גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צ'רלי מנגר, השותף ו'איש הלא הנורא' של וורן באפט, נפטר בגיל 99

כסגן יושב ראש של ברקשייר הת'אוויי, השנינות החדה שלו משכה דורות של משקיעים

צ'ארלי מאנגר, שותפו העסקי של וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik
צ'ארלי מאנגר, שותפו העסקי של וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

לא היה שותף עסקי שאי־פעם ניגן כינור שני טוב יותר מצ'ארלי מאנגר.

החבר הקרוב ביותר ושותף הסוד של וורן באפט במשך 60 שנה, המיליארדר וסגן יושב־הראש של ברקשייר הת'אוויי, נפטר ביום שלישי בגיל 99 בבית חולים בקליפורניה. הודעה לעיתונות שפרסמה ברקשייר אישרה את דבר מותו.

"שילוב משוגע של יוזמה וסבלנות": הכללים להשקעות מוצלחות לפי צ'ארלי מאנגר 
שותפו של באפט השקיע אלף דולר לפני 60 שנה ועשה מזה מיליון
צ'ארלי מאנגר, השותף של וורן באפט, מת בגיל 99. זה ראיון שנתן בתחילת החודש
כך הפכה אחת ההטיות הגדלות ביותר של משקיעים לאפקט שמתדלק גם את האנטישמיות

באופן פומבי, ובייחוד לפני עשרות אלפי האנשים שהיו מגיעים למפגשים השנתיים של ברקשייר, מאנגר היה סגנו של באפט ונתן ליו"ר החברה לאחוז במיקרופון ולעמוד באור הזרקורים. מאנגר באופן שגרתי היה גורם לקהל להתפקע כשהיה אומר בקולו הסדוק, "אין לי מה להוסיף".

 

אבל באופן פרטי, באפט לעתים קרובות דווקא היה קשוב למוצא פיו של מאנגר. ב-1971, מאנגר שכנע אותו לקנות את See’s Candy Shops תמורת מחיר שהיה גבוה פי שלושה מהשווי נטו של רשת חנויות השוקולד - "מחיר יוקרתי", נזכר אחר כך באפט, הרבה יותר יקר ממה שהיה רגיל לשלם על רכישות של חברות.

בעשורים הבאים ייצרה See’s כ-2 מיליארד דולר ברווחים מצטברים עבור ברקשייר.

כפי שכתב באפט ב-2015, "הרכישה הזו סיימה את החיפוש שלי אחר השקעות 'בדל סיגריה' - חברות בינוניות במחירי 'מבצע' - ושמה אותי במסלול לחיפוש חברות מעולות הנמכרות במחירים [סבירים]". הוא הוסיף, "צ'ארלי תמך בדרך פעולה כזו כמה שנים, אבל לי לקח זמן להבין".

באפט כינה את מאנגר "איש הלא הנורא" בגלל התקיפות בה דחה השקעות פוטנציאליות, כולל כאלה שבאפט אולי היה עושה לו לא היה עוצר אותו. אבל מאנגר, שהיה מרותק על ידי הנדסה וטכנולוגיה, גם דחף את באפט הסולד מטכנולוגיה להשקעה גדולה ב-BYD, חברת מכוניות חשמליות וסוללות סינית, ובישקר, חברה ישראלית המייצרת חלקים לכלי עבודה.

ברקשייר "נבנתה לפי התוכניות של צ'ארלי"

מאנגר היה משקיע מבריק בפני עצמו. הוא החל לנהל שותפויות בהשקעות ב-1962. מאז ועד 1969, ה-S&P 500 עלה בממוצע של 5.6% בשנה. השותפויות של באפט נתנו ממוצע של 24.3% בשנה. של מאנגר הצליחו אפילו יותר והגיע לרווחים שנתיים ממוצעים בגובה 24.4%.

ב-1975, זמן קצר לפני שהצטרף לברקשייר כסגן יושב־ראש, סגר מאנגר את השותפויות. באורך חייהם, 14 שנה, הן הרוויחו 19.8% בממוצע שנתי; מדד S&P 500 עלה בשנים אלה בקצב של 5.2% בלבד.

שניהם האנשים היו משקיעים באופן שונה תקופה ארוכה. באפט, בהשפעת מורו בנג'מין גרהם, היה מוכן לקנות כמעט כל חברה, אפילו אם הייתה קרובה לקריסה, כל עוד הייתה זולה.

בין חברות "בדל סיגריה" אלה הייתה ברקשייר עצמה, שהייתה מפעל טקסטיל במצב ירוד כשבאפט קנה אותה ב-1965.

כשבאפט הפך את ברקשייר לחברת אחזקות לביטוח וחברות אחרות, הוא המשיך לחפש חברות בינוניות במחירי רצפה. מאנגר במקום זה התעקש על חברות מעולות במחירים סבירים, והכיר בכך שיכולתן לייצר מזומנים בעולם העתידי יותר ממפצה על רכישתן במחיר יקר יותר מראש.

אחרי שנים של דיונים, שכנע מאנגר את שותפו להשתנות.

"עוצבתי במידה גדולה מאוד על ידי צ'ארלי", אמר באפט ב-1988. "וואי, אם הייתי מקשיב רק לבן [גרהם], הייתי הרבה יותר עני".

ב-2015, כתב באפט שמאנגר לימד אותו: "שכח מה שאתה יודע על קניית חברות סבירות במחירים נהדרים; במקום זה, תקנה חברות נהדרות במחירים סבירים".

ברקשייר "נבנתה לפי התוכניות של צ'ארלי", הוסיף באפט.

וורן באפט וצ'ארלי מאנגר / צילום: Associated Press, Nati Harnik

באפט ומאנגר התחברו מיד והיו "בלתי ניתנים להפרדה"

צ'ארלס תומס מאנגר נולד באומהה, נברסקה בראש השנה החדשה, 1924. אביו אלפרד היה עורך דין; אימו, פלורנס, הייתה עקרת בית וקוראת ספרים נלהבת.

מאנגר עשה תואר במתימטיקה באוניברסיטת מישיגן ואז עזב את הלימודים כדי להתגייס לחיל האוויר האמריקאי בזמן מלחמת העולם השנייה. הצבא שלח אותו בתחילה ללמוד תרמודינמיקה ומטאורולוגיה באוניברסיטת ניו מקסיקו ואז במכון הטכנולוגיה של קליפורניה, ואחר כך הציב אותו בבסיס חיל אוויר בנום, אלסקה, שם שירת כחזאי מזג אוויר.

לאחר המלחמה, שכנע מאנגר דיקן מביה"ס למשפטים של אוניברסיטת הרוורד לקבל אותו ללא תואר. הוא סיים את לימודיו בהצטיינות.

בתחילה שקל להצטרף למשרד של אביו באומהה, לפני שהתיישב בדרום קליפורניה. הוא וכמה שותפים בסופו של דבר פתחו משרד עריכת דין משלהם ב-1962. היום החברה, ששמה Munger, Tolles&Olson, מעסיקה כ-200 עורכי דין.

נישואיו הראשונים, לננסי האגינס, הסתיימו בגירושין. הוא התחתן עם אשתו השנייה, ננסי בארי בורת'וויק, ב-1956. היא נפטרה ב-2010. היו להם ארבע ילדים יחד ושניים כל אחד מהנישואים הקודמים שלהם.

בחייו של מאנגר היו גם טרגדיות: ב-1955, מת בנו טדי מלוקמיה בגיל 9. מאוחר יותר נזכר מאנגר שצעד ברחובות פסדינה בדמעות על כך ש"איבד ילד סנטימטר אחרי סנטימטר". יותר משישה עשורים אחר כך, קולו עדיין רועד כשהוא נזכר בסבל שעבר בנו.

ב-1978, מנתח שניתח אותו פישל בניתוח קטרקט והותיר את מאנגר עיוור בעין אחת, שאחר כך היה צריך לעקור לו כירורגית. המשקיע סירב להאשים את הרופא, וציין שסיבוכים כאלה קורים ב-5% מהניתוחים. מבחינתו, כמו תמיד, זה הכל היה במספרים.

מאנגר לימד את עצמו ברייל ואז הבין שהוא מצליח לראות טוב מספיק כדי לקרוא. בסופו של דבר אפילו חזר לנהוג, לעתים קרובות למורת רוחם של חברים ובני משפחה, עד תחילת שנות ה-90 שלו.

שני האנשים שעתידים היו לנהל את ברקשייר הת'אווי נפגשו ב-1959 כשמאנגר, שכבר עבר ללוס אנג'לס, הלך לסעודת ערב בעיר מגוריו אליה הוזמן גם באפט.

הם כבר הכירו את השמות האחד של רעהו: מאנגר עבד במכולת של סבא של באפט כנער. אחד המשקיעים הראשונים בשותפות של באפט נתן לו כסף בגלל, כך אמר, ש"אתה מזכיר לי את צ'ארלי מאנגר".

אשתו הראשונה של באפט, סוזן, שנזכרה באותה סעודת ערב, אמרה ב-1998: "אני חושבת שוורן הרגיש שצ'ארלי היה הבן אדם הכי חכם שאי־פעם פגש, ואני חושבת שצ'ארלי חשב שוורן הוא הבן הכי חכם שאי־פעם פגש".

הם התחברו מיד ותוך זמן לא רב היו בלתי ניתנים להפרדה, ולעתים דיברו בטלפון כמה פעמים ביום.

צילום מנסיעה לסבאנה, ג'ורג'יה בשנות ה-80 לכד את שני המשקיעים נראים דומים באופן מוזר: הולכים יחד ולבושים באותן חולצות ומכנסיים. הכל אצלם, מהגובה ועד קו השיער, ממסגרות המשקפיים ועד הקפלים בבגדים, נראה תואם.

שכל ישר, הומור הנשכני ובוטות פתולוגית

הגיבור של מאנגר היה בנג'מין פרנקלין, שהעריץ בגלל הסקרנות שלו, כושר האמצאה והשנינות. השכל הישר של מאנגר, ההומור הנשכני שלו, הבוטות הפתולוגית והבוז לתבונה קונבנציונלית הפכו אותו לידוען בקרב משקיעים.

בזמן מושבי השאלות ותשובות במפגשים השנתיים של ברקשייר, מאנגר היה יושב בשקט בזמן שבאפט מדבר במשפטים מורכבים. הקהל המעריץ ידע שמאנגר מחכה לשחרר איזה פאנץ'.

במפגש השנתי של ברקשייר בשנת 2000, אחד מבעלי המניות שאל איך הספקולציה במניות אינטרנט תשפיע על הכלכלה. התשובה של באפט הייתה באורך כמעט 550 מלים. מאנגר אמר: "גם אם תערבב זבל עם צימוקים, הוא עדיין יישאר זבל".

וורן באפט וצ'ארלי מאנגר בפגישת המשקיעים השנתית ב-2018 / צילום: Associated Press, Nati Harnik

כשאחד מבעלי המניות שאל במפגש של 2004 איך ברקשייר קובעת תשלום למנהלים, באפט דיבר יותר מחמש דקות. מאנגר הוסיף: "ובכן, הייתי מעדיף לזרוק צפע לאסלה מאשר להעסיק יועץ לענייני שכר".

במאמר דעה שחיבר עבור הוול סטריט ג'ורנל ב-2023, שפורסם כשהיה בן 99, קרא מאנגר לממשלת ארה"ב לאסור על ביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים, וכתב שקריפטו הוא "חוזה הימורים שבו לקזינו יש יתרון של כמעט 100%". מוקדם יותר, תיאר את הביטקוין כ"פעילות בזויה" ו"רעל עכברים".

הדימוי הלקוני של מאנגר היה הצגה שעשה כדי להימנע מלגנוב מבאפט את מרכז הבמה. כשלא היה תחת אור הזרקורים לצד יושב-הראש של ברקשייר, מאנגר היה דברן. בארוחות צהריים וסעודות ערב עם חברים ומשפחה, ובמפגשים השנתיים של הדיילי ג'ורנל, חברת תקשורת קטנה שהיה יושב-הראש שלה, הוא היה מדבר שעות.

כפי שציינו חברים רבים, אם היה עוצר ללגום מים ומישהו אחר היה מתחיל לדבר, מאנגר היה מניף אצבע נוזפת כדי למנוע מהאדם השני לחתוך אותו לפני שסיים לבלוע את הלגימה.

המרץ שלו לא ידע גבולות. ב-2019, כשהיה בן 95, כתבים של הוול סטריט ג'ורנל הגיעו לביתו הצנוע בלוס אנג'לס בשש בערב. הוא דיבר ללא הפסקה כמעט עד חצות. כמה פעמים אחרי 10 בלילה, אחד או שני הכתבים החלו לעשות סימנים שהם קמים ללכת, ומאנגר סימן להם לשבת בחזרה.

באוגוסט 2023, בגיל 99 וכשרוב הזמן הוא משתמש בכיסא גלגלים, התעקש מאנגר להצטרף למשפחתו המורחבת, כולל יותר מ-12 נכדים ונינים, בטיול דיג השנתי למינסוטה, שנערך כבר עשרות שנים.

בזמנו, מאנגר היה "במצב אפילו יותר טוב מנטלית מאי פעם לפני כן", אמר חברו פיטר קאופמן, יושב-הראש של Glenair, יצרנית של חלקי מטוסים וחלליות.

עדת מעריצים מכל העולם

מרוצה מתדמיתו הציבורית כשוליה הנרגז של באפט, מאנגר צבר הון משלו.

הוא תרם למוסדות החל מאוניברסיטת סטנפורד ובית החולים גוד סמריטן בלוס אנג'לס ועד ארגון Planned Parenthood. כמו כן היה אדריכל חובב וגר בבית שתכנן בעצמו בשנות ה-50. בשלב מאוחר בחיים, החלה אצלו אובססיה לתכנון בניינים לאוניברסיטאות וקמפוסים של בתי ספר.

לצד הרווחים מהשקעות הגיעה עדת מעריצים. מאנגר עמד בראש Wesco Financial, יחידה של ברקשייר שמניותיה נותרו זמינות למסחר ציבורי עד שתאגיד האם ספג את החברה לחלוטין ב-2011. מעריצים הגיעו ממקומות כמו סין והודו כדי לשמוע אותו מדבר במפגשים השנתיים של Wesco, ואחר כך של הדיילי ג'ורנל.

אנתולוגיה של טקסטים פרי עטו ושכתבו עליו אחרים נקראת Poor Charlie’s Almanack, בעריכת קאופמן, הפכה לרב מכר בינלאומי.

מאנגר לעולם לא הפסיק להטיף לערכים מיושנים. שתיים מהמלים החביבות עליו היו חריצות וקור רוח.

הוא אהב את הראשונה, כך אמר בנאום ב-2007, בגלל ש"משמעותה לשבת על התחת עד שמצליחים". לעתים קרובות אמר שהמפתח להצלחה בהשקעות הוא לא לעשות שום דבר במשך שנים, אפילו עשרות שנים, ולחכות לקנות באופן "אגרסיבי" כשסוף סוף ישנן עסקאות טובות.

את המילה השנייה אהב בגלל ששיקפה את פילוסופיית החיים וההשקעות שלו. כל משקיע, היה נוטה מאנגר לומר, צריך להיות מסוגל להגיב בקור רוח להפסד בשוק המניות של 50% כל כמה שנים.

מאנגר שמר על חוש ההומור שלו גם בשנות ה-90 לחייו למרות שכבר היה כמעט עיוור, בקושי מסוגל ללכת, ואשתו האהובה ננסי נפטרה כמה שנים קודם לכן. בסביבות 2016, מכר שאל אותו מי האדם, בחיים ארוכים אלה, כלפיו הוא חש הכי הרבה הוקרת תודה.

"בעלה הראשון של אשתי השנייה", ענה מאנגר ללא היסוס. "נהניתי מאהבה ללא טינה של האישה הנפלאה הזו 60 שנה פשוט בגלל שהייתי בעל מעט פחות גרוע ממה שהוא היה".

עוד כתבות

איירה רובינס, מנכ''ל Valley National Bank / צילום: Valley National Bank

מנכ"ל הבנק שבטוח: "ארה"ב הולכת לכאוס וזה לאו דווקא רע לכלכלה"

איירה רובינס, מנכ"ל בנק וואלי נשיונל, טוען כי "אם יש לך את היכולת לפעול בסביבה תנודתית, אפשר לעשות הרבה מאוד כסף בארה"ב כרגע" ● את הבנקים בישראל, ובראשם לאומי, בעל המניות הגדול בוואלי, הוא מגדיר "בעלי חוסן פנומלי" ● וגם: מה חושב מנהל שמרוויח מעל 5 מיליון דולר בשנה על מגבלת שכר הבכירים בארץ

יוסף חיים אוחנה ואלקנה בוחבוט / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה

מדובר באות חיים משותף שני של השניים, אחרי שחמאס פרסם תיעוד שלהם יחד בחודש מרץ ●  אזהרת משפחות חטופים: "ישראל עומדת בפני החמצת המאה" ● נתניהו שוקל למנות את השר דיכטר לראש השב"כ הבא ● וויטקוף: לא תהיה לאיראן תוכנית העשרה, זה קו אדום - צריך להרוס את המתקנים שלה ● 59 חטופים - 582 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו

ביל גייטס / צילום: ap, Andres Kudacki

למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

גייטס, האיש החמישי בעושרו בעולם הודיע כי יחלק בתוך 20 שנה 200 מיליארד דולר לשורה של מטרות פילנטרופיות ● מה עומד מאחורי ההחלטה וכמה יישאר למשפחתו?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האישה תבעה מיליון שקל לפי הכתובה. מה קבע בית הדין הרבני?

מתווך נדל"ן אשר הטעה והסתיר מידע במסגרת עסקה סיבובית שהוביל יחד עם חברו, דירקטור בתאגיד, יישא באחריות כמי שהיה מעורב בהפרת חובת האמונים כלפי אותו תאגיד ● דיינים פסקו שאם בכתובה ננקב סכום מוגזם, הגבר לא יחויב לשלמו ●  בית המשפט נדרש להכריע אם אדם ששכר שירותי ייעוץ משכנתאות צריך לשלם לפי הסכום שביקש מהבנק או לפי הסכום שנטל ● 3 פסקי דין בשבוע

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

חברות התעופה שלא נוטשות את ישראל, ולא בפעם הראשונה

מאות טיסות בוטלו מאז הפגיעה בנתב"ג, ו־25 חברות תעופה בלבד פועלות כיום בשדה התעופה ● שלוש חברות התעופה הישראליות מחזיקות כמעט 70% מהפעילות בנתב"ג ● פליי דובאי, אתיחאד, בלו בירד וטוס נמצאות בין החברות הזרות שפעילות כעת, וגם במשברים קודמים הן לרוב המשיכו לטוס לישראל

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה

שוברי קופות אדירי תקציב כבר לא מצולמים בארה"ב ● לאחרונה קרא טראמפ לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה ● כמה ההצהרה של הנשיא אפשרית, ואיך היא תשפיע על תעשיית הסרטים בארה"ב ובעולם?

הפגנה נגד התייקרות מחירים בתל אביב, 1974. היררכיית צרכים קלאסית / צילום: יעקב סער, לע''מ

לא רק בגלל עייפות מהמלחמה: למה הישראלים לא מוחים על יוקר המחיה

הציבור הישראלי כבר הוביל מחאות שנשאו פרי נגד עליות מחירים, אולם לגל האחרון הוא הגיב בשתיקה ● מומחים מסבירים שככה זה כשהצרכנות פחות נבונה, המשאבים להתנגד מדולדלים, והעלייה רוחבית אז אין "אשם" אחד ● ולמה מחירים זולים טובים לחברות בורסאיות?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

ריצ'רד פרנסיס, שלומי בן חיים, שוקי ניר / צילום: אלעד מלכה, ג'יפרוג, סולראדג'

למרות הדוחות החיוביים: מה הפיל את מניית טבע בסוף השבוע?

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טבע נסחרה בתנודתיות בעקבות פרסום הדוחות וההודעה על צעדי התייעלות בחברה ● סולאראדג' קפצה בחדות בעקבות דוחות חיוביים ● גם ג'יי פרוג קפצה בכ-11% בעקבות הדוחות

אב מתנדנד עם בתו בנורווגיה. המודל הסקנדינבי מאפשר לאבות לקחת חופשת לידה בנוסף לזו של האם / צילום: Reuters, Manuel Romano

האבהות החדשה מקבלת במה בספרות אך עדיין לא ניכרת בשוק התעסוקה

בספרו החדש מציף חיים אתגר דילמות לצד אנקדוטות משעשעות על מה זה אומר להיות אבא היום ● תפיסת האבהות שלא רוצה להסתפק רק במתן פרנסה וביטחון ניכרת בספרים רבים, אבל בשטח, נשים עובדות 10 שעות פחות מגברים בשבוע, ומפנות את הזמן הזה לגידול ילדיהן

הפקולטה. מחקר חדש: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים

חוסן נפשי של מנהלים יכול לעבור לעובדים ולשפר את רווחתם ותפקודם ● מחקר חדש מעיד על ההשפעה החיובית של מי שמפגינים קור רוח ואופטימיות גם במצבי לחץ, ומדגיש את החשיבות של אורך הרוח כאסטרטגיה להעצמת הארגון כולו

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

ברק עילם / צילום: CRC Media

הצרות של המניה שאיבדה את התואר הישראלית הגדולה ביותר ונפרדה מהמנכ"ל הוותיק

מניית ענקית הטכנולוגיה איבדה 50% משווייה בשיא, ואת מעמד החברה הישראלית הגדולה ביותר ● זאת בעקבות פרישתו המפתיעה של המנכ"ל המוערך ברק עילם, אך גם בשל תחזית מאכזבת, חששות המשקיעים מהשפעת ה־AI ותחרות עם מיקרוסופט ● האם המחיר שאליו נפלה מניית נייס מהווה הזדמנות השקעה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

הביקורת של טראמפ על הרחבת הלחימה בעזה: "בזבוז"

גופתו של רס"ל צבי פלדמן ז"ל, שנפל במלחמת לבנון הראשונה, הושבה במבצע מיוחד של המוסד וצה"ל ● משרד החוץ הקטארי: "הסכם בין ארה"ב לאיראן יחזק את הביטחון, היציבות והשלום באזור" ●  גורם ביטחוני: "ייקח לפחות שנתיים של לחימה להכריע את חמאס" ●  משפחותיהם של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה אישרו לפרסם את סרטון חמאס ● 59 חטופים - 583 ימים בשבי • עדכונים בולטים 

ח''כ שמחה רוטמן בדיון בוועדת החוקה / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מומחים מתגדים להצעה החדשה של רוטמן לביטול הלכת אפרופים

קבוצת מומחים לדיני חוזים מהאקדמיה שיגרו מכתב ליו"ר ועדת החוקה, ובו הם מתנגדים להצעתו ולפיה הצדדים לחוזה יקבעו כברירת מחדל כיצד יש לפרשו ● המרצים: "ברירת המחדל צריכה להיות כי בית המשפט יפרש חוזה לפי כוונת הצדדים" ● ועדת החוקה תדון השבוע במהלך

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

17 דרכים למנוע דמנציה: חלקן מוכרות, וחלקן עשויות להפתיע

עוד מינוי של טראמפ בצמרת הארגונים הרפואיים מעורר חשש בתעשיית הפארמה ● חברת InspireMD המפתחת סטנט להגנה מפני מפרצות במוח מצפה לאישור FDA השנה ● שדולה חדשה הוקמה בכנסת למען מי שמטפלים בבני משפחה חולים או בעלי מגבלה ● ואומת הסטארט-אפ הפכה כעת גם ל"אומת החוסן" ● השבוע בביומד

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הלהיט החדש של המשקיעים בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה ● רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● וגם: עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק