גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתו כאילו אין מחר: עולם ללא הנגאובר

תחליפים שמתחברים לקולטנים במוח ומגבירים את תחושת השמחה, תרופות שמפחיתות את הדחף לשתות או זריקות שיסייעו לכם להתפכח במהרה ● בקרוב ייתכן שנוכל לצרוך אלכוהול, גם במידה מוגזמת, בלי תופעות הלוואי שאחרי

עולם ללא הנגאובר / צילום: Shutterstock
עולם ללא הנגאובר / צילום: Shutterstock

 

מה אם תוכלו ליהנות מהקוקטיילים האהובים עליכם בלי חמרמורת או השפעות שליליות אחרות? זו אחת המטרות של חוקרים העמלים להפוך את אחד החטאים העתיקים ביותר בעולם לפחות מזיק. חלק מהם מפתחים זריקות הורמונים שיכולות לעזור לאנשים להתפכח במהרה. אחרים עובדים על תחליפי אלכוהול שפועלים על קולטנים במוח המשפיעים על תחושת השמחה, אבל מדלגים על אלה שגורמים לשתיינים להתנודד ולמלמל.

פרויקט מיוחד | AI בעיני הון סיכון: איפה לשים את הכסף?
ראיון | לא רק המנטליסט של הסלבס: ליאור סושרד ממציא את עצמו מחדש בעולם העסקים
הצוללת | מה התנאי שיאפשר לנו לעמוד במטרות שהצבנו לעצמנו?

"אלכוהול זה כמו לנגן בפסנתר עם כפפות אגרוף. אתה לוחץ על יותר מדי קלידים", אמר דיוויד אורן, מנהל בכיר ב־GABA Labs. החברה, שמושבה בלונדון, מפתחת אלכוהול סינתטי שלטענתה יספק השפעה מהנה ללא הנגאובר, בעיות בריאות או דיבור לא ברור. הבסיס הוא חומצה גאמא־אמינובוטירית (או בקיצור גאבא), חומצת אמינו שמתחברת לקולטנים בחלק הקדמי של המוח שגורמים לתחושת המרגוע והחברתיות שמביא אלכוהול, אך נמנעת מהנזק שהוא גורם לגוף.

ד"ר דיוויד נאט, המדען הראשי ב־GABA Labs, מספר שהעניין שלו באלכוהול ובקולטני גאבא החל לראשונה לפני כמעט 40 שנה, כשהמחקר שלו הוביל אותו לגלות את האינטראקציה בין השניים. הוא פסיכיאטר ונוירופסיכופרמקולוג, ובמשך שנתיים שימש כראש מחלקת מדע קליני במכון הלאומי לצריכת יתר של אלכוהול ואלכוהוליזם בארה"ב, שהוא חלק מן המכונים הלאומיים לבריאות. זה שנים רבות שהוא טוען במאמרים מדעיים שאלכוהול גורם לחברה נזק גדול יותר מאשר סמים אחרים.

קולטני גאבא הם הקשר הראשוני של אלכוהול במוח, וגורמים לאנשים להיפתח ולהירגע, אמר נאט. אבל אלכוהול גם מציף לאחר מכן את המוח במוליכים עצביים אחרים שיכולים לגרום לתופעות לוואי לא נעימות.

לדבריו, יצירת חומר שמכוון רק לקולטני גאבא מאפשרת למוח להפעיל לאחר מכן באופן טבעי דופמין וסרוטונין בשעה שההנאה מהערב ממריאה. "ההרגשה דומה לזו של כוס יין. זה מרגיע, זה הופך אותך למעט יותר פטפטן, מעט יותר מעורב חברתית", אמר על Alcarelle, המוצר שמפתחים ב־GABA Labs.

החברה פועלת לגייס כ־8 מיליון ליש"ט (כ־10 מיליון דולר) במטרה להשלים בדיקת בטיחות מזון בארה"ב עד אמצע 2026, אז תשיק את המוצר שם לפני שתציג אותו לשווקים באירופה ובבריטניה. "רק לממציאים מותר להשתמש בו בשלב זה", אמר נאט.

לאורך הדרך, אומרים אורן ונאט, היו הרבה בדיקות עצמיות, עם הרבה גרסאות מוקדמות שבהן הם לא הרגישו כלום. שניהם זוכרים את היום שבו שתו כוס של הגרסה האחרונה של Alcarelle וידעו שסוף כל סוף הצליחו. "זה נותן תחושה של זוהר חמים", אמר אורן. "אתה נשאר אתה, ואתה נמצא עם אנשים שנשארים עצמם. אתם אמיתיים".

לדברי החברה, כבר יש לה כבר בארה"ב שיסייע לה למצוא מתנדבים לבדוק את המוצר וגם מנהל פרויקט. כמו כן היא זיהתה כמה מעבדות שיוכלו לעזור להפיק אותו מרגע שהמימון יושג. כחלק מהבדיקה החברה תביא בחשבון את ההשפעות של ערבוב Alcarelle עם אלכוהול אמיתי או של שימוש בכמויות מוגזמות, אמר נאט.

הממציאים מספרים כי האלכוהול הסינתטי הוא רכיב חסר טעם שנועד להוספה לגרסאות של משקאות לא אלכוהוליים, מבירה, דרך יין ועד משקאות חריפים. אפשר להוסיף אותו למשקאות שהופקו ללא אלכוהול או למשקאות שעברו הליך של הוצאת האלכוהול.

תרסיס לאף במקום דרינקים

חלק מהצרכנים, אלה החוששים מהשפעות בריאותיות, החלו לשתות פחות אלכוהול בשנים האחרונות. הבידוד בקורונה תרם לזינוק בשתייה ב־2020, כך לפי מחקרים, אבל צריכת האלכוהול ירדה מאז, בייחוד בקרב צעירים. מכירות המשקאות הלא אלכוהוליים או אלה בעלי תכולת אלכוהול נמוכה צמחו ב־2022, על פי נתוני חברת IWSR העוקבת אחר התעשייה.

נוסף לתכונות הממכרות, לכאבי חמרמורת ולאובדן שליטה מוטורית אלכוהול יכול לגרום למגוון השפעות מזיקות. בעזרת אנזים ששמו אלכוהול דהידרוגנאז הכבד מפרק אתנול לתרכובת רעילה ששמה אצטאלדהיד, חומר מסרטן. מכוני הבריאות הלאומיים אומרים שהחומר תורם ליותר מ־200 בעיות בריאותיות שונות.

אלכוהול יכול לגרום בעיות בריאות לכל אחד, לא רק לאנשים שיש להם הפרעת שימוש, אמר ד"ר ג'וזף וולפיצ'לי, מייסד מרכז וולפיצ'לי לטיפול בהתמכרויות בפנסילבניה והמנהל הרפואי שלו. "השימוש באלכוהול נמצא על ספקטרום. זה לא מצב דיכוטומי".

לכן חלק מהחוקרים עובדים על דרכים לסייע לאנשים להפחית בכמויות האלכוהול שהם צורכים. חברת Amygdala Neurosciences מסן פרנסיסקו מפתחת תרופה שניתנת דרך הפה ומטרתה להפחית את הדחף לשתות. היא עושה זאת בהתמקדות במסלולי דופמין במוח שמופעלים כשאנשים נתקלים במקומות ובאנשים שהם מקשרים עם שתייה. התרופה של החברה, מולקולה אורגנית קטנה, חוסמת אנזים שהוא חיוני במסלולי דופמין. התוצאה היא שדופמין הופך למולקולה אחרת לגמרי שמצמצמת את ייצורו, עם השפעותיו המהנות, כשמרגישים חשק לשתות. ירידה במקרי ההשתוקקות יכולה לסייע לצמצם את השתייה לרמות בריאות יותר, כך אומרים בחברה.

"אנשים שלא יכולים לשלוט בשתייה לא תמיד רוצים להפסיק לגמרי לשתות", אמר ד"ר מאק מיטשל, יועץ רפואי בכיר בAmygdala. "הם פשוט רוצים להיות מסוגלים לשתות באופן נורמלי".

חברת התרופות Indivior השלימה ניסוי קליני בתרסיס לאף שאנשים יכולים לקחת לפני שהם יוצאים לשתות, ויכול לגרום להם לרצות פחות מהרגיל. "אני מגיע למגרש החניה. אני לא רוצה שישה או שבעה דרינקים. אני ארסס לעצמי מעט תרסיס לאף", אמר מנכ"ל החברה מארק קרוסלי, שהציג מקרה אחד אפשרי לשימוש במוצר.

התרופה, נלטרקסון (naltrexone), פועלת על קולטני האופיואיד במערכת התגמול במוח וחוסמת את ההשפעות הנעימות של האלכוהול. ב־Indivior רוצים לייצר גרסת פעולה מהירה של נלטרקסון שעובדת בתוך חמש דקות, אמר כריסטיאן היידברדר, המדען הראשי בחברה.

"חשבתי שזה לעולם לא יצליח"

ומה עושים כשמישהו שתה יותר מדי? עכברים שיכורים שהוזרק להם הורמון סטרס התפכחו בתוך שעה עד שעתיים - מהירות כפולה ויותר בהשוואה לעכברים שיכורים שלא קיבלו את הזריקה. כך הדגימו חוקרים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת טקסס סאות'ווסטרן בדאלאס והמכון הרפואי על שם הווארד יוז באוניברסיטת רוקפלר בחודש מרץ.

הם בחנו את התרופה על עכברים שיכורים ששכבו על הגב חסרי הכרה. בפעם הראשונה שעכברים נעורו מתנומת האלכוהול שלהם לאחר שהזריקו להם את ההורמון, החוקרים נדהמו. עוזר מחקר במעבדה בדאלאס זינק מהכיסא והכריז שמדובר בנס. "זה אחד מהניסויים האלה שאתה חושב שבחיים לא יצליח", אמר סטיבן קליוור, ביולוג במרכז הרפואי של אוניברסיטת טקסס סאותווסטרן ואחד ממחברי המחקר שפורסם בכתב העת Cell Metabolism. "זה היה רגע שמגדיר קריירה".

ההורמון, FGF21, מופק בכבד בתגובה לאלכוהול. מחקרים קודמים הראו שהוא גורם לעכברים לשתות פחות אלכוהול ולשתות יותר מים, וגם מגן על הכבד. ההורמון מפעיל נוראדרנלין, מוליך עצבי הכרחי לעוררות, תשומת לב, תפקוד קוגניטיבי וסטרס. עכברים שההורמון הוזרק להם הצליחו ללכת על מוט מתגלגל - המקבילה אצל מכרסמים להליכה על קו ישר. לא ברור אם העכברים סבלו מחמרמורת.

הרעיון אינו שלברמנים ולברמניות יהיה מכשיר לפכח לקוחות שיכורים. החוקרים מדמיינים שהטיפול יימכר כמכשיר להיפוך הרעלת אלכוהול או כדי לפכח אנשים בחדרי מיון. "מאחורי בר זה יעשה יותר נזק מתועלת", אמר קליוור.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם