גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיסה לניו יורק תהפוך לנסיעה לפתח תקווה: פרויקטור הוויזה מגלה את כל הסודות

גיל ברינגר, שניהל את פרויקט הוויזה תחת שתי ממשלות, סוקר את מאחורי הקלעים של העבודה על הפטור ואת ההשפעות הכלכליות שצפויות בעידן החדש ● "אנשים חושבים בעיקר על התור שייחסך מהם ברחוב הירקון, אבל החשיבות העיקרית תהיה ביצירת קהילה עסקית מאוחדת"

גיל ברינגר לוחץ את ידיו של אלחנדרו מיורקס המזכיר לבטחון המולדת / צילום: מייקל קרס, שגרירות ישראל בוושינגטון
גיל ברינגר לוחץ את ידיו של אלחנדרו מיורקס המזכיר לבטחון המולדת / צילום: מייקל קרס, שגרירות ישראל בוושינגטון

כשהוכרז הפטור מוויזות עבור הנוסעים לארה"ב, פוליטיקאים רבים מיהרו לקחת על זה קרדיט: נתניהו, בנט, שקד ואפילו אלי כהן. זה לא במקרה: הפרויקט נוהל בצורה אינטנסיבית ברצף, במשך למעלה משנתיים - מ-2021 עד השבוע שעבר. כלומר, שתי ממשלות יריבות-פוליטית היו אחראיות עליו.

שאלות ותשובות | ארה"ב הכניסה את ישראל לרשימת הפטור מוויזה. כך זה יעבוד 
1.8 מיליון ישראלים לא פטורים מוויזה לארה"ב. מה תעשה רשות האוכלוסין? 

הביטוי הגדול ביותר להמשכיות בין הממשלות היה זהותו של הפרויקטור במשימה: גיל ברינגר, שמונה לתפקיד ב-2021 על ידי השרה איילת שקד. בין 2015 ל-2019, הוא שימש כיועץ שלה, בהיותה שרת המשפטים, לנושאי ועדת שרים לחקיקה.

ב-2021 מונה ברינגר למשנה למנכ"ל רשות האוכלוסין, והוא מספר שעוד באותו יום הוא כבר התייצב בפגישה הראשונה על הפטור מוויזות. אך למרות חילופי הממשלה ב-2022 והחילופים בפקידות הבכירה שפעמים רבות מגיעים בעקבות כך - ברינגר נשאר האחראי הראשי על הפרויקט.

"מדיניות המשכית לגמרי בין שתי ממשלות"

"מי שהשאירו אותי היו השרים דרעי, מלכיאלי ועכשיו משה ארבל", אומר ברינגר. "המדיניות הייתה המשכית לגמרי בין שתי הממשלות".

ברינגר, שלקח את הפרויקט משלב היוזמה של ארה"ב עד חציית קו הסיום ביום חמישי האחרון, מספר לגלובס מה תהיה ההשפעה על הכלכלה, למה הדרישות האמריקאיות בכלל עזרו לישראל, ומה האחריות החדשה של הטסים לארה"ב.

"הניסיון להשיג פטור מוויזה לארה"ב נמשך כבר מעל עשור, אולי אפילו 15 שנה. בשלהי כהונת אובמה, כשהייתי יועץ של איילת שקד כשרת המשפטים ב-2016, פנה אלינו מישהו משגרירות ישראל בארה"ב, וסיפר שצריך לפעול במהירות כדי להשיג פטור מוויזות. זה כי יש סגן שר להגנת המולדת בשם אלחנדרו מיורקס, ממוצא יהודי-קובני, ו'אף פעם לא היה מישהו שכל כך בקטע'.

"לדבריו, זו הייתה הזדמנות שלא תחזור על עצמה. אבל בדיעבד זה היה נאיבי מאוד - הפטור מוויזות הוא פרויקט כל כך ארוך ומורכב, ולא היה שום סיכוי לנצל את החודשים האחרונים של אובמה כדי לעשות את זה. אבל אותו מיורקס חזר בממשל ביידן, והפך לשר עצמו".

בשל מורכבות הנושא, והעובדה שהוא חונה בשבע רשויות ממשלתיות שונות, היה צורך בפרויקטור שיתכלל זאת - ובלעדיו היה קשה מאוד לדחוף להשלמת הפרויקט. ואכן, לדברי איילת שקד: "ביידן הבטיח לבנט שבמשמרת שלו זה יקרה. אני קיבלתי את האחריות לתכלל את המשימה המאוד מורכבת הזו. שאלתי את השר להגנת המולדת, אלחנדרו מיורקס, למה יש מדינות שהצליחו ויש כאלה שלא? הוא אמר לי: תמני פרויקטור".

תורים מול שגרירות ארה''ב / צילום: תמר מצפי

מאז עברו מעל שנתיים, למה זה לקח כל כך הרבה זמן?
"הפטור הוא פרויקט עצום, שדורש תכלול של רשות האוכלוסין, משרד החוץ, המל"ל, השב"כ, מערך הסייבר, המשרד לביטחון פנים ורשות המסים. תוכנית העבודה האמריקאית היא ספר עב-כרס שצריך לעבוד בדיוק על פיו, והוא כולל המון משימות שחונות בהרבה משרדים, וחלקן בכמה משרדים ביחד.

"זה יהיה כמו נסיעה לפתח תקווה או לאילת"

מה הבשורה הכי גדולה בהסכם?
"אנשים מתמקדים בתור ברחוב הירקון בת"א (להוצאת ויזה בקונסוליה האמריקאית, ע"א), וזו תמונה שאנשים חוו אותה כהשפלה וכאב ראש, שלא לדבר על חוסר הוודאות. אי אפשר לקבוע נסיעה, כי אתה לא יודע אם ומתי תקבל ויזה.

"אבל לא התור ברחוב הירקון הוא העיקר, אלא ההשפעה הכלכלית - זה פותח אותנו ומקרב את ארה"ב וישראל. אנשים סיפרו לי על מנכ"לים וסמנכ"לים של סטארט-אפים שנתנו פיץ' בזום למשקיע פוטנציאלי, והוא מתלהב ואומר 'אני רוצה אותך אצלנו, להראות את זה להנהלה שלנו עוד שבוע', ונאלצים לענות לו - 'אוי, אבל אין לי ויזה'. זה יכול לקחת אפילו שנה, ועד אז זה כבר לא רלוונטי".

לעומת זאת, אומר ברינגר, במצב החדש, "הנסיעה לארה"ב תהיה כמו נסיעה לפתח תקווה או לאילת. ממלאים את ה-ESTA, מקבלים תשובה תוך כמה שעות, קונים כרטיס - ומחר בלילה אתה כבר שם. יהיה ניתן לקבוע דברים גם לזמן קרוב, וזה מאפשר גם ספונטניות וגם ודאות. כך נוצרת קהילה עסקית הרבה יותר מאוחדת וקרובה. ברמה הכלכלית יש לזה השפעה גדולה".

יותר מ-75% מהשקעות ההון-סיכון בישראל מגיעות מקרנות זרות, חלקן הגדול אמריקאיות. לדברי ברינגר , המהלך "ישפר את קשרי המסחר, יקרב את הקהילות העסקיות זו לזו ויקל על מפגש עם משקיעים". זה חשוב במיוחד לענף ההייטק, שבו במיוחד חלק ניכר מההשקעות מגיעות מחברות ומשקיעים אמריקאים.

גם תדירות הטיסות לארה"ב, שהיום עומדת על כ-450 אלף בשנה, צפויה לעלות משמעותית. ברינגר אומר ש"צד הביקוש לטיסות יעלה משמעותית, אבל גם צד ההיצע - נראה חברות חדשות, קווים חדשים ויעדים חדשים, וזה יוכל בתורו גם לייצר תחרות ניכרת יותר. קשה כמובן לחזות מראש מה זה יעשה למחירים".

באשר לשאלת ההדדיות כלפי פלסטינים אזרחי ארה"ב, כשישראל עברה את הרף הטכני של מתחת ל-3% סירובים לוויזה עבור ישראלים, שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס פרסם סרטון שבו הוא קרא לישראל להעביר חוקים שיאפשרו כניסה של אותם פלסטינים לישראל, מה שעורר חששות במערכת הביטחון. אך בסופו של דבר ישראל נאלצה להסכים, והחל מ-20.7 פלסטינים אמריקאים יוכלו לקבל דרך אפליקציה אשרת כניסה ל-90 יום בקלות יחסית, במקום המסלול המסורבל דרך ירדן שנדרש קודם.

האם המחיר שישראל שילמה בכל הנוגע לכניסת פלסטינים אזרחי ארה"ב לישראל שווה את זה?
ברינגר מנסה לצנן את החששות: "לא יודע אם הייתי קורא לזה מחיר. מבחינת המספרים, מאז הפתיחה ביולי ועד עכשיו נכנסו בגבולות הבינ"ל 6,070 אמריקאים שרשומים גם במרשם הפלסטיני. הרבה מאוד מהם לא מכאן וחיים שנים בחו"ל. במעברים הפנימיים, מיו"ש לישראל הקטנה, המספר גדול משמעותית - פי 2-3".

הכניסה לארה"ב ללא ויזה תהיה פתוחה לבעלי דרכון ביומטרי בלבד, מה שמעורר חשש להגברת הביקוש להוצאת דרכונים ביומטריים. ברשות האוכלוסין כבר הבטיחו לתגבר את התורים בלשכות.

אין חשש מ"הסתערות" על לשכות האוכלוסין להשגת דרכונים ביומטריים, שמאפשרים פטור?
"זה לא שמעכשיו אי אפשר לנסוע לארה"ב בלי דרכון ביומטרי - אלא רק במסלול הפטור מוויזה. מי שרוצה לנסוע על הוויזה, עולם כמנהגו נוהג. לא הייתה חובה לדרכון ביומטרי כדי להוציא ויזה, וגם עכשיו אין".

"בטווח הארוך זה מוריד עומס ברשות האוכלוסין"

לדבריו ברינגר, "אני מקווה שלאנשים יירד עוד קצת החשק מלעשות דרכון זמני לא-ביומטרי. הדרכון הלא-ביומטרי הוא לשנה אחת בלבד - וזה רק מייצר עוד עומסים. ככה שבטווח הארוך, אנחנו מפנים תורים ברשות האוכלוסין".

האם יש חשש שהפטור מוויזה יילקח מאיתנו? מה אתה ממליץ לישראלים שישתמשו בפטור החדש?
"ככל שישראל וארה"ב יכבדו זו את הדרישות של זו בהסכמים, ההערכה היא שזה איתנו לטווח ארוך מאוד. יחד עם זה, בהסכם מופיע שכל אחת מהמדינות רשאית בהודעה של 30 יום מראש להודיע לשנייה שהיא מסיימת את הסדר הפטור. זה עלול ליפול על תחושה או טענה שהמדינה השנייה הפסיקה לכבד את המחויבות שיש לה, כמו שיתוף מידע הדדי".

אך האחריות כאן אינה רק של הרשויות בישראל, אלא של כל נוסע לארה"ב: "יש אחריות אישית גדולה של האנשים: בכל מדינה עם פטור מוויזה, האמריקאים בודקים כמה אזרחים נשארו בארה"ב מעבר ל-90 יום של ה-ESTA. ככל שהמספר הזה גדל, המדינה עלולה למצוא את עצמה מחוץ להסכם. ברמה האישית, מי שנשאר מעבר ל-90 יום לעולם לא יקבל ESTA. וברמה הכללית, זה מעלה את האחוזים ומסכן אותנו כמדינה שישללו לנו את הפטור מוויזה. מי שנשאר מעבר למותר קודח חור לא רק בחדר שלו, אלא בספינה".

מה תעשה עכשיו כשהפרויקט הגדול הזה הסתיים?
"אני עכשיו נמצא בוושינגטון לטקס, ואני מבטיח להישאר שם ולא לעזוב עד שאני מוודא שהם חותמים. ובהמשך? אני מתכנן לחפש את האתגר הניהולי הגדול הבא".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה