גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושבי דרום מזרח תל אביב: אין מספיק מקלטים, שהעירייה תדאג לנו

תושבי שכונות הארגזים, עזרא, כפר שלם, ידידיה וכרם התימנים פנו לעירייה בבקשה להציב ממ"דים ניידים בשטח השכונות ● העירייה: "הצבת ממ"ד יביל בעיר הוא פתרון נטול כל היתכנות"

כפר שלם. ''מרגישים מופקרים כתושבים'' / צילום: בר - אל
כפר שלם. ''מרגישים מופקרים כתושבים'' / צילום: בר - אל

תושבי דרום מזרח תל אביב דורשים פתרונות מיגון: במכתב שנשלח לעיריית תל אביב ולפיקוד העורף הם טוענים כי השכונות הארגזים, עזרא, כפר שלם, ידידיה וכרם התימנים בעיר תל אביב־יפו אינן ממוגנות מפני מטחי הרקטות ודורשים הצבתם של מרחבים מוגנים טרומיים במקומות נבחרים ברחבי השכונות.

אורית כהן, פעילה חברתית בשכונת כפר שלם, אומרת בשיחה עם גלובס: "אני תושבת השכונה 46 שנים, אמא לארבעה ילדים. אני פעילה חברתית בשכונות בהתנדבות המון שנים.

רעים יעברו לתל אביב, בארי עדיין מתלבטים: החיים הזמניים של המפונים מעוטף עזה
●  מקלט, ממ"ד או חדר מדרגות: איפה הכי בטוח בזמן אזעקה  

"לא מדובר במקרה פרטי שלי, אלא תופעה של הזנחה של שנים רבות בדרום מזרח העיר. יש הרי המון בתי אב שמיועדים לפינוי בינוי וכעת בזמן מלחמה מרגישים מופקרים כתושבים. יש פה פשוט זלזול כי יש פתרונות קיימים.

"אנחנו רואים באור יהודה, ברמת גן וערים נוספות שמציבים ממ"דים במרחבים ציבוריים, שהעיריות דואגות לתושבים, ואצלנו בתל אביב זה לא קורה".

במכתב, שנשלח לעיריית ת"א ולפיקוד העורף, על ידי עו"ד אוהד יאראק ממשרד עו"ד פירון, נדרשו הרשויות לספק פתרון לתושבים: "כידוע, בחוק ההתגוננות האזרחית מוסדר נושא המקלטים הציבוריים וכן המחסים הציבוריים, אשר יש להעמיד ולתחזק לרשות האוכלוסייה האזרחית, וכן נושא הסמכויות המוקנות לשם כך הן לפיקוד העורף והן לרשות המקומית, כדי לאפשר מיגון תקני לעורף בעתות מעין אלו.

"בשכונות שבהן מתגוררים התושבים, בדרום מזרח ואף בדרום מערב העיר תל אביב־יפו, מתגוררים מרבית התושבים במבנים אשר נבנו עוד קודם להקמת המדינה, ללא מרחבים מוגנים דירתיים, קומתיים או מקלטים. כמות המקלטים הציבוריים המצויים בשכונות אלו נמוך עד מאוד ואינו מהווה פתרון מתאים עבור מרשיי ושכניהם.

"לפיכך - הפתרון האפשרי היחיד עבור המיוצגים ויתר תושבי השכונות בהן הם מתגוררים, הנו הצבתם של מרחבים מוגנים טרומיים במקומות נבחרים ברחבי השכונות. לא יעלה על הדעת כי תושבים בעיר תל אביב יפו מוצאים עצמם חסרי אונים ונעדרי כל מיגון תקני בעת חירום מעין זו. וזאת, בשל יישום חלקי של הוראות דין ברורות והנחיות מצילות חיים!

"בהתאם לאמור לעיל - הנכם מתבקשים לפעול, ברחבי השכונות בהן מתגוררים מרשיי ובהתאם לחובות ולסמכויות מכוח חוק ההתגוננות האזרחית, לפעול להצבתם המיידית של מרחבים מוגנים מתאימים להגנת מרשיי ושכיניהם".

"מתארגן להגיש בג"ץ בנושא"

עו"ד יאראק, שפנה לעירייה בשם התושבים, מוטרד ממצב השכונות. "אין מספיק מקלטים ובניגוד לשכונות מודרניות יותר, גם אין חדרי מדרגות או שטחים אחרים שיכולים להוות מרחבים מוגנים בהתאם לדרישות פקע"ר", הוא אומר.

"פנו אליי כמה פעילי שכונה שמחפשים דרכים לפעול. יש כ־10,000 איש ואישה בשכונות הללו ללא מיגון מספק ואלו שכונות ישנות וחלקה צריפים שכאלה ומבנים שלא מספקים הגנה. אני מטפל בתיק בפרו בונו. יש צורך להציב ממד"ים ניידים, וצריך הנחיה ומימון. העירייה צריכה לדאוג לזה. בשלב הזה אני מתארגן להגיש בג"ץ בנושא".

תגובה: "כ־90 פתרונות מיגון מתחילת המלחמה"

תגובת עיריית תל אביב־יפו: "עיריית תל אביב־יפו השקיעה ומשקיעה רבות בסוגיית המיגון התקני בעיר, ופועלת בהתאם להנחיות הגורם המוסמך - פיקוד העורף.

"לנוכח דיני ההתגוננות המחייבים הקמת מרחבים מוגנים בבנייה חדשה, החליטה המדינה לפני עשרות שנים שאין צורך לבנות מקלטים ציבוריים בערים.

"ברחבי תל אביב־יפו קיימים 239 מקלטים ציבוריים וכן 161 חניונים תת קרקעיים. נוכח המחסור במיגון תקני הקיים בכל רחבי העיר שאינו ייחודי לשכונות דרום העיר, נעשית פעילות מאומצת של העירייה ושל פיקוד העורף לאיתור פתרונות נוספים, ומתחילת המלחמה נוספו כ־90 פתרונות מיגון ציבוריים ברחבי העיר. הצבת אמצעי מיגון פרוביזוריים במרחב הציבורי נבחנה בידי העירייה ופיקוד העורף ובכל המקרים הגיעו להבנה שאינם מספקים מענה.

"בשכונות עזרא, הארגזים, כפר שלם, לבנה, ידידיה וכרם התימנים קיימים מרחבים מוגנים תקניים הפתוחים לציבור המופיעים ב־gis העירוני ומפורסמים בהודעות העירייה לציבור. כמו כן, נציגי עירייה משוחחים עם תושבים הפונים בעניין פערי מיגון ומסייעים במידע על מענה מיגוני קרוב וביישום תפיסת המיגון של פיקוד העורף - הכי מוגן שיש.

"הצבת ממ"ד יביל בעיר הוא פתרון נטול כל היתכנות, בעיקר נוכח גודלה של העיר ומס' התושבים הגבוה שבה. מתן מענה יעיל דורש הצבת מאות ואף אלפי ממ"דים יבילים ברחבי העיר, בעוד בדיקה אל מול חברות המייצרות ממ"דים כאלה העלתה כי המלאי הארצי מצומצם.

"הצבת מספר קטן ו'סמלי' של ממ"דים יבילים בעיר, חסרונה עולה על תועלתה, והיא אף עלולה לייצר סיכון - גרימת תחושת מיגון שגויה והבאה לכך שבעת אזעקה עשרות אנשים ינסו להיכנס לממ"ד, שיכול לאכלס כ־20 איש בלבד, וליצור דוחק, לחץ והתקהלות ניכרת, עד היעדר אפשרות לסגור את דלת הממ"ד כנדרש.

"כמו כן, ישנה אפשרות כי תושבים שינסו להגיע לממ"ד היביל, יישארו בחוץ בהיעדר מקום וכך יהיו נטולי מיגון לחלוטין, במקום לשהות במקום המספק הגנה בהתאם לעקרון "הכי מוגן שיש".

"תגובת דובר צה"ל: בהתאם לחוק ההתגוננות האזרחית, האחריות להקמת מיגון בבתים פרטיים הינה על הפרט, ועל הרשות המקומית האחריות על הבטחת פעולות אלה.

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

סמל מיכאל רוזל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל הוא ההרוג הרביעי ממטח הפצמ"רים אתמול לכרם שלום

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת" • הסלמה בצפון: חשד לחדירת כטב"ם במטולה • גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת