדובר בעבודות שהפסקתן עלולה לפגוע בחיי אדם.

ואולם, בעיריית בני ברק מכחישים את ההסכמות. "עבודות המטרו עדיין בתכנון ולא הוגשה בקשת היתרי עבודה. מה שסוכם - הוא אימוץ היתר ההפעלה של הקו האדום של הרק"ל, שם סוכם שרק עבודות של פיקוח נפש תתבצענה בשבת. נחתם בין הצדדים כי סיכום זה יהיה המבוא לדיון עתידי לתוכנית המטרו. ההסכם אושר ונחתם על הנהלת נת"ע ולא נשמע ממנה ומכל גורם אחר הערה על הפרעה או עיכוב עתידי ביישום תוכנית המטרו".

מנגד, גורמים בענף טוענים כי העירייה מבינה שלא ניתן להעביר קו מטרו בעיר מבלי לחפור אותו גם בשבתות, וכי ההסכם לא יכול לכלול מפורשות את הסכמת העירייה לביצוע העבודות בשבת מסיבות מובנות, אך הוא מאפשר זאת.

"סיבוב הפרסה" של העירייה לאחר פרסום ההסכמות יכול להיות תלוי, כך אומרים הגורמים, בבחירות המקומיות הקרבות וביחסים המתוחים של דת ומדינה בתקופה זו במדינה. סברה נוספת שנשמעה היום גורסת כי כל צד נדרש למלא את תפקידו הפוליטי, אך ברגע האמת - לא ניתן יהיה לבצע עבודות להקמת קו ללא החפירות.

בעירייה מסרו לגלובס בתגובה לטענות, כי "לשון ההסכם שעברה את עינם הבוחנת של רבני העיר ואושרה על ידי כל חברי מועצת העיר פה אחד, ברורה ואינה טעונה לשום פרשנות. ההסכם שולל מכל וכל ביצוע עבודה בשבת אלא אם כן היא נדרשת בשל חשש לפיקוח נפש כפי שהורו רבני העיר".

קו המטרו M2 שאושר היום הוא אחד משלושת קווי המטרו שמתוכננים בגוש דן. אלו יעברו תחת 24 רשויות מקומיות ויוקמו בהם 109 תחנות. שלושת הקווים מקודמים במוסדות התכנון בחמש תוכניות שונות, כשבשנתיים האחרונות הצליחה הות"ל לאשר ארבע תוכניות מתוכן. התוכנית האחרונה שעדיין לא אושרה כוללת את החלק הצפוני של קו M1, שבו, מאזור גלילות יוצאות שתי שלוחות - האחת לרעננה והאחת לכפר סבא - כששתי העיריות האלו מתנגדות לתוכנית.

איך תיראה כיכר הבימה?

החוקרת שבחנה את ההתנגדויות הביעה את עמדתה גם ביחס לתחנה שמוקמת בכיכר הבימה בתל אביב, אשר להקמתה נדרשת עקירה של עצי פיקוס בעלי ערכים גבוהים וכן פגיעה בכיכר, יצירתו של האמן וחתן פרס ישראל דני קרוון. התחנה שאמורה לשרת 45 אלף נוסעים ביום תצומצם, מספר עצי הפיקוס הנדרשים לכריתה יצומצם מ-10 ל-4, והפסל "התרוממות" האייקוני של מנשה קדישמן עתיד להישאר.

מערכת המטרו מורכבת משלושה קווים שמורכבים מחמישה תוכניות. כך הות"ל למעשה אישרה ארבע תוכניות מתוך תוכניות הקווים, ומערכת המטרו אושרה כמעט כולה מבחינה תכנונית. עד כה אושרו הקווים M3 וחלקיו הדרומיים והמרכזיים של קו M1.

התוכנית האחרונה שנתונה בדיונים היא זו של חלקו הצפוני של קו M1, שכולל שתי זרועות שיוצאות מאזור גלילות, האחת לרעננה והאחת לכפר סבא, כששתי העיריות וקבוצות קולניות בהן מתנגדות למיקום הדיפו בכפר סבא ולתוואי הרכבת ברעננה. 

2.4 מיליארד שקל בדרך

בתוך כך, המטרו ממשיך להתקדם גם מבחינה ביצועית: שרת התחבורה מירי רגב הסירה את התנגדותה לקידום המטרו עם הסטת 2.4 מיליארד שקל מתקציב משרדה לקידום מסילות לקריית שמונה ולאילת (שלשם הקמתן דרושים עשרות מיליארדי שקלים). 

בנוסף, נראה כי מתגבשת הסכמה לפיה חברת נת"ע, שפתחה לאחרונה די בהצלחה את הקו האדום של הרכבת הקלה לאחר שנים של עיכובים, תנהל את העבודות על פרויקט המטרו, ותכולות מסוימות מהפרויקט יבוצעו על-ידי חברת נתיבי ישראל - כשרגב דרשה להעביר את הפרויקט לביצועה.

לאחר העברת הכספים רגב גם החלה לחתום על צווי ההפקעה הנדרשים בסביבת תחנות המטרו המאושרות, והוועדה לאיתור ראש רשות המטרו החלה לפעול לאחר הקפאה של כמעט שנה בפעילותה, כשלא ברור כמה מבין המועמדים עדיין מעוניינים בתפקיד.

לאחרונה נת"ע גם פרסמה את תוצאות מכרז ניהול ותכנון קווי המטרו שנאמד בכ-8-10 מיליארד שקל, והתכנית היא שבמהלך השנה הבאה יחלו לעבוד על תכנון מפורט של הפרויקט ועל ניהולו, ובאופן מדורג, כ-300 עובדים על כל קו מהארץ ומהעולם.

החלק שעדיין נותר מעוכב ובאופן משמעותי הוא העברת חוק המטרו, שאמור היה לפי הציפיות לעבור תוך מושב כנסת אחד מאז הושבעה הכנסת הנוכחית, והוא מקודם בעצלתיים. בראיון לגלובס, יו"ר נת"ע עו"ד מיה ליקוורניק הזהירה כי אי-העברת החוק תתחיל להעיב על קצב התקדמות הפרויקט כבר בשנה הבאה. 

"אין עתיד לגוש דן ללא המטרו"

יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, הרב נתן אלנתן: "אני מברך על ההסכם החשוב עם עיריית בני ברק שיאפשר את מעבר קו מטרו M2 בתוך העיר וייתן מענה לתושבי העיר שהם צרכני תחבורה ציבורית. פרויקט המטרו הוא הוא פרויקט חיוני למדינת ישראל בכלל ולגוש דן בפרט ויקצר משמעותית את הפקקים".

מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "מדובר ביום היסטורי. מינהל התכנון שם את קידום פרויקט המטרו בראש סדר העדיפויות של מינהל התכנון ואישרנו ארבע תוכניות בזמן שיא של שנתיים בלבד. אין עתיד לגוש דן ללא המטרו".

מעיריית בני ברק נמסר:  "עיריית בני ברק מכחישה את הדיווח המגמתי והשגוי מכל וכל! ההיפך הוא הנכון: עבודות המטרו יתבצעו אך רק בימי החול כפי שסוכם בבירור בתנאי ההיתר וצוין במפורש. בהסכם האמור שאושר במועצת העיר ועל דעת רבני העיר שליט"א, הוכנס סעיף המתייחס למציאות של פיקוח נפש העלולה להתרחש באזורי החפירה, ופעולות חירום הנדרשות למניעת חשש פיקוח נפש, ורק פעילות זו הותרה והותנתה בפיקוח רבני העיר הנושא מופיע ברורות בהסכם שהובא למועצת העיר וזכה לאישור גורף של חברי המועצה. יודגש שוב: בניגוד לדיווח, לא אושרה כל עבודה בשבת ולא תתבצענה עבודות בשבת".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה, המחבל נוטרל ● צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון ● כ-30 שיגורים זוהו לכיוון מרחב החרמון, חלקם יורטו בידי כיפת ברזל. אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי