גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלי הכי בכיר בתעשיית הרכב העולמית ומשלוח הסיניות הענק שבדרך לישראל

גיל גולן, שהחל את דרכו כמנהל מחלקת השירות ביבואנית הרכב UMI, מונה לתפקיד של מנהל הטכנולוגיה בקבוצת GM הגלובלית ● שתי מסחריות חשמליות חדשות בקטגוריית המשקל של כ-4 טון עברו הליך תקינה בישראל, ועוד חדשות מענף הרכב

השבוע בענף הרכב / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
השבוע בענף הרכב / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הישראלי הבכיר ביותר אי-פעם בתעשיית הרכב

בתחילת החודש מונה גיל גולן לתפקיד של מנהל הטכנולוגיה (CTO) בקבוצת GM הגלובלית. זאת, בנוסף לתפקיד של מנהל מרכז המחקר והפיתוח העולמי של הקבוצה ומנהל זרוע השקעות ההון סיכון של החברה. זהו התפקיד הבכיר ביותר שאליו מונה אי-פעם ישראלי בתעשיית הרכב העולמית.

בלעדי | מבול של השקות רכבים מתוכנן לסוף השנה ואלה המרוויחים הגדולים
הפרדוקס הסיני: המותגים כובשים את הכביש אבל לא את אהדת הצרכנים 

גולן החל את דרכו כמנהל מחלקת השירות ביבואנית הרכב UMI, לאחר תפקיד פיקודי בחיל האוויר. משם עבר לתפקידים שונים ב-GM, כולל להקמה ולניהול של מרכז המחקר והפיתוח של GM בישראל, שנחשב לאחד המובילים בתחומו בעשור האחרון.

בשנים האחרונות מילא גולן תפקיד של סגן הנשיא להאצה ולמסחור של טכנולוגיות בהנהלת GM בדטרויט, וסגן הנשיא למחקר ופיתוח הגלובאלי בקבוצה.

גיל גולן, מנהל הטכנולוגיה בקבוצת GM / צילום: יח''צ

התוכנית האסטרטגית

גולן נכנס לתפקיד באחת התקופות הקריטיות בתולדות הקבוצה, בעיצומו של מעבר מואץ מכלי רכב מונעי בעירה פנימית לכלי רכב חשמליים, ובעתיד גם לכלי רכב אוטונומיים. בראיון שנתן החודש גולן לתקשורת בארצות הברית הוא רמז כי GM עשויה להפוך בעתיד גם לשחקנית בתחום ייצור הסוללות, וכי הקבוצה עשויה גם להקטין את התלות שלה בספקים חיצוניים.

על פי התוכנית האסטרטגית של GM, רוב כלי הרכב שלה יהיו חשמליים או דגמי פלאג-אין עד סוף העשור הנוכחי. יצוין כי בתפקיד החדש גולן יהיה אחראי גם על פעילות ההשקעה של GM בחברות אוטו-טק ברחבי העולם, כולל בישראל, שבה כבר ביצעה לאחרונה GM השקעות אסטרטגיות.

אחרי החשמליות הפרטיות, מגיע תורן של המסחריות

זירת הרכב המסחרי החשמלי בישראל ממשיכה להתחמם. בשבועיים האחרונים עברו בישראל הליך תקינה עוד שתי מסחריות חשמליות חדשות בקטגוריית המשקל של כ-4 טון. הראשונה היא הגרסה החשמלית של פורד טרנזיט, שמיוצרת בטורקיה ומיובאת על ידי דלק רכב. הגרסה הזו מצוידת במנוע חשמלי בהספק כ-270 כ"ס ומורשית לשאת עד כ-1.1 טון, ולגרור גרורים של עד 2 טון.

המסחרית משווקת באירופה עם שלושה גבהי מרכב וטווח של עד כ-315 ק"מ ב-WLTP במסלול משולב ועד כ-380 ק"מ בנסיעה בין-עירונית, בהתאם לגרסה. הסוללה תומכת בטעינה מהירה של עד כ-125 קילוואט שעה וכוללת מספר חידושים, כמו אפשרות להפעיל כלי עבודה חשמליים חיצוניים באמצעות חיבור כבל.

פורד טרנזיט החשמלית / צילום: יח''צ

במקביל, עברה תקינה מסחרית חשמלית החדשה של המותג YAXING, שמיובא על ידי חברת EV-MOTORS וישווק על ידי מכשירי תנועה לאחר שזו רכשה את השליטה בחברה. לרכב יש משקל כולל של 4.5 טון ומנוע בהספק 190 כ"ס. הוא מצויד בסוללה של עד כ-105 קילוואט-שעה ואמור להשיג טווח של יותר מ-300 ק"מ בין טעינות. יצוין כי על פי נתוני משרד התחבורה, גם קבוצת "דלהום" מחזיקה ברישיון יבוא של YAXING.

ההיצע ממשיך להתרחב

שני הדגמים האלה יצטרפו לדגמים מהקטגוריה, שכבר משווקים בישראל מזה זמן. בהם הגרסה החשמלית של סיטרואן "ג'אמפי", המסחרית החשמלית של BYD שקיבלה לאחרונה אישור תקינה ושיווקה הסדיר נבחן כעת, ועוד.

לצד אלה ממשיך להתרחב היצע המשאיות החשמליות במשקלים שונים, בעיקר משאיות במשקל קל-בינוני שמיועדות בעיקר לתנועה עירונית. אל המשאיות החשמליות של BYD, גילי, וולבו ועוד, שכבר נמצאות בישראל, הצטרפה בשבועות האחרונים גם משאית חשמלית של JAC הסינית, בקטגוריית המשקל של 7.5 טון. היא תשווק על ידי מכשירי תנועה.

העניין הגובר נובעת מהערכות בענף כי משרד האנרגיה עתיד לתמרץ הצטיידות בכלי רכב מסחריים חשמליים עבור המגזר העסקי, כולל מענקים לחברות וציים שיירכשו כלי רכב חשמליים מהקטגוריות האלה. כיום עלותם של כלי הרכב החשמליים המסחריים גבוהה, ולפיכך הכדאיות של רכישתם נמוכה בהשוואה למסחריות דיזל מקובלות. מכשול נוסף הוא הצורך בעמדות טעינה מהירות לחברות וציים עבור כלי רכב מסחריים ומשאיות שמתאפיינים בנסועה גבוהה ומחזורי שימוש מואצים. רוב עמדות הטעינה הציבוריות המהירות עדיין אינן מותאמות לשרת משאיות ומסחריות שממדיהן גדולים.

יצוין כי על פי התחזית המעודכנת לחדירת רכב חשמלי, שפרסם לאחרונה משרד האנרגיה, עד סוף 2025 ינועו על כבישי הארץ קרוב ל-800 מסחריות ומשאיות חשמליות במשקל של כ-3.5 עד 12 טון, רובן בקטגוריה הקלה. המשמעות היא פוטנציאל צמיחה של מאות אחוזים במכירות בפלח השוק הזה בשנה הקרובה, בהינתן תמריצים. עד סוף העשור צופה המשרד חדירה של קרוב ל-200 אלף כלי רכב מהקטגוריה הזו.

החברה הסינית XPENG שלחה 750 מכוניות לישראל, והודיעה על תחילת שיווק באוקטובר

יצרנית הרכב הסינית XPENG, שנסחרת בנאסד"ק, הודיעה רשמית כי שלחה משלוח ראשון של 750 מכוניות חשמליות מדגם P7 ו-G7 לישראל. על פי לשון ההודעה, השיווק בישראל ייפתח במהלך אוקטובר ובמהלך 2024 תפרוש החברה, בשיתוף עם היבואנית המקומית FREESBE (קרסו מוטורס), "רשת של אולמות תצוגה ומרכזי שירות שתכסה את כל הערים הגדולות ובהן תל אביב, חיפה וירושלים".

מכוניות חשמליות של XPENG / צילום: יח''צ

לגלובס נודע כי אולם התצוגה הראשון, שנבנה על פי הדרישות הגלובליות של המותג, ייפתח במתחם של קבוצת קרסו בראשון לציון. במקביל מוקם אולם תצוגה בהרצליה. יצוין כי המשלוח הראשון הוא הגדול ביותר ששלחה עד היום החברה הסינית למדינה כלשהי עם תקינה אירופאית. על פי הערכות הוא מהווה כמחצית מהכמות אותה הזמינה היבואנית הישראלית.

מחירי הדגמים טרם פורסמו, אולם על פי הערכות הם יתומחרו מול הדגמים המקבילים של טסלה. דגם הבסיס של הקרוס-אובר G9, שמצויד בסוללה של 78 קילוואט-שעה עם טווח של עד 460 ק"מ ב-WLTP, מתומחר באירופה מול גרסת ה-LONG RANGE של טסלה עם סוללה בקיבולת דומה, ובישראל עשוי לעלות כ-230-250 אלף שקל. הדגם ניצב על בסיס גלגלים באורך 3 מ' ומצויד בתא נוסעים מתקדם. דגם הספורט-סדאן P7 עם סוללה של 86 קילוואט וטווח של עד 576 ק"מ מתומחר באירופה מול גרסת הלונג-ריינג' של טסלה מודל 3 בטווח של כ-240 אלף שקל.

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד