גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה צריך להישאר בממ"ד גם אחרי רעשי הפיצוץ, ואיך יודעים איפה תיפול רקטה? בדקנו

מסלול הרקטה הצפוי מאפשר לחזות את מיקום הנפילה של הטיל עד לרמת הרסיס והשכונה, מה שמשליך גם על משך פרק הזמן שיש להישאר במרחב מוגן ● כך עובדות מערכות ההתראה מרגע היירוט ועד האזעקה

חיילי פיקוד העורף בבניין מגורים שנפגע מרקטה / צילום: ap, Tomer Appelbaum
חיילי פיקוד העורף בבניין מגורים שנפגע מרקטה / צילום: ap, Tomer Appelbaum

מאז החלה המלחמה, נרשמו כ־12 אלף התרעות על איומים - ירי רקטי ונוספים. אזרחי מדינת ישראל נאלצים להיות מחוברים למקורות מידע באופן קבוע. 

מקלט, ממ"ד או חדר מדרגות: איפה הכי בטוח בזמן אזעקה
חמאס ירה יותר לראשון לציון ופחות לתל אביב. אלה הסיבות 
2 מיליון דולר ליירוט: המהנדסת של החץ מספרת על מאחורי הקלעים 
המהנדסת מצוות הפיתוח של כיפת ברזל מסבירה - למה צריך לשמוח כששומעים "בום" גדול

אולם, מערכות ההתרעה של פיקוד העורף עברו שדרוג משמעותי לאורך השנים: אם במלחמת המפרץ מדינת ישראל הייתה מחולקת למספר חד-ספרתי של אזורי התרעה, ואחרי מלחמת לבנון השנייה המספר צמח למספר דו‏־ספרתי נמוך, כעת המדינה מחולקת ליותר מ־1,600 פוליגונים של התרעה. משמעות הדבר היא שהמערכת יודעת לחזות ולדייק את הנפילה לרמת השכונות, ולהתריע רק עבור האזורים הרלוונטיים.

התמונה הבליסטית

תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ', לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית בצה"ל, מסביר לגלובס כי "אחד מלקחי מלחמת לבנון השנייה הוא הקמת מכלול אחוד, שכולל גם את ההתרעה וגם את ההפצה של האיום לעורף".

 

מה קורה למעשה מאחורי הקלעים? במקרה של ירי רקטי מעזה, לדברי חיימוביץ', בזכות שילוב של מידע מחיישנים רבים שנכנסים לפעולה - קרקעיים, אוויריים, אופטיים וגם מכ"מים, מתגבשת תמונה שמסתכמת באותו מכלול לתמונה בליסטית. זה מאפשר דיוק של הגילוי, "ובזמן מהיר יחסית מאפשר לסמן אזור לפגיעה הקרקעית".

סא"ל (במיל') ד"ר אייל פינקו מהמחלקה למדעי המדינה ומרכז בגין־סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר־אילן מסביר לגלובס כי "המערכות עושה פרדיקציה ויודעות לחשב את המסלול הצפוי של הרקטה באוויר על פי נתוני ההתקדמות שלה. הסיבה נעוצה בכך שאין ברקטה מנוע, אלא חומר נפץ ראשוני שמוביל את הרקטה להמשיך במעוף בליסטי חופשי".

המכ"ם (מד כיוון ומרחק) של כיפת ברזל שמיוצר על ידי חברת אלתא, חברה בת של התעשייה האווירית, יזהה את השיגור ויעביר את המידע למערכת השו"ב (שליטה ובקרה) המאוחדת של חיל האוויר ופיקוד העורף.

לדברי חיימוביץ', אומנם יש ההערכות, אבל ככל שעובר הזמן והמסלול מתבהר יותר, נקודת הפגיעה הולכת וקטנה. גם בפיקוד העורף מסבירים שיש פה איזון מאוד רגיש, בין קבלת המידע המדויק ביותר וצמצום אפשרויות הפגיעה, לבין לספק לאזרחים את הזמן הנדרש להתמגן לפי האזורים. "יש פה טריידאוף: מצד אחד רוצים להקטין את האליפסה של הפגיעה, ומצד שני יש את הזמן שצריך להתריע לאזרחים. לדוגמה התחייבנו ל־90 שניות עבור תל אביב או 30 שניות לאשקלון".

10 דקות בממ"ד

כאמור, פיקוד העורף מקבלים את המידע למרכז השליטה והבקרה, דרכו מפיצים התרעות לכלל האמצעים. בשלב הזה, נכנסים לשלב קריטי של ניטור המערכות. התהליך הוא אוטומטי ברובו, אבל תמיד יש בו רכיב אנושי. חיילים וחיילות בחמ"ל התרעה תחת מחלקת מבצעים של פיקוד העורף יושבים על המערכות, אותם המפעילים יכולים להוריד אזורים שלא יקבלו התרעה או להוסיף אזורים נוספים שאולי כדאי לכלול ליתר ביטחון.

חיימוביץ' מסביר ש"מעורבות אדם בתהליך היא מאוד חשובה. לדוגמה אחת ההתרעות חוצה או משיקה לחמישה אזורים שונים, אבל מפעילת ההתרעה רואה שנקודת החצייה שלו קטנה במיוחד וזניחה. המערכת תבחר להדליק את ההתרעה באזור, אבל בשל המינוריות, אפשר יהיה להוריד את ההתרעה".

בפיקוד העורף מסבירים שהמערכות מזהות היכן הרקטה צפויה ליפול, ואיפה צפויים ליפול גם רסיסים. זו גם הסיבה שהם מתעקשים על המתנה של 10 דקות במרחב המוגן.

התקלות ומתיחת הפנים

בשבועות האחרונים משתמשים דיווחו על כך שהאפליקציה של פיקוד העורף אינה מתריעה בזמן על רקטות, וכי ההתרעה מגיעה הרבה אחרי שנמצאים במרחב מוגן. בפיקוד העורף אמרו בשיחה עם כתבים כי מדובר ב־9 אירועים בלבד, וכי לפי הניטור שלהם רק למכשירי אפל. היו שתי סיבות: ראשית, העומסים. מתחילת הלחימה, מספר המשתמשים צמח משמעותית. אם לפני המלחמה היו 600 אלף משתמשים, המספר צמח ל־2.75 מיליון משתמשים. שנית, בעיות במנגנוני ההפצה של אפל שהגבילו את הפעילות של האפליקציה. בפיקוד הפעילו לא מעט מוחות ומצאו פתרון לכך.

בפועל, הם שינו ארכיטקטורה, העמידו שרת מחודש והכל תוך שבוע וחצי. יתרה מכך, הם עשו מתיחת פנים להרבה מאוד מאפיינים אחרים. למעשה, שינוי שכזה בתקופת מלחמה ראוי להערכה, ולמרות כל זאת יש עוד הרבה תיקונים. בפיקוד נערכים כעת לעומסים גדולים יותר ולבעיות עתידיות.

כעת בפיקוד העורף מנסים להבהיר לציבור בדרכים שונות שיש לסמוך על האפליקציה, ועל אמצעי ההתרעה הנוספים, במסגרת מאמצי הלחימה. לפיקוד ברור כי הסבילות לתקלות היא אפסית, ואין סיבה שהאזרח יסתכן במצב כזה.

צריך להדגיש, האפליקציה של פיקוד העורף היא הגורם הרשמי לשליחת התרעות. אך בשל הפיתוח הפנימי, ישנה ייחודיות משמעותית לאפליקציה: בעת נסיעה ברכב לדוגמה, האפליקציה מזהה כי בטווח מסוים האזרח ייכנס בטעות לאזור מסוכן - ומתריעה לו לפני לעצור את הרכב והנמנע מאזור הפגיעה. זאת תוך מאמץ שלא לפגוע בפרטיות של המשתמשים.

זהו גם תרחיש הקיצון בו רק האפליקציה יכולה לספק מענה אמיתי - אותם אזורים בשטח פתוח. מצד אחד, אין צופרים בכביש או בשטח פתוח שרחוק מעיר, ההתרעות ברדיו הן כלליות ולא תמיד ברורות, ואין מערכת אחרת שמספקת התרעות.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות