גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך תגנו על עצמכם מפני קריסה של יזם בפרויקט התחדשות עירונית

אחרי המלחמה צופים בשוק תנופה של התחדשות עירונית ● אלה הערבויות שחשוב לבעלי הדירות להכיר לפני שחותמים על הסכם עם יזם ● טור אורח

הריסה ובנייה בתל אביב. גם מימוש הערבויות גורר אחריו עלויות כספיות / צילום: נוי מאיה
הריסה ובנייה בתל אביב. גם מימוש הערבויות גורר אחריו עלויות כספיות / צילום: נוי מאיה

הכותב, מומחה במקרקעין והתחדשות עירונית, מלווה מאות פרויקטי תמ"א 38 ופינוי־בינוי, סגן יו"ר ועדת התחדשות עירונית ארצית של לשכת עורכי הדין ובעל משרד עורכי דין ונוטריון

סבבי הלחימה של השנים האחרונות והמלחמה הקשה שבה אנו מצויים בימים אלה, מחדדים את חשיבותו של הממ"ד בכל דירה ובית בישראל.

השנה החולפת הייתה קשה ליזמי ההתחדשות העירונית. עליית הריבית, הקיפאון במחירי המכירה, עצירת המכירות וכעת גם השבתת אתרי בנייה רבים שהסתמכו על פועלי בניין פלסטינים, גרמו ועוד יגרמו ליזמים רבים קושי כלכלי משמעותי. 

יקרה ומצומצמת: התוכנית הממשלתית לסבסוד התחדשות עירונית בפריפריה 
האוצר לא יסייע לקבלנים - עד שלא יורידו את מחירי הדירות

עסקאות תמ"א 38 ופינוי־בינוי היו תמיד רוויות סיכון, ובשנה האחרונה הסיכון עבור בעלי הדירות בפרויקטים הללו התעצם עוד יותר. הנושא החשוב ביותר עבור בעלי הדירות בפרויקט התחדשות עירונית, ואשר עליו יש לתת את מלוא הדעת ואת עיקר המשקל במשא־ומתן המתנהל מול היזם, הוא הבטוחות שמעניק היזם במסגרת הפרויקט.

הנה שמונה ערבויות שחובה להכיר ולדרוש.

ערבות חוק המכר

זוהי הערבות העיקרית בפרויקטים של הריסה ובנייה, ואין להתקשר בעסקה כזו מבלי לקבל ערבות חוק מכר. נוסח הערבות מוגדר בחוק ושוויה הוא שווי הדירה החדשה שאתם זכאים לקבל במסגרת הפרויקט, כולל כל הצמדותיה.

אך שימו לב - ערבות זו איננה "אוטונומית", משמע, לא ניתן לממש אותה או לפרוע אותה בכל עת שתחפצו, אלא רק במקרה שבו ייקלע היזם לחדלות פירעון ולא יוכל להעניק לכם את הדירה החדשה.

טיפ: בשל העובדה ששווי הערבות נקבע על־ידי שמאי הבנק המלווה בטרם הריסת הבניין הישן ולאור הסיכון בעלייה משמעותית של השוק, חשוב לדרוש מהיזם לעדכן את שווי הערבות כך שבכל תקופת ביצוע עבודות הבנייה, תהיה בידיכם ערבות ששוויה לא יפחת משווי עדכני של הדירה החדשה.

נוסף לכך, חשוב לשפר את הערבות גם בנוגע לעילות המימוש שלה, כך שניתן יהיה לממש אותה גם כאשר היזם איננו חדל פירעון, למשל במקרה שבו הפסיק את עבודות הבנייה למשך תקופה משמעותית או איחר במסירת הדירה החדשה.

ערבות מיסוי

מדינת ישראל העניקה פטור מיוחד לכל מי שמבצע פרויקט התחדשות עירונית, אולם קיימים מקרים בהם תהיה "חשיפה מיסויית", ויחול חיוב במס בגין הפרויקט.

אומנם היזם מתחייב לשאת בתשלומי המס של הפרויקט, אך השומות ברשויות המס נפתחות על שמכם, לכן במקרה שבו היזם לא ישלם את המס או במקרה של קריסת היזם, ייתכן שתיוותרו עם חוב הרשום על שמכם כלפי רשויות המס.

על־מנת למנוע מצב זה, נדרוש מהיזם ערבות להבטחת תשלומי המס.

טיפ: יש לוודא ששווי הערבות נקבע על־פי שומות המס שנקבעו על־ידי רשות המסים, ואם עדיין אין כאלה, יש למנות מומחה מיסוי שיעריך את הסכום, ושסכום הערבות לא יפחת מהחשיפה האמיתית לרשות המסים.

ערבות שכירות

לפני הריסת הבניין הקיים תתבקשו לפנות את דירותיכם ולשכור לעצמכם דירה חלופית. היזם מתחייב לשלם לכם דמי שכירות (שגובהם ייקבע על־ידי שמאי או בדרך אחרת שיוסכם עליה), למשך כל התקופה שמעת פינוי הדירה הקיימת ועד קבלת הדירה החדשה. ומה יקרה אם חס וחלילה יקרוס היזם? במקרה כזה לא יהיה מקור לתשלום דמי השכירות, ואתם תעמדו בפני שוקת שבורה ותאלצו לשאת בתשלומים אלה בעצמכם.

כדי למנוע מצב־ביש זה, אנו דורשים מהיזם להעמיד ערבות להבטחת תשלום דמי השכירות. ערבות זו היא ערבות "אוטונומית", כזו שניתן לממש מול הבנק שהנפיק אותה ועל־פי הודעה שלנו בלבד. יש כמובן לדרוש ולוודא שהערבות תהיה תקפה במשך כל תקופת הבנייה, היינו שתכסה את כל התקופה שממועד פינוי הדירה הקיימת ועד החזרה לדירה החדשה.

טיפ: כדי למזער את הסיכונים יש לדרוש ששווי הערבות יהיה כשווי דמי השכירות לכל תקופת הבנייה, לרבות איחורים. שווי הערבות יפחת כל רבעון רק כנגד תשלום בפועל של דמי השכירות על־ידי היזם, ובתנאי שהיזם התקדם בביצוע עבודות הבנייה. שווי הערבות צריך להיות צמוד למדד, וחשוב לדרוש לעדכן את הערבות במקרה שבו דמי השכירות בשוק יעלו יותר מעליית המדד.

ערבות בדק

ככל דירה חדשה הנמסרת על־ידי יזם/קבלן, ייתכן שבדירה החדשה שתקבלו יתגלו ליקויי בנייה, פגמים או אי־התאמות שונים כגון רטיבות וכדומה.

אף שחוק המכר (אותו אנחנו מחילים בפרויקטי התחדשות עירונית) מחייב את היזם לתקן את הליקויים שנתגלו בדירה החדשה, לעתים יזמים אינם ממהרים לתקן את הליקויים, ולעתים הם אכן מנסים לתקן אך לא מצליחים במשימה. במקרים אלה יש צורך בהגשת תביעה נגד היזם וניהול הליך משפטי ארוך בבית המשפט.

על־מנת להקטין את הסיכון בעניין זה, נדרוש מהיזם ערבות להבטחת תיקונם של ליקויים שיתגלו בדירות החדשות שתקבלו. סכום הערבות ייקבע במסגרת המשא־ומתן שבין הצדדים. הערבות תהיה אוטונומית ותמומש לאחר שהיזם לא שעה לפניותיכם ולא תיקן את הליקויים בדירות החדשות.

טיפ: ייתכן שיתגלו ליקויים רק בחלק מהדירות החדשות, לכן יש לדרוש מהיזם שדירה שלא ניצלה את חלקה בערבות, יועמד חלקה זה לטובת דירות אחרות שבהן התגלו ליקויים. עוד חשוב לדרוש ערבות בדק נוספת לכיסוי ליקויים בחלקי הרכוש המשותף (לובי, מערכות משותפות, חניון וכדומה).

ערבות רישום

בסוף הפרויקט לא תהיה רלוונטיות לנסח הטאבו של הבניין הישן, ועל היזם לפעול לרשום צו בית משותף חדש (נסח טאבו חדש) שישקף את המצב החדש - מספר הדירות והקומות, מיקומן וכו'.

היזם מתחייב לבצע את התיקון האמור באמצעות עורכי הדין המייצגים אותו. אך במקרה שהיזם קרס, אין מי שיבצע את פעולת התיקון.

לכן נדרוש ערבות להבטחת תיקון נסח הטאבו, כך שככל שהתיקון לא יבוצע על־ידי היזם בתוך המועד שנקבע בהסכם, תוכלו לממש את הערבות ולעשות שימוש בסכום הכסף שתקבלו על־מנת לשכור את שירותיו של עורך דין אחר שיבצע את התיקון.

טיפ: ערבות הרישום צריכה להיות בשווי שיספיק לרשום את כלל הבניין החדש ולא רק את דירות הבעלים החדשות - הרי בבניין החדש תהיינה דירות יזם רבות שימכרו לרוכשים מבחוץ.

ערבות היטל השבחה

היטל השבחה הוא מס שגובה הרשות המקומית לצורך קידום תוכניות שיאשרו את ביצוע הפרויקט. היזם מתחייב לשאת בעלות זו שעלולה להיות משמעותית מאוד. לבעלי הדירות עומד פטור מסוים מכוח החוק ולעתים מתאפשר בידיהם להקנות את הפטור ליזם על־מנת לחסוך לו עלויות כבדות.

ואולם חשוב לדעת כי לצורך הענקת הפטור המדובר, בעל הדירה מתחייב כי ישוב ויגור בדירה החדשה - הוא או קרובו - (לכשיקבל אותה) במשך ארבע שנים ברציפות. מכיוון שאיש מבעלי הדירות אינו יודע האם יהיה בידו אכן לעמוד בתנאי המגורים הרציפים, קיים סיכון עבורו כי יחויב בעצמו בעלות היטל ההשבחה אם וכלל שיימצא שלא התגורר בדירה במשך ארבע שנים.

לצורך כך עלינו לדרוש מהיזם להעמיד לבעלי הדירות ערבות אוטונומית שתכסה חיוב מעין זה ככל ויוטל על הבעלים.

ערבות הליכים משפטיים

מימוש הערבויות גורר אחריו עלויות כספיות - שכר־טרחת עורך דין, שכר בורר או אגרת בית משפט. אלה סכומים לא זניחים, וקשה יהיה לגבות אותם מבעלי הדירות.

לכן, נדרוש מהיזם להעמיד ערבות כספית שתמומש במקרה שיהיה צורך לשאת בתשלומים שונים לצורך נקיטת הליכים נגד היזם או לצורך מימוש הערבויות.

ערבויות נוספות

לעתים נדרוש ערבויות נוספות, בהתאם לכלכליות הפרויקט ובסיכון שהוא מטיל על בעלי הדירות. לכן אנו בוחנים כל פרויקט לגופו, מייעצים ללקוחותינו אילו ערבויות יש לדרוש ועומדים בתוקף על קבלתן.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות