גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחודש וחצי: לקוחות הבנקים דחו תשלום הלוואות בסכום של 5 מיליארד שקל

המפקח על הבנקים הציג בכנס של מכון ספרא באוניברסיטת תל אביב נתונים חדשים על דחיות התשלומים של הציבור בשל המלחמה ● במשכנתאות נדחו 1.25 מיליארד שקל ועסקים זעירים דחו הלוואות ביותר ממיליארד שקל ● חחיאשוילי נשאל על מיסוי הבנקים: "צריך לשמור על יכולת המערכת לתמוך במשק"

המפקח על הבנקים דניאל חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל
המפקח על הבנקים דניאל חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל

בתחילת מלחת חרבות ברזל הבנקים הציעו לדחות החזרי הלוואות, והישראלים נענו. מנתונים שפרסם היום המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, עולה כי מפרסום מתווה בנק ישראל להקלה על הנפגעים ועל הציבור בכלל, ועד ה-24 בנובמבר, נדחו הלוואות בסכום של 4.9 מיליארד שקל. נזכיר כי עד סוף אוקטובר הסכום עמד על 2.7 מיליארד שקל, כלומר בשלושה וחצי שבועות בנובמבר נדחו תשלומים בהיקף של יותר מ-2 מיליארד שקל נוספים.

מהנתונים שהציג חחיאשוילי בכנס של מכון ספרא לבנקאות ותיווך פיננסי בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, עולה כי בתחום המשכנתאות נדחו החזרים בסכום של 1.25 מיליארד שקל, שהתפרסו על פני 72 אלף משכנתאות. היקף המשכנתאות שנדחו מהווה 1.9% מסך המשכנתאות במשק.

תמונה מעניינת עולה כאשר משווים את הסכום שנדחה במשכנתאות באוקטובר לעומת נובמבר. באוקטובר סכום זה עומד על 457 מיליון שקל, בעוד מתחילת נובמבר ועד ה-25 לחודש נדחו החזרים בהיקף של כמעט 800 מיליון שקל. כך, המשכנתאות שהיו תחילה מגזר האשראי השלישי בהיקפו, מבחינת ההחזרים הנדחים אחרי עסקים זעירים ועסקים גדולים, הפכו למגזר בו נדחו הסכומים הגדולים ביותר.

עסקים הזעירים: דחו יותר ממיליארד שקל בהחזרי הלוואות

באשר לעסקים הזעירים, אלו דחו החזרי הלוואות בסכום של יותר ממיליארד שקל, כאשר בנובמבר הצטרפו לסכום הנדחה כחצי מיליארד שקל כשמספר ההלוואות בגינן נעשתה דחייה עומד על 61 אלף. כאן, היקף ההלוואות שבגינן נעשתה דחייה מהווה 8.3% מהאשראי הניתן במערכת לעסקים זעירים.

בעסקים הגדולים נדחו הלוואות בסכום של 1.1 מיליארד שקל (ההלוואות מהוות 4.2% מסך האשראי לעסקים גדולים), 315 מיליון מהם בהחזרים שהתבקשו במהלך שלושת השבועות הראשונים של חודש נובמבר. כאן אפשר לראות כי מרבית ההחזרים של העסקים הגדולים נעשה בשבועות הראשונים למלחמה.

מספר ההלוואות הגדול ביותר התקבל בסקטור ההלוואות הצרכניות ועומד על כמעט 100 אלף הלוואות בגינן התבקשה דחייה. אולם כיוון שמדובר בהלוואות קטנות יחסית, סכום ההחזרים הנדחה עומד על 363 מיליון שקל "בלבד" והוא מהווה 5.2% מסך ההלוואות הצרכנית במערכת הבנקאית.

למערכת הבנקאית יהיה תפקיד בתהליך השיקום של המשק

"ישראל במצב של חוסר ודאות יחסית גבוה. לכן, אנחנו צריכים כל הזמן להסתכל על הנתונים, לשמור על הגמישות ולהגיב מהר", אמר חחיאשוילי. "אנחנו כפיקוח פעלנו מהר וגם הבנקים עבדו יפה ובמהירות יחסית. הזריזות של המערכת אפשרה לעשות את הצעדים הדרושים ואנחנו נוודא שהבנקים ממשיכים לתת את השירותים והסיוע הנדרש לציבור".

כאשר הוא נשאל כיצד הוא רואה מצב שבו הבנקים יצטרכו לסייע בשיקום המשק לאחר המלחמה, בהינתן הדוחות החזקים שלהם ברבעונים האחרונים, התייחס המפקח על הבנקים גם לסוגיית מיסוי היתר שביקש להטיל בין היתר שר האוצר, בצלאל סמוטריץ, על הבנקים בגין הרווחים הגבוהים.

"השאלה של המיסוי עמדה על הפרק לפני המלחמה. למערכת הבנקאית יש תפקיד מאוד חשוב בתהליך השיקום של המשק. בשביל זה אנחנו צריכים לשמור על מערכת שיהיה לה את היכולת לתמוך במשק ולכן יש להימנע מצעדים שלא עוזרים בכך. המערכת צריכה להיות בעולמות של מתן אשראי למשק וגם בעולמות של הסיוע", הוא השיב.

את הדברים הוא אמר בין היתר גם בתגובה לדבריו של מנחה הכנס, פרופ' דן עמירם, דקאן הפקולטה לניהול ע"ש קולר, שאמר כי הוא מעריך שבעקבות המלחמה יועברו חוקים שמטרתם להביא את המערכת הבנקאית לסייע במימון הוצאות הממשלה בחלק יותר גדול מאשר רק המיסים שהמערכת משלמת היום. "לדעתי על הבנקים, והמפקחים להיערך לסוגיה זאת, להקטין את הנזק מחוקים פופוליסטים, אם יהיו, ואולי אף ליזום בעצמם פעולות שייצרו את האיזון הנכון בין צרכי המשק וטובת המערכת הבנקאית", ציין עמירם.

פרופ' דן עמירם, דקאן הפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב / צילום: יעל צור

עוד ציין בדבריו חחיאשוילי כי בימים הראשונים של המלחמה שמו בפיקוח על הבנקים דגש על סיכוני הסייבר כי היה חשש מפני תקיפות סייבר. "הייתה עלייה באירוע הסייבר אבל לא בסדרי גודל שהמערכת לא יכולה להתמודד איתם", הוא אמר.

"דחיפה לפירעון מידי של החוב אינה בהכרח הדרך האופטימלית למקסם את ההחזר"

בפתח הכנס, שנערך תחת הכותרת "המערכת הבנקאית בעת מלחמה וביום שאחרי", אמר פרופ' עמירם כי אי הוודאות על אורך ועוצמת המהלך הצבאי הולכות להמשיך לייצר אי ודאות במשק, אך כבר עכשיו ברור שיהיו עסקים ופרטיים שכבר נפגעו וימשיכו להיפגע קשות.

"כבר ברור שיצטרכו מקורות על מנת לממן את הוצאות המלחמה והשיקום שיבוא אחריה. אני רוצה להדגיש שבמצב הזה במיוחד, יותר מימים רגילים, שדחיפה לפירעון מידי של החוב אינה בהכרח הדרך האופטימלית עבור הבנק למקסם את ההחזר. יותר מתמיד, אומנות הבנקאות של ההבנה של קציני אשראי וועדות האשראי לאורך כל שדרת הבנק, חשובה על מנת להבין עם קשיי הלקוח מעידים על עסק חסר סיכוי או עסק חי שנקלע לקשיים שיוכל להתגבר עליהם, ויש לארגן מחדש את החוב. גם הציבור והתקשורת צריכים להבין שזה לא אומר שעושים הנחות לטייקונים", הוסיף עמירם, המכהן גם כראש משותף של המכון לבנקאות ותיווך פיננסי ע"ש ויקי וג'וזף ספרא באוניברסיטת תל אביב.

ד"ר נדין טרכטנברג, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, אמרה כי הורדת ריבית מוקדמת מדי עלולה לייצר בעיה גדולה מאוד של אינפלציה וגם להביא לעליית ריבית בסוף שמבר שכזה. "אם אני צריכה לחשוב על כלים נוספים לאלו שהופעלו כדי לחזק את מערכת האשראי, יש אחד שלא כל כך התשמשנו בו. זה רלוונטי כמובן לחברות הגדולות יותר וזה קנייה של אג"חים של הסקטור העסקי על ידי הבנק המרכזי וזו דרך להעביר את הסיכון לממשלה, כלומר לסקטור הציבורי. הסקטור הציבורי הוא היחיד שיכול לפצות על הסיכון כדי להמשיך לתת למשק את זרם האשראי שיאפשר למשק להתאושש אחר כך".

לדברי אייל בן חיים, ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי, בהסתכלות רוחבית, השבועות הראשונים של המלחמה היו קשים לכולם, בטח ובטח שללקוחות הפרטיים ולעסקים הקטנים. "הפינוי הנרחב מיישובי קו העימות בדרום ובצפון, יחד עם היקפי גיוסי המילואים הגדולים - השפיעו על כל המשק. היום חודשיים אחרי פרוץ המלחמה, המצב די התייצב. המשק ברובו בתנועה, ומי שנאלץ לעצור, אנחנו יודעים לתת לו מענה באמצעים מגוונים. המסר העיקרי שלנו, שבא לידי ביטוי בשטח - הוא שאנחנו פה כדי ללוות את הלקוחות שלנו בכדי לצלוח את התקופה".

בהקשר של המשכנתאות ציין בן חיים כי "ידוע שהמשכנתה היא ההוצאה החשובה ביותר לישראלים וחשוב להם לעמוד בה. לכן, אנחנו לא רואים כרגע קושי רוחבי משמעותי בהחזרי משכנתאות. זה לא דומה לתקופת הקורונה שבה ראינו משק שלם נעצר".

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד