גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בארה"ב שברו את הכלים, בישראל נתניהו לגלג: בחזרה לדרמה של סתיו 2008

נתניהו אז מנהיג האופוזיציה, לגלג על כל מי שחשבו כי "המיתון הגדול" העמיד את השוק החופשי במשבר קיומי ● אבל בארה"ב ובשאר העולם התחיל ויכוח היסטורי על הצורך ברפורמה מבנית, לא התנהגותית, של השוק החופשי ● 15 שנה למשבר 2008, פרויקט מיוחד

צילומים: חיים צח - לע''מ, AP
צילומים: חיים צח - לע''מ, AP

לפני 15 שנה, ב־25 בספטמבר 2008, בנימין נתניהו העניק ראיון ל"עסקים באויר", תוכנית כלכלית ברדיו 99, שהגיש עורך גלובס דאז, חגי גולן. נתניהו היה מנהיג האופוזיציה בחודשי חייה האחרונים של ממשלת אהוד אולמרט. הוא הוזמן להביע את דעתו על ההתמוטטות הפיננסית בארה"ב, שעמדה לחולל את המשבר הגלובלי החמור ביותר מאז השפל הכלכלי של שנות ה־30.

 

נתניהו הכיר בחומרת המשבר. "צריך להתכונן להאטה גדולה", הוא אמר, לפי הידיעה שהתפרסמה בו ביום בגלובס. אבל 15 שנה לאחר מעשה, מעניין לחזור ולעיין במה שהיה לשר האוצר לשעבר, אבי הנס הכלכלי הישראלי, להגיד על מקורות המשבר.

"הכשל הוא לא של כלכלת שוק… זה הכול עורבא פרח. הכשל האמיתי הוא שלא היה פיקוח על הבנקים להשקעות, המערכת יודעת לפקח, היא עשתה את זה ב־1929 וגם בזמנים אחרים. גם אז לא החליפו ולא זרקו את כלכלת השוק לטובת כלכלה צפון קוריאנית, וגם לא יעשו זאת היום".

אפשר לטעון באופן אובייקטיבי למדי, כי דברי נתניהו לא התייחדו בעודף של עמקות או של ביקורת עצמית. האיש שנהג להקל ראש בהתאמת יריביו למשימות כלכליות, השתמט מדיון מעמיק בהתנהגות הפוליטית שאיפשרה את משבר הסאב־פריים. לדידו, תיקון קל של רגולציה היה מונע את מה שהאמריקאים יקראו לימים "המיתון הגדול".

אבדן עצות באליטה הפוליטית־פיננסית

בכל העולם, ובמיוחד בארה"ב, התפשטה אז ההכרה שיחסי הון ושלטון העמידו בסכנה כמעט חסרת תקדים את שלומו של העולם; כי קלות־הדעת של הבנקאים היתה יותר מחריקה קטנה של האכיפה; שהגיע הזמן לרפורמה מבנית, לא התנהגותית, של השוק החופשי.

קשה להאמין, שמישהו, קל וחומר מנהיג פוליטי וכלכלי, היה יכול לשבח את הצטיינותה של "המערכת" בפיקוח ב־1929. להזכירכן, ב־1929 התמוטטה הבורסה של ניו יורק, ותחת עיי הריסותיה נקבר העולם של זמנו. היטלר והשואה יצאו ממנו.

כיוצא בזה, קשה להאמין שבאוירת ההרהורים הנוקבים והביקורת העצמית של סתיו 2008, ראש הממשלה לשעבר ולשעתיד יטען, כי הבררה היא בין "כלכלת שוק" ל"כלכלה צפון קוריאנית". הניסיון להביא ביקורת עניינית עד אבסורד הוא כמובן נחלתו של הדמגוג, לא של המדינאי.

אין לי ידיעה מוסמכת על מניעי הצהרתו, שעקבותיה נמחו כמעט לחלוטין מן האינטרנט. אולי היא שיקפה משאלת־לב, או ביטאה אבדן עצות באליטה הפוליטית־פיננסית.

בימים ההם, ועוד ימים רבים אחר כך, איש לא ידע איפה תעצור ההתמוטטות. הבה נזכור שבעיצומו של המשבר, הצריכה הפרטית בחלקים ניכרים של הארצות המתועשות פסקה כמעט לחלוטין; דפלציה איימה להחזיר את העולם אל 1933; יוון כמעט נמחקה מאירופה; לא היה ברור כלל אם דמוקרטיות יחזיקו מעמד.

בטרקלינים הניאו־קונסרבטיביים

אין זו העזה לייחס את מקורות השראתו של נתניהו גם בפוליטיקה, גם בכלכלה, לשנותיו באמריקה. הן היו חווייתו המכוננת. בטרקליניהם של אינטלקטואלים ניאו־קונסרבטיביים בניו יורק ובוושינגטון, בתחילת שנות ה־80, הוא צפה בהתמזגות של ליברליזם כלכלי קלאסי עם לאומנות ניצית במדיניות חוץ. נראה שעולם המושגים של הימים ההם מוסיף להדריך אותו.

העשור הראשון של המאה ה־21 העמיד את האסכולה ההיא במבחנה הקריטי, הפוליטי, הצבאי והכלכלי: הצירוף של מלחמת־השווא בעיראק, המלחמה הכושלת באפגניסטן והטיפול הכושל במשבר הסאב־פריים.

מה היה קורה אילו

הממשל הניאו־קונסרבטיבי האחרון (כנראה) היה זה של ג'ורג' בוש הבן. מראית־עין של התאוששות כלכלית עזרה לבוש לחזור ולהיבחר, בקושי, ב־2004, אבל הוא ואנשיו לא קראו את כתובת הסאב־פריים על הקיר, או, אם קראו, לא העזו להסיק את המסקנות.

אנחנו יכולים לשזור כל דיון על משברי העבר בתרחישים היפך־עובדתיים: מה היה קורה אילו. אבל מה באמת היה קורה אם בוש ושר האוצר שלו היו מחליטים להתערב, כדי למנוע את התמוטטות הבנק של לימאן בראדרז, בספטמבר 2008? סוף סוף, היו התערבויות גדולות בעבר, למשל בסתיו 1998, בימי הנשיא ביל קלינטון והנגיד המהולל של הבנק המרכזי, אלאן גרינספן.

ב־2008, התערבות גדולה לא היתה אפשרית עוד. הנשיא ומפלגתו לא היו מסוגלים לשכנע את הציבור, ערב בחירות לנשיאות, כי עניינם של משלמי המסים הוא לפדות בנקאים פוחזים, שהתכחשו לכללים של התנהלות הולמת ושל שכל ישר.

לבוש לא היתה בררה. הוא סירב להחיל על לימאן את ההיגיון רב השנים של "גדול מכדי להתמוטט" (too big to fail). והם התמוטטו, ושורה של אבני דומינו התמוטטו בעקבותיהם. כמעט לא היה צורך עוד באשראי, כי איש לא היה זקוק לו. יעברו כמעט עשר שנים לפני שכלכלת ארה"ב תחזור אל רמות הצמיחה, הבינוניות למדי כשלעצמן, שקדמו למשבר.

מלאימים את תעשיית הרכב

ההתנגדות למה שנתניהו קרא הבררה ה"צפון קוריאנית" היתה אז לחם חוקם של פוליטיקאים בימין האמריקאי. מיט רומני, למשל, שלטש את עיניו לנשיאות, התנגד חד משמעית להתערבות הממשלה כדי להציל איזשהו מגזר של הכלכלה.

ב־19 בדצמבר 2008, הרפובליקאים בסנאט סיכלו הצעת חוק שנועדה להציל את תעשיית הרכב. הנשיא הרפובליקאי בוש לא שעה להם. הוא הזרים מייד 13.4 מיליארד דולר אל קופותיהם של ג'נרל מוטורס וקרייזלר. פורד צורפה אחר כך. "לא רציתי אבטלה של 21%", הסביר בוש בחלוף ארבע שנים.

שבעה שבועות לאחר התמוטטות לימאן, ברק אובמה ניצח בבחירות לנשיאות. הוא הגדיל את פעולת ההצלה של תעשיית הרכב עד 81 מיליארד דולר. היא היתה שקולה כנגד הלאמה, עניין חסר תקדים לחלוטין בהיסטוריה האמריקאית.

בהיעדר התערבויותיהם הלא־אורתודוקסיות של בוש ושל אובמה היתה מתרחשת קטסטרופה. מיליוני עובדים, התלויים במישרים או בעקיפין בתעשיית הרכב, היו נפלטים משוק העבודה. ערים שלמות היו גוועות. המשק היה נכנס לסחרור. מעמדה הגלובלי של ארה"ב היה נפגע ללא תקנה.

השנתיים הבאות היו מעניינות, בוודאי פיננסית אבל גם פוליטית. רוב דמוקרטי עצום בקונגרס היה מסוגל להעביר שתי חקיקות היסטוריות: אחת החמירה מאוד את הפיקוח על הבנקים ועל וול סטריט, השנייה הרחיבה באופן דרמטי את מספר הזכאים לביטוח בריאות במימון ציבורי. בעיני הימין, זו אמנם היתה "צפון קוריאה".

מיט רומני הפסיד בבחירות של 2012, הרבה מפני שאובמה הזכיר למצביעים במדינות המערב התיכון את התנגדותו המוקדמת של רומני להצלתה של תעשיית הרכב. התוצאה הפרדוקסלית היתה השתלטות דונלד טראמפ על המפלגה הרפובליקאית. היא חדלה בעצם להיות מפלגת ימין קלאסית והפכה לארגון פופוליסטי.

בנימין נתניהו אולי מאמין שהוא הציל את הקפיטליזם מגורל צפון קוריאני. אבל אפשר שדבריו, השבוע לפני 15 שנה, שללו מישראל את ההזדמנות לנהל דיון בוגר על סינתיזה של קפיטליזם ושל סוציאל דמוקרטיה. למי בעצם איכפת.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי מטפס בכ-1%

ההנג סנג יורד ב-0.1% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו, הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה הכול: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"