גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרוב ל־2,000 עובדי סיעוד זרים עזבו מאז תחילת המלחמה: איך המדינה נערכת למחסור?

לפי רשות האוכלוסין, יש בארץ 67 אלף עובדי סיעוד זרים, כך שלא מדובר כרגע במנוסה המונית, אבל בשטח מתריעים על קושי לאייש משרות ועל צמצום של מאגרי עובדים פוטנציאליים שרוצים לבוא לישראל ● האם "הלבנת" 30 אלף עובדים לא חוקיים היא הפתרון למחסור עתידי?

קרוב ל־2,000 עובדי סיעוד זרים עזבו מאז תחילת הלחימה (תמונת אילוסטרציה) / צילום: תמר מצפי
קרוב ל־2,000 עובדי סיעוד זרים עזבו מאז תחילת הלחימה (תמונת אילוסטרציה) / צילום: תמר מצפי

סיפוריהם של המטפלים הסיעודיים בקשישים באזור עוטף עזה הפכו כבר מהיום הראשון ללחימה לחלק בלתי נפרד מהזיכרון הקולקטיבי מהקרב. המטפלת שישבה עם זוג קשישים במשך 30 שעות בממ"ד כשמחבלים מסתובבים בבית. המטפל והמטפלת שנרצחו כאשר דבקו במטופליהם ולא ברחו אף שיכלו. המטפלים שלא ירדו למקלט משום שלא יכלו לשנע אליו את המטופלים שלהם. אלה רק חלק מהסיפורים.

ענף ההייטק ניסה להתאושש מחוסר הוודאות במשק, ואז הגיעה המלחמה
משבר כוח-האדם: הממשלה אישרה כניסת 5,000 עובדים זרים בחקלאות

"נרצחו אצלנו חמישה מטפלים - שניים מסרי לנקה ושלושה מהפיליפינים", אומרת עינת אליאב מתאגיד "דורות ראשונים" באשקלון, שעוסק בהשמת עובדים בדרום, בדגש על עוטף עזה. "למרות זאת, הרוב המוחלט של המטפלים לא עזב את משרותיהם. המחויבות שלהם למטופלים ראויה להערצה".

בכל זאת, גם אם אלה לא הרוב, היו מטפלים שמיד לאחר האירועים הגישו בקשה לעזוב את ישראל לצמיתות או לצאת לחופשה ארוכה. לפי נתוני רשות האוכלוסין, מתחילת אוקטובר עזבו את ישראל כ־1,945 עובדי סיעוד זרים, מתוך כ־67 אלף. כמחציתם יצאו לחופשות לאחר שהודיעו, לפחות רשמית, שבכוונתם לחזור, והיתר הם לרוב עובדים שסיימו חוזה והחליטו לא לחפש כאן משרה חדשה.

כמה שגרירויות הציעו לאזרחיהן טיסות חילוץ. בינתיים, הביקוש להן נמוך יחסית, וכ־1,700 עובדים שבו מחופשות או הגיעו לארץ כדי להיקלט לעבודה. המספרים הרשמיים נראים מעודדים, אבל מתחת לפני השטח מבעבע החשש שהמחסור יחמיר בהמשך.

"לא מוכנים לחזור לעוטף"

"אנחנו מתקשים לאייש משרות בדרום ובצפון, באזורים שלא פונו רשמית אבל נחשבים מסוכנים, ולאייש משרות בבתים שאין בהם מיגון", אומרת אליאב. "אנחנו רואים גם צמצום במאגרים של עובדים פוטנציאליים שרוצים לבוא לישראל. חלק מתאגידי הסיעוד כבר דיווחו על קושי לגייס עובדים איכותיים לישראל.

"אנחנו חוששים שהעובדים, בעיקר במקומות הפחות ממוגנים, ידרשו שכר גבוה יותר או יתנו את הגעתם בשיפור המיגון על חשבון המעסיק". וזה עלול לקרות, היא מזכירה, בתקופה שבה אותן משפחות קורסות ממילא תחת עול ההישרדות הכלכלית במלחמה.

יש גם בעיות לוגיסטיות, אומר אלון אופק, בעלי החברה אופק אלון - עובדים זרים לסיעוד הפועלת בצפון הארץ. "אם קשיש עובר לגור עם משפחתו, האם נוח למטפל לגור איתם? הייתה לנו משפחה שאמרה למטפלת שהם יקחו את המטופל אליהם והיא תישאר בינתיים בבית. האם היא מקבלת שכר? זו שאלה. חלק מהקשישים שפונו הועברו למוסדות סיעודיים, כי רק שם יש מכשיר חיוני שדומה לזה שהיה להם בבית. אבל באלה לא תמיד מוכנים לקבל את המטפל יחד עם הקשיש".

אליאב מוסיפה: "הקהילה של הקיבוצים מאוד מחבקת אותם, אבל מה אם אדם מסוים נחוש לשוב הביתה? רוב העובדים לא מוכנים לחזור לעוטף בשום אופן אחרי הטראומה שעברו".

זה קורה גם בערים, אומר אופק. "לדוגמה, מבוגר מבניין לא ממוגן שאומר 'אני מעדיף להסתכן כאן מאשר לעבור דירה בגילי. אבל מה עם המטפלת?".

בשבועות הקרובים ייצאו מטוסי פינוי נוספים שארגנו חלק מהשגרירויות, וזה יהיה אירוע מבחן. "לא מחכה להם מי יודע מה גם בארצות המוצא, זו האמת", אומר אופק.

יש גם מתחים עם יוצאי מדינות מסוימות. "האוזבקים הם בכלל מוסלמים", מזכירה אליאב. "הם יודעים כמובן שהם באים לישראל, אבל פתאום המשפחה שהשאירו בבית מתחילה לשאול שאלות, ולעומת כל המטפלים האוזבקים המסורים ששמים את הפוליטיקה והדת בצד, הייתה מטפלת שפרסמה פוסט שיכול להיקרא כתמיכה בחמאס, אז פתאום משפחות המטופלים חשדניות".

הארכת אשרות והקלות לשעת חירום

בעוד שההיצע יורד, בעיקר בפריפריה, הביקוש דווקא צפוי לעלות: פינוי קשישים מבתיהם עלול להוביל להידרדרות קוגניטיבית, וכך גם הטראומה שעברו. מעבר לכך, פצועים, גם צעירים, עלולים להזדקק לטיפול שיקומי, ונפגעי נפש עלולים לחוות החמרה במצבם בעקבות האירועים.

ברשות האוכלוסין מודעים לבעיה ונותנים מענה באמצעות הארכת השהייה של עובדים מעבר לתקנות או "הלבנה" של עובדים שנשארו בארץ מעבר לפרק הזמן המותר לאחר סיום העסקה. כמו כן קוצרה תקופת הצינון הנדרשת בין שתי משרות, ועובדים שבעבר ניתן היה לשבץ אותם כמחליפים בלבד יוכלו לעבוד כעובדים קבועים, אבל רק בפריפריה.

"הפתרון מתחת לפנס - להפוך עובדים לחוקיים"

"אנחנו בקשר הדוק עם כל השגרירויות", אומרת עינבל משש, ראש מינהל עובדים זרים ברשות האוכלוסין. "ערכנו וובינר לתמיכה נפשית, ואנחנו מתכננים אירוע הפגה למטופלים. ישבתי בעצמי עם מטפלות מבארי שהיו תחת אותה תופת איומה, ונכחתי בלוויה שבה נקברה מטפלת מסרי לנקה שעבדה בקיבוץ. הקשר בין אנשי הקיבוץ למשפחה שלה היה מרגש ביותר. המטפלות בעצמן יזמו מפגן תמיכה בישראל, וגם זה משהו שתמכנו בו".

דורון רז, יו"ר איגוד נותני שירותי הסיעוד בישראל, אומר כי "התשובה לבעיה נמצאת מתחת לפנס. על פי פרסומי רשות האוכלוסין, מעל 30 אלף עובדים בסיעוד נכנסו לאורך השנים לישראל באופן חוקי ונשארו באופן לא חוקי, אבל המדינה לא ממהרת להוציא אותם.

"אני אומר, בואו נציע להם לא רק הקלות לשעת החירום שאחריה הם יחזרו להיות לא חוקיים. בשביל זה לא שווה להם לעלות על הרדאר של רשות האוכלוסין. בואו נחזיר אותם להיות חוקיים. אלה אנשים שכבר כאן, בחרו להיות פה, מכירים קצת את השפה, מכירים סיעוד, ואפילו לא צריך לשלם להם טיסה. הם כבר גרים בדרך כלל ממילא בבתים מטים ליפול ללא ממ"ד, כך שלא צפויות להיות להם דרישות בתחום המיגון.

"הדבר היחיד שעוצר תוכנית כזאת הוא המחשבה שזה יעודד עובדים להישאר באופן לא חוקי, מתוך מחשבה שתמיד 'ילבינו' אותם בסוף. אבל זו שעת חירום, וזה תחום שאין בו מתנדבים".

עוד כתבות

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל