גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זו מלחמת העצמאות השנייה": כך מתנהל הקרב על דעת הקהל העולמית

במקביל לחזיתות הלחימה בדרום ובצפון מתנהלת גם חזית התודעה, שבה פועלים גורמים רשמיים ופרטיים כאחד ● מטה ההסברה האזרחי, ישראליז, משרדי פרסום ואחרים מסייעים בהפצת המידע ברשתות החברתיות, וקובעים: "חשוב ליצור הזדהות בינלאומית בעזרת תיעוד מהשטח"

מימין: סרטון ההופעה של U2 שהופץ על ידי הקופסה, סרטון טיקטוק של יוסף חדאד והסרטון של באומן בר ריבנאי / צילום: צילומי מסך
מימין: סרטון ההופעה של U2 שהופץ על ידי הקופסה, סרטון טיקטוק של יוסף חדאד והסרטון של באומן בר ריבנאי / צילום: צילומי מסך

מדינת ישראל מתנהלת כבר כמה ימים תחת לחימה בכמה חזיתות, ובמקביל יש חזית אחת נוספת: התודעה הציבורית ודעת הקהל העולמית. זוהי זירה חשובה ומהותית, כיוון שלתודעה ולהבנת הסיטואציה הקשה בארץ מאז שבת יש השפעה ברורה על מתן הלגיטימציה הגלובלית לפעילות הצבאית הישראלית, והיא חשובה גם להפעלת לחץ על גורמים שונים בעולם.

טיקטוק חסמה את החשבון של חמאס. מה קורה בשאר הרשתות?
בלוגרית הטיולים שקבעה את נרטיב ההסברה הישראלי

דעת הקהל כיום מושפעת מעבודה מאומצת של גורמים, מדינתיים ואזרחיים. במשרד החוץ פועלים כדי לתווך את המידע ולהפעיל את אנשיהם ברחבי העולם. בין היתר מדובר בתדרוכים ל־250 כתבים זרים, ומעל ל־640 ראיונות לתקשורת הבינלאומית בשפות שונות.

בנוסף פורסמו כאלף פוסטים באנגלית, ספרדית, ערבית, פרסית ורוסית, שזכו ליותר מ־320 מיליון חשיפות, באמצעות חטיבת הדיגיטל של המשרד. עד כה, יצאו יותר מ־80 הודעות רשמיות של הצהרות גינוי לחמאס ותמיכה לישראל, ממדינות שונות.

מדונה משתפת

לצד הגורמים הרשמיים פועלים גם אזרחים ומתנדבים ברחבי העולם. עשרות קבוצות ומיזמים הוקמו כדי לסייע בהסברה הבינלאומית. אחד מהם, "מטה ההסברה האזרחי", שהתחיל העיתונאי לשעבר אליאב בטיטו, מגייס מתנדבים להפצת תכנים.

עד כה, בטיטו הצליח לגייס יותר מ־400 מתנדבים פעילים המתרגמים את התכנים, עורכים אותם ויזואלית ותוכנית ועוד. לאחר מכן, מאות מתנדבים נוספים מפיצים את התכנים ברשתות החברתיות. על פי ההודעות הנשלחות בתוך הקהילה, התכנים של המטה מגיעים למיליוני אנשים ברחבי העולם.

אחד התכנים שבטיטו ומטה ההסברה האזרחי הפיצו בתחילת הדרך, וסייע בקביעת הטון, היה סרטון מוצלח שנוצר במשרד הפרסום באומן בר ריבנאי, אחרי שגם שם חשו צורך להתגייס לטובת המלחמה ההסברתית. מצד המשרד הועמדו מומחים, אנשי קריאייטיב ועורכים. כשהסרטון היה מוכן הוא רשם מיליוני צפיות, בין היתר בזכות שיתופים על דמויות מוכרות, כמו הזמרת מדונה. 

במשרד ראובני פרידן ריכזו מגוון חומרי הסברה המורכבים מסיפורים אמיתיים והתכתבויות אמיתיות מהתופת, שתורגמו לשפות רבות באמצעות עשרות מתרגמים שהתגייסו בהתנדבות למשימה. כל החומרים נמצאים בגוגל דרייב, וזמינים לשימוש. 

חמ"ל וירטואלי

עמותת ישראליז מתרכזת בהענקת כלים וידע לצעירים, כדי שיוכלו לסייע ולהשפיע לטובה על התדמית הישראלית. בעמותה מקיימים סדרת וובינרים שבהם כלים פרקטיים ומקורות מידע מהימנים להסתמך עליהם בעת ההסברה. 

אחת הדמויות הבולטות בהסברה הישראלית מול הפלסטינים הוא יוסף חדאד, מנכ"ל עמותת "ביחד - ערבים זה לזה". חדאד פועל כבר משבת, שבה התקיים הטבח הנוראי, כשמאחוריו חמ"ל וירטואלי וסיירת הסברה שמונה כ־2,000 פעילים. אלה חתומים על כמה הישגים, כמו הסרת תכנים נגד ישראל והסרת עמודים המפיצים אנטישמיות. 

"הייתה לי דילמה מאוד קשה, האם נכון לשתף את הסרטונים הזוועתיים המגיעים מהשטח או שלא", מספר חדאד לגלובס. "אחד הסרטונים שלקח לי המון זמן להחליט לגביהם, היה כזה שבו רואים עריפת ראש על ידי אחד ממחבלי חמאס. 

"החלטתי שיש חשיבות שהעולם יראה את מעשי הטבח של ארגון הטרור הזה, אבל תוך טשטוש הסרטונים לפני שמעלים אותם. אנחנו רוצים שאנשים יבינו שחמאס זה בעצם דאעש. לצערנו, אנחנו ראינו את סרטוני הטבח, האונס והזוועות האלו, וגם העולם צריך לראות את זה". 

למעשה, חדאד פועל באותו המטבע כמו החמאס: ליצור הזדהות בינלאומית בעזרת תיעוד חד משמעי מהשטח. וזה עובד: התמיכה מאירופה ומארה"ב ברורה. "במציאות של לפני המלחמה, לא הייתי משתף סרטונים כאלו, כי לנו יש רמה אחרת של מוסריות. אבל הדבר הכי מוסרי כרגע, זה שהעולם יראה ויבין מה אנחנו עוברים", מציין חדאד.

בהקשר הזה יש לציין כי גם עובדים ישראלים ברשתות החברתיות מנסים לסייע, למשל בכך שהם מציפים תכנים שקריים מצד החמאס ודואגים להסרתם.

חדאד סבור שגם לסמנטיקה יש תפקיד. "אנשים שקוראים למלחמה הזו חרבות ברזל, טועים. זו מלחמת העצמאות השנייה. זה או הם, או אנחנו. איפה נפל לי האסימון שזה כך? האנשים בחברה הערבית שאיימו עליי והתנגדו לדרך שלי לאורך השנים, כתבו לי שהם מבינים מה קרה כאן.

"הם סיפרו לי שראו את הזוועות ואת הטבח, והבינו שהם לא רוצים לחיות בשלטון טרור. אם לא נשמיד את חמאס עכשיו, ונפסיד במלחמת העצמאות השנייה, לא נגיע למלחמת העצמאות השלישית. הם יאגרו כוחות מחדש, ויבצעו מעשים חמורים פי מאה".

נרטיב החמלה

פרופ' מורן ירחי, ראש ההתמחות לתודעה והשפעה בדיגיטל בביה"ס לתקשורת, וראש התכנית לדיפלומטיה ציבורית באוניברסיטת רייכמן, מזכירה כי "בסבבים הקודמים למדינת ישראל היה קשה להציג את עצמה כקורבן טבעי, בגלל שאנחנו הצד החזק.

"במלחמת התדמית, מי שיש לו את הסיפור החזק והמזוהה יותר, ידו על העליונה. במקרה הנוכחי, קל לעולם להזדהות עם פשעי המלחמה שרואים על תינוקות, צעירים, זקנים ונשים. למשל, פסטיבל המוזיקה סופר נובה, העולם המערבי לגמרי מזדהים איתם. ממש אפשר לדמיין את עצמנו בנעליים שלהם, וזה צובט".

ירחי מסבירה כי "נרטיב של חמלה מהדהד מאוד חזק". גם ההשוואות שנעשות לדאעש או מתקפת 9/11, הן משהו שאנשים יכולים להבין. "הפעם היכולת שלנו להציג קורבנות ברמה הכי מזעזעת שלה, גורמת לאנשים להבין את ההקשר הפוליטי והביטחוני".

באשר לשאלה מי צריך לטפל בקידום ההסברה הבינלאומית, ירחי סבורה שיש לשלב כוחות. "לגורמים הרשמיים בדרך כלל יש יותר עוקבים, אבל דווקא יוזמות אזרחיות נתפסות בקהילה הבינלאומית כיותר אותנטיות.

"העובדה שהם לא צריכים לשמור על קו רשמי, שהם יכולים לספר סיפור שמעורר הרבה יותר חמלה - זה משפיע המון על השיח הבינלאומי. בנוסף, לראות גברים בגיל העמידה עם מדים זה לא משהו שמעורר הזדהות, וזה בדיוק המקום בו אני חושבת שהיוזמות האזרחיות מצליחות יותר". לכך היא מוסיפה את ההתגייסות של מפורסמים כמו גל גדות ובונו מ־U2.

חדאד סבור שבחלק מהמקרים ההסברה הממשלתית עובדת, אך יש בעיה בתכלול הדברים. "משרד ההסברה צריך להיות המטרייה שמאגדת את כל השלוחות, ומתווה דרך לכל הפעילויות - האזרחיות והממשלתיות. רק כך נוכל למקסם את ההסברה".

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד