גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר בנוסח 2008? המציאות הנוכחית מקרבת אותנו יותר למשבר בנוסח שנות ה-70

במהלך יותר מעשור נרקחו התנאים למתכון כלכלי נפיץ במיוחד שעלול להוביל למשבר רחב ממדים כמו זה של 2008, ואולי אף של 1929, שדרדר את ארה"ב כולה לשפל הגדול ● בינתיים, שיעור האבטלה הנמוך והפיקוח ההדוק על הבנקים מאפשרים לשמור על אופטימיות זהירה ● 15 שנה למשבר 2008, פרויקט מיוחד

מפגינה במטה בר סטרנס ב־2008. שבעה בנקים נסגרו / צילום: Reuters, Shannon Stapleton
מפגינה במטה בר סטרנס ב־2008. שבעה בנקים נסגרו / צילום: Reuters, Shannon Stapleton

האם העלאות הריבית החדות שנקט הבנק הפדרלי בארה"ב מאמצע השנה שעברה יזמנו לנו עוד משבר כלכלי רחב ממדים, כמו זה שפרץ ב־2008? ואולי אף כמו זה שפרץ ב־1929, בה קרסה וול סטריט ולאחר מכן התדרדרה ארה"ב כולה לשפל הגדול?

 

עוד קודם להעלאות הריבית החדות שהחלו בשנה החולפת, במהלך יותר מעשור של ריביות אפסיות, נרקחו התנאים למתכון כלכלי נפיץ במיוחד שעלול להוביל למשבר. מאז 2008, שיאו של המשבר הקודם, חתך הבנק המרכזי בארה"ב את רמת הריבית, מה שהוביל לתגובת שרשרת בכלכלות העולם, בהן גם ישראל. סביבת הריבית האפסית "תדלקה" את הפעילות הכלכלית, לאחר שסיפקה אשראי זול לציבור ולמגזר העסקי, תוך שהיא מייצרת "בועות" פיננסיות, בעיקר בעולמות הטכנולוגיה והנדל"ן. כדי לענות על השאלה האם העלאות הריבית של 2022־2023 עלולות להביא אלינו משבר כלכלי עולמי נוסף, צריך ללכת קצת אל ההיסטוריה.

היסטוריה של משברים

בעקבות מתקפת הטרור ב־11 בספטמבר 2001, הוריד הנגיד האמריקאי דאז אלן גרינספן את הריבית במהירות מרמה של יותר מ־6% בתחילת 2001, ל-1.75% בתום אותה שנה. במהלך 2002 כבר הגיעה הריבית לרמה של 1%, וגרינספן החל להעלות אותה לקראת 2004.

המטרה של הפד הייתה להילחם בהלם הכלכלי שאחז בארה"ב בעקבות הפיגוע הקשה, ולאפשר התאוששות מהירה. אלא שהתזמון של העלאת הריבית הוא בדרך כלל יותר "טריקי" ממה שנהוג לחשוב. גרינספן הוביל את העלאות הריבית החל מ-2004, כאשר ב־2007 היא עדיין לא חזרה לרמה של ערב המתקפה על מגדלי התאומים.

בין לבין התנפחה בועת מחירי הדיור בארה"ב, שרק טיפסו , ובעיקר נוצרה בועה במכשירים הפיננסיים שנבנו על שוק המשכנתאות. ואז פרץ משבר 2008. הממשל האמריקאי סירב לחלץ את בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, והעולם הכלכלי כולו צלל לחוסר ודאות. למשבר המפורסם הקודם בארה"ב, של 1929, קדמו שנים ארוכות של תנאי ריבית נוחים - עד שהאמריקאים התפתו לקחת הלוואות זולות כדי לקנות מניות. כל זה קרס בבת אחת במפולת של הבורסה.

הפד סירב אז לחלץ בנקים ולספק להם נזילות, והתוצאה: שקיעה לתוך השפל הגדול, עשור של אבטלה גבוהה שממנו יצאה ארה"ב רק לאחר מלחמת העולם השנייה. ב־2008 התעשת הפד בשלב מוקדם יחסית והתערב במשבר, כולל הזרמת נזילות לשווקים וקיצוץ חד בריבית. ממשל אובמה הנכנס יצא בתוכניות סיוע וחילוץ לתעשייה האמריקאית, שכללה הלאמה זמנית של חברות רכב וענקיות אחרות.

אז האם אנחנו בדרך למשבר נוסף בסגנון 2008? למרות העלייה החדה בריבית? ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים, שומר עדיין על אופטימיות זהירה. "בינתיים המציאות תופחת לנו בפנים. כולם כבר חשבו שנהיה במיתון, לאחר העלאות הריבית שבוצעו, אבל בינתיים בארה"ב הנתונים מראים שלא כך המצב. נכון שהריבית על הדולר עומדת כיום על 5.5%, אבל העובדות הן שהמשק האמריקאי לא נמצא במיתון, וגם המשק הישראלי לא - לפחות עד עכשיו".

 

ואכן הנתונים המאקרו־כלכליים מלמדים ששיעור האבטלה נותר נמוך. בארה"ב הוא עומד כיום על 3.8%. נזכיר כי שנתיים לאחר תום המשבר של 2008, עדיין עמדה האבטלה במדינה על שיעור דו־ספרתית של כ־10%.

מה ששונה בעיקר בין מה שהיה ערב המשבר ההוא למצב הנוכחי, הוא הפיקוח ההדוק שנכפה על הבנקים הגדולים בארה"ב. "הרגולציה הפיננסית בארה"ב התפתחה בעקבות אותו משבר", אומר בהר ומוסיף כי היא אדוקה במיוחד בנוגע לשוק ניירות הערך מגובי המשכנתאות (MBS), שנחשב לאחד ממחוללי המשבר של 2008. "אותו שוק התנפח אז יותר, וכיום החשיפות שנוצרות בתחום הזה יותר מנוטרות. אנחנו לא רואים סימנים ששוק המשכנתאות שהתחיל להתדרדר ערב המשבר מגלה סימנים כאלה כיום, וכך גם לגבי שוק הסאב פריים (משכנתאות ללווים מסוכנים), ואלה גורמים משמעותיים".

מנגד, ממשלת ארה"ב צברה היקפי חוב עצומים - 33 טריליון דולר, והחוב ממשיך לגדול. אולי כאן נוצרת מעין בועת חוב ריבונית שעלולה לסכן את כלכלת ארה"ב, עד כדי הפלתה? בהר סבור שיש להבדיל בין חוב ממשלתי לחוב של חברות וגופים פרטיים. "אחרי הכל הממשלה היא גוף שיש לו יכולות להדפיס את הכסף עצמו. הרי בגלל הדפסות הכספים (בקורונה, ח"ש) ראינו התפרצות אינפלציונית. בגלל שזה חוב של גוף ממשלתי, אז השוק נותן לו יותר קרדיט".

המקומות במערכת הפיננסית שבהם התעוררו נקודות הסיכון עד כה בעקבות העלייה המהירה בריבית, היו בבנקים האזוריים בארה"ב. מוקדם יותר השנה קרס סיליקון ואלי בנק, כשבנקים קטנים נוספים כמו בנק סיגנצ'ר, נקלעו גם הם לקשיים. הסיבה הייתה שהאג"ח הסולידיות שרכשו הבנקים נפלו בערכם כשהריבית טיפסה. הבנקים ביצעו התאמות שפגעו בהון העצמי, הלקוחות נבהלו והתקיימה "ריצה אל הבנק".

הסכנה נמצאת בבנקים

בהר סבור כי כיום משבר נוסף עלול להגיע מכישלון של הבנק הפדרלי, לצד הבנקים המרכזיים בעולם, בריסון האינפלציה. "אם הייתי לוקח בחשבון אירועים משבריים בעבר, יכול להגיע מצב שבו האינפלציה תהיה יותר עקשנית ממה שאנחנו חושבים כיום. ואז זה משבר שמזכיר יותר את מה שאירע בשנות ה־70. הבנקים המרכזיים לא מצליחים להדביר את האינפלציה, שנשארת סביב 4%, ואז הריבית של הבנקים המרכזיים נשארת ברמה של 5% פלוס".

מצב שבו הבנקים המרכזיים לא מצליחים לרסן את הריבית מוביל בסופו של דבר למשטר ריביות גבוה לאורך זמן, מה שידרדר את הכלכלות למיתון. ריביות כאלה, אומר בהר, "מחלחלות על פני זמן למגזר העסקי. כיום המגזר העסקי חי על ריביות חוב שגייסו ברמות נמוכות יותר בעבר הלא רחוק, אבל ככל שיעבור הזמן והריבית תתקבע ברמה של 5%, מצב העסקים יורע. זה עלול להתגלגל למשבר ריאלי, כלומר למיתון כלכלי. סוג של משבר של סטגפלציה (אינפלציה ומיתון, ח"ש), כמו שהיה בשנות ה־70 עד תחילת שנות ה־80".

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים