גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק 7 השנים: אזרח, לא גנרל, במשרד הביטחון

זה מה שקבעה ארה״ב, כשהקימה את משרד ההגנה שלה לפני 75 שנה ● זה מה שעשתה ישראל, בהצלחה ניכרת, עד 1967

מימין: ישראל טל, יצחק רבין, לוי אשכול וחיים בר–לב. ימי ההמתנה / צילום: לע''מ
מימין: ישראל טל, יצחק רבין, לוי אשכול וחיים בר–לב. ימי ההמתנה / צילום: לע''מ

לארה"ב לא היה משרד הגנה עד לפני קצת יותר מ-75 שנה. לא היה לה צבא סדיר של ממש עד מלחמת העולם השנייה. היא התארגנה למלחמות על פי הצורך, ותמיד היה לה הרבה זמן.

את "מחלקת המלחמה" של ארה"ב היה אפשר להכניס לסוויטה של כמה חדרים, לצד "מחלקת הצי", שהייתה חשובה ממנה. עד 1941 וושינגטון הייתה עיירה מנומנמת. כשהתעורר הצורך לגייס צבא של 7 מיליון חיילים ולשלוח אותו אל מעבר לשני אוקיינוסים, שדרות פנסילבניה החוצות את מרכז וושינגטון התמלאו במבנים טרומיים, כדי לשכן את הזרם המסיבי של הבירוקרטיה הנדרשת לניהול מלחמת עולם.

ניתוח | אל תטעו, סעודיה רוצה שישראל תנצח את חמאס. אלה הסיבות
פרשנות | מלונדון עד טורונטו: "מלחמת המזרח התיכון חודרת אל שכונותינו"

ב-1945 אמריקה התפתתה לשעה קלה לעשות מה שעשתה במלחמות הקודמות: למהר ולהתפרק מנשקה, לפשוט את מדיה ולחזור אל המחרשה המטאפורית, כפי שהתכוונו מייסדיה, כאשר נמנעו מליצור צבא. היו נחוצים לנשיא הארי טרומן רק כמה חודשים כדי להבין שהתפרקות מנשק אינה עוד אופציה; שאמריקה הייתה למעצמת־על, והיא צריכה לקבל עליה את הגנת העולם החופשי.

ב-1947 הקונגרס יצר את "מחלקת ההגנה" והושיב אותה בבניין ענק, מחומש צלעות, מחוץ לוושינגטון. בגלל חמשת צלעותיו ניתן לו השם פנטגון. הפנטגון נעשה המשרד הממשלתי הגדול ביותר עלי אדמות. הוא מוסיף להיות, עם תקציב שנתי של כמעט 850 מיליארד דולר ומשאבי תקציב של 1.8 טריליון דולר, כמעט כגובה התמ"ג השנתי של רוסיה.

מי יגן על הנשיא מהגנרלים

הקונגרס של ארה"ב תיקן אז תקנה מעניינת. הוא חייב את שר ההגנה להיות אזרח או לפחות לא להיות איש צבא שבע שנים לפני מינויו. ההיגיון היה מובן: הצורך להישמר מפני סכנת המיליטריזציה של תהליך קבלת ההחלטות.

אם גם שר ההגנה יהיה גנרל, וגם הרמטכ"ל (יו"ר המטות המשולבים), וגם שלושת ראשי המטות, ואולי גם שרי הזרועות (לכל זרוע שר משלה, שאינו חבר קבינט, אבל מחזיק בתואר "מזכיר"), או אז לא יהיה לנשיא מי שיגן עליו מפני הלך המחשבה של הגנרלים, דחפיהם, תובנותיהם ונטיות לבם. אם כולם יהיו מאותו הכפר או מאותו הפו"ם, מי יציגו את האנטיתזה?

ארה"ב יצאה למלחמת וייטנאם עם שר הגנה, שנשלף מכהונתו כנשיא תעשיית הרכב פורד, עם ניסיון צבאי בן שנתיים כקצין זוטר בעבודת דסק (רוברט מקנמארה); יורשו היה עורך דין מצליח ללא כל ניסיון צבאי (קלארק קליפורד); ואחריו בא חבר קונגרס לשעבר, שהיה קצין זוטר בצי במשך שנה אחת (מלווין ליירד). למלחמות עיראק ואפגניסטן ארה"ב יצאה עם שר הגנה שכבר היה שר הגנה פעם אחת ושירת שלוש שנים כטייס בצי (דונלד רמספלד). האנשים האלה קשורים בכישלונות היסטוריים: מלחמות שווא, שעלו באבדות כבדות לארה"ב והקיזו את דמן של האוכלוסיות המקומיות.

במרוצת השנים התגבשה בארה"ב מסורת של מינוי טכנוקרטים או פוליטיקאים לשרי הגנה. הטכנוקרטים נטו להגיע מן התעשייה הצבאית, והפוליטיקאים היו בדרך כלל חברי קונגרס. הם נטו להיות ניצים בעידן שבו ארה"ב התרגלה לשלוף ציפורניים לעתים קרובות, אולי קרובות מדי.

מאז 2017 הכלל של שבע השנים הועמד בספק ניכר. גם דונלד טראמפ וגם ג'ו ביידן ביקשו מהסנאט להשעות אותו, כדי לאפשר להם למנות גנרלים לשרי ההגנה שלהם. זה הנוכחי, לויד אוסטין, הוא הקרוב ביותר למודל שישראל נטתה אליו במרוצת השנים: גנרל שפשט את מדיו מתיישב לצד גנרלים שעדיין לא פשטו את מדיהם. האם אפשר להבחין בהבדלים?

לבחון סדרת אמיתות

האם ישראל יוצאת נשכרת מטשטוש ההבדלים? תשובה חלקית אפשר אולי למצוא בניסיון לקבוע מי היה שר הביטחון הטוב ביותר. כמובן, יש יותר מאמת מידה אחת. אבל הבה נחיל קריטריון יחיד, והוא מידת המוכנות למלחמה הבאה. היש ספק מי היה אלוף המכינים המיניסטריאליים בתולדות ישראל? לוי אשכול.

הוא כיהן כשר הביטחון וכראש הממשלה בארבע השנים שקדמו למלחמת ששת הימים. בספרו "סדין אדום", שמואל שגב תיאר שיחה שאשכול קיים עם חברי המטכ"ל בתחילת 1967. מה הסכנה שמצרים תפתח במלחמה? הוא שאל. הם השיבו שהסכנה מבוטלת. סיני ועזה היו מפורזות, חיל האו"ם שימש כחיץ בינינו לבין מצרים. אשכול הניד בראשו. "קינדרלעך", הוא אמר להם בימים שבהם לא היה צורך לתרגם לעברית, "מה, אתם ישנים מתחת למיטה של נאצר?". ושלח אותם להתכונן. (אני מצטט מזיכרוני.)

מה לא היינו נותנים כדי שאיש זקן, ספקן, אירוני ורב ניואנסים כלוי אשכול ישב במשרד הביטחון באוקטובר 2023, וישאל את אלופיו אם הם ישנים מתחת למיטתו של יחיא סינוואר. שר הביטחון אינו צריך להיות אלוף במילואים כדי להיות מוצלח. שכל ישר לצד פקפוק כרוני בעצות שהוא מקבל היו יכולים להיות תחליפי דגמ"ח.

היו כמובן תחליפים כאלה. עמיר פרץ היה אחד. מה לימדה אותנו תורנותו על יכולתו של אזרח לנהל צבא בשעת חירום? זו בהחלט שאלה חשובה, אם כי אולי חשובה ממנה היא ההכרה ששרי ביטחון אינם צריכים להתמנות לצרכים קואליציוניים.

ביום שלאחר המלחמה, ישראל תצטרך לחזור ולבחון סדרה ארוכה של אמיתות חבוטות. היא תצטרך לשקול את אימוץ כלל שבע השנים. למען האמת, אולי אין היא צריכה להמתין ליום שאחרי.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן