גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזיות להמשך הצמיחה בארה"ב נעלמות, והחשש ממיתון שוב מרים ראש

תשואות האג"ח בארה"ב מזנקות ומעלות את ההסתברות לכך שהמשק האמריקאי בדרכו להאטה, או אף מיתון ● גם לממשל האמריקאי יש חלק מהותי בסנטימנט השלילי בשווקים ● מזרחי טפחות: המדיניות הפיסקלית בארה"ב אינה בת קיימא

החשש ממיתון שוב מרים ראש / צילום: Shutterstock
החשש ממיתון שוב מרים ראש / צילום: Shutterstock

בארה"ב מצפים עדיין ששנת 2023 תסתיים בקול תרועה רמה. האינפלציה ממשיכה לרדת והתחזיות ממשיכות להצביע על כך שהצמיחה היא חיובית גם השנה וגם לתוך 2024. זאת בניגוד לתחזיות מתחילת השנה לפיהן אמריקה עלולה להידרדר למיתון.

ניתוח | העלייה בתשואות אג"ח ממשלת ארה"ב מבהילה את המשקיעים בבורסות 
ראיון |היזם שמבטיח לפתור את בעיית האמון בקריפטו: "זה יהיה המיינסטרים" 

לנוכח עליות ריבית מצטברות של כ־5.25% בשנה וחצי האחרונות, הכלכלה האמריקאית "ניצחה" עד כה את התחזיות השחורות, עם ירידה מתמשכת באינפלציה (שהגיעה לשיא בתחילת השנה עם קצב שנתי של יותר מ־9%). אותן תחזיות הצביעו על מיתון מתקרב ועלייה משמעותית ברמת האבטלה, אך המשק הוכיח אחרת, עם רמת אבטלה נמוכה, שוק תעסוקה הדוק וצמיחה חיובית, שעמדה על 2.4% (קצב שנתי) ברבעון השני.

אלא שהנתונים המגיעים לאחרונה מארה"ב, בעיקר משוקי המניות שנצבעים באדום, תוך זינוק בתשואות האג"ח הממשלתיות והתחזקות הדולר בעולם, עלולים להדאיג. הם מעיבים על הסנטימנט החיובי בכלכלה האמריקאית וגורמים למשקיעים לחשוש מירידות נוספות, לאחר שבעה חודשים חזקים במיוחד בשווקים.

אך זה לא החשש היחידי. הצמיחה בארה"ב המשיכה להיות איתנה עד כה, למרות עליות הריבית התכופות, בזכות צריכה פרטית חזקה, אשר עלולה להיפגע בהמשך, אם המשק יגלוש בסופו של דבר למיתון.

הכלכלנים השונים חלוקים בדבר האפשרות למיתון מתקרב, כשנראה שיש תחזיות ניציות יותר לצד כאלו הצופות המשך צמיחה איתנה בארה"ב. כשהעתיד לוט בערפל רק המעשים של בכירי הכלכלה האמריקאית ילמדו על העתיד.

 

השיאים באג"ח שליליים לשאר השוק

אחד הגורמים המרכזיים לסברות בשוק כי מיתון ממשמש ובא הוא היפוך עקום התשואות - היחס בין תשואות איגרות החוב בטווחי הזמן השונים. התהפכותו מצביעה על כך שהתשואה ל־10 שנים נמוכה יותר מזו האג"ח לשנתיים, לנוכח האי ודאות השוררת בשווקים לגבי עתיד הכלכלה בטווח הקצר.

התהפכות זו, שב־2023 הגיעה לשיא בהפרש בין התשואות, כשהיא שוברת שיא קודם שהתרחש ב-1981, אשר במסגרתה התשואה לטווח הארוך נמוכה יותר, מלמדת כי בשוק סוברים שקיים סיכון גבוה יותר לכלכלה בטווח הקצר, ולכן המחיר של האג"ח יורד והתשואה עולה.

מעבר לעקום התשואות עצמו, עליית התשואות באג"ח תורמת לסנטימנט השלילי בוול סטריט: כשתשואת האג"ח ל־10 שנים הגיעה לשיא של מעל 16 שנים, ברמה של 4.8%, ההשלכות של הנסיקה החדה מורגשות בשוק המניות ותורמות לחשש מירידה בצמיחה.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי לשווקים פיננסיים בבנק הפועלים, אומר בשיחה עם גלובס כי "תשואות האג"ח עלו בחדות בעיקר בשל נתונים כלכליים טובים, הצמיחה הייתה חזקה בשל הצריכה הפרטית בארה"ב, ושוק התעסוקה לא התרווח". בשל כך, שפריר מעריך כי הפדרל ריזרב (פד) התבטא בניציות לגבי ירידה קרובה של הריבית, והשווקים מבינים כי היא תיוותר ברמה גבוהה לאורך זמן.

בוול סטריט ג'ורנל ציינו כי העליות החדות בתשואת האג"ח בתקופה האחרונה, בשילוב העלות הגבוהה של נטילת הלוואות - לנוכח רמת הריבית במשק, מגבירים החשש שהכלכלה האמריקאית עלולה להאט.

שפריר מדגיש כי עליית תשואות האג"ח הממשלתיות יחד עם חולשת הבורסות והמצב הכלכלי הרעוע בעולם, מעלים חשש כי ארה"ב לא תצליח לשמור על מצבה החיובי לאורך זמן והכלכלה תיחלש.

הוא מפנה לאמירות הניציות של הפד מהעת האחרונה, לפיהן הריבית צפויה להישאר ברמתה הגבוהה לזמן ארוך יותר מן הצפוי, וכי ייתכן שתעלה פעם נוספת. הצפי לריבית גבוהה יותר תרם להבנה בשווקים שאג"ח בריבית גבוהה יותר צפויות להגיע בעתיד הקרוב, ובהתאם למכירת האג"ח בשוק המשני, מה שהוביל לירידת מחירים באיגרות ועליית התשואה.

עליית התשואות קשורה בקשר ישיר לירידה בצריכה הפרטית. שפריר מדגיש ש"עליית התשואות קשורה להלוואה שנותנים הבנקים לעסקים הקטנים ולאזרחים, שכן היכולת שלהם ללוות תקטן בשל העלייה בתשואות, ותתרחש האטה בצריכה הפרטית שתדלקה עד כה את הכלכלה האמריקאית". לשאלת גלובס, שפריר אומר כי מיתון בארה"ב לקראת סוף השנה או בתחילת השנה הבאה הוא בהחלט ייתכן.

התשואות הגבוהות משפיעות על נדבך נוסף - המטבע האמריקאי. כך הדולר מוסיף ומתחזק אל מול סל המטבעות בעולם. כשהאג"ח הסולידיות הופכות ליותר ויותר אטרקטיביות עבור המשקיעים הגלובליים, הם קונים בדולרים את האג"ח האמריקאית ומעלים את שווי המטבע. זאת בניגוד למטבעות אחרים בעולם, הנחלשים לעומת הדולר. כאשר הכלכלות המרכזיות באירופה ובמזרח אסיה מדשדשות, ייסוף הדולר מעלה את הסבירות לפגיעה בכלכלות בעולם ולהתחזקות הסיכוי למיתון גלובלי.

הממשל גם אשם במתרחש בשוק

בשבוע האחרון הממשל בארה"ב כמעט הגיע להשבתה מוחלטת לאור חוסר הסכמה בין הרפובליקנים לדמוקרטים בבתי הקונגרס. השבתה כזו יכולה להביא לירידה חזקה בצמיחה בתוצר, כך צופים הכלכלנים בבלומברג. לפי ניתוח שלהם, כל שבוע שבו תהיה השבתה של הממשל יכול לחתוך 0.2% בתוצר. הכלכלנים אומרים כי התרחיש הבסיסי שלהם הוא שארה"ב תיכנס למיתון.

אך המשברים הפנימיים הם לא הצרה היחידה הנובעת מהממשל בארה"ב, נראה כי גם הפעילות הפיסקלית מהווה מוקש לצמיחה: יוני פנינג אסטרטג ראשי חדר עסקאות בבנק מזרחי טפחות, אומר בשיחה עם גלובס כי "המצב הנוכחי בו מצויה ארה"ב מלמד כי המשקיעים מערערים על אמינותה של הפעילות הממשלתית שם.

פנינג מדגיש כי הפעילות המרחיבה של הממשל בארה"ב לא יכולה להתקיים לאורך זמן בסביבה הכלכלית הנוכחית. "יש השלכות להוצאות הכספים של הממשל בשנה וחצי האחרונות, הם הגדילו את ההוצאות מאוד במטרה להחזיר מפעלים לארה"ב. המצב אינו בר קיימא, כאשר מנגד המדיניות של הבנק המרכזי בארה"ב היא לצמצמם מוניטרית".

ההשפעה הממשלתית אינה עניין חתום וגמור, ובמידה שההשבתה לא תתרחש והמדיניות הפיסקלית תצטמצם, ההשפעה על הכלכלה תמותן. פנינג מדגיש כי מרווח התמרון של הממשל בארה"ב הוא רחב והוא עדיין יכול למנוע השלכות שליליות על הכלכלה.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, אתמול / צילום: Reuters, Selcuk Acar/Anadolu Agency

מצוידים ברימוני הלם: המשטרה פשטה על אוניברסיטת קולומביה ופינתה את המפגינים

השוטרים הגיעו אתמול בלילה מצוידים ברימוני הלם ופשטו על בניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים ● באוניברסיטאות אחרות ברחבי ארה"ב נמשכו המהומות בעוצמה נמוכה יותר

בלינקן יוצא לפעילים שהפגינו מחוץ למלון שבו הוא לן בתל אביב / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן למשפחות חטופים בתל אביב: "לא ננוח עד שנחזיר את כולם"

זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • ראש האופוזיציה לפיד ייצא לביקור מדיני באיחוד האמירויות • דיווח ב-CBS: ארה"ב שוקלת לקלוט קבוצת פלסטינים מהרצועה כפליטים, כולל אופציה למעמד קבע • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאוייש של החות'ים בתימן ● עדכונים שוטפים 

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל השופט בדימוס איתן אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה