גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה לפיצוץ המסתורי שהימם את אירופה, אירופה עדיין משלמת מיליארדים לפוטין

פיצוץ "נורד סטרים" לפני כשנה יצר נקודת מפנה היסטורית, ושלח את אירופה להיגמל בעל כורחה מהגז הרוסי הזול ● היבשת אמנם צלחה את החורף, אבל מתקשה להתאושש כלכלית ● בינתיים, יבוא הגז המונזל ממוסקבה דווקא זינק בעשרות אחוזים, ומיליארדי אירו שוב זורמים למכונת המלחמה של פוטין

מיכלית גז מונזל בנמל אלג'יר, בשנה שעברה / צילום: Associated Press, Photo/Anis Belghou
מיכלית גז מונזל בנמל אלג'יר, בשנה שעברה / צילום: Associated Press, Photo/Anis Belghou

לפני כשנה, צוות אלמוני שהיה על סיפון יאכטה שנשכרה בפולין ועגנה בכמה נמלים גרמנים, שט בלב הים הבלטי, סמוך לאי הדני בורנהולם. הצוות מנה חבלנים, צוללנים ולפחות רופאה אחת, ולפי החשד היה חלק ממבצע סודי של המודיעין האוקראיני, שנועד ליצור נקודת מפנה היסטורית ביחסי הסחר בין רוסיה לאירופה. לפי שירותי מודיעין מערביים, שהדליפו את הפרטים בחודשים האחרונים לכלי תקשורת ביבשת, הצוות היה זה שהניח כמה מטענים בקרקעית הרדודה של הים הבלטי סמוך לבורנהולם, ליד שני צינורות הגז הכפולים: "נורד־סטרים 1" ו"נורד־סטרים 2".

השבוע בעולם | הראיון המרעיש של היורש הסעודי, קנדה מגרשת והודו כועסת
שאלות ותשובות | הסכם השלום המפתיע בקווקז, ומה התפקיד של ישראל 

שני הצינורות הללו - הראשון פעל כעשור והזרים לא פחות מ־60 מיליארד קוב (BCM) גז טבעי מצפון רוסיה לאירופה מדי שנה, והשני שבנייתו הסתיימה אך הפעלתו הוקפאה בגלל המלחמה באוקראינה - הפכו לסמל של התלות האירופית בגז רוסי. התלות הזו הניבה למוסקבה קרוב ל־80 מיליארד דולר בחצי השנה שאחרי פרוץ המלחמה באוקראינה, כאשר הביקוש לגז טבעי באירופה הזניק את מחירו פי עשרה ויותר. ב־26 בספטמבר 2022, סייסמוגרפים באזור תיעדו כמה פיצוצים על קרקעית הים וצינורות הגז יצאו מכלל פעולה, כשהם שולחים את גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר באירופה, ומדינות אחרות, להיגמל בעל־כורחן ובזריזות מהמשאב הרוסי הזול.

 

השפעות הגמילה

השנה שחלפה הוכיחה כי תחזיות האימים שפורסמו לאחר הפיצוצים לא התרחשו. החורף האחרון - השני הכי חם מאז שהתחילו המדידות ביבשת - היה עדין עם צרכי החימום של אירופה, ולא יצר ביקושי שיא לגז שהיא לא הצליחה להתמודד איתם. כ־70% מהצריכה במגזר הפרטי באירופה היא לחימום, אך מאגרי הגז הגדולים הנמצאים ביבשת, שחלקם היו שייכים לרוסיה אך הולאמו על ידי ממשלות אירופה - הצילו אותה, אחרי מילוי קפדני ויקר מהרגיל במהלך הקיץ. בבריטניה, שלה אין יכולת אגירת גז משמעותית, המחירים היו גבוהים הרבה יותר. נורבגיה הגדילה תפוקה בשדות הגז שלה בים הצפוני, אירופה הגדילה משמעותית את יבוא הגז המונזל (LNG) מארה"ב, מקטאר, מניגריה, מאלג'יריה וממקומות נוספים. מסוף הפקה של LNG נחנך במהירות־שיא לקול מצהלות הקנצלר ושר הכלכלה הגרמני בצפון גרמניה. שניהם הצהירו כי זו "המהירות החדשה של גרמניה" והכריזו ניצחון על החששות ממשבר אנרגיה.

אבל ההשפעות של הגמילה הכפויה עדיין לא התבררו במלואן. תהליך הדה־תיעוש שהיא יצרה בגרמניה, כאשר מפעלים זוללי־אנרגיה כמו יצרני נייר, דשנים וכימיקלים פשוט הפסיקו ייצור, עדיין מתרחש. ההשקעות הנדרשות כעת בתחומי אנרגיה מתחדשת רק יוצאות לדרך, והסכום הנדרש עולה עוד ועוד. מחיר הגז האירופי בבורסה של אמסטרדם אולי ירד בחדות מהשיא של 340 אירו למגה־ואט־שעה שרשם בשנה שעברה, אבל הוא לא ירד למחיר הממוצע של השנים האחרונות - בין 7 ל־15 אירו.

 

בשבוע האחרון, למשל, שביתה של עובדי תעשיית הגז באוסטרליה הקפיצה אותו לאזור ה־36 אירו, והוכיחה את המציאות החדשה ביבשת, התלויה כעת בשורת גורמים שונים, מאוסטרליה דרך המזרח התיכון ועד לאפריקה, שיקבעו את המחירים התנודתיים של הגז בעבורה.

"מיליארדים לפוטין"

במקביל, הולך ומתברר כי גם אם אירופה נגמלה בעל כורחה מהגז הרוסי שזרם בנורד־סטרים 1, הרי שהדבר לא אומר שהיא הפסיקה את היבוא של הגז הרוסי בכלל. הנציבות האירופית, האיחוד האירופי והמדינות הרלוונטיות נמנעו עד כה - למרות תריסר סבבי סנקציות - להטיל סנקציות כלשהן על תחום הגז הרוסי. באין צינורות, מסתבר שהרוסים מייצאים גם הם גז מונזל בכמויות עתק - ודווקא לאירופה.

דליפת הגז מפיצוץ צינור ''נורד-סטרים'' בים הבלטי, בשנה שעברה / צילום: Reuters, ABACA

החל מתחילת השנה, למשל, שתי הרוכשות הגדולות ביותר של גז רוסי מונזל, אחרי סין, הן בלגיה וספרד, לפי נתונים של הארגון הלא־ממשלתי Global Witness שפורסמו בתחילת החודש. לפי הנתונים, היבוא האירופי של גז רוסי מונזל זינק ב־40% במהלך החצי הראשון של השנה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. לפי חישובי הארגון, רוסיה קיבלה הכנסות בשווי 5.3 מיליארד אירו מיצוא זה בחצי הראשון של השנה בלבד, ואם מחיר הגז יעלה, הרי שההכנסות השנתיות שלה מכך עשויות להיות משולשות. גז מונזל רוסי מהווה כעת 16% מסך היבוא של הגז בצורה זו לאירופה - השני בהיקפו אחרי ארה"ב. זאת בנוסף ליצוא הגז הנמשך בצינורות העוברים דרך פולין ואוקראינה, האחראים לבערך כ־10% מאספקת האיחוד.

"זה מזעזע שמדינות באיחוד האירופי עבדו כה קשה כדי לגמול את עצמן מגז רוסי בצינורות, רק כדי להחליף אותו במקבילה שלו הנשלחת באמצעות ספינות", אמר בכיר בארגון עם פרסום הנתונים. "זה לא משנה אם זה מגיע בצינור או בספינה, המשמעות היא שחברות אירופיות עדיין מזרימות מיליארדים לתיבת אוצר המלחמה של ולדימיר פוטין". גם העלות הפחמנית של דחיסת הגז ואז הגיזוז מחדש היא גבוהה הרבה יותר בעבור LNG מאשר בעבור בגז בצינורות. לא מדובר רק בפתרון אד־הוק. יוון, למשל, כבר חתמה על חוזים ארוכי־טווח עם "גזפרום" הרוסית לשנים הקרובות כדי לקבל ממנה נתח הולך וגובר של גז מונזל. הונגריה גם היא משתפת פעולה עם רוסיה ללא כל היסוסים. באופן פורמלי, הנציבות שואפת להפסיק כל יבוא גז רוסי עד 2027.

מעבר להיבט המוסרי שבהמשך העסקים עם רוסיה, כעת נראה כאילו אירופה מוכנה היטב גם לחורף הקרוב. מאגרי הגז שלה מלאים ביותר מ־90% נכון לאמצע ספטמבר, יעד שהאיחוד האירופי קיווה להשיג באופן פורמלי רק ב־1 בנובמבר. מאגרים אלו יכולים להספיק לחודשיים של צריכה כלל־אירופית מוגברת, או שליש מהצריכה הכוללת של אירופה בשנה, "אבל עדיין יש עצבנות רבה בנוגע לחורף הקרוב", אמר בכיר באיחוד ל־FT.

התלות המתמשכת

הסיבה לעצבנות היא שהתלות האירופית ברוסיה לא ממש הסתיימה. לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומיות, "הסימולציות שלנו מראות כי אם יהיה חורף קר, שילווה בהפסקה מוחלטת של הגז בצינורות לאיחוד האירופי מצד רוסיה, הדבר יכול לחדש בזריזות את התנודתיות במחירי הגז". גם אם רוסיה לא תוכל להביא להפסקת החימום בבתים באירופה, היא תוכל להכאיב ליבשת כלכלית.

האירופאים מודעים לעובדה שהחלפת הגז הרוסי בצינורות בגז מונזל אינה פתרון מושלם. זו אחת הסיבות למהלכים רחבי־היקף שנועדו לצמצם את השימוש בגז טבעי ביבשת. אך גם מהלכים אלו נתקלים בחומת המציאות: בבריטניה, ראש הממשלה רישי סונאק הודיע כי ניתן יהיה להמשיך ולהתקין חימום בגז בבתים, בניגוד להתחייבות הממשלה להחליף אותו בחימום חשמלי. דינמיקה דומה התרחשה בגרמניה, בה הממשלה חזרה בה מחוק גורף שאוסר להתקין חימום בגז כבר מהשנה שעברה, והחליפה אותו בגרסה מרוככת. בשני המקרים, העלות הגבוהה וההשפעה על משקי בית הייתה הרקע לשינוי הכיוון. בגרמניה, שבה הקנצלר הבטיח בתחילת השנה כי המדינה "לא תיכנס למיתון", מחירי האנרגיה הגבוהים הם התורמים המרכזיים לכך שהכלכלה צפויה להתכווץ ב־0.3% השנה.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד