גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשר עד שש: כך נבנית שגרת המסחר החדשה בימי המלחמה

בסטאר סנטר אשדוד 75% מהחנויות כבר פתוחות, במרכזי ביג נרשמת ירידה של כ־35% במספר הלקוחות, ובדיזנגוף סנטר יש ירידה של 55% ● שבוע וחצי מאז פרוץ הלחימה, המשק עדיין מחפש פתרונות ● היועץ הכלכלי תמיר בן שחר: ההפסד לשוק עומד על 2.5 מיליארד שקל בשבוע

מגרש החניה של ביג קריית גת, השבוע / צילום: ביג מרכזי קניות
מגרש החניה של ביג קריית גת, השבוע / צילום: ביג מרכזי קניות

עשר עד שש - אלו, לרוב, שעות הפתיחה העדכניות של חנויות בקניונים, במרכזים המסחריים וגם ברחובות, כלומר מאלו שפתחו עד כה. אבל גם אלה שפועלים, עדיין לא הסתגלו למציאות החדשה.

אצל חלקם העובדים הקבועים גויסו למילואים, או לא יכולים להגיע, והם פועלים עם מוכרים שהוקפצו מסניפים אחרים, או גויסו לעבודה בימים האחרונים. הקונים לרוב לא מתעכבים - הם מגיעים חדורי מטרה.

ענף המסחר נערך להוצאת עשרות אלפי עובדים לחל"ת
איגוד המסעדות למסעדנים: פטרו או הוציאו לחל"ת את העובדים

קניונים רבים מודיעים מדי יום ברשתות החברתיות אילו חנויות יהיו פתוחות. רשתות גדולות שולחות הודעות סמס על שעות פתיחה ועל אפשרות לבצע הזמנות טלפוניות ומשלוחים עד הבית. כמעט אצל כולם, כבר בשעה 18:00 הנוכחות מידלדלת עוד יותר.

המצב הזה הוביל את התאגדות רשתות המסחר להודיע כי אם נציגיה לא יוזמנו לדיון חירום במשרד האוצר כדי לגבש פתרונות להחזרת המסחר בישראל לפעילות מלאה, הם ייערכו לפיטורי עשרות אלפי עובדים או הוצאתם לחל"ת ביום ראשון הקרוב, ולהפסקת כל התשלומים לקניונים ולמרכזי הקניות ולמוסדות הממשלה.

תרומות שמניעות מסחר

"לאנשים אין מצב רוח לקניות, שופינג זה מושג לא קיים כמעט", אומר דן פילץ, מנכ"ל ומבעלי דיזנגוף סנטר. "80%-90% מהחנויות אצלנו פתחו השבוע בשעות מסחר מצומצמות. סוגרים מוקדם, וכמות הקהל מצומצמת. בימים האחרונים הגענו ל־15-20 אלף מבקרים". מדובר על ירידה של כ־50%-60% לעומת ימי חול בשגרה.

מתחם שיח חופשי ושחרור מחרדות בדיזנגוף סנטר / צילום: אלכס קפלן

"הקונים שנכנסים הם ממוקדי מטרה - בעיקר סופרמרקט, רשתות פארם, ספרים ופאזלים. יש חנויות שלא פתוחות מכל מיני סיבות - עובדים שלא מגיעים, אנשים במילואים, ובעלי עסקים שקרובי משפחתם או חברים הרוגים, פצועים או נעדרים".

בסנטר פועלים כעת שלושה מערכים בנוסף למסחר: לתרומות, להתנדבות ולתמיכה. "זה מביא הרבה מאוד קהל", מציין פילץ. "מערך התרמות הציוד החל כמיועד לצבא, ובימים האחרונים מתמקד במפונים, אבל אנחנו כן צריכים ציוד טרמי לחיילים, כי יש חוסר גדול".

בסנטר מתקיימות גם פעילויות לילדים ומשפחות, הכוללות מתחמי קוביות ספוג, קולנוע מאולתר של סרטי דיסני, עמדות משחקי נינטנדו, עמדות יצירה וציור ברכות לחיילים ולמפונים, מתחם לגו ועוד.

"המערך השלישי הוא מרחב השיח הרגשי שפתחנו שמעניק מקום לדבר עם מטפלים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים ומטפלים אלטרנטיביים", מספר פילץ. "יש אנשים בחרדה קשה, שנמלטו על נפשם מהעוטף. הם לא מוגדרים מפונים, ואין להם שום מערך תומך.

"אולי התחלנו בריטייל, אבל אנחנו בקשב לקהילה ולצרכים שלה. אם אנשים רוצים לתרום אלף שקל למפונים וקונים בה עשרים זוגות נעלי ספורט בסנטר, זה גם מסחר. הדברים עוזרים אחד לשני".

"לא לתת פרס לטרור"

מרכזי הקניות ביג פתחו ביום שלישי השבוע את אחרון המרכזים שנותר סגור, ביג אשדוד, בתפוסה של כ־50%, שתוך יום עלתה ל־75%. התנועה בכל המרכזים עומדת בממוצע על כ־30%-40% פחות מימי שגרה, אך הפדיונות רושמים ירידה חדה יותר של עשרות אחוזים.

מתחם סטאר סנטר באשדוד, השבוע / צילום: סטאר סנטר

בעקבות זאת, ביג שלחו השבוע מכתב לשוכרים, שבו הודיעו כי בכוונתם לעזור לבעלי החנויות, ככל שיידרש. "לאור העובדה שעדיין לא ברור מה תהיה מדיניות הממשלה מול המגזר העסקי, לא נהסס לעזור בהקלות נדרשות גם במקרה של ההתרחבות הנוכחית סביב המלחמה בעזה וההשפעות הנגזרות.

"לגישתנו, הנתון המשמעותי והחשוב ביותר הוא המכירות בפועל, והעומסים הנגזרים במבט מצטבר. נבחן זאת בשבועיים הקרובים, בהתאם להתפתחויות והחלטות הממשלה בעניין מתווה הפיצויים".

במכתב הודגש כי "יחד עם נכונותנו לקחת חלק בנזקים המצטברים, אנו רואים גם בהתנהלות המשותפת שלנו גורם משמעותי בהחזרת המשק לחיים ככל הניתן. כל שוכר שלא יפתח את עסקיו לקהל, גם אם התנועה דלילה, פוגע במאמץ ובחוסן הלאומי".

חי גאליס, מנכ"ל ביג, אומר לגלובס כי "מאוד חשוב שכל מי שיכול יחזיר את העסק לעבודה, ויראה שישראל, איפה שאפשר, חוזרת לחיים, ולא נותנת פרס לטרוריסטים. הפגיעה במשק היא חלק מחוט השדרה של המדינה. מתל אביב צפונה אין סיבה לא לפתוח שום עסק".

רשת ביג, שבבעלות רוני ויהודה נפתלי, נחשבת לסוג של סמן ימני עבור קניונים ומרכזים אחרים, ומעניין יהיה לראות האם אחרים ילכו בעקבותיה. "אנחנו לא בורחים לשום מקום ונעזור לעסקים שלנו לשרוד את המשבר", מציין פילץ. "אני בטוח שההפסדים של העסקים גדולים, אבל בסופו של דבר תיגמר המלחמה, ואז נראה מה תהיה העזרה של המדינה והעירייה".

"אנשים יוצאים יותר"

קבוצת ארי נדל"ן, של היזם צחי אבו, מחזיקה במתחם סטאר סנטר באשדוד ובקניון ארנה בנהריה. "ביום רביעי השבוע 70%-80% מהעסקים במתחם באשדוד נפתחו, ובקניון בנהריה מדובר בשיעור דומה, עם מגמת עלייה עקבית", מספר רו"ח ניר לחיאני, משנה למנכ"ל וסמנכ"ל הכספים בקבוצה.

"אנשים יוצאים יותר ויותר, אבל אין ספק שהמדינה כולה באבל לאומי. הפגיעה בפדיונות היא ארצית. אנחנו קשובים לשוכרים שלנו, נמצאים בקשר שוטף עם קבוצות הקמעונאים, ומחכים למתווה הפיצויים של המדינה".

גם לחיאני מתייחס להרגלי הצריכה שמשתנים. "החנויות לא פתוחות עד עשר בלילה כמו שאנחנו רגילים, כי אנשים עם הילדים בבית. הם לא יושבים במסעדות או בתי קפה, אלא אם מדובר במקומות שבהם קונים קפה וכריך, ויוצאים החוצה. להערכתי, בקרוב כמעט הכול יהיה פתוח. אנשים יתרגלו לקיים שגרת חיים בהתאם להנחיות".

"להניע את הכלכלה"

"חנויות הרחוב במרכז סגורות כמעט לחלוטין", מציין תמיר בן שחר, מנכ"ל חברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר. "מה שקיים זה סופרמרקטים ומעדניות מזון, מעט בתי קפה, ומסעדות מזון מהיר. גם במרכזי הקניות בצפון אנשים מסתובבים וקונים דברים בסיסיים, לא משהו שקשור לבילוי ופנאי.

"אם ביום רגיל משקי הבית מוציאים כ-600 מיליון שקל על צריכה, אפשר להעריך שההפסד ליום עומד על 300-350 מיליון שקל. המשמעות היא שההפסד לשוק עומד על 2.5 מיליארד שקל לכל שבוע של לחימה".

בן שחר מצביע על מקומות שאין להם תזרים הכנסות, כמו מסעדות ובתי קפה, "ולא יוכלו לשרוד לאורך זמן אלא אם המדינה תפצה מהר מאוד את העסקים הקטנים. ככל שהתקופה תהיה ארוכה יותר והמדינה לא תפצה, הם עלולים לקרוס, וחלקם בוודאי יקרסו. לא מדובר רק על הדרום, אלא באזורי גוש דן, תל אביב וחיפה.

"בשורה התחתונה, כדי להניע את הכלכלה מהר ולגרום להישרדותם של עסקים, המדינה צריכה לפצות מהר את כולם. אפשר גם לדחות תשלומי ביטוח לאומי, מע"מ ומס הכנסה לכל העסקים הקטנים שאין להם תזרים".

הפסדים מצטברים

בעלי העסקים עדיין לא מדברים על ההפסדים, למרות שאלה מצטברים. מנתוני חברת שבא, האחראית על מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, עולה כי בשבוע הראשון של מלחמת חרבות ברזל חלה ירידה של 29% בהיקף ההוצאות של הציבור הישראלי בכרטיסי אשראי לעומת שבוע ממוצע ב-2023.

בשבוע הראשון של המלחמה, ההוצאות על ענף ההלבשה וההנעלה נחתכו ב-75%, מ-421 מיליון שקל ל-103 מיליון שקל. חנויות הריהוט וכלי הבית עם ירידה של 69%, ענף חנויות הפרחים והמשתלות עם ירידה של כ-60%, וענף החשמל והאלקטרוניקה עם ירידה של 41%. משרד האוצר הודיע בתחילת השבוע כי מתגבשות הקלות ומתווה פיצויים לעסקים. 

ירידה ברכישות ה"רגשיות"

גם לפי נתוני חברת המידע העסקי CofaceBDi, על רקע פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" ולאחר התגייסות הציבור למאמצי הלחימה, קיימת ירידה משמעותית בהיקפי הפעילות של חנויות ועסקים רבים המתמודדים עם השלכות המצב. בהתאם להנחיות פיקוד העורף, מתחמי הקניות השונים פועלים במתכונות מצומצמות, זאת לצד ירידה חדה בתנועת הלקוחות החוששים לצאת מבתיהם.

לעומת זאת, ובדומה לתקופת הקורונה, המכולות והסופרמרקטים חווים עלייה בפעילות על רקע החשש של הציבור מפני החרפה במצב הביטחוני. כך, משקי בית רבים הצטיידו במוצרי מזון וצריכה רבים.

נכון למועד זה, בתי הספר היסודיים פועלים רק בחלק מהערים ובמתכונת מצומצמת, כך שבדומה לתקופת הקורונה, במרבית שעות היום בני המשפחה מצויים בביתם - ובהתאם מעלים את "צריכת המזון הביתית הממוצעת" על חשבון בתי קפה, מסעדות ושירותי הסעדה.

בחברה מציינים כי קיימת ירידה ברכישות ה"רגשיות". למעט ביצוע רכישות מתוכננות של מוצרי יסוד וצריכה בסיסיים דוגמת מזון, תרופות, היגיינה ופארם, נראה כי יצר השופינג בקרב הציבור דוכא משמעותית לנוכח המלחמה, ובהתאם היקף הרכישות הספונטניות והרגשיות פחתו.

"עם סיום של כשבועיים של לחימה, אנו מעריכים כי אובדן ההכנסות בתקופה זו במסחר הקמעונאי יסתכם בכ-4.5 מיליארדי שקל", אומרת תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת CofaceBDi. "בין ענפי המסחר הקמעונאי שבהם חלה פגיעה משמעותית בפעילות נציין את האופנה והנעלה, רהיטים וכלי בית, מוצרי חשמל, ציוד משרדי ועוד.

"כמו כן, ענף מוצרי הבנייה לצד ענפים משלימים כגון קרמיקה וכלים סניטריים, מיזוג אוויר ועוד, שסובלים כבר תקופה מהאטה במגזר הבנייה עקב העלאות הריבית והירידה בהכנסה הפנויה, סופגים פגיעה נוספת בימים אלה עקב עצירת פרויקטים רבים ועבודות שיפוץ, בין היתר בשל מחסור בכוח-אדם".

עוד כתבות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"