גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הברומטר של המשק: המלחמה מחקה לבנקים מחצית מהתשואה השנתית ביום אחד

אחד המדדים הבולטים בבורסה מתחילת השנה מחק ביום אחד מעל חצי מהתשואה שהשיג במהלכה, בטרם עלה מעט בשני ● בשוק מסבירים איך זה קשור לנזילות שנפגעת, וכי "משקיעים שחוששים מהסיכון של ישראל, מניחים שהבנקים הם הראשונים שייפגעו"

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מדד ת"א בנקים 5 המורכב ממניות חמשת הבנקים הגדולים איבד ביום ראשון 8.7% מערכו, ירידה שקיזזה מעל מחצית מתשואת המדד מתחילת השנה - כ־17%, שהפכה אותו לאחד הסקטורים הצומחים בבורסה המקומית. בשני הבנקים הגדולים - הפועלים ולאומי -הירידה היומית מחקה כמעט את כל תשואת המניה שהושגה בתשעת החודשים הראשונים של השנה. נכון לשעה 16:30 ביום שני עלה המדד ב־1.4%.

השקל מתרסק: איך זה ישפיע על האינפלציה ועל הריבית? 
WSJ | איראן עזרה לתכנן את מתקפת הפתע נגד ישראל במשך כמה שבועות 

את הירידות ביום ראשון הוביל בנק הפועלים עם ירידה של כ־10%, שמחקה כאמור כמעט את כל התשואה שלו מתחילת השנה, וזו עמדה על פחות מ־1%. גם לאומי מחק כמעט את כל התשואה השנתית, כשירד ב־8.8% ונשאר עם תשואה של פחות מ־2%. מזרחי טפחות, הבנק השלישי בגודלו, ירד ביום ראשון בשיעור דומה לבנק לאומי, אך התשואה שלו מתחילת השנה עדיין גבוהה מאוד גם לאחר הירידה החדה - 15.6%.

שני הבנקים שספגו ירידה קטנה יותר הם דיסקונט והבינלאומי. הראשון ירד בכ־7% והתשואה שלו מתחילת השנה עומדת על 8.6%, ואילו הבנק הבינלאומי ספג ביום ראשון ירידה של 6.8%, ונותר להציג את התשואה הגבוהה ביותר מתחילת השנה - 16.8%.

יובל באר אבן, מנהל השקעות העמיתים בחטיבת ההשקעות של מגדל, מסביר כי מניות הבנקים ירדו באופן משמעותי משתי סיבות עיקריות: "הראשונה היא שהמניות שלהם הכי סחירות בבורסה, והמניות הגדולות האחרות הן דואליות", אמר. "כך שאם מוכרים אותן במחיר שהוא משמעותית מתחת למחיר הארביטראז' (המחיר בו נסחרות אותן מניות בוול סטריט, ר' ו'), קיים סיכוי שמהלך כזה יוביל להפסדים. צריך לזכור שכרגע מי שמוכר הן בעיקר קרנות נאמנות שזקוקות לנזילות, כדי לשלם למשקיעים בשל הפדיונות הגדולים. הסיבה השנייה היא שהבנקים הם הברומטר של המשק. אם המשקיעים חוששים מהסיכון של ישראל, אז הם מניחים שהבנקים יהיו הראשונים שייפגעו".

גורם נוסף בשוק ההון מסביר כי עיקר הירידות מקורו בסוגיית הנזילות. "מתחילת השנה חלק גדול מהנזילות בשוק עוברת דרך מדד הבנקים. כשמשקיעים רוצים לבנות פוזיציה על שוק ההון הישראלי, במקום לקנות אופציות שהן יקרות יחסית, הם קונים ומוכרים מניות בנקים. כלומר זו הפכה להיות לא רק השקעה בבנק אלא בשוק, וזה משתנה בהתאם למה שהמשקיעים חושבים שעומד להתרחש בשוק. לכן, ואפשר לראות זאת לאורך השנה, כשיש עליות חזקות בבורסה הבנקים עולים חזק, וכשיש ירידות בשוק הבנקים יורדים חזק. זה לא קשור בהכרח למה הציבור חושב על הבנקים", אומר אותו גורם.

הוא מוסיף כי ביום ראשון הייתה בשוק תרעומת רבה על כך שהבורסה החליטה לפתוח את המסחר. "צריך לזכור שהלחימה החלה בשמחת תורה, יומה האחרון של חופשת סוכות. הרבה משקיעים היו בחופש ובחו"ל במהלך ימי החג. ולכן, רוב היום האנשים היו עסוקים בניסיון להבין מה קורה ולא בהכרח קיבלו החלטות השקעה גדולות. המסחר ביום ראשון לא שיקף הרבה מעבר לכך שבעת מלחמה יש שחקנים - לא משנה מיהם אבל לא בהכרח הגופים המתוחכמים, וגם לא משקיעים זרים שלרוב לא סוחרים בימי ראשון - שהגיבו מהבטן והירידות היו צפויות, כך שאלה יותר ירידות של חששות, פחד ונזילות".

"מקור השונות - במשקל הבנקים במדדים"

כאמור, בין מניות הבנקים נרשמה שונות, כאשר הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות ירדו יותר מאשר דיסקונט והבינלאומי.

"עוצמת הירידות היא לא עניין ספציפי לבנק זה או אחר, אלא קשורה יותר ליחסי כוחות בתוך המדדים והסלים השונים מלכל דבר אחר", אומר הגורם בשוק. "אבל אם ניכנס לכך שמזרחי טפחות והבינלאומי עדיין שומרים על תשואה גבוהה במניות, באופן די ברור הם יותר דפנסיביים, עם חשיפה מופחתת לתנודות בשוק ההון, בעיקר מזרחי (לשני הבנקים הללו גרעין שליטה בניגוד לשלושת האחרים, ר' ו'). הם גם יותר דפנסיביים בפעילות שלהם, תיק האשראי שלהם יותר איכותי וגם הרווחיות שלהם הרבה יותר גבוהה מזו של האחרים".

נזכיר כי הירידות של יום ראשון מגיעות אחרי ראלי חיובי של מדד הבנקים החל מהשבוע השני של ספטמבר ועד לתחילת אוקטובר, שהסתכם בעלייה של כ־12%. לכך תרמו שלוש סיבות עיקריות: ראשית הירידות בבורסות העולם, שאותן צפו בחלק מהגופים המוסדיים שבחרו להחזיר חלק מכספי הציבור לבורסה המקומית. סיבה שנייה היא הפגרה בכנסת שהביאה לצמצום העימותים סביב הליכי החקיקה המשפטית. הסיבה השלישית נעוצה בתחזית לרבעונים נוספים של תוצאות חיוביות לבנקים עם רווחים גבוהים ותשואה גבוהה להון, גם אם ברמות פחותות מאשר במחצית הראשונה של השנה.

 

ומה הלאה? "אנחנו נמצאים בתחילתה של מלחמה, וזו הרעה משמעותית של המצב הביטחוני", אומר באר אבן. "יש בתקופה האחרונה חששות מצד משקיעים זרים לגבי הסיכון שבהשקעה בישראל, והסיכון הזה התממש כעת. אי הוודאות כמובן גדלה כי לא יודעים מה יהיו ההשלכות של המלחמה, כמה המשק ייפגע וכמה קיצוצים יידרשו בתקציב כדי לממן אותה. לכן פרמיית הסיכון של ישראל עלתה".

"גם כשנפגעים, מספקים תשואה יפה להון"

באר אבן מזכיר כי מבחינת היסטוריה ותמחור מניות הבנקים, לאחר הירידות האחרונות המערכת הבנקאית נסחרת במכפיל הון של 0.94. "ההנחות הגלומות בשוק היו שהבנקים יציגו השנה תשואה להון של כ־16% ובשנה הבאה 15%. מכפיל של 0.94 על ההון עשוי להוות תמחור אטרקטיבי. יש גם תשואות דיבידנד שאומרות שהתשואה הזו תחזור יפה למשקיעים, בסדר גודל של 6%. אז הפרמטרים האלה טובים ומניות הבנקים מספיק מעניינות להשקעה, גם בהינתן פגיעה מסוימת מהמלחמה", לדבריו.

ההיסטוריה מלמדת שמשקיעים מוכרים מניות בעתות משבר, אך שהשוק יודע להחזיר את ההפסדים יחסית מהר. מנהל השקעות העמיתים של מגדל מזכיר כי בעבר הבנקים נפגעו במידת מה במשברים, אבל הם ידעו לספק תשואה יפה להון למרות זאת.

"בעבר התשואה להון הייתה נמוכה בשל רמות הריבית והאינפלציה הנמוכות, ולמרות זאת ב'צוק איתן' הבנקים עשו 10% ברבעון השלישי של שנת 2014, או למשל ברבעון השני של 2021 שבמהלכו התרחש מבצע 'שומר החומות' התשואה הייתה 17%", מציין באר אבן. "אז להערכתנו תהיה פגיעה אבל לא משמעותית, כל עוד הלחימה לא תימשך חודשים ארוכים ולא ניגרר לגזרות נוספות. אם מדברים על מערכה טיפוסית של חודש עד 45 יום, הפגיעה תהיה מתונה והירידה של ראשון כבר מגלמת חלק ניכר ממנה".

גם הגורם משוק ההון מציין כי על פי העבר, הוא לא מניח שלהתפתחויות הביטחוניות תהיה השפעה גדולה מאוד על עצם הרווחיות של הבנקים. "יש לצפות שהמשקיעים הזרים, שלא פעלו כמעט ביום ראשון, כן יהיו פעילים בימים הקרובים", אמר, "אבל ההחלטות שלהם לא בהכרח נובעות רק משיקולי כדאיות השקעה, אלא גם מהיבטים כמו ניהול סיכונים, שיקולי מטבע, דרישות נזילות ועוד, כי הזרים משקיעים בישראל בשקלים.

"זו לא החלטה שקשורה בהכרח לאיך מנהל השקעות זר רואה את המצב בישראל, ואולי מחליט למכור מה שיש לו. זה נובע גם מניהול סיכונים ומדרישות הארגון - כפי שעשויים לעלות בתקופת משבר או מלחמה. אז סביר שיהיו מכירות של זרים במניות הבנקים, אבל אלו לא בהכרח ילמדו על מה שצפוי לכלכלה הישראלית וספציפית במערכת הבנקאית".

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת