גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה חמאס משתמש בקריפטו לגיוס כספים

מחוקקים אמריקאים רוצים כללים נוקשים יותר ● חברות מטבעות קריפטו אומרות שהן פועלות להרחקות פושעים וארגונים מוחרמים מהפלטפורמות שלהן

טיימס סקוור בניו יורק, ביום שבו קוינבייס הונפקה בנאסד''ק / צילום: ap, Richard Drew
טיימס סקוור בניו יורק, ביום שבו קוינבייס הונפקה בנאסד''ק / צילום: ap, Richard Drew

התפקיד של מטבעות קריפטו במימון לא חוקי עלה לדיון פעם נוספת לאחר הדיווח של ה"וול סטריט ג'ורנל", לפיו חמאס וקבוצות מיליטנטיות אחרות השתמשו בטכנולוגיה לגיוס מיליוני דולרים לפני המתקפה על ישראל.

 ● טרוריסטים פלסטינים הודו: בורסת קריפטו רוסית מימנה את המתקפה על ישראל
ניתוח גלובס | הנקמה של ההייטקיסטים: סוגרים לחמאס את צינור המזומנים באמצעים טכנולוגיים

כמה מחוקקים הגיבו בקריאה לחוקים נוקשים יותר לריסון התועלת של קריפטו עבור פושעים וקבוצות שנתונות תחת סנקציות אמריקאיות.

חברות קריפטו אומרות שהן עובדות להרחיק משתמשים כאלה מהפלטפורמות שלהן וטוענות שמטבעות דיגיטליים יכולים לעזור לגורמי אכיפת החוק לעקוב אחרי שחקנים שליליים.

הנה מבט על השאלות העולות מהשימוש של חמאס במטבעות קריפטוגרפיים.

למה ארגוני טרור משתמשים בקריפטו?

חמאס ובעלי בריתו כמו הג'יהאד האסלאמי וחיזבאללה, הוגדרו כארגוני טרור זרים על ידי ממשל ארה"ב ונתונים לסנקציות מצד משרד האוצר האמריקאי. זה מגביל את הגישה שלהם למערכת הבנקאית הבינלאומית.

רוב הפעילות הפיננסית הבלתי חוקית בעולם מתרחשת באמצעות המערכת הבנקאית המסורתית, כמו גם במזומן. אבל קריפטו הפך לאמצעי חשוב למימון ישויות מוחרמות והלבנת הון, בגלל שמשתמשי קריפטו יכולים לשנע ערך ברחבי העולם באופן מיידי על ידי שימוש במה שנקרא ארנקים דיגיטליים.

חמאס מנסה לגייס כספים בקריפטו באופן פומבי לפחות מאז 2019, דרך ערוץ הטלגרם שלו.

ארנקי קריפטו הקשורים לגי'האד האסלאמי, ארגון טרור הקשור לחמאס, קיבלו עד 93 מיליון דולר במטבעות קריפטו בין אוגוסט 2021 ליוני השנה, על פי חברת מחקר הקריפטו Elliptic.

ארנקים הקשורים לחמאס עצמו קיבלו כ־41 מיליון דולר בתקופה דומה, על פי חברת המחקר BitOK מתל אביב.

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

האם ניתן להתחקות אחרי ארנקים דיגיטליים?

לפעמים. עסקאות קריפטו רבות מתבצעות בספרי חשבונות גלויים לציבור הנקראים בלוקצ'יינים, אשר נשמרים מעודכנים בזמן אמת ולא ניתן לשנותם. זה מאפשר לרשויות לנטר ולפקח על עסקאות כאלה בזמן שהן מתרחשות או לחבר את הנקודות ולהבין שהן קרו לאחר העברת הכסף.

אבל בקריפטו יש מורכבויות אחרות. בלוקצ'יינים מזהים משתמשים על ידי כתובות הארנקים ולא על ידי שמות. במבט ראשון, חוקר שיבחן את ספר החשבונות של ביטקוין יראה רק מחרוזת של אותיות ומספרים - לדוגמה, 1H939dom7i4WDLCKyGbXU
p3fs9CSTNRzgL, כתובת המקושרת על ידי משרד האוצר לפושע סייבר איראני לכאורה.

בעיה נוספת היא שהעברות קריפטו רבות אינן מתבצעות בבלוקצ'יינים פומביים. פלטפורמות מסחר כמו Coinbase Global ו־Binance משתמשות בספרי חשבונות פנימיים פרטיים כדי לעקוב אחר פעולות המסחר והיתרות של המשתמשים שלהן.

כדי להתחקות אחר עסקאות מסוג זה, המשטרה וסוכנויות המודיעין מבקשות גישה מהחברה המפעילה את הפלטפורמה - בדיוק כפי שהיו מקבלות גישה לחשבון בנק רגיל. פלטפורמות קריפטו גדולות אומרות שהן מגיבות למאות צווי זימון כאלה בשבוע.

"קריפטו ומימון לא חוקי הם פרדוקס מבחינה מסוימת", אמר ארי רדבורד, מנהל מדיניות גלובלית בחברת מודיעין הבלוקצ'יין TRM Labs ובעברו בכיר במשרד האוצר האמריקאי. "יש לנו יותר נראות מבעבר, אבל עדיין אין לנו נראות מלאה".

איך מנסות חברות קריפטו למנוע עסקאות לא חוקיות?

מתווכים פיננסיים בארה"ב נדרשים לבצע מה שנקרא בדיקות 'הכר את הלקוח' על המשתמשים שלהם, העוזרות לחוקרים לחבר זהות של אנשים אמיתיים עם ארנקי קריפטו.

חלק מפלטפורמות הקריפטו נוקטות צעדים נוספים כדי למנוע משחקנים רעים להשתמש בשירותיהן. רבות עובדות עם חברות מחקר על בלוקצ'יין כדי להיות מעודכנות לגבי כתובות ארנקים חשודות ומעסיקות אנשי מודיעין או אכיפת החוק בדימוס כחברים בצוותי הציות (compliance) שלהן.

בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בארה"ב, קוינבייס (Coinbase), אומרת שהיא מעסיקה יותר מ־400 עובדים העוסקים בנושא של ציות לחוקים, והיא חוסמת משתמשים מלבצע עסקאות עם יותר מ־8 מיליון כתובות קריפטו הקשורות למימון לא חוקי. קוינבייס גם אומרת שפיתחה כלי קנייני שמיירט עסקאות קריפטו על ידי ישויות שיש עליהן סנקציות בזמן אמת, ומדווח עליהן לרשויות.

מה הפערים והבעיות, ואיך מגיבים קובעי המדיניות?

הרגולציה, האכיפה והציות ברחבי העולם אינם אחידים. היכולת של קריפטו לחצות גבולות משמעותה שהוא יכול לנוע במהירות ממקומות מפוקחים היטב למקומות עם פיקוח רופף. והרשויות לא יכולות להקפיא או ללכוד קריפטו אם המשתמשים מחזיקים את המטבעות בארנק שהם שומרים באופן פרטי אצלם, במקום על גבי פלטפורמת מסחר.

הרשויות בארה"ב האשימו מוקדם יותר השנה את בייננס (Binance), בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בעולם, בכישלון לאסור על חמאס וארגוני טרור אחרים משימוש בפלטפורמה שלה.

ישנם אתגרים אחרים. מטבעות קריפטו מסוימים, כמו Zcash ו־Monero, מתוכננים מראש למקסם את האנונימיות של המשתמשים. הרשויות אומרים שמטבעות פרטיות (privacy coins) יכולים להיות שימושיים לפושעים.

"כל מי שרומז או טוען שפושעים משתמשים ב־Zcash פשוט עושה ספקולציות", אמר כריס טומאו, דובר של החברה המנפיקה את המטבע, Electric Coin Co. הוא הודה בכך שרשויות אכיפת החוק לא יכולות לעקוב אחר העברות כספים ב־Zcash. נציג של Monero לא הגיב לבקשות תגובה.

מלביני הון יכולים גם להשתמש בקריפטו או בכסף מזומן כדי לקנות ציוד לכריית מטבעות חדשים, למשוך מזומנים מכספומטים של ביטקוין או להשתמש בקריפטו לרכישת כרטיסי גיפטקארד או כרטיסי חיוב משולמים מראש.

לאחר הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל" לגבי מאמצי הקריפטו של חמאס, 105 מחוקקים מארה"ב חתמו על מכתב לבית הלבן ולמשרד האוצר ודחקו בממשל ביידן להתייחס לנושא של שימוש בקריפטו על ידי ארגוני טרור. ביום רביעי, משרד האוצר הטיל סנקציות על פלטפורמת קריפטו שמבוססת בעזה עקב קשרים עם חמאס.

"טיפול בנקודות התורפה וההתחמשות השערורייתית של מטבעות קריפטוגרפיים הוא עניין של ביטחון לאומי", אמר הסנאטור הרפובליקאי רוג'ר מרשל (קנזס) בהצהרה כתובה. "רגולציה עצמית לא סוגרת את הפערים שהשחקנים הרעים האלה משתמשים בהם כדי לנצל את המטבע הזה".

הקונגרס התקשה לקבוע חקיקה סביב תחום הקריפטו. בהצעה של משרד האוצר האמריקאי לחייב את בורסות הקריפטו לזהות את בעלי הארנקים שעמם הן מבצעות עסקאות תקועה כבר כמעט שלוש שנים.

מרשל היה אחד הכותבים של הצעת חוק עם הסנאטורית אליזבת' וורן (דמוקרטית ממסצ'וסטס) שהייתה כופה על משרד האוצר ליישם את הכללים האלה. כמו כן בהצעה הורחבו דרישות 'הכר את הלקוח' גם ללקוחות קריפטו כמו כורים, מוודאי עסקאות והחברות המספקות ארנקים דיגיטליים.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה