גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושבי דרום מזרח תל אביב: אין מספיק מקלטים, שהעירייה תדאג לנו

תושבי שכונות הארגזים, עזרא, כפר שלם, ידידיה וכרם התימנים פנו לעירייה בבקשה להציב ממ"דים ניידים בשטח השכונות ● העירייה: "הצבת ממ"ד יביל בעיר הוא פתרון נטול כל היתכנות"

כפר שלם. ''מרגישים מופקרים כתושבים'' / צילום: בר - אל
כפר שלם. ''מרגישים מופקרים כתושבים'' / צילום: בר - אל

תושבי דרום מזרח תל אביב דורשים פתרונות מיגון: במכתב שנשלח לעיריית תל אביב ולפיקוד העורף הם טוענים כי השכונות הארגזים, עזרא, כפר שלם, ידידיה וכרם התימנים בעיר תל אביב־יפו אינן ממוגנות מפני מטחי הרקטות ודורשים הצבתם של מרחבים מוגנים טרומיים במקומות נבחרים ברחבי השכונות.

אורית כהן, פעילה חברתית בשכונת כפר שלם, אומרת בשיחה עם גלובס: "אני תושבת השכונה 46 שנים, אמא לארבעה ילדים. אני פעילה חברתית בשכונות בהתנדבות המון שנים.

רעים יעברו לתל אביב, בארי עדיין מתלבטים: החיים הזמניים של המפונים מעוטף עזה
מקלט, ממ"ד או חדר מדרגות: איפה הכי בטוח בזמן אזעקה

"לא מדובר במקרה פרטי שלי, אלא תופעה של הזנחה של שנים רבות בדרום מזרח העיר. יש הרי המון בתי אב שמיועדים לפינוי בינוי וכעת בזמן מלחמה מרגישים מופקרים כתושבים. יש פה פשוט זלזול כי יש פתרונות קיימים.

"אנחנו רואים באור יהודה, ברמת גן וערים נוספות שמציבים ממ"דים במרחבים ציבוריים, שהעיריות דואגות לתושבים, ואצלנו בתל אביב זה לא קורה".

במכתב, שנשלח לעיריית ת"א ולפיקוד העורף, על ידי עו"ד אוהד יאראק ממשרד עו"ד פירון, נדרשו הרשויות לספק פתרון לתושבים: "כידוע, בחוק ההתגוננות האזרחית מוסדר נושא המקלטים הציבוריים וכן המחסים הציבוריים, אשר יש להעמיד ולתחזק לרשות האוכלוסייה האזרחית, וכן נושא הסמכויות המוקנות לשם כך הן לפיקוד העורף והן לרשות המקומית, כדי לאפשר מיגון תקני לעורף בעתות מעין אלו.

"בשכונות שבהן מתגוררים התושבים, בדרום מזרח ואף בדרום מערב העיר תל אביב־יפו, מתגוררים מרבית התושבים במבנים אשר נבנו עוד קודם להקמת המדינה, ללא מרחבים מוגנים דירתיים, קומתיים או מקלטים. כמות המקלטים הציבוריים המצויים בשכונות אלו נמוך עד מאוד ואינו מהווה פתרון מתאים עבור מרשיי ושכניהם.

"לפיכך - הפתרון האפשרי היחיד עבור המיוצגים ויתר תושבי השכונות בהן הם מתגוררים, הנו הצבתם של מרחבים מוגנים טרומיים במקומות נבחרים ברחבי השכונות. לא יעלה על הדעת כי תושבים בעיר תל אביב יפו מוצאים עצמם חסרי אונים ונעדרי כל מיגון תקני בעת חירום מעין זו. וזאת, בשל יישום חלקי של הוראות דין ברורות והנחיות מצילות חיים!

"בהתאם לאמור לעיל - הנכם מתבקשים לפעול, ברחבי השכונות בהן מתגוררים מרשיי ובהתאם לחובות ולסמכויות מכוח חוק ההתגוננות האזרחית, לפעול להצבתם המיידית של מרחבים מוגנים מתאימים להגנת מרשיי ושכיניהם".

"מתארגן להגיש בג"ץ בנושא"

עו"ד יאראק, שפנה לעירייה בשם התושבים, מוטרד ממצב השכונות. "אין מספיק מקלטים ובניגוד לשכונות מודרניות יותר, גם אין חדרי מדרגות או שטחים אחרים שיכולים להוות מרחבים מוגנים בהתאם לדרישות פקע"ר", הוא אומר.

"פנו אליי כמה פעילי שכונה שמחפשים דרכים לפעול. יש כ־10,000 איש ואישה בשכונות הללו ללא מיגון מספק ואלו שכונות ישנות וחלקה צריפים שכאלה ומבנים שלא מספקים הגנה. אני מטפל בתיק בפרו בונו. יש צורך להציב ממד"ים ניידים, וצריך הנחיה ומימון. העירייה צריכה לדאוג לזה. בשלב הזה אני מתארגן להגיש בג"ץ בנושא".

תגובה: "כ־90 פתרונות מיגון מתחילת המלחמה"

תגובת עיריית תל אביב־יפו: "עיריית תל אביב־יפו השקיעה ומשקיעה רבות בסוגיית המיגון התקני בעיר, ופועלת בהתאם להנחיות הגורם המוסמך - פיקוד העורף.

"לנוכח דיני ההתגוננות המחייבים הקמת מרחבים מוגנים בבנייה חדשה, החליטה המדינה לפני עשרות שנים שאין צורך לבנות מקלטים ציבוריים בערים.

"ברחבי תל אביב־יפו קיימים 239 מקלטים ציבוריים וכן 161 חניונים תת קרקעיים. נוכח המחסור במיגון תקני הקיים בכל רחבי העיר שאינו ייחודי לשכונות דרום העיר, נעשית פעילות מאומצת של העירייה ושל פיקוד העורף לאיתור פתרונות נוספים, ומתחילת המלחמה נוספו כ־90 פתרונות מיגון ציבוריים ברחבי העיר. הצבת אמצעי מיגון פרוביזוריים במרחב הציבורי נבחנה בידי העירייה ופיקוד העורף ובכל המקרים הגיעו להבנה שאינם מספקים מענה.

"בשכונות עזרא, הארגזים, כפר שלם, לבנה, ידידיה וכרם התימנים קיימים מרחבים מוגנים תקניים הפתוחים לציבור המופיעים ב־gis העירוני ומפורסמים בהודעות העירייה לציבור. כמו כן, נציגי עירייה משוחחים עם תושבים הפונים בעניין פערי מיגון ומסייעים במידע על מענה מיגוני קרוב וביישום תפיסת המיגון של פיקוד העורף - הכי מוגן שיש.

"הצבת ממ"ד יביל בעיר הוא פתרון נטול כל היתכנות, בעיקר נוכח גודלה של העיר ומס' התושבים הגבוה שבה. מתן מענה יעיל דורש הצבת מאות ואף אלפי ממ"דים יבילים ברחבי העיר, בעוד בדיקה אל מול חברות המייצרות ממ"דים כאלה העלתה כי המלאי הארצי מצומצם.

"הצבת מספר קטן ו'סמלי' של ממ"דים יבילים בעיר, חסרונה עולה על תועלתה, והיא אף עלולה לייצר סיכון - גרימת תחושת מיגון שגויה והבאה לכך שבעת אזעקה עשרות אנשים ינסו להיכנס לממ"ד, שיכול לאכלס כ־20 איש בלבד, וליצור דוחק, לחץ והתקהלות ניכרת, עד היעדר אפשרות לסגור את דלת הממ"ד כנדרש.

"כמו כן, ישנה אפשרות כי תושבים שינסו להגיע לממ"ד היביל, יישארו בחוץ בהיעדר מקום וכך יהיו נטולי מיגון לחלוטין, במקום לשהות במקום המספק הגנה בהתאם לעקרון "הכי מוגן שיש".

"תגובת דובר צה"ל: בהתאם לחוק ההתגוננות האזרחית, האחריות להקמת מיגון בבתים פרטיים הינה על הפרט, ועל הרשות המקומית האחריות על הבטחת פעולות אלה.

עוד כתבות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.14 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר