גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא היה בעמדות בכירות וניסה להתריע מפני המצב הביטחוני. אף אחד לא הקשיב לו

מזכיר הממשלה לשעבר צבי האוזר מספר לגלובס כיצד הודר מעסקת שליט כי התריע נגדה, ואיך בדרג המדיני והצבאי רווחה תפיסה שאי־אפשר היה לסדוק ● "אם מישהו סטה מהעמדה 'הנכונה', הוא סומן ע"י המערכת" ● לדבריו, אותה קונספציה "חיה ובועטת בצפון"

מליאת הכנסת, 11.5 / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
מליאת הכנסת, 11.5 / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הראיון נערך עם עורך הדעות של גלובס במסגרת הפודקאסט "רוח מערבית"

לפני כשנתיים נאם צבי האוזר את נאום הפרידה שלו כיו"ר ועדת חוץ וביטחון בכנסת. מי שהיה מזכיר הממשלה לשעבר (2009-2013), והצטרף לפני כשלוש שנים למפלגת "תקווה חדשה", הזהיר כבר ב־2021 מפני הנעשה ברצועת עזה ומפני חוסר מוכנותו של צה"ל להתמודד עם האתגרים. היום הוא מספר כיצד ניסה להילחם בקונספציה השגויה שהייתה קיימת במערכת הביטחון במשך שנים.

ראיון|למה מחבלי חמאס כמעט ולא נכנעים? התשובה המטלטלת של האלוף בדימוס
שיטה פיראטית חדשה ומתוחכמת: התקיפה של הספינה בבעלות ישראלית וההשלכות

"דרג מדיני ודרג צבאי, בגיבוי תקשורתי נטול ספקנות, הציגו לציבור תפיסה עולם שגויה שאי־אפשר היה לסדוק אותה", אומר האוזר בשיחה עם הפודקסט "רוח מערבית". "זה לא רק שהייתה עמדה אחידה, אלא שכאשר מישהו סטה מהעמדה 'הנכונה', הוא סומן ע"י המערכת ולא זכה להקשבה. זה יצר הרבה בעיות. חלקן התגלו באוקטובר, חלקן טרם התגלו".

"מה שהכי כאב לי", משתף האוזר, "ואני אומר משהו מאוד קשה על המערכת הביטחונית שלנו, היה כשישבתי בראש ועדת חוץ וביטחון והופיעו בפנינו אלופי המטכ"ל וראשי מערכת הביטחון, כל האנשים המעצבים את העמדות הביטחוניות במדינת ישראל - לצערי, אפשר לומר ש'ראית אחד, ראית את כולם'. לא ראיתי גיוון בעמדות, לא היו הבדלים בתפיסות העולם ובקריאת המציאות".

כבר ב־2014 אתה קראת לפירוז הרצועה. למה זה לא קרה לדעתך, ואיך זה קשור לאותה קונספציה?
"קודם כל, בוא נגדיר מהי ליבת קונספציה. המענה שלנו לאיומים מדרום ומצפון מבוסס על תפיסת עולם, קונספציה הגנתית בלבד ולא התקפית שנזהרת מחיכוך יזום, ושמורכבת מארבעה שכבות: ראשית, הגנה רב־שכבתית של טילים נגד טילים; שנית, גדר משוכללת שעלתה מיליארדים; שלישית, מיגון, אנחנו 'ממגנים את עצמנו לדעת'; ודבר אחרון, אם יקרה אירוע גדול אנחנו נפנה את היישובים - פליטות זמנית בלשון מזרח־תיכונית. מדי כמה שנים יש סבב שאת מועדו האויב קובע וחוזר חלילה, ובנוסף לכל זה סיפרנו לעצמנו סיפור שארגון טרור רצחני שמתחמש כל הזמן הוא בעצם מורתע".

מעבר לכל זה, מה עוד אפשר לומר על הטעויות שהובילו לאסון ב־7 לאוקטובר?
"הטעות הייתה שהיינו בטוחים שחמאס לא יכול להפתיע. הייתה הערכת יתר ליכולתנו והערכת חסר ליכולות האויב. אני ניסיתי כל הזמן להציג עמדה אחרת, אבל נתקלתי בעיוורון וחירשות מערכתית. לפני 30 חודשים אמרתי, 'תראו, שומר חומות זו ההזדמנות האחרונה לטפל בעזה בצורה אגרסיבית, ללא פתיחת חזית צפונית, ללא איחוד חזיתות'. התפיסה הייתה אז שלעולם החמאס והחיזבאללה לא ישתפו פעולה אקטיבית במלחמה. היו לי ויכוחים בתוך המערכת, אמרו לי 'תראה, אלה סונים, ואלה שיעים - הם לא ילכו ביחד'. עכשיו תראה אותם".

מה לדעתך צריכה להיות התוכנית ליום שאחרי המלחמה?
"קודם כל, יתרת חברי הזרוע הצבאית של חמאס שיוותרו בחיים צריכים לעזוב את עזה במתכונת עזיבת אנשי אש"ף את לבנון ב־1982. שנית, פירוז עזה מרקטות ונשק כבד צריך להיקבע בהחלטה בינלאומית, כאשר צה"ל יהיה אחראי לוודא את פירוז עזה תוך אימוץ מדיניות תגובה רציפה ולא פרופורציונלית על כל ניסיון למסד בניין כוח צבאי. פעולה הדומה לפעילות צה"ל בשטחי B ביהודה ושומרון. בנוסף, צריך לקבוע אזורי ביטחון בתוך הרצועה שיישארו כעשור בתפיסה לוחמתית ישראלית, ובכך להרחיק את הגבול מקו היישובים שבהם עשו שפטים. אם יהיה שקט ושלום בעזה בעשור הקרוב, נוכל לחזור לקו הגבול, או לחילופין אם יתנהל משא־ומתן עם הפלסטינים בעשור הקרוב, נקבע את קו הגבול הסופי במסגרתו".

יואב גלנט בוועדת החוץ והבטחון, הבוקר / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"רוב הציבור לא יודע - היו שתי עסקאות שליט"

ב־2011 שוחרר גלעד שליט משבי חמאס, תמורת 1,027 אסירים ביטחוניים ששחררה מדינת ישראל. באותה התקופה, תפקד האוזר כמזכיר הממשלה. לדבריו, מאחורי הקלעים התרחשו דברים רבים שהציבור לא יודע.

"רוב האנשים לא מכירים את זה, אבל היו שתי עסקאות שליט. הייתה הראשונה שלא בוצעה, והשנייה שאושרה כמה חודשים לאחר מכן. העסקה הראשונה, שהייתה דומה מאוד לזו שאושרה בסוף, הגיעה לפתחו של ראש הממשלה נתניהו ונדחתה ברגע האחרון. את העסקה הביא המתווך חגי הדס והמערכת אז כולה הייתה בעד. אפשר לומר שזה חלק מאותה קונספציה. הציגו מצגת והראו שרמת המסוכנות של משוחררי העסקה לכאורה נמוכה, ואני ביקשתי להציג את המצגת הנגדית. ואני זוכר את עצמי עובד לילה שלם על השמות ומציג את העיקרון שלא טרחו לעמוד עליו, והוא 'רשע וטוב לו'. כמה אנשים נרצחו ונפצעו, וכמה שנים הרוצחים שלהם ישבו בכלא. ראש הממשלה ראה את זה ועשה פניית פרסה והעסקה הראשונה לא יצאה אל הפועל.

"מהעסקה השנייה, שלבסוף יצאה אל הפועל, אני כבר מודרתי. יום אחד, כמה חודשים לאחר ויתור על העסקה הראשונה, ראש הממשלה מתקשר אליי ואומר 'תראה סגרנו את זה'. זה צרם לי וזה היה הרגע היחיד במשמרת שאמרתי לעצמי שאולי אני צריך לשים את המפתחות על השולחן. בעיניי, בוועדת החקירה שתקום לאחר המלחמה, לעסקת שליט יהיה מקום, כי זו העסקה שבנתה את עיקר הזרוע הצבאית של חמאס".

מה לגבי עסקה להחזרת חטופים במלחמה הנוכחית?
"הסיטואציה של עסקת שליט שונה לחלוטין ממה שקורה עכשיו. צריך להבין את הקונטקסט של האירוע הנוכחי שהוא איום ונורא. רוב האנשים שמדברים על עסקה של 'כולם תמורת כולם', הם אנשים שרואים את המלחמה של אתמול. כי המלחמה של אתמול באמת הייתה במתכונת של 'כולם תמורת כולם', חמאס רצה בעסקאות האלה כדי לשחרר כמה שיותר מחבלים שלו. האינטרס המרכזי של החמאס היום הוא פשוט לשרוד, וזו בעיה ששחרור מחבלים מבתי הכלא בישראל לא תפתור. לכן כשאנחנו בוחנים עסקה שמגיעה עם דרישה לפסק זמן בלחימה, צריך להבין מה זה ייתן לחמאס. רק אם החמאס יזהה עסקה שתגדיל את סיכויו לשרוד בהמשך הוא יילך עליה. האם צריך ללכת על זה בכל זאת? רק אם נהיה מוכנים לשלם מחירים גבוהים אחרי כן במיטוט החמאס, לרבות בעימות מול הקהילה הבינלאומית. צריך להבין ולהכין את הציבור למחיר".

"המלחמה לא צריכה להסתיים בפירוז עזה"

כשנשאל האוזר לגבי דעתו על הזירה הצפונית, הוא אומר כי "האיום המשמעותי והמיידי על ישראל הוא מצפון". לדבריו, "הקונספציה שרווחה בדרום חיה ובועטת בצפון. גם שם ישראל מנחמת את עצמה שחיזבאללה מורתע וגם שם עולה חשש שישראל תיתן לחיזבאללה את הזכות הבלעדית להחליט מתי המלחמה תתחיל. אחרי 7 באוקטובר ברור שאותם עשרות אלפי אזרחים שפונו מגבול הצפון לא ישובו אליו כל עוד האיום מצד החיזבאללה יהיה שם. את מלחמת 'חרבות ברזל' צריך לסיים לא רק בפירוז עזה וסילוק הזרוע הצבאית של חמאס מהרצועה, אלא לכל הפחות הרחקת חיזבאללה מעבר לליטאני, וזאת בהתאם להחלטה 1701 שהתקבלה באו"ם ולא נאכפה, לא על ידי האו"ם ולא על ידי ישראל.

"מטרידה אותי האמירה מקיר לקיר שקובעת שלא מתאים עכשיו לחיזבאללה לפתוח במלחמה. בתורת המשחקים הפשוטה המשמעות היא שעדיף שהמלחמה תפרוץ במועד שלא מתאים לחיזבאללה מאשר במועד המתאים לו. אני חושש שהחיזבאללה יחליט לפתוח במערכה במועד הכי פחות נוח לישראל, כאשר אנחנו נמצא בנקודת השפל בקרבות ברצועה. לחילופין, אני מאוד מקווה שהאיום מצפון לא יתגלה כאיום שמרסן את ישראל מלבצע את המשימה בעזה". 

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם