גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מההשפלה באקדמיה ועד לזכייה בנובל לרפואה: החוקרים שמאחורי חיסוני הקורונה

פרס הנובל ברפואה ל־2023 יוענק לשני החוקרים שללא הגילויים שלהם, חיסוני פייזר ומודרנה כנראה לא היו מפותחים: הביוכימאית קטלין קריקו והאימונולוג דרו וייסמן ● בראיון לגלובס מ־2021 סיפרה פרופ' קריקו: "חיסוני הקורונה הם רק ההתחלה"

פרופ' קטלין קריקו ופרופ' דרו וייסמן / צילום: Reuters, PEGGY PETERSON/PENN MEDICIN
פרופ' קטלין קריקו ופרופ' דרו וייסמן / צילום: Reuters, PEGGY PETERSON/PENN MEDICIN

פרס נובל ברפואה ופיזיולוגיה יוענק לפרופ' קטלין קריקו מחברת ביונטק ולפרופ' דרו וייסמן מאוניברסיטת פנסילבניה, עבור התגלית הטכנולוגיה שהובילה לפיתוח חיסוני mRNA - הבסיס לחיסוני הקורונה.

מוועדת הפרס נמסר כי הגילויים של וייסמן וקריקו, שינו באופן משמעותי את ההבנה של המדע לגבי האופן שבו ה־mRNA מגיב עם מערכת החיסון. כתוצאה מכך, התאפשר פיתוח מהיר מאוד של חיסון כמענה לאחד האיומים הגדולים ביותר על בריאות הציבור בעידן המודרני, כותבים חברי הוועדה.

ראיון בלעדי בגלובס עם זוכת נובל ד"ר קטלין קריקו משנת 2021

לחיסון הזה יש אבות רבים - מהחוקרים שגילו את קיומו של RNA כבר במאה ה־19 ועד מנהלי המפעלים המייצרים אותו עבור חברות החיסונים. אבל חיסוני פייזר ומודרנה כנראה לא היו מפותחים ללא הגילויים וההמצאות של ד"ר קטלין קריקו ופרופ' דרו וייסמן. קריקו היא היום סמנכ"לית בכירה בחברת ביונטק, שפיתחה את החיסון שמשווקת פייזר.

קטלין קריקו בעת קבלת השיחה / צילום: מתוך עמוד הטוויטר הרשמי של פרס נובל

פריצת הדרך: שינוי הקוד הגנטי

החיסונים ה"קלאסים" שהעולם הכיר עד לשנת 2021 מבוססים על גורם חיצוני שדומה לפתוגן, הוירוס או החיידק הגורמים למחלה. החומר יכול להיות וירוס או חיידק מוחלשים או מתים, חלקים מן הוירוס או החיידק, או חלבון סינטטי המחקה מקטע מן הוירוס או החיידק. כאשר מכניסים את הגורם הזר לגוף, מערכת החיסון מזהה אותו ונערכת נגדו, וכך ההגנה שלה כאשר מגיעה המחלה האמיתית, חזקה יותר.

חיסוני RNA עובדים אחרת, הם נכנסים לתוך תאים של המחוסן באזור הזריקה, ומעודדים את התאים עצמם לייצר את החלבון שדומה לוירוס ממנו מנסים להתגונן. כשהתאים הללו מסיימים את חייהם, ה־RNA נעלם מן הגוף.

זוהי שיטת יצור יעילה מאוד של החלבון, כאשר גוף המחוסן עושה חלק מן העבודה. בנוסף, את חיסוני ה־RNA ניתן לפתח במהירות מרגע שיודעים את הרצף הגנטי של הוירוס, וזה יתרונם העיקרי. אלא שכדי שהשיטה תעבוד, ה־mRNA צריך להיכנס לתוך התאים, מבלי שמערכת החיסון תחסל אותו בדרך, ומבלי שיצרו תגובה דלקתית חזקה בגוף.

קטלין קריקו ודרו ויסמן / צילום: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

וייסמן וקריקו מצאו דרך לשנות את מולקולת mRNA, ממש בכמה "אותיות" של הקוד הגנטי, כך שתהיה יציבה ותוכל להיכנס לתאים, שינוי שבלעדיו לא היה ניתן להשתמש בה באופן יעיל כחיסון.

 

כבר בשנות ה־90, מסבירה הוועדה, החלו וייסמן וקריקו לנסות להתמודד נגד התגובה הדלקתית הנוצרת בניסיון לתת חיסוני mRNA. אחרי ניסיונות רבים, הם שמו לב כי התגובה הזו מתעוררת רק בחשיפה של תאים מסוימים ל־mRNA, אך לא באחרים. הם ידעו כי לפעמים בעת מפגש עם תאים מסוימים, חומר גנטי עובר שינוי. הם ניסו לחקות את השינויים המתרחשים בחומר, בשיטות עבודה בגנטיקה שהיו נפוצות בשנות ה־90 - הרבה פחות מתקדמות מאלה הקיימות היום. לאחר ניסיונות רבים, הם זיהו את השינוי שמוביל להיעלמות כמעט מלאה של התגובה הדלקתית.

ב־2005 פרסמו השניים לראשונה את תוצאות מחקריהם. ב־2010 החלו חברות מסחריות לגלות עניין בטכנולוגיה, על רקע מגפות הזיקה וה־MERS. פיתוחים אלה התקדמו בקצב המוכר בעולם החיסונים והתרופות, עד שהגיעה מגפת הקורונה. תוך פחות משנה פותחו ואושרו חיסוני ה־mRNA לנגיף. על פי ההערכות שפרסמה הועדה, החיסונים הצילו את חייהם של מיליוני בני אדם ומנעו מחלה קשה ונכות במיליונים או עשרות מיליונים נוספים.

 

ההצלחה הייתה רצופה כישלונות

הפרס ניתן לא רק עבור התרומה למיגור מגפת הקורונה, אלא גם מתוך מחשבה כי אותה הטכנולוגיה תאפשר פיתוח של חיסונים יעילים במהירות גם עבור מחלות נוספות בעתיד, וגם לטיפול במחלות לא זיהומיות, כמו סרטן - כאשר החיסון מופנה לא כלפי גורם חיצוני עוין, אלא כלפי תאי הגידול.

במסיבת העיתונאים שנערכה לרגל מתן הפרס, עלו גם שאלות הקשורות להתנגדות לחיסונים. כך למשל, אחד העיתונאים שאל האם מתן פרס נובל לחיסון הקורונה, נועד בין היתר לשכנע את מתנגדי החיסונים כי החיסון בטוח ויעיל. חברי הוועדה ענו כי כנראה יהיה קשה לשכנע את המתנגדים, אך עבור המהססים, ייתכן ויש משמעות למסר כי גם ועדת הנובל המורכבת ממדענים בכירים בתחום, התרשמה שהחיסון יעיל ובטוח מאוד.

עוד הוסיפו חברי הועדה כי ייתכן והזרקור שמאיר הפרס על התהליך הארוך שהיה כרוך בפיתוח החיסון, שבעצם החל משנת 1990, יעזור לציבור להבין כי החיסון הוא לא שליפה מהירה של חברות התרופות, אלא למעשה מבוסס על מדע ותיק, ורק היישום לקורונה והאישור נעשו במהירות, כפי שהיה ראוי לעשות בתנאים של מגפה, כך לדברי חברי ועדת הפרס.

הקריירה של קריקו עברה תהפוכות רבות עד שתרומתה למדע הוכרה. כפי שפרסמנו גם מפיה בראיון שערכנו איתה ב־2021. קריקו נולדה בהונגריה ועברה לארה"ב לפוסט דוקטורט. מהגרים מן הגוש הסובייטי הוגבלו אז בהוצאת רכוש מן המדינה וקריקו ומשפחתה חיו בעוני. בראיון סיפרה: "אני זוכרת שהלכתי עם בתי סוזן לחנות והיא ראתה את הצעצועים וביקשה 'את זה ואז זה' ולכל דבר הייתי חייבת לומר לה לא. בסופו של דבר היא ראתה נייר עטיפה ריק על הרצפה ושאלה 'אפשר את זה?', ואמרתי לה 'כן... את זה את יכולה', והתאמצתי לא לבכות". מאוחר יותר, בתה היא זו שהרגיעה אותה. "היא אמרה לי, 'בזכות החוויות הללו הפכנו למי שאנחנו" (סוזן עצמה הפכה לספורטאית אולימפית).

שוב ושוב כתבה קטלין בקשות מימון, ושוב ושוב סורבה. "לא לקחתי את זה קשה, כי אמרתי לעצמי שזה בטח לא יצליח, ועד שהגיעה התשובה כבר הייתי בשלב הבא. עבדתי באותו זמן לבד במעבדה, עשיתי את הניקיון, הבאתי את הדואר, הייתי עורכת את הניסוי וגם כותבת אותו". לכן, לדבריה, לא הצליחה לפרסם מאמרים רבים למרות שערכה ניסויים רבים.

לאחר תקופה שבה התעקשה על תחום ה־RNA, ולא ראתה תוצאות, אוניברסיטת פנסילבניה הורידה אותה בדרגה, ולמעשה היא חדלה להיות פרופסור. בסופו של דבר עזבה את האוניברסיטה, ואף עברה חוויה משפילה בה מצאה את מעבדתה מפורקת ואת חפציה במסדרון.

מה שהחזיק אותה, היא אומרת, היו ההצלחות הקטנות. "בכל פעם שהצלחנו להפיק יותר חלבון, לשפר את שיטת ההולכה או שהוספנו עוד משהו למאגר המידע שמראה שהמוצר עובד, ידעתי שחייבים להמשיך הלאה, כלומר שאני חייבת להמשיך הלאה".

עם זאת, היום היא מוכרת באונ' פנסילבניה כ־Adjunct Professor, ובמקביל גם כפרופסור באוניברסיטת סגד בהונגריה.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"