גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיהוי פנים והצלבה של מידע: הטכנולוגיה שסייעה בהשבת החטופים

שיחה עם יוראי פיינמסר, מייסד-שותף בקרן Disruptive AI ומי שהקים את יחידת הבינה המלאכותית של חיל המודיעין, על הטכנולוגיות שמסייעות במלחמה, תעשיית ההון סיכון והאתגרים של ההייטק ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם יוראי פיינמסר, על הטכנולוגיות שמסייעות במלחמה, תעשיית ההון סיכון והאתגרים של ההייטק / צילום: פרטי
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם יוראי פיינמסר, על הטכנולוגיות שמסייעות במלחמה, תעשיית ההון סיכון והאתגרים של ההייטק / צילום: פרטי

 

יוראי פיינמסר, היום נדבר על מלחמה ובינה מלאכותית ועל אתגרי התעשייה בימים אלה. אבל כמי שהקים את יחידת ה־AI בחיל המודיעין קשה שלא להתחיל את השיחה שלנו בקונספציה שהניחה שאפשר לשים את מבטחנו בטכנולוגיה, בגדר החכמה בגבול עזה שנדרסה בידי בולדוזרים.
"התגבשה תפיסת ביטחון סביב רצועת עזה, שבתוכה יש מרכיב משמעותי של גדר, תצפיתניות וטכנולוגיה. המרכיב של הגדר קרס אל מול עינינו. מנגד, אני לא חושב שמישהו אמר 'נתקין את הגדר המשוכללת הזאת כדי לעצור 3,000-2,000 מחבלים שמסתערים עליה עם בולדוזרים'. היא לא נועדה לעצור סוג כזה של התקפה. צה"ל עשה קפיצת מדרגה טכנולוגית משמעותית, אבל היא לא עומדת לבד, אלא משרתת קבלת החלטות אנושיות. למשל - בגדר היו מצלמות אבל הן לא היו ממוגנות ולכן אפשר היה לנטרל אותן בקלות".

המחסור בציוד בצה"ל והתעשייה האזרחית שקמה כדי למלא אותו
פרוטפוליו | "בפרוטוקולים שבנינו לחזרת החטופות יש הנחיות כמו אם מותר להניח יד על הכתף"
חצי שעה של השראה | "יצירת מציאות חלופית צריכה להיות חלק מהמודל": הלקח העסקי ממחדל יום כיפור

בגדר יש אלמנטים של AI?
"כן, כי יש שם סנסורים. כדי שהם יוכלו להתריע בדיוק, בלי התרעות שווא, הם צריכים לעבור אימון על מודלים. המטרה היא שידעו לומר - זה בן אדם ולא חזיר בר, או יש פה 1,000 אנשים ולא 100. זו טכנולוגיה של סנסורים ועיבוד תמונה, ואנשים צריכים לדעת לקבל החלטות על סמך אותן התרעות".

 

מיד אחרי טבח 7 באוקטובר צצו יוזמות אזרחיות יוצאות דופן, מבוססות AI, גם כאלה שנוגעות לזיהוי גופות. זו יוזמה שהיית מעורב בה. תוכל לספר?
"זה התחיל מהודעות שרצו בקבוצות וואטסאפ של חדשנות ו-AI שעדכנו כי הצוות בבית חולים איקס מתקשה בזיהוי וזקוק לעזרה. היה ברור שדרוש כלי טכנולוגי, כי מעולם לא התמודדנו עם זיהוי גופות בהיקפים האלה. תאונת דרכים או פיגוע נקודתי זה משהו אחד, ו-7 באוקטובר זה משהו אחר לגמרי. הרעיון היה לאמן כלים של זיהוי תמונה על בסיס מאגר נתונים, שהוא לצערי גופות. הכלי נועד להבין איך אפשר לזהות את האנשים על סמך תמונות שהיו לנו".

איך סייעת לעניין?
"פניתי לחבר'ה שעוסקים בעיבוד תמונה וזיהוי פנים, חלקם הגדול היו חיילים שלי, כדי לחשוב יחד אילו כלים אפשר לאמץ, ומה אפשר להפעיל יחסית מהר. היה אפילו קטע קוד שחשבנו שיכול להתאים בתהליך הפיתוח, ששלחתי בוואטסאפ לנציג מבית החולים. כעבור יממה כבר פותח כלי שסייע בזיהוי".

ויש עוד דוגמאות לכלים כאלה, למשל כזה שמזהה מכוניות שרופות.
"נכון. אחרי שאנשים מהעוטף פונו למקומות כמו קיבוץ שפיים או ים המלח, רבים מהם שאלו: איפה האוטו שלי? היו שם מאות ואולי אלפי מכוניות לאורך הצירים, שחלקן שרופות ולא ניתנות לזיהוי. אמרתי לחבר שלי, ותיק במשטרה: מה הבעיה? יש מספר רכב על גבי השלדה. הוא הסביר לי שכל מיקום של מכונית שונה, וזה יהיה מפרך לעבור מכונית-מכונית ולחפש. אז התחלנו לחפש אלגוריתמיקה שאפשר לאמן על מכוניות שרופות. זה כמובן עוד מקרה בוחן של AI שלא השתמשו בו בעבר".

ויש גם אפליקציה המשדכת בין מפונים לבעלי דירות באמצעות AI.
"היא נקראת Safe-Zone, ונבנתה בשבוע הראשון למלחמה באמצעות חברה בשם Spiritt, שמשתמשת בבינה מלאכותית גנרטיבית (אלגוריתמים שמייצרים תוכן חדש לפי בקשה, בדומה ל'מוח אנושי' שחושב לבד ומאמן את עצמו - ה"ו) כדי לייצר אפליקציות. את מתכתבת דרכה עם צ'טבוט כחצי שעה, ובסוף התהליך מתקבלת אפליקציה. היא מחליפה את המתכנת ואת המאפיין".

תסביר.
"נניח שאת רוצה אפליקציה כלשהי. כדי להבין את הצרכים שלך, הצ'טבוט שואל אותך שאלות, למשל: את רוצה את זה כמו וולט או כמו אובר? בסוף התהליך מתקבלת האפליקציה שתמיד דמיינת, מעוצבת ומוכנה לשימוש".

אם לחזור למלחמה, גם בגזרת החטופים הייתה מעורבות של טכנולוגיית AI. איך בדיוק?
"מדינת ישראל השכילה להבין בשלב מוקדם שטכנולוגיה היא מרכיב קריטי בסיפור הזה, כי מספר החטופים גדול כל כך. ה-AI - מהרמה הבסיסית של זיהוי פנים ועד ניתוח מיקום והצלבה בין פיסות מידע - מאפשרת לגזור מהר מאוד תובנות על החטופים. בלעדיה אני לא חושב שאפשר היה אפילו למפות נכון מי נמצא בידי חמאס, מה מצבו וכן הלאה. זה עוד כלי שמאפשר את השבתם".

כשאתה אומר "מידע", למה הכוונה?
"הכוונה היא, למשל, לכל ציוץ או סרטון שמתפרסם ובו נראים החטופים, וכל מה שהחיילים בשטח מוצאים, נניח שרידים של בגדים".

ניווט מתחת לאדמה

השנתיים האחרונות, שבהן התפרצו גם מלחמת רוסיה־אוקראינה וגם המלחמה בישראל, נתנו דחיפה לסטראט־אפים ממוקדי טכנולוגיות ביטחוניות. אתה יכול לתת דוגמאות?
"מלחמות מפרנסות את תעשיית הנשק, זה ברור. בהקשר הזה אנחנו תמיד מדמיינים טנקים, ג'יפים וכן הלאה, אבל יש גם הרבה ציוד מבוסס טכנולוגיות חכמות, למשל מעולמות הראייה הממוחשבת: מצלמות גוף של לוחמים, רחפנים ומטוסים בכל מיני שכבות גובה שמספקים תמונות. שדה הקרב היום הוא 'סמארט סיטי' אחד גדול. בשדה קרב כזה, שהוא גם שדה ניסויים, למידת הטכנולוגיה היא מאוד מהירה וממנה יכולות להתפתח אדפטציות לשימוש באזרחות, למשל בחקלאות ורפואה".

תוכל לתת דוגמאות לשימושים אזרחיים כאלה?
"סטארט־אפים הממוקדים בניווט במקומות שאין בהם GPS - מתחת לאדמה או בתוך בניינים. טכנולוגיה כזו יכולה לעזור, למשל, לרשת סופרים גדולה כמו וולמארט לעקוב אחר מסלול העגלה של הקונים. כיום מעקב כזה נעשה רק באמצעות מצלמות. היא יכולה לעזור לקניונים להבין איפה נמצא המאבטח שלהם בכל רגע נתון. GPS לא נותן מיקום מדויק בתוך בניינים, בטח שלא בחניונים".

השקעה בסטארט־אפ שעוסק בטכנולוגיות ביטחוניות - רלוונטית עבורכם כקרן הון סיכון?
"אני תמיד אחפש את ה-Go to market האזרחי. חברה שמפתחת טכנולוגיה שתבשיל רק עוד 20 שנה - וזה לפעמים המקרה כשמוכרים טכנולוגיה לממשלות - זה מחוץ לאורך חיי הקרן שלנו, שהוא כשמונה שנים (הזמן שלאחריו הקרן תרצה לראות החזר על השקעתה בחברה - ה"ו)".

הקושי לגייס

המלחמה בישראל היא רק מכה נוספת לתעשיית ההייטק הישראלית, אחרי המשבר הגלובלי והטלטלה הפוליטית שחווינו כאן. מה מצב החברות שאתה מלווה כמשקיע כיום?
"10%-50% מהעובדים בסטארט-אפים שהשקענו בהם או שאנחנו נפגשים איתם מגויסים למילואים, ולא ברור מתי הם יחזרו. מאוד קשה לנהל, לתכנן ולעמוד ביעדים בתנאים כאלה. התוכנית השנתית לא כללה היעלמות פתאומית של אנשים.

כמו שאני לא יודע מתי זה ייגמר, והמנכ"ל לא יודע מתי זה ייגמר - גם משקיע חדש מחו"ל יתקשה מאוד להכניס את הראש הבריא שלו לכזו מיטה חולה. לכן החברה הזאת תתקשה מאוד לגייס כעת כסף, אלא אם כן היא תאתר משקיע עם מניעים פילנתרופיים. חברות כאלה יישענו על משקיעים קודמים".

אתה יכול לשתף במקרה ספציפי שממחיש את גודל האתגר שסטארט־אפים נתונים בו כיום?
"רבות מהשיחות עם משקיעים מתקיימות בזום. אחת החברות שלנו קיימה שיחה משמעותית עם משקיע, כשלפתע נשמעה אזעקה ברקע. היזם אמר: נמשיך אחר כך. השיחה נדחתה לעוד חודש. המשקיע הפוטנציאלי אמר: לדבר הזה אני לא יודע להתחבר כרגע. לא כלקוח, לא כמשקיע, לא כשום דבר.

"את היית עכשיו משקיעה בחברה שיושבת באוקראינה? נניח אני אומר לך: זו חברה מעולה, עם רווחים צומחים, טכנולוגיה מרשימה וצוות מעולה. את לוקחת את מיטב כספך ומשקיעה אותו שם? לא".

מה העצה שלך ליזמים שבכל זאת מנסים להניע את החברה קדימה?
"בעניינים קריטיים אני מציע ליזמים לעלות על מטוס ולהיפגש עם אנשים פנים אל פנים. גם שם הם יישאלו שאלות קשות: מי גויס, כמה גויסו, מה קורה אצלכם? זה אתגר גדול לחברות".

יש איזושהי קרן אור שאתה מזהה באפלה?
"בקרב היזמים הישראלים אני מגלה המון איתנות, נחישות ויכולת לאלתר ולפצח את המסלול הנכון. יש להם גם במי להיעזר - ביזמים שכבר עשו מהלכים וגם בקרנות שהן מאוד 'יזמים פרנדלי'. כל אלה הופכים את ישראל למקום שהוא עדיין אטרקטיבי לבנות בו את החברה שלך.

"זה לא שבחו"ל הכול חלק. יש מדינות שמציבות ביורוקרטיה רבה ליזמים, ויש מדינות שבהן קשה להשיג עובדים. יש במרקם האנושי פה, ברשת הקשרים ההדוקה שנוצרה כאן, איזו דינמיקה שנותנת פוש לחברות.

מנגד, יזמים צריכים להיות מוכנים להכיל את הדברים שקורים לנו במזרח התיכון. אבל אני אופטימי".

מה המדינה יכולה לעשות כדי לתמוך בתעשייה?
"סטארט-אפים - בטח בראשית דרכם - צריכים כסף. המדען הראשי צריך למצוא דרך לתמוך בהם, למשל לתת גיבוי לכסף של קרנות הון סיכון (ערבות לכסף אם ההשקעה יורדת לטמיון - ה"ו) או לתמוך בהם ישירות, אפילו דרך הלוואות ללא ריבית. הריבית במשק גבוהה וקשה ליטול חובות".

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל