גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היעלמותה של החיה הזו השפיעה באופן דרמטי על קהילת הילידים בקנדה

מה הרגישו ציידים לקטים בעולם הקדום כשמרכיב מהותי בעולמם נכחד? ● השפעת היעלמותו של הקאריבו, האייל הצפוני, על האינואיטים החיים כיום באזורים הארקטיים של קנדה, יכולה אולי לספק את התשובה

האייל הצפוני (קאריבו). ''כשאתה אוכל את בשרו, זה משהו בבסיס התרבות שלנו במשך דורות / צילום: ויקיפדיה
האייל הצפוני (קאריבו). ''כשאתה אוכל את בשרו, זה משהו בבסיס התרבות שלנו במשך דורות / צילום: ויקיפדיה

רן ברקאי הוא פרופסור לארכיאולוגיה של תקופות פרהיסטוריות, חוקר ומלמד באוניברסיטת תל־אביב. איל חלפון הוא במאי, סופר ומוסמך לארכיאולוגיה. במדור ארכיאולוגיה הם תרים אחר עקבות העולם הקדום, בישראל ובעולם, בהווה

פעם היו פה פילים. מן הסתם כבר כתבנו את זה פעם או פעמיים. פילים וקשריהם העבותים עם בני אדם הם מהנושאים החביבים עלינו. הפילים, ובעלי חדק אחרים (למשל ממותות) נעלמו מאזורנו לפני כ-400 אלף שנה. להיעלמות, או הכחדת בעלי החדק, הייתה השפעה דרמטית על בני האדם שחיו כאן לפנינו. בסיס כלכלת הקיום שלהם קרס, הם נדרשו להסתפק בתחליפים קטנים בהרבה (דוגמת יחמורים), שיטות הצייד השתנו, אנשים השתנו, כלים התחלפו. לכל זה יש עדויות חומריות תומכות (למשל, שכבות ארכיאולוגיות עם להבים מוקטנים ועצמות יחמורים במקום אלו שקודם היו בהן אבני יד מרשימות ועצמות פילים). מה שאין לנו ולעולם גם לא יהיה הוא המרכיב הנפשי: מה הרגישו בני אדם קדומים כשראו שהפילים הולכים ומתמעטים? מה הם חשבו לעצמם? מה הם חשבו על עצמם?

התגלית הארכיאולוגית שנחשפה בקבר פרהיסטורי בירדן
הסודות המסקרנים שהוטמנו במעמקי המערות
האם נשים קדמוניות אכן היו שותפות שוות לציד?

אין ספק שהם ידעו שמשהו קורה. אנחנו, בני אדם עירוניים המרוכזים בעצמם, בכל זאת שמים לב שגזמו את עצי הפיקוס בשדרה, שמיינות פלשו לכל מדשאה ושבכל מקום שפעם היה בנק יש עכשיו עוד בית קפה. בני אדם קדומים היו קשובים מאיתנו לסביבה, הם היו חלק ממנה. הם ראו והרגישו שיש פחות ופחות פילים. הם כנראה גם ידעו שיש להם אחריות מסוימת להתמעטות זו.

עמק שנמחק מהנוף, כניגון שאבד לנשמה

מה מרגישים ציידים לקטים כשמרכיב מהותי בעולמם קורס, זה כבר סיפור אחר. פרק מתוכו פתוח לעיוננו מתוך מחקרים עכשוויים על השפעת היעלמות הקאריבו, האייל הצפוני, על הילידים שחיים באזורים הארקטיים של צפון מזרח קנדה.

לאינואיטים בלברדור, קנדה, קאריבו הוא מה שפילים היו עבור בני אדם קדומים שחיו כאן: שותף נוכח ופעיל בעולמם, חלק בלתי נפרד מאורחות חייהם. אינואיטים לא רק ניזונים מבשר ושומן האייל הצפוני, לא רק מתעטפים בפרוותו כמגן מפני קור עז, הם גם מגדירים את זהותם בשותפות עם הקאריבו. היעלמותו כמוה כהר או עמק שנמחקו מהנוף, כניגון שאבד לנשמה.

נתוני ההתמעטות מדאיגים: עדרי הקאריבו באזור הנהר ג'ורג' בצפון לברדור, למשל, התמעטו ב-99 אחוז ממספרם בתחילת שנות האלפיים. הם לא על סף התהום, אלא בסוף הצלילה להתרסקות. באזורים אחרים הנתונים מעט פחות קיצוניים, אבל לא פחות מדאיגים. אי לכך החליטה ממשלת קנדה לאסור צייד קאריבו. בלי מכסות, בלי פשרות, בלי משא ומתן עם האינואוטים, שזקוקים לאייל הצפוני כאוויר לנשימה. או אוויר לנשמה.

חוליה מקשרת של רצף הקיום האנושי

ואלו הפעלים ושמות התואר בהם בחרו אותם ילידים כדי לתאר באוזני החוקרים את תחושותיהם מהאסון האקולוגי (והחוקתי) שנפל עליהם: "עצב", "כעס", "עצבים", "עצבנות", "מבואס", "מיואש", "הרוס", "מתוסכל", "פגוע" ו"עם דמעות בעיניים". יש כאן עירוב של תחושות, ניגוד הנובע מהדואליות של הקטסטרופה: היעלמות בעל חיים מהנוף מחד, ואיסור ממשלתי שנכפה מרחוק ומגבוה מאידך. לכן גם עצב וגם עצבים. גם כעס וגם דמעות בעיניים.

"כשאתה אוכל בשר קאריבו, זה משהו שהיה בבסיס התרבות שלנו במשך דורות. יש לו משמעות עמוקה עבורנו", הסביר אחד הציידים לעורכי המחקר והוסיף שכדי לדעת מי הם, מאין באו ולאן הם הולכים, עליהם לשמר את הקשר הרוחני עם הקאריבו.

לאוזניים מערביות זה בוודאי נשמע מופרך. רוחניות הקשר כמו גם הצורך באכילת מושאו - החיה הניצודה. לציידים לקטים זה טבע שני. אפילו ראשון. סרט תיעודי עכשווי מאיי פארו ממחיש בעוצמה רבה את הכפילות הזו: חלק מתושבי האי מתעקשים לשמר מסורות צייד לוויתנים, למרות נתונים מדאיגים לא רק של התדלדלות אוכלוסיית הניצודים אלא של רמות גבוהות של כספית בבשרם. גבוהות עד כדי סכנה ממשית לחיי הציידים. ובכל זאת רבים מאנשי האיים - אנשים מודרניים, עם בתי קפה ונבחרת כדורגל באליפות אירופה - נזעקים ממיטותיהם לקול צופרי הרתעה ושועטים למפרץ, חמושים בפגיונות, כדי להמשיך נוהג שנמשך מאות שנים. בשר לוויתן הוא חוליה מקשרת, מזינה, של רצף קיום אנושי. וכך גם לגבי הקאריבו. וכנראה שגם לגבי פילים שהיו כאן לפני מאות אלפי שנים.

הציידים והניצודים בדמעה אחת

הכותרת "עצב אקולוגי" שמופיעה בכותרת מאמרים שונים העוסקים בנושא מאגדת בתוכה את הכפילות הרגשית. עצב עלינו, בני האדם. עצב על החיות. הציידים והניצודים בדמעה אחת. אחת מנשות האינואיטים שצוטטה במחקר, סיכמה זאת בפשטות: "אני עצובה עבורנו, מפני שלא נאכל בשר קאריבו. אני עצובה בשביל הקאריבו כי הוא הולך ונעלם. הורגים אותם, או שהם גוועים ברעב, או מה שזה לא יהיה שקורה להם. זה עצוב שייתכן והם פשוט ימחקו מהנוף".

בניגוד להיעלמות הפילים באזורנו לפני כ- 400 אלף שנה, כאן התהליך מהיר כאבחת חרב. עשרים שנה חלפו, ו-99 אחוזים מאוכלוסיית האייל הצפוני באזור מסוים, נמחקה. ציידים לקטים בתקופות קדומות חוו ככל הנראה עצב וכעס מהתמעטות בעלי חיים מוכרים, אבל מצאו תחליפים. את התחליפים שלהם יאלצו האינואיטים של צפון מזרח קנדה לחפש בסופרמרקט. בשקיות מזון מעובד. גם אם בדרך נס עדרי הקאריבו יצליחו יום אחד להתאושש, הם - הילידים שחיו שם אלפי שנים- אבודים. הם הראשונים להבין את זה. מאוחר מדי עבורם ועבורנו.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין