גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לגל הסדרי חוב? עשרות חברות בבורסה הגיעו לתשואת ״זבל״. אלה העיקריות שבסיכון

איגרות חוב של עשרות חברות במשק הגיעו לתשואת זבל, שמשקפת חשש מצד המשקיעים לקשיי נזילות באותן חברות ● מדיסקונט השקעות, דרך חברות נדל"ן ממונפות כמו חנן מור ונורסטאר - החוב הנסחר של כולן בסיכון ● האם בנק ישראל ישקול התערבות לצורך תמיכה בשוק? "אף אחד לא רוצה לראות חברות גדולות נופלות כמו זבובים"

איגרות חוב של עשרות חברות במשק הגיעו לתשואה דו־ספרתית בצל המלחמה / צילום: אדל הנה (AP), עיבוד תמונה
איגרות חוב של עשרות חברות במשק הגיעו לתשואה דו־ספרתית בצל המלחמה / צילום: אדל הנה (AP), עיבוד תמונה

בעקבות המלחמה, שוק החוב הקונצרני בתל אביב נכנס למצוקה משמעותית. השבוע הרביעי ללחימה נפתח בבורסה כשכמעט חמישית (18%) מסדרות האג"ח של החברות הנסחרות בתשואה דו־ספרתית - המלמדת על חשש של המשקיעים מפני היכולת של אותן חברות להחזיר את חובן. אותן סדרות אג"ח מהוות 8% מסך החוב הקונצרני הנסחר בבורסה המקומית, ששוות כ־34 מיליארד שקל.

בדיקת גלובס | ההיסטוריה מלמדת: זה מה שקורה בבורסה לאחר יום של ירידות חדות 
מפייסבוק ועד קולגייט: כך מושפעות חברות הענק הגלובליות מהמלחמה בישראל 

הנתונים משקפים עלייה ניכרת ביחס למגמה המדאיגה שנצפתה כבר בחודש מרץ השנה. אז, בבדיקת גלובס נרשמו 86 סדרות אג"ח בתשואה דו־ספרתית, לעומת 131 היום. גם סך החוב בסיכון תפח משמעותית - 34 מיליארד שקל היום, לעומת 25 מיליארד שקל במרץ.

 

"המשקיעים לא יודעים לאן הדברים יתפתחו"

עוצמת המשבר ניכרת היטב גם בתשואות שמגלמים כיום מדדי האג"ח הקונצרניות של הבורסה בת"א. מדד תל־בונד שקלי פתח את שבוע המסחר כשהתשואה הגלומה בו עומדת על 7.1% - הרמה הגבוהה ביותר מאז משבר הקורונה. בזמנו, נגע המדד בתשואה לפדיון של כ־8% ובנק ישראל יזם תוכנית לרכישת אג"ח קונצרניות בהיקף של 15 מיליארד שקל כדי למנוע את נפילתן.

 

דרור קרני, מנכ"ל חברת ניהול הכספים קרני פמילי אופיס, אומר לגלובס כי "עליית המדרגה במרווחי האג"ח הקונצרני נוגעת לכך שפרמיית הסיכון בשוק המקומי ממשיכה לזנק ברקע המלחמה בדרום והאי־ודאות באשר להתמשכותה והתרחבותה לגזרות נוספות. הסימנים לכך משתקפים היטב בחוזי ה־CDS (פרמיית הסיכון על אג"ח של ממשלת ישראל) ששילשו את מחירם ומעידים על החשש באשר למהלומה הכלכלית שתנחית המלחמה על המשק".

גורם בכיר בשוק ההון מציין בשיחה עם גלובס כי "המשקיעים לא יודעים לאן הדברים יתפתחו. לא ברור אם החיזבאללה יגיב ובאיזה אופן, אבל ברור להם שלהבדיל מסבבי לחימה קודמים, הפעם זה יהיה מהלך מתמשך של לפחות כמה חודשים". לדבריו, הבעיה המרכזית של החברות שהחוב הנסחר שלהן הגיע לתשואה דו־ספרתית, היא שהן לא יכולות למחזר את החוב - כלומר גיוס חוב חדש שנועד לכסות על החוב שבסיכון. "יש חברות שבהן המשקיעים לא מתמחרים הסדר חוב", הוא אומר. "אבל מצד שני האג"ח נסחרות בתשואה דו־ספרתית ולכן לפחות כרגע הן גם לא יכולות למחזר את החוב בשוק האג"ח".

לשאלה האם בנק ישראל יתערב ויתמוך בשוק האג"ח הקונצרני, כפי שעשה בעת מגפת המגיפה, מעריך הבכיר כי "יכול להיות שבאיזשהו שלב גורם ממשלתי יידרש לבצע מהלך משמעותי בשוק החוב. אני מניח שאף אחד לא רוצה לראות חברות גדולות במשק נופלות כמו זבובים".

למרות פניית גלובס, בבנק ישראל סירבו להתייחס ישירות לשאלה האם יתערבו בקרוב בשוק האג"ח הקונצרני, אך הפנו אותנו לדברים שאמר הנגיד, פרופ' אמיר ירון במסיבת העיתונאים בשבוע בעבר, בסמוך להחלטת הריבית. הנגיד לא הזכיר ישירות תוכנית לרכישת אג"ח, אך כן ציין בין היתר בדבריו כי ההתערבויות של בנק ישראל בשווקים הפיננסיים, נועדו לייצוב השווקים ולשמירה על המשך פעילותם התקינה "תוך הפחתת האי־ודאות למשק ולציבור בעת הזו".

חברות הנדל"ן הן הראשונות להיפגע

בין הגופים שהחובות הסחירים שלהם מאותתים על מצוקה נמנים חברות החזקה ממונפות, חברות נדל"ן יזמניות וחברות אשראי חוץ־בנקאי. כלומר, הנפגעים הישירים מהמצב הביטחוני. כמה מהחברות הללו מוחזקות על ידי אנשי עסקים מוכרים.

אחד מהם הוא חנן מור . אג"ח (סדרה י"ב ) של חברת ייזום הנדל"ן שבבעלותו פתחה את שבוע המסחר הרביעי ללחימה עם תשואה של 50%, המגלמת חשש משמעותי של המשקיעים באשר ליכולת הפירעון שלה. אותה איגרת נסחרה ערב המלחמה בתשואה של 11% בלבד.

היקף החוב של החברה בכלל סדרות האג"ח שלה נאמד ב־612 מיליון שקל. ערב המלחמה, חברת חנן מור קידמה מספר עסקאות למימוש נכסים ומגרשים בהיקף של מאות מיליוני שקלים על מנת להגדיל נזילות. לפחות אחת מאותן עסקאות, מכירת מגרש בתל השומר, נדחתה ממועד מוקדם יותר החודש לשבוע הקרוב.

עוד חברה ממונפת שהגיעה אל המשבר במצב בעייתי היא חברת ההחזקות דיסקונט השקעות  (דסק"ש), בבעלותם של צחי נחמיאס (המכהן כיו"ר) והאחים דניאל ומיכאל זלקינד, בעלי אלקו. דסק"ש מחזיקה בחוב נסחר של יותר מ־2 מיליארד שקל. ביום ראשון, סדרה ו'  באג"ח של החברה נסחרה בתשואה של 26%, לעומת 9% בלבד ערב המלחמה (5 באוקטובר).

גם החברה הבת, חברת הבנייה נכסים ובניין , סובלת מהמצב הביטחוני. שתיים מתוך שלוש סדרות האג"ח של נכסים ובניין (ט'  ו־ד' ), שהחוב הכולל בגינן עומד על 2.2 מיליארד שקל, נסחרות בתשואה דו־ספרתית של 12% ו־10.5% בהתאמה.

חברות נדל"ן רבות נקלעו למצב דומה. כך גם חברת נורסטאר  של חיים כצמן, השולטת בחברת הנדל"ן המסחרי הגלובלית ג'י סיטי . ערב המלחמה נסחרה אג"ח (סדרה י"ב ) של נורסטאר בתשואה לפדיון של 10%. בתחילת השבוע היא כבר זינקה לתשואה של 16%. סך החוב הנסחר של נורסטאר נאמד ב־348 מיליון שקל.

כך קרה גם ליזמית הבנייה למגורים אב־גד , שבראשותה עומד מיכאל (מיכי) רצון, מי ששימש בעבר כח"כ מטעם הליכוד וסגן שר. בנו ראם רצון הוא בעל השליטה ומנכ"ל החברה. הטלטלה בשוק האג"ח מובילה לתגובה מוגזמת כך נראה. שכן לחברה שתי סדרות, הכסף של סדרה א', לפי ההערכות כבר בקופה ומוכן לתשלום למחזיקים. באשר לכספי הסדרה השנייה (ב') בהיקף של 46.5 מיליון שקל, גם הם עדיין בקופה (לאחר הגיוס) וטרם נעשה בהם שימוש. אג"ח ב'  של החברה נסחרה בתשואה של 9% ערב המלחמה, ובתחילת השבוע הגיעה ל־14%.

ענף הנדל"ן הוא, כאמור, מהנפגעים הישירים של המלחמה. אתרי הבנייה ברחבי הארץ הושבתו שבועות בשל המצב הביטחוני, ונותר כעת כמעט ללא פועלים. כמעט שליש מפועלי הבניין בישראל הם פלסטינים מעזה או מהגדה המערבית, וכרגע כולם נעדרים מאתרי הבנייה. גם בנק ישראל עצמו התייחס ספציפית לקשיים בענף. "קיימים סיכונים פיננסיים בענף הנדל"ן והבנייה, שבו תומחרה עלייה בסיכון בשוק אגרות החוב גם טרם המלחמה", נכתב בתחזית שפרסם בשבוע שעבר הבנק המרכזיץ "המגבלות על רקע המלחמה, על כניסתם של עובדים פלסטיניים בענף, צפויות לפגוע בביצועים של חברות הנדל"ן והבנייה. מנגד, הביקושים העתידיים, בין היתר לשיקום מבנים ותשתיות שנפגעו במלחמה, עשויים דווקא להיטיב עם הענף בטווח הארוך יותר".

החברות שהגיעו לצמרת החובות המסוכנים

התשואות הגבוהות מאפיינות גם חברות אשראי חוץ־בנקאי. בשוק מעריכים כי לווים מחברות האשראי הללו נמצאים בסיכון גבוה יותר. לכן, בעיתות משבר הן גם פגיעות הרבה יותר. כך קרה לחברת מלרן פרויקטים  של ריאן מואנד, המעמידה אשראי בעיקר ללקוחות במגזר הערבי ישראלי. האג"ח שלה (ב' ) נסחרת בתשואת זבל של 125% כשסך חוב האג"ח של החברה נאמד ב־429 מיליון שקל.

בין החברות הנוספות שתשואות האג"ח שלהן נסקו לרמות גבוהות במיוחד, נמצאת גם חברת חלל תקשורת , המספקת שירותי לווין באמצעות לווייני עמוס. סדרת ט"ז של החברה נסחרת בתשואה לפדיון של 112%, אך יש לציין כי היא נמצאת בהליך של הסדר חוב. היקף האג"ח של החברה נאמד בכ־976 מיליון שקל.

עוד כתבות

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן