גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחוזי דחה את העתירה, אבל עתידה של תחנת הכוח אשכול עוד לא הוכרע

קבוצת OPC–קרן נוי דרשה לבטל את החלטת חברת החשמל לפתוח מחדש את המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול, ובית המשפט המחוזי דחה את העתירה ● גורל המכרז תלוי בשאלה האם יוגש ערעור לעליון, ואם כן, מה המשקל שייתנו השופטים לאינטרס הציבורי

תחנת הכוח אשכול / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov
תחנת הכוח אשכול / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

בסוף השבוע שעבר דחה בית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב את עתירת OPC-קרן נוי נגד ועדת המכרזים של חברת החשמל, בדרישה לבטל את ההחלטה לפתוח מחדש את המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול.

בפני בית המשפט ניצבה הדילמה האם לאפשר לקיים התמחרות מחודשת, עם מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל, לאחר שהחברה הזוכה דליה אנרגיה הציעה הצעה חסרת תקדים בסך 12.4 מיליארד שקל, חזרה בה והציעה הצעה חדשה (של 9 מיליארד שקל), אף שכבר ידעה מהן ההצעות האחרת. כל זאת, כשממול ניצב האינטרס הציבורי להשאת רווחים ולהורדת תעריפי החשמל.

מה הוביל את השופט לדחות את העתירה? מה צפוי עכשיו? ומה החשיבות של תחנת הכוח? גלובס עושה סדר. 

למה הוגשה עתירה?

למכרז ניגשו 4 חברות: דליה אנרגיה שהציעה 12.4 מיליארד שקל, קבוצת OPC-נוי שהציעה 7.1 מיליארד שקל וחברות נוספות שהציעו פחות; כך שההצעה של דליה הייתה גבוהה ב-5 מיליארד שקל מזו שאחריה.

דליה הוכרזה כזוכה, אך ההפרש גרם לבנקים לסרב לממן את העסקה. דליה לא ויתרה, הגישה הצעה מתוקנת של 9 מיליארד שקל והגדילה את הערבות.

חברת החשמל נקלעה לדילמה ונפגשה עם החברות ועם נציגי הבנקים המממנים כדי להחליט איך לפעול. לבסוף היא החליטה לבטל את המכרז ולהציע סיבוב נוסף, והפעם עם סכום מינימום של 9 מיליארד שקל. קבוצת OPC-נוי סירבה, דרשה את הזכייה כמי שדורגה שניה ועתרה לבית המשפט.

OPC-נוי טענה כי המכרז החדש נתפר למידותיה של דליה אנרגיה ורומס את דיני המכרזים. היא טענה כי הצעתה של דליה הייתה במכוון מנופחת כדי לשריין את זכייתה במכרז ואז לנסות להוריד את המחיר. "אם מצב זה יוכשר וייחשב כצעד מותר על-ידי ועדת המכרזים, יפגע הדבר אנושות בדיני המכרזים ובמכרזים עתידיים", טענה.

מה קבע בית המשפט?

השופט קובי ורדי, שנחשב למומחה בדיני מכרזים, דחה כאמור את העתירה. הוא קיבל את עמדת חברת החשמל לישראל (חח"י) כי יש אינדיקציות לכך ששווי התחנה הוא לפחות 9 מיליארד שקל, ולכן קיים פער של כ-2 מיליארד שקל לפחות בין הצעת OPC-נוי (כ-7 מיליארד שקל) לשווי המוערך. כתוצאה מכך קבע ורדי כי אין פסול בקביעת מחיר זה כמחיר המינימום להתמחרות החדשה, גם אם זו הייתה ההצעה המתוקנת של דליה.

השופט גם קבע כי ל-OPC-נוי אין זכות קנויה לזכות במכרז כמי שדורגה כשנייה. זאת מכיוון שמדובר במכרז מורכב, "רב-גמיש", שבו תנאי המכרז מאפשרים שיקול-דעת רחב ביותר.

השופט לא ראה בהתנהלות ועדת המכרזים פגיעה בעקרונות היסוד של דיני המכרזים, ודחה את הטענה כי דליה הגישה הצעה תכסיסנית. הוא התרשם כי הצעתה ניתנה בתום-לב, וכי היא לא יכלה לעמוד בה רק עקב היעדר המימון שנבע מנסיבות שאינן תלויות בה: הגשת הצעה לא ריאלית על-ידי OPC-נוי ואולי אף תרומה של OPC-נוי לטרפוד המימון עקב התנהלות לא ראויה.

השופט ציין בפסק הדין כי רן שלח, מנהל שותף של הקרן, אמר בדיון כי בנק הפועלים הבטיח לו שלא ייתן לדליה הצעה טובה יותר מזו שנתן ל-OPC-נוי. "דליה לא תעמוד בהצעה שלה, ואתם יודעים איך אני יודע? בגלל שמי שאמור לממן אותה הם גופים מוסדיים שהם בעלים בקרן נוי, ואני לא אתן להם לממן את דליה". השופט קבע כי מדובר בהתנהלות פגומה, שייתכן כי תרמה לטרפוד המימון, אך גם אם לא תרמה - היא משליכה על תוצאות העתירה.

באשר לסכומים העצומים שעומדים העל הפרק, ורדי קבע כי אם דליה תוצא מהתחרות, התחנה תימכר במחיר הנמוך משווייה הריאלי, בניגוד לאינטרס הציבורי והרצון לשמור על הקופה הציבורית. זאת נוכח העובדה כי מקסום התמורה יוביל כנראה להוזלת מחירי החשמל. 

מה יקרה עכשיו?

ישנם כמה תרחישים אפשריים, ואלה תלויים בשאלה האם OPC-קרן נוי תגיש ערעור לבית המשפט העליון על ההחלטה.

בעקבות דחיית העתירה, בחברת החשמל מתכוונים לחדש בימים הקרובים את תהליך ההתמחרות. כלומר, לפתוח את המכרז מחדש, עם תאריך סיום הגשה חדש, לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל.

בחברת OPC וקרן נוי קיבלו בהפתעה את החלטת השופט. "אנחנו בוחנים את פסק הדין ושוקלים את צעדינו", נמסר מהחברה. לפי הערכות בסביבת הקבוצה, היא צפויה לערער. אם אכן יחליטו לערער - הם צפויים להגיש בקשה לעכב את קידום המכרז, כדי שלא לסכל את הערעור. גורל הערעור נגזר בדרך-כלל משלב ההחלטה על עיכוב הביצוע - המכריע אם המכרז יימשך או ימתין.

לפי החוק שקבע את הרפורמה במשק החשמל, שממנו מתחייבת מכירת אשכול, עד 3 בדצמבר יש להשלים את מסירת ההחזקה בתחנת הכוח. מדובר בפרק זמן קצר של פחות משלושה חודשים, ולכן OPC-נוי תצטרך לקבל החלטה במהירות, ולא נראה כי תמתין את 60 הימים להגשת ערעור.

אם יוגש ערעור, בית המשפט העליון יצטרך להתמודד עם הקביעה של השופט ורדי כי "חל הכלל הבסיסי שמכירת התחנה בסכום גבוה יותר תביא ככל הנראה להוזלת החשמל לציבור, כפי שהדבר נעשה והוכח כבר במכרזים אחרים שבהם הופרטו תחנות כוח אחרות".

למה המכרז חשוב לציבור? 

מכירת תחנת הכוח אשכול, שתתבצע בכל מקרה תמורת מחיר חסר תקדים, תועיל להפחתת תעריף החשמל. רשות החשמל מעבירה לחברת החשמל מימון הוצאות, עלות נכסים וקרקע. את היתר היא מעבירה לציבור בצורת הפחתת תעריף החשמל.

לפי הערכות, מתוך הסכום שתשלם הזוכה, 3.5-4 מיליארד שקל יישארו אצל חברת החשמל, כך שכ-5 מיליארד שקל יופנו לטובת תעריף החשמל במקרה שהתחנה תימכר לפי 9 מיליארד שקל. 

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות