גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחוזי דחה את העתירה, אבל עתידה של תחנת הכוח אשכול עוד לא הוכרע

קבוצת OPC–קרן נוי דרשה לבטל את החלטת חברת החשמל לפתוח מחדש את המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול, ובית המשפט המחוזי דחה את העתירה ● גורל המכרז תלוי בשאלה האם יוגש ערעור לעליון, ואם כן, מה המשקל שייתנו השופטים לאינטרס הציבורי

תחנת הכוח אשכול / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov
תחנת הכוח אשכול / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

בסוף השבוע שעבר דחה בית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב את עתירת OPC-קרן נוי נגד ועדת המכרזים של חברת החשמל, בדרישה לבטל את ההחלטה לפתוח מחדש את המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול.

בפני בית המשפט ניצבה הדילמה האם לאפשר לקיים התמחרות מחודשת, עם מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל, לאחר שהחברה הזוכה דליה אנרגיה הציעה הצעה חסרת תקדים בסך 12.4 מיליארד שקל, חזרה בה והציעה הצעה חדשה (של 9 מיליארד שקל), אף שכבר ידעה מהן ההצעות האחרת. כל זאת, כשממול ניצב האינטרס הציבורי להשאת רווחים ולהורדת תעריפי החשמל.

מה הוביל את השופט לדחות את העתירה? מה צפוי עכשיו? ומה החשיבות של תחנת הכוח? גלובס עושה סדר. 

למה הוגשה עתירה?

למכרז ניגשו 4 חברות: דליה אנרגיה שהציעה 12.4 מיליארד שקל, קבוצת OPC-נוי שהציעה 7.1 מיליארד שקל וחברות נוספות שהציעו פחות; כך שההצעה של דליה הייתה גבוהה ב-5 מיליארד שקל מזו שאחריה.

דליה הוכרזה כזוכה, אך ההפרש גרם לבנקים לסרב לממן את העסקה. דליה לא ויתרה, הגישה הצעה מתוקנת של 9 מיליארד שקל והגדילה את הערבות.

חברת החשמל נקלעה לדילמה ונפגשה עם החברות ועם נציגי הבנקים המממנים כדי להחליט איך לפעול. לבסוף היא החליטה לבטל את המכרז ולהציע סיבוב נוסף, והפעם עם סכום מינימום של 9 מיליארד שקל. קבוצת OPC-נוי סירבה, דרשה את הזכייה כמי שדורגה שניה ועתרה לבית המשפט.

OPC-נוי טענה כי המכרז החדש נתפר למידותיה של דליה אנרגיה ורומס את דיני המכרזים. היא טענה כי הצעתה של דליה הייתה במכוון מנופחת כדי לשריין את זכייתה במכרז ואז לנסות להוריד את המחיר. "אם מצב זה יוכשר וייחשב כצעד מותר על-ידי ועדת המכרזים, יפגע הדבר אנושות בדיני המכרזים ובמכרזים עתידיים", טענה.

מה קבע בית המשפט?

השופט קובי ורדי, שנחשב למומחה בדיני מכרזים, דחה כאמור את העתירה. הוא קיבל את עמדת חברת החשמל לישראל (חח"י) כי יש אינדיקציות לכך ששווי התחנה הוא לפחות 9 מיליארד שקל, ולכן קיים פער של כ-2 מיליארד שקל לפחות בין הצעת OPC-נוי (כ-7 מיליארד שקל) לשווי המוערך. כתוצאה מכך קבע ורדי כי אין פסול בקביעת מחיר זה כמחיר המינימום להתמחרות החדשה, גם אם זו הייתה ההצעה המתוקנת של דליה.

השופט גם קבע כי ל-OPC-נוי אין זכות קנויה לזכות במכרז כמי שדורגה כשנייה. זאת מכיוון שמדובר במכרז מורכב, "רב-גמיש", שבו תנאי המכרז מאפשרים שיקול-דעת רחב ביותר.

השופט לא ראה בהתנהלות ועדת המכרזים פגיעה בעקרונות היסוד של דיני המכרזים, ודחה את הטענה כי דליה הגישה הצעה תכסיסנית. הוא התרשם כי הצעתה ניתנה בתום-לב, וכי היא לא יכלה לעמוד בה רק עקב היעדר המימון שנבע מנסיבות שאינן תלויות בה: הגשת הצעה לא ריאלית על-ידי OPC-נוי ואולי אף תרומה של OPC-נוי לטרפוד המימון עקב התנהלות לא ראויה.

השופט ציין בפסק הדין כי רן שלח, מנהל שותף של הקרן, אמר בדיון כי בנק הפועלים הבטיח לו שלא ייתן לדליה הצעה טובה יותר מזו שנתן ל-OPC-נוי. "דליה לא תעמוד בהצעה שלה, ואתם יודעים איך אני יודע? בגלל שמי שאמור לממן אותה הם גופים מוסדיים שהם בעלים בקרן נוי, ואני לא אתן להם לממן את דליה". השופט קבע כי מדובר בהתנהלות פגומה, שייתכן כי תרמה לטרפוד המימון, אך גם אם לא תרמה - היא משליכה על תוצאות העתירה.

באשר לסכומים העצומים שעומדים העל הפרק, ורדי קבע כי אם דליה תוצא מהתחרות, התחנה תימכר במחיר הנמוך משווייה הריאלי, בניגוד לאינטרס הציבורי והרצון לשמור על הקופה הציבורית. זאת נוכח העובדה כי מקסום התמורה יוביל כנראה להוזלת מחירי החשמל. 

מה יקרה עכשיו?

ישנם כמה תרחישים אפשריים, ואלה תלויים בשאלה האם OPC-קרן נוי תגיש ערעור לבית המשפט העליון על ההחלטה.

בעקבות דחיית העתירה, בחברת החשמל מתכוונים לחדש בימים הקרובים את תהליך ההתמחרות. כלומר, לפתוח את המכרז מחדש, עם תאריך סיום הגשה חדש, לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל.

בחברת OPC וקרן נוי קיבלו בהפתעה את החלטת השופט. "אנחנו בוחנים את פסק הדין ושוקלים את צעדינו", נמסר מהחברה. לפי הערכות בסביבת הקבוצה, היא צפויה לערער. אם אכן יחליטו לערער - הם צפויים להגיש בקשה לעכב את קידום המכרז, כדי שלא לסכל את הערעור. גורל הערעור נגזר בדרך-כלל משלב ההחלטה על עיכוב הביצוע - המכריע אם המכרז יימשך או ימתין.

לפי החוק שקבע את הרפורמה במשק החשמל, שממנו מתחייבת מכירת אשכול, עד 3 בדצמבר יש להשלים את מסירת ההחזקה בתחנת הכוח. מדובר בפרק זמן קצר של פחות משלושה חודשים, ולכן OPC-נוי תצטרך לקבל החלטה במהירות, ולא נראה כי תמתין את 60 הימים להגשת ערעור.

אם יוגש ערעור, בית המשפט העליון יצטרך להתמודד עם הקביעה של השופט ורדי כי "חל הכלל הבסיסי שמכירת התחנה בסכום גבוה יותר תביא ככל הנראה להוזלת החשמל לציבור, כפי שהדבר נעשה והוכח כבר במכרזים אחרים שבהם הופרטו תחנות כוח אחרות".

למה המכרז חשוב לציבור? 

מכירת תחנת הכוח אשכול, שתתבצע בכל מקרה תמורת מחיר חסר תקדים, תועיל להפחתת תעריף החשמל. רשות החשמל מעבירה לחברת החשמל מימון הוצאות, עלות נכסים וקרקע. את היתר היא מעבירה לציבור בצורת הפחתת תעריף החשמל.

לפי הערכות, מתוך הסכום שתשלם הזוכה, 3.5-4 מיליארד שקל יישארו אצל חברת החשמל, כך שכ-5 מיליארד שקל יופנו לטובת תעריף החשמל במקרה שהתחנה תימכר לפי 9 מיליארד שקל. 

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד