גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאמני קבוצת אלדד פרי: החברה פעלה כהונאת פירמידה במימון יקר על חשבון החברים בה

בתסקיר ביניים שהוגש לביהמ"ש, תואר כיצד ביצעה החברה עסקאות במחירים לא סבירים ומכרה "דירות באוויר", תוך ניפוח הוצאות פרסום ויח"צ על הפרויקטים שלה ● "דומה כי המטרה היחידה שעמדה לנגד עיני המנהלים הייתה לגרוף מהרוכשים 'דמי ארגון' בסכומי עתק", כתבו הנאמנים

יזם הנדל''ן אלדד פרי ז''ל / צילום: איל יצהר
יזם הנדל''ן אלדד פרי ז''ל / צילום: איל יצהר

"לקבוצת פרי, מראשית הקמתה, לא הייתה כל היתכנות כלכלית, וסופה המר היה בלתי נמנע. על מנת לפתות לקוחות, הדירות נמכרו במחירים נמוכים באופן לא ריאלי, ובמקביל - העסקאות בוצעו באופן ממונף ויקר, באמצעות גורמי מימון חוץ־בנקאיים, ותוך הפרה שיטתית של הוראות חוק המכר להבטחת השקעות של רוכשי דירות. התוצאה הבלתי־נמנעת הייתה שהפרויקטים נועדו לכישלון. ההפסדים בפרויקטים גולגלו מאחד לשני, כמו בהונאת פירמידה, עד הקריסה הצפויה מראש".

הנזק לענף הנדל"ן: "אם זה יימשך עוד שבוע, נראה קריסה של חברות"
אריק מירובסקי, פרשנות | רמ"י החליטה על שורת הקלות ליזמים, אך זו טיפה בים

כך כתבו נאמני קבוצת פרי, עוה"ד אהוד גינדס וגונן קסטנבאום, בתסקיר ביניים שהגישו לבית המשפט המחוזי מרכז, בדבר נסיבות קריסת קבוצת פרי. עוד קבעו הנאמנים, כי בכירי הקבוצה יכלו לדעת על מצבה, ואף תרמו לקריסה בהתנהלות רשלנית.

עו''ד אהוד גינדס / צילום: שלומי יוסף

קבוצת פרי הוקמה ב־2013 על־ידי אלדד פרי המנוח, והיא פעלה ככלל בארגון ובניהול של פרויקטים של קבוצות רכישה. בספטמבר 2019, הוקצו 40% ממניות חברת האם שהייתה בבעלות פרי לחברת גמי וחיים בע"מ, שבשליטת איש העסקים השוויצרי חיים חמו, תמורת הלוואות והשקעות שזו הזרימה לקבוצה. בפועל, כתבו הנאמנים כי הקבוצה פעלה דה פקטו כחברה יזמית ולא כמארגנת קבוצות רכישה, שכן נהגה להתחייב על מחיר סופי של דירות, דבר אסור (ובפועל גם בלתי אפשרי) בקבוצות רכישה.

ניתוח פעילות קבוצת פרי בידי הנאמנים גילה שיטה של שיווק דירות במחירים נמוכים ביותר, מבלי שנערכו תקציבים ותוכניות עבודה מסודרות ומעמיקות. "דומה, שהמטרה היחידה שעמדה לנגד עיני מנהליה, הייתה לגרוף מהרוכשים 'דמי ארגון' בסכומי עתק, וזאת חרף הידיעה שהעסקה שבוצעה עמם איננה מעשית מבחינה תכנונית ו/או פיננסית, וסופה להיכשל", כתבו הנאמנים. "העסקאות מומנו באמצעות גופי מימון חוץ־בנקאיים, כשבעלות המימון הגבוהה נשאו בפועל חברי קבוצת הרכישה. ההפסדים שנצברו בפרויקטים גולגלו מאחד לשני כהונאת פירמידה, עד לקריסה הבלתי־נמנעת".

בחזרה לסוגיית פעילות החברה כמארגנת לכאורית של קבוצות רכישה, הנאמנים קבעו כי "הצגתה כמארגנת קבוצות רכישה הייתה מלאכותית ומטעה". מכיוון שהעסקאות בוצעו במחירים לא ריאליים, התקיימו בכל הפרויקטים פערים כספיים גדולים בין המחירים הסופיים של הדירות שלהם התחייבה הקבוצה, לבין העלויות בפועל. ההפסדים שנבעו מזה גולגלו מפרויקט לפרויקט - עד לקריסה הבלתי־נמנעת.

עו''ד גונן קסטנבאום / צילום: תמונה פרטית

עד כמה נושאי תפקידים בקבוצה היו מודעים לעניין? הנאמנים שחקרו את הבכירים לשעבר בקבוצה, בראשות המנכ"ל לשעבר ליאור ברדוגו, התרשמו כי דובר היה בתרחיש ידוע מראש, "שכל נושא משרה ובעל תפקיד זהיר יכול וצריך היה לצפות". נמצאו מקרים שבהם הבכירים אף העניקו "הנחות" נוספות לרוכשים, "ובכך העמיקו במו ידיהם את הגירעון הצפוי בפרויקטים השונים", לדברי הנאמנים.

על־פי התסקיר, גם הסכמי המכר נוסחו במטושטש, כדי להסוות את היותם כאלה ולהציג את קבוצת פרי כמארגנת קבוצות רכישה. "בעשותם כך, בעלי התפקיד ונושאי המשרה בקבוצת פרי נהגו ברשלנות, הפרו את הוראות חוק המכר וגרמו להטעיית הרוכשים", כתבו. בנסיבות שבהן הקבוצה הייתה מושקעת בפרויקטים הפסדיים, ההנהלה הייתה אמורה לגבש תוכנית הבראה והתייעלות, אולם במקום זה, היא בחרה לקחת הלוואות מגורמים שונים, כולל מרוכשים בריבית גבוהה. בסך הכל, נמצאו בכל פרויקט עד 35 הלוואות. כל זאת, תוך שהקבוצה מייצרת מנגנון מנופח של הוצאות פרסום, יח"צ ומשרדי פאר במגדלי עזריאלי.

בפרויקטים נמכרו "דירות באוויר" שלא היה עבורן היתר

בשלושה פרויקטים שבהם היו מעורבים הנאמנים, נמצאו ליקויי התנהלות חמורים של הקבוצה: בפרויקט "אורות חנן" ברחובות, להקמת 2 מבנים של 5 קומות ו-18 דירות, נמכרו בפועל 34 דירות, כאשר 6 מהן הינן "דירות באוויר", שלא היה עבורן היתר ואפשרות להקים ולמכור.

בפרויקט "פרי הורייזן" בבת ים להקמת מגדל בן 43 קומות ו-164 דירות, ידוע היה כי יש אפשרות להקים 42 דירות במסגרת הקלה. הקבוצה מכרה 190 דירות, אף שטרם קיבלה היתר ל-42 הדירות, ואף לא ביקשה היתר לתוספת, כך שגם כאן נמכרו "דירות באוויר". רק לאחר מעורבות הנאמנים, ניתן ההיתר ל-42 הדירות הנוספות.

בפרויקט "פרי ריזורט" באשדוד, נחתם הסכם לרכישת קרקע ברובע א' בעיר, והקבוצה שילמה 52.7 מיליון שקל. אולם, כתוצאה מהתנהלות רשלנית במיוחד של הקבוצה, הופקדו בידי מוכר הקרקע שיקים בסכומים גבוהים בהרבה. ראשית, הוברר כי לא ניתן להקים בפרויקט יחידות נופש, כפי שסוכם בהתחלה, ולפי־כך הצטמקה התמורה על המגרש ל-22 מיליון שקל. אולם, בידי בעלי המגרש הצטברו צ'קים בגובה של 62.7 מיליון שקל, אותם נאלצה החברה לשלם.

"פרשת פרי ריזורט היא עוד דוגמה מובהקת להתנהלות הרשלנית והמופקרת של קבוצת פרי ובעלי התפקיד ונושאי המשרה בה, אשר נטלו התחייבויות עצומות והפקירו את זכויותיה של החברה, באופן שהוביל נזק כלכלי לקבוצה כולה", כותבים הנאמנים.

ליאור ברדוגו: "ניהול לא נכון הביא לקריסה"

ליאור ברדוגו מסר לגלובס כי הוא עזב את החברה ארבע שנים לפני שקרסה. "בתקופה שניהלתי אותה, לא ראיתי מצב שהחברה נופלת. אני כיוונתי אותה להנפקה. היא הייתה במצב טוב. לא באתי מעולם של קבוצות ולקחתי את הקבוצה למקומות של יזמות והבאתי את כל כישורי, כדי שיהיו בנקים, וכל הפרויקטים שהיו בתקופתי לוו על־ידי בנקים, כולל ערבויות בנקאיות מלאות. לצערי, ניהול לא נכון הביא לקריסה".

עוד מסר ברדוגו: "לא קראתי את הדוח, אבל אני יכול להגיד שניהלתי חברת נדל"ן שעשתה הרבה, שיכלה לעשות גם הרבה בלעדי, והניבה הרבה רווחים. אני לא יודע איך מגדירים 'פירמידה', אבל אם אלדד החליט לקחת את הכספים ולהשתמש בהם לדברים אחרים - זה דבר אחר. אני יכול להגיד לך שבתקופתי, אף פרויקט לא התערבב עם פרויקט אחר. מה קרה אחר כך? שמעתי הרבה דברים, אבל זה קרה הרבה אחרי".

ברדוגו אמר לגלובס כי החליט לעזוב את החברה כששמע שפרי עשה דברים מאחורי גבו, ביניהם גם לבצע מכירות. "אני חשבתי שמכירות של פרויקטים הן דברים שלבעלים אסור להתערב בהם. וברגע שאלדד נכנס והתערב במכירת דירות ופרויקטים, אני אמרתי לו שזה לא מקובל ולא דרכי".

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%