גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם שמבטיח לפתור את בעיית האמון בקריפטו: "זה יהיה המיינסטרים"

על התשתית המאובטחת של פיירבלוקס הישראלית בוצעו עד כה עסקאות קריפטו בשווי של יותר מארבעה טריליון דולר ● בראיון עם המייסד מיכאל שאולוב, הוא מסביר איך נפתרת בעיית הביטחון במסחר המבוזר, מעריך שהמטבע של פייפאל ישנה את המשחק ומשוכנע שיהיו מנצחים בתחרות בין המטבעות הרבים

מיכאל שאולוב, ''אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון'' / צילום: Luke Amorelli
מיכאל שאולוב, ''אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון'' / צילום: Luke Amorelli

עולם הקריפטו כולל בתוכו מגוון אלמנטים שעלולים להיות מבלבלים מעט, או אפילו הרבה, לאדם מן השורה. אחת מן הבעיות הגדולות בשוק, המרתיעה רבים להיכנס אליו ולמעשה מותירה אותו מחוץ למיינסטרים הפיננסי, היא חוסר הפרטיות שנגזרת מהמסחר המבוזר. את הבעיה הזאת תוקפת, פיירבלוקס (Fireblocks), חלוצה בתחום אבטחת נכסים דיגיטליים בישראל, ואחד היוניקורנים הגדולים בהייטק המקומי. מיכאל שאולוב, אחד ממייסדי החברה, ישב לשיחה על הבעיות שאפיינו את השוק כאשר החברה הוקמה ועל השאלה מה מייחד את המטבעות השונים, שצצים כמו פטריות אחרי הגשם.

טבע בשיתף פעולה ענק עם סאנופי; המניה ירדה במסחר בת"א
אחרי מובילאיי: זו החטיבה החדשה שמתפצלת מאינטל
מההשפלה באקדמיה ועד לזכייה בנובל לרפואה: החוקרים שמאחורי חיסוני הקורונה

פיירבלוקס מספקת את התשתית לשחקנים ולארגונים שעובדים עם טכנולוגיית הבלוקצ'יין (בורסות, בנקים, קרנות גידור, גופי אשראי חוץ־בנקאי וכו'), באמצעות אבטחת ניהול הנכסים הדיגטליים. היא הוקמה בשנת 2018 ע"י שלושה יזמי הייטק סדרתיים, מנכ"ל החברה שאולוב הוא יזם אבטחת סייבר וגם משקיע אנג'ל. ההתפתחות המהירה של החברה, שעל גבי הפלטפורמה שלה בוצעו העברות נכסים בשווי של יותר מארבעה טריליון דולר, מראה עד כמה שוק ההשקעות במטבעות קריפטו התפתח.

איך אתם פוגשים את החששות מהעולם המבוזר?
"אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון. אנחנו אלה שנותנים את הוודאות ללקוחות המעוניינים לבצע פעולות בשוק הקריפטו יבצעו פעולה שתהיה מאובטחת ועל ידי חברה בדוקה". מסביר שאולוב את היכולת של פיירבלוקס לספק צורך אמיתי בשוק שבסופו של דבר, הוא מדגיש, לא קיימת בו רגולציה ממשלתית.

מאות מיליוני יוזרים על תשתית משנות ה־70

איך פרצתם לשוק?
"כשהקמנו את החברה זה היה אחד מהזמנים הכי פחות טובים להיכנס לשוק המבוזר. הביטקוין היה בשיא הצמיחה שלו עד אז ונסחר סביב 40 אלף דולר למטבע, חצי שנה אחרי זה הוא פחת בכמעט חצי משוויו, מה שגרם לרבים לברוח ולא להתעניין בהשקעות בקריפטו, אבל הצלחנו להתפתח משם באמצעות הכלי שהיה לנו".

אחד הכלים שמספקת פיירבלוקס הוא תשתית מאובטחת לארנקים דיגיטליים. "הארנקים הדיגטליים הם כמובן מוצרים מאובטחים שמספקים ביטחון בעולם הדיגיטלי של היום, אבל יש רכיב חשוב מעבר לכך שלפעמים לא שמים לב אליו והוא מהירות האופרציות".

שאולוב מסביר שבעבר היו ארנקים 'קרים', כלומר, הארנק לא היה מחובר למחשב כל הזמן, אלא היה מעין דיסק און־קי או שימוש בשרתים פיזיים שיצרו סירבול רב. "כל פעם שיוזר היה רוצה לבצע פעולה זה היה לוקח המון זמן וכל טרנזקציה הייתה מאוד איטית ולא יעילה".

 

המערכת הפיננסית עצמה הייתה איטית?
"לגמרי, למעשה כשהתחלנו להיכנס לשוק, הבנו את הטכנולוגיה מצד אחד אך לא הכרנו את עולם הפיננסים, היינו צריכים ללמוד את העולם הזה בכדי להבין את הצורך של המערכת. וכשהתחלנו לקרוא ולדבר עם מומחי פיננסים הבנו שהתשתית שנבנתה עבור המערכת הפיננסית היא אינה חדשנית בשום צורה, התשתית נבנתה בשנות ה־60 או ה־70 לפני עידן האינטרנט שאנחנו מכירים כיום ולא השתנתה הרבה מאז. הפער בין הטכנולוגיות שהבאנו לבין הבסיס שהיה קיים במערכת הפיננסית העדכנית ביותר היה עצום".

הרבה חברות לא מאפשרות פעולות עם כל מטבע מטעמי זהירות, מה קורה אצלכם?
שאולוב אומר שהם לא בוחרים צד בין המטבעות השונים והחברה מאפשרת הפשטה של המטבעות כך שאבטחת הארנק מתבצעת ללא קשר לסוג המטבע שאיתו פועלים היוזרים.

כפי שיעיד כל משקיע חובב בשוק הקריפטו, מטבעות חדשים צצים מדי יום ולא תמיד ברור מה ההבדל בין המטבעות השונים. יתרה מכך, עולה השאלה האם זה לא לא עניין של זמן עד שמטבעות מבוזרים מאובטחים ייתרו את הצורך בחברות אבטחת המידע.

"אין כרגע איזו טכנולוגיה שנראית כמאתגרת אותנו", מדגיש שאולוב, וקובע כי "מירוץ החימוש בין המטבעות המרכזיים הוא בפן אחר לגמרי - המהירות והסקייל שבו הוא יכול לפעול".

כלומר?
"בביטקויין זמן הפעולה הוא ארוך עד לאישור פעולה, 15 דקות, במטבע כמו פוליגון או סולנה הוא פחות משנייה. זה נשמע מהצד אולי מירוץ מיותר, למה שזה ישנה? אך אם נחשוב על כך במונחים של רכישה, האם אני רוצה שיקח 15 שניות לכרטיס האשראי שמצוי לי בטלפון לעבור כאשר אני קונה קפה כל יום, או שאני רוצה שזה יקרה תוך שנייה?".

האופן השני הוא כאמור, הסקייל, כלומר כמה פעולות ניתן לבצע ברשת הבלוקצ'יין בו זמנית. שאולוב מצביע על כך שחברת ויזה מבצעת מיליוני פעולות בו זמנית והטכנולוגיות השונות בתחום מנסות להגיע לשם.

לאחרונה הושקו שני מטבעות מעניינים ביותר, האחד הוא WLD, המטבע של חברה בבעלותו של סאם אלטמן, מנכ"ל ChatGPT, השני הוא מטבע מבוזר של חברת פייאפל. המטבעות הללו יכולים לשנות את השוק?
"המטבעות החדשים עדיין יצטרכו להתחרות בשוק. עם זאת, המטבע של פייפאל יכול לשנות את המשחק, הם עבדו שנים על הנפקת המטבע ונראה שהוא בא לפתור גם בעיה אמיתית הקיימת בשוק, שכן בסליקה בינלאומית יש פער שהמטבע שלהם יכול לפתור ולבצע במהירות". שאולוב אומר שמטבעות מסוג זה יכולים לפתוח את השוק לחלוטין ולשנות את האקו־סיסטם העולמי.

אתה חושב שנראה מספר קטן יותר של מטבעות בעתיד?
"אני חושב שבוודאות יהיו פחות רשתות ממה שיש היום, כי יהיו מנצחים בתחרות הזאת. אני חושב שהתשובה לשאלה הזאת היא יותר דומה למלחמות מערכות ההפעלה, זאת אומרת יהיו לך כנראה מערכות שיהיו מאוד אפקטיביות לישומים פיננסיים, מסיבות כאלה ואחרות, ואולי יהיו לך מערכות שהן הרבה יותר מתאימות לישומים של גיימינג, כי יש להם תכונות המתאימות לכך. בסופו של דבר יהיו מערכות הנמצאות במיינסטרים ומערכות נישתיות".

הוא מסכם, "אנו נראה עתיד שבו הבלוקצ'יין נכנס למיינסטרים הפיננסי והמטבעות השונים נותנים פיתרונות ייעודים לבעיות קיימות".

"המאבק הרגולטורי בארה"ב הוא פוליטי"

בעת הנוכחית, המצב בשוק בארה"ב מורכב ביותר, נראה כי הרשויות הרגולטוריות השונות הכריזו מלחמה על שוק הקריפטו, כאשר הרשות לניירות ערך מנהלת מאבק משפטי נגד מספר בורסות הפועלות בארה"ב ומעכבת מתן אישורים לפעולות פיננסיות שיכניסו את השוק המבוזר למיינסטרים הפיננסי, כגון מתן היתר להנפקת תעודת סל מבוססת ביטקוין.

הקרב האחרון הסתיים דווקא לטובת השוק המבוזר, כאשר בית המשפט לערעורים בארה"ב דחה את תשובת הרשות לאי מתן היתר לחברת גרייסקייל להנפקת תעודת סל מסוג זה. כעת, מספר חברות מרכזיות מחכות לאישור הנפקה דומה.

"המאבק של הרשויות הרגולטוריות בשוק הקריפטו הוא פוליטי בעיקרו" מסביר שאולוב, "הדמוקרטים השולטים כרגע בבית הלבן ובסנאט, הם פרו רגולציה פיננסית, כיוון שהם מחזיקים בבנקים ויכולים לגרום ללחץ במערכת הכלכלית בארה"ב". בנוסף, מסביר שאולוב, סאם בנקמן־פריד (מייסד בורסת FTX שקרסה בנובמבר אשתקד) תרם הרבה כסף לדמוקרטים, כך שיש להם צורך להוכיח שהם לא קשורים אליו. שאולוב מוסיף שגם ראש הרשות לניירות ערך, גארי גנסלר, הוא מינוי דמוקרטי ולעומתי, שמשפיע על ההתנגדות של הרשות להכנסת השוק המבוזר למיינסטרים הפיננסי.

יש הסוברים שאלו חבלי לידה שיביאו להסדר של השוק.
"לדעתי ככה לא נראית אסדרה של השוק. במקומות אחרים בעולם, כמו דובאי, שכשהם מנסים להכניס רגולציה לשוק הם קוראים למספר גופים, כמונו, יוצרים סיעור מוחות ומנסים לבדוק באיזו דרך ניתן לאפשר לשוק להתנהל".

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

יש תאריך: "זה המועד שבו תושלם בניית הרציף בעזה"

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק